ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ Γιον Τοπολόγκ, Οσμάν Τουρκάι, Ρώσοι Ποιητές, Αλέξανδρος Αβατάγγελος, Δήμητρα Τσαλαμά

Το χρυσό δαχτυλίδι
Γιον ΤοπολόγκΕίδος: Μυθιστόρημα
Σελίδες: 464Χρονολογία έκδοσης: Δεκέμβριος 2018ISBN: 978-960-638-004-4
Δείτε το preview
Τιμή: 15,9 €
Μετάφραση: Στάθης Χελιώτης / Εισαγωγή: Μαρία Μαρίνη
Ο θρύλος, ο αστικός μύθος και η ιστορική πραγματικότητα εμπλέκονται αρμονικά στις σελίδες του μυθιστορήματος του Γιον Τοπολόγκ, Το χρυσό δαχτυλίδι. Μέσα απο πραγματικά στοιχεία της ζωής των δύο, ο αναγνώστης ακολουθεί τα χνάρια της πορείας τους, της κοινής ή όχι διαδρομής τους, αλλά κυρίως την εξέλιξη της ερωτικής τους σχέσης από την πρώτη σπίθα αμοιβαίας έλξης έως το τέλος της ζωής τους.

**
Ο ΓΙΟΝ ΠΟΠΕΣΚΟΥ ΤΟΠΟΛΟΓΚ (ION POPESCU TOPOLOG) γεννήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου 1933, στο Μπερισλαβέστι της κομητείας Βάλτσεα. Το 1952 αποφοίτησε από το Λύκειο Αρρένων «Andrei Șaguna» στο Σιμπίου, μετά από το οποίο σπούδασε Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Babeș-Bolyai του Κλουζ-Ναπόκα, από όπου αποφοίτησε αριστούχος το 1956. Άρχιζε να δημοσιεύει λογοτεχνικά άρθρα από την περίοδο των φοιτητικών του χρόνων, στο Κλουζ, στην εφημερίδα «Făclia», στα περιοδικά «Steaua» και «Tribuna», με το ψευδώνυμο Ion Topolog. Κατά τα έτη 1956-1960 υπηρέτησε ως καθηγητής στο Λύκειο «Șt. O. Iosif» (Στεφάν Οκταβιάν Γιοσίφ) στη Ρούπεα (Κομητεία Μπρασόβ, Τρανσυλβανία, Ρουμανία). Τα έτη 1960-1962 ήταν γραμματέας Μουσικών Σπουδών στο Μουσικό Θέατρο του Μπρασόβ. Κατά την περίοδο 1962-1999, ήταν καθηγητής Ρουμανικής γλώσσας στο Εθνικό Κολέγιο «Andrei Șaguna» του Μπρασόβ (και
διευθυντής από το 1991 έως το 1996). Από το 1996 έως το 2001, ήταν καθηγητής Παγκόσμιας Λογοτεχνίας και Ιστορίας της Τέχνης στα τμήματα Ανθρωπιστικών Σπουδών του ίδιου Κολεγίου. Το 1996, ήταν Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Φιλολογίας στο Μπρασόβ, για το μάθημα της Αισθητικής του Δ’ έτους σπουδών. Το 1998, έγινε ιδρυτικό μέλος και διευθυντής των εκδόσεων και του περιοδικού «Dealul Melcilor». Από το 2002 έως το 2004, ήταν λέκτορας στη Σχολή Δημοσιογραφίας του Ρουμανο-καναδικού Πανεπιστημίου του Μπρασόβ. Το 1957 παντρεύτηκε τη δασκάλα Τάρτσεα Αντόνια-Κλαούντια και απέκτησαν τρία παιδιά: τον Τσιπριάν, τον Ράντου και την Μπετίνα. Κατά την περίοδο 2006-2009, ήταν Διευθυντής του Πολιτιστικού Κέντρου «Reduta». Ήταν Δημοτικός Σύμβουλος, πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού, Παιδείας, Θρησκευμάτων, Επιστημών και Αθλητισμού του Τοπικού Συμβουλίου του Δήμου Μπρασόβ (1990-2000) και μέλος Συμβουλίου Κομητείας (2000-2004, 2007-2008), πρόεδρος και γραμματέας της Επιτροπής Πολιτισμού, Παιδείας, Θρησκευμάτων και Επιστημών του Συμβουλίου της Κομητείας Μπρασόβ.

