O Λάμπρος Τσάγκας μιλάει στο Open Mind



O Λάμπρος Τσάγκας μιλάει στο Open Mind για την παράσταση:"Φθινοπωρινή ιστορία" που παίζεται στο Θέατρο Κνωσός, τον ρόλο του στην παράσταση, τις συνεργασίες που ξεχωρίζουν και διάφορα ακόμα...


Νέα παράσταση. Τι πραγματεύεται;

Το ΘΕΑΤΡΟ ΚΝΩΣΟΣ συμπληρώνει φέτος πορεία 40 χρόνων από την έναρξή του, 1978 -79 --- 2018 – 19 - που ξεκίνησε με τον αδελφό μου Χρίστο και μένα- με ένα περίεργο έργο ζωής την «Φθινοπωρινή Ιστορία» του Αρμπούζωφ. Είναι η ιστορία και πορεία ζωής δύο ανθρώπων –της Λύντιας και του Ροντιόν - δύο ηλικιωμένοι που φορούν τις μάσκες τους για να κρύψουν την διαδρομή της ζωής τους και την ψυχική τους διαδρομή έτσι ώστε να πορευτούν και να επιβιώσουν στην σκληρή πραγματικότητα. Σκόνταψαν, έπεσαν οι μάσκες και κοιτάχτηκαν στα μάτια και….. αρχίζει μια καινούργια ιστορία…. η Φθινοπωρινή.

Πώς προέκυψε η συνεργασία σας;

Η συνεργασία μας άρχισε από την νεανική μας περίοδο αφού με την Άννα ήμασταν συμμαθητές στα 18 μας στην σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Τελειώνοντας ο καθένας έκανε την δική του θεατρική διαδρομή και βρεθήκαμε στην σκηνή του Κνωσός είπαμε να φορέσουμε τις μάσκες του Ροντιόν και της Λύντια, να σκοντάψουμε, να τις βγάλουμε και να μπούμε στο παιχνίδι της ζωής τους. (Η πρόταση ήταν της Άννας.)

Πώς νιώθετε για αυτήν την συνεργασία;

Το έργο αυτό είναι έργο ζωής και η ζωή θέλει φαντασία μεγαλύτερη του ενός, αποφασίσαμε να φανταστούμε παρέα. …με την Μάνια Παπαδημητρίου, τον Σταμάτη Κραουνάκη , την Χριστίνα Οικονόμου, τον Κώστα Κουβάτσο, την Δανάη Καλαχώρα και τον Δημήτρη Παπαδόπουλο . Την καλοφανταστήκαμε όπως φαίνεται!

Μέχρι πότε θα παίζεται;

Θα παίζεται μέχρι την Κυριακή των Βαΐων 21/04/2019 κάθε Σαββατοκύριακο.

Τι μηνύματα θέλετε να περάσετε μέσα από την παράστασή σας;

Η ζωή είναι ένα περίεργο παιχνίδι με χιούμορ και ανατροπές – είναι μια ανθρωπινή περιπέτεια- που όσο περνούν τα χρόνια αν την αντέξεις μπορεί να σε εκπλήξει. Ο Ροντιόν είναι ένας άνθρωπος που πάλεψε με πείσμα για τον ίδιο και την κοινωνική ευημερία. Ευτύχησε και δυσκολεύτηκε συνάμα στην ζωή του με αποτέλεσμα να κλειστεί στον εαυτό του και να αφοσιωθεί στην δουλειά του. Στο ιατρικό του καθήκον συνάντησε την Λύντια Βασίλιεβνα. Συγκρούστηκε μαζί της και … έγιναν οι αποκαλύψεις που δημιούργησαν και για τους δύο, νέα ζωή – τους ξεπέρασαν τα γεγονότα – … μια τρυφερή ιστορία μέχρι δακρύων.

Μιλήστε μου για τον ρόλο σας και αν υπάρχουν στοιχεία ταύτισης;

Ο Ροντιόν ένας άνθρωπος δραστήριος , οραματιστής μιας καλύτερης κοινωνίας αγωνίστηκε για ένα καλύτερο κόσμο . Η ζωή όμως του έφερε και δυσκολίες – με το να χάσει τη γυναίκα του που υπεραγαπούσε στον πόλεμο – που είχε σαν αποτέλεσμα να κλειστεί στον εαυτό του και να αφοσιωθεί απολύτως στο ιατρικό του καθήκον. Και ναι υπάρχουν στοιχεία ταύτισης με τον ρόλο που πολλές φορές αναρωτιέσαι αν τα ερμηνεύεις ή τα βιώνεις.

Μιλήστε μου για την συνεργασία με την σκηνοθέτης της παράστασης.

Η συνεργασία με την Μανία ήταν άψογη και δημιουργική όπως και με τον Σταμάτη γιατί χωρίς αυτούς και τους υπόλοιπους συνεργάτες το αποτέλεσμα δεν θα ήταν τόσο δημιουργικό.

Σε τι κοινό απευθύνεται η παράσταση;

Η παράσταση απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες …στους ηλικιωμένους γιατί τους λέει πως η ζωή κάνει κύκλους και τους δίνει κουράγιο, δύναμη και ανανεώνει τα συναισθήματα τους. Και στους νεότερους γιατί παίρνουν μηνύματα που δεν θα μπορούσαν να φανταστούν γιατί δεν έχουν την εμπειρία της ζωής. Θα εκπλαγούν, θα γελάσουν, θα δακρύσουν και θα φύγουν αλλιώτικα απ’όταν μπήκαν στην αίθουσα. Και αυτός είναι ο στόχος του θεάτρου, ανασκαλεύει τις σκέψεις και τα συναισθήματα μας, να γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι και όχι μόνο να δείχνουμε εγωιστικά ότι μπορούμε να παίξουμε καλά.

Πληροφορίες για την παράσταση μπορείτε να βρείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://theatromusicbooks.blogspot.com/2018/12/22.html

Της Αλεξίας Βλάρα, 14/1/2018

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: The Blunsdon Act στο Theatre of the NO

Είδαμε και προτείνουμε: "Waiting for Godot" at Theatre of the No

Παντελής Βουτουρής: "Θεωρώ ότι ο Μόντης γραμματολογικά συγκαταλέγεται ανάμεσα στους σημαντικότερους ποιητές της γενιάς του τριάντα μαζί με τον Σεφέρη και τον Ελύτη".

Κλεονίκη Καραχάλιου: "Πιστεύω πως οι άνθρωποι είμαστε υπεύθυνοι για όλες τις μεταμορφώσεις μας, αρκεί να έχουμε πάντα ηρεμία και να είμαστε συνδεδεμένοι με τον πραγματικό μας στόχο".

Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη: "Οι μακρινοί απόγονοι μας, εφόσον εξακολουθήσει να υπάρχει Ελλάδα, θα κρίνουν ποιος υπερίσχυσε: η παράδοση ή ισοπέδωση των πάντων".

Είδαμε και προτείνουμε: Ο Μικρός Πρίγκιπας στο Σπίτι των Παραμυθιών - Το Μουσείο Αλλιώς