Ο Ποιητής του Σύμπαντος
Οσμάν Τουρκάι
Είδος: Ποιητική Ανθολογία
Σελίδες: 122Χρονολογία έκδοσης: Δεκέμβριος 2018ISBN: 978-960-638-005-1
Δείτε το preview
Τιμή: 10,6 €
Μετάφραση: Νάνσυ Αντωνιάδου / Εισαγωγή: Δρ. Αριστοτέλης Μητράρας
Ο Οσμάν Τουρκάι έγινε γνωστός ως «Ο Ποιητής του Διαστήματος ή του Σύμπαντος». Στα ποιήματά του πραγματεύθηκε και ανέπτυξε θέματα κοσμικής συνείδησης και λογικής. Σκοπός και ιδανικό των ποιημάτων του ήταν η ενότητα, η συμπαντική σκέψη και η συνύπαρξη στη διαφορετικότητα. Συνθέτοντας ποιήματα με υλικό τα ανωτέρω εφόδια, άρχισε να μνημονεύεται ως ο μυστικιστής της εποχής του διαστήματος ή του σύμπαντος.
Κατάφερε να αναγνωριστεί παγκοσμίως και να τιμηθεί με βραβεία τόσο στην πατρίδα του όσο και στην παγκόσμια κοινότητα. Το 1988 με αφορμή την ποιητική του συλλογή “Variations” προτάθηκε από την οργάνωση World Poetry Society Intercontinental ως υποψήφιος για το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Η ίδια υποψηφιότητα επαναλήφθηκε και το 1990.
Περισσότερα...
Ανθολογία νέων Ρώσων ποιητών
Ανθολόγηση: Πάβελ Ζαρούτσκι
Είδος: Ποιητική ΑνθολογίαΣελίδες: 228Χρονολογία έκδοσης: Νοέμβριος 2018ISBN: 978-960-638-001-3
Δείτε το preview
Τιμή: 10,6 €
Πρόκειται για το 5ο βιβλίο της πευρωπαϊκής σειράς ανθολογιών νέων ποιητών, που επιμελούνται οι εκδόσεις Βακχικόν. Τα βιβλία είναι δίγλωσσα, κυκλοφορούν και στις δύο χώρες, ενώ θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις στις διεθνείς εκθέσεις βιβλίου των χωρών αυτών.**
Μετάφραση: Πάβελ Ζαρούτσκι, Ελένη Κατσιώλη, Κατερίνα ΜπάσοβαΡοστισλάβ Αμέλιν, Πάβελ Αρσένιεφ, Σεργκέι Γκέιτσενκο, Άννα Ζολοταρέβα, Κιρίλ Κορτσάγκιν, Αλεξέι Κουντρικόφ, Εντουάρτ Λουκογιάνοφ, Ντενίς Μπεζνόσοφ, Βλαντίμιρ Μπελιάεφ, Γκαλίνα Ρίμπου, Ιβάν Σοκολόφ, Ευγενία Σούσλοβα
Περισσότερα...
Από εσωτερική ανάγκη
Αλέξανδρος Αβατάγγελος
Είδος: ΜυθιστόρημαΣελίδες: 330Χρονολογία έκδοσης: Δεκέμβριος 2018ISBN: 978-618-5286-93-4
Δείτε το preview
Τιμή: 13,78 €
«…Θα σε πάρω λοιπόν εγώ».
«Από λύπηση;»
«Από την ανάγκη να σε βλέπω ευτυχισμένη».
Η απάντηση δεν την παραξένεψε. Το ’νιωθε αυτό μεταξύ τους.
«Φτάνει όμως μόνο αυτό;» τον ρώτησε προβληματισμένη και απευθυνόταν περισσότερο στον εαυτό της.
«Για μένα περισσεύει κιόλας» την καθησύχασε χαϊδεύοντάς την τρυφερά. «Άλλωστε, μ’ αγαπάς εσύ και για τους δυο μας!»
Ένιωσε την προσφορά του και την καλοσύνη του και τον αγάπησε πιο πολύ, τόσο που πόνεσε. Σαν για να μετριάσει τον πόνο χώθηκε ακόμα πιο βαθιά στην αγκαλιά του, φορτώνοντας τη φωνή της μ’ όλη της την αγάπη, που μπορούσε να φέρει.
«Αυτό είν’ αλήθεια…» συμφώνησε μ’ απλή σιγουριά…
**
Ο Αλέξανδρος Αβατάγγελος γεννήθηκε το 1946 στην Αθήνα. Σπούδασε οικονομικά στην Ανώτατη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (ΑΣΟΕΕ). Είναι τακτικό μέλος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών. Εργάστηκε ως ασφαλιστής, ακολουθώντας τα βήματα του πατέρα του. Υπηρέτησε έφεδρος αξιωματικός. Ασχολήθηκε με τη μελέτη της Ιστορίας του γραμματοσήμου. Ανέβηκε θεατρικό του έργο με επιτυχία, υπέγραψε συμβόλαιο για τηλεοπτική σειρά αλλά δεν παίχτηκε. Έγραψε ιστορικά άρθρα και χρονογραφήματα στο περιοδικό «Το κεντρί». Το μυθιστόρημα Από εσωτερική ανάγκη είναι το ένατο βιβλίο του.
Περισσότερα...
Της Νικαριάς η Άνοιξη
Δήμητρα Τσαλαμά
Είδος: ΑφήγημαΣελίδες: 34Χρονολογία έκδοσης: Δεκέμβριος 2018ISBN: 978-960-638-003-7
Δείτε το preview
Τιμή: 5,3 €
Μέσ’ στο καταχείμωνο συνάντησα της Νικαριάς την Άνοιξη.
Θεέ μου πόσο όμορφη είναι η Άνοιξη τον μήνα του Γενάρη. Έχει την ίδια ανθρώπινη ομορφιά καθώς ο ήλιος λάμπει και χαμηλώνει τις αχτίδες του για να ζεστάνει τα λεπτοκαμωμένα αγριολούλουδα που ξεφυτρώνουν απ’ τη γη με τα πρωτόβροχα του φθινοπώρου.
Πόσο ωραία είναι η Άνοιξη όταν είναι ωραία. έτσι, πρασινοφόρα, πολύχρωμα ανθισμένη, να διαχέει το ευχάριστο άρωμα των αυτοφυών μικροκαμωμένων λουλουδιών της… μα. και τι πλέριο συμπλήρωμα της φύσης, να ενώνει της Άνοιξης την συντροφιά με τους μουσικούς ήχους των υπαίθριων φτερωτών μουσικών του αγρού και του κάμπου για να χαιρόμαστε εμείς, τ’ ανθρώπινα πλάσματά της.
**
Η Δήμητρα Σπ. Τσαλαμά έχει κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Βακχικόν το αφήγημά της Ανάγνωσμα –Το πρώτο ταξίδι μου στην Ικαρία (2017), η μελέτη της Παναγιώτης Σαφός –Κείμενα βασισμένα στα έργα του (2018) και η ποιητική της συλλογή Συνομιλία των γλάρων με τα κύματα (2018).
Περισσότερα...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ιωάννης Βούρος: " Η εργατική τάξη πάει στον Παράδεισο μέσα από ιστορίες βιωματικές που αφορούν τον καθένας μας"

«ΕΚΚΛΗΣΙΑΖΟΥΣΕΣ» Η λαϊκή οπερέτα- Ωδείο Ηρώδου Αττικού 9/9/19

Βίκυ Καραϊσκου :" Εκτιμούμε περισσότερο ό,τι έχουμε και ό,τι είμαστε όταν δοκιμαστούμε ή χάσουμε, ό,τι και αν σημαίνει το ‘χάνω’ για τον καθένα μας"

MOUNT