Η παράσταση "Ερωτόκριτος" του Βιτσέντζου Κορνάρου στο Θέατρο Ροές - Χαΐνηδες - κι όμΩς κινείται


Η παράσταση "Ερωτόκριτοςτου Βιτσέντζου Κορνάρου στο Θέατρο Ροές

Χαΐνηδες - κι όμΩς κινείται

Παρασκευή 18, Σάββατο 19 Ιανουαρίου(9.00 μ.μ.)
και Κυριακή 20 Ιανουαρίου (8.00 μ.μ.)


 Μια ανάγνωση του Ερωτόκριτου, διαφορετική από τις συνηθισμένες, προτείνουν οι Χαΐνηδες και η ομάδα χορού και ακροβασίας "Κι όμως κινείται" στη μουσική παράσταση "Ερωτόκριτος" του Βιτσέντζου Κορνάρου, μία παραγωγή του φεστιβάλ Αθηνών που πρωτοπαρουσιάστηκε στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού τον Ιούνιο του 2014. Αυτή τη φορά την παρουσιάζουν στο Θέατρο Ροές (Ιάκχου 16, Γκάζι) την Παρασκευή 18, το Σάββατο 19 και την Κυριακή 20 Ιανουαρίου.

"Μια τραγουδαφήγηση, που πότισε, με τέτοιο απόλυτο τρόπο, τη μουσική παράδοση, έπλασε σε μεγάλο βαθμό τη γλώσσα που μιλιέται σε αυτόν τον τόπο, συγκίνησε γενιές ανθρώπων, τους δάνεισε εικόνες και σύμβολα για τον έρωτα, τον ηρωισμό, τη φιλία, τη γενναιότητα, την αξιοπρέπεια, τον πόνο, το σωστό , το λάθος και τελικά υιοθετήθηκε απόλυτα ως σύμβολο-αντιπρόσωπος του πολιτισμού τους.
Για μας, δεν είναι συγκινητικό μόνο το παρελθόν του. Η επαναστατική του πίστη στον άνθρωπο που αλλάζει τη μοίρα του, η βαθειά διαλεκτική του λόγου των προσώπων του, η μουσική του φόρμα και η μορφή της γλώσσας του, είναι συγκινητικά στο παρόν. Η αφήγηση ρέει, μέσα σε αυτό το ιδιαίτερο χωροχρονικό καλούπι της μελωδικής γραμμής. Αυτή την εκστατική επαναληπτική φόρμα, η οποία έχει τη δύναμη να αφηγηθεί χιλιάδες στίχους, βυθίζοντάς σε σιγά σιγά σε μια αιωρούμενη κατάσταση μη εκπλήξεων και οι λέξεις από άγγελοι νοημάτων γίνονται και αυτές μουσική.
Ο Ερωτόκριτος εκδιώχτηκε από τα χωριά της Κρήτης. Τη θέση του πήραν το δελτίο των 8 στην τηλεόραση, το facebook, ο αυτισμός των sms και ο θόρυβος από την εκβιομηχάνιση της γεωργικής εργασίας. Συνήθως τον συναντάμε στα χείλη τραγουδιστών, που του αφιερώνουν ένα τρίλεπτο γλυκερής και αυτάρεσκης ευαισθησίας και σε θεατρικές παραστάσεις ως φολκλόρ ή ως φολκλόρ "πειραγμένο". Ο λόγος της αποτυχίας των προσπαθειών αυτών είναι, όπως προανέφερα ότι ο Ερωτόκριτος καθώς δεν είναι ούτε ποίημα, ούτε τραγούδι, ούτε θεατρικό έργο, απαιτεί άλλη στάση, άλλη ευθύνη, άλλη απεύθυνση, άλλη πίστη και εν τέλει, άλλη αναπαράσταση.
Για την ανάδειξη αυτών των θησαυρών θα ήθελα να επιχειρήσω μιαν άλλη αναπαράσταση της διαλεκτικής του Ερωτόκριτου, στηριγμένη στη δύναμη, την πίστη και την τέχνη των ιδιαίτερων προσώπων, που θα καταδυθούν σ ́ αυτή την αρχέγονη συνειδησιακή κατάσταση του ΟμηρίδηΛυράρη-Ράπερ. Η διαλεκτική της τραγουδαφήγησης από τα πολλά διαφορετικά όργανα και τις φωνές, συμπληρώνεται και διαχέεται στη θεατρική πτυχή του έργου, από τη στικτική ή αντιστικτική παρουσία της ομάδας "κι όμΩς κινείται". Η ανάγκη που μας οδήγησε στην παρουσία του χορού, είναι η άμεση και καθαρή σχέση του με τη ρυθμολογία και την εκστατική υπόσταση του έπους, μια σχέση απαλλαγμένη από τη θεατρική του αναπαράσταση”.

Δημήτρης Χαΐνης Αποστολάκης


Μουσική: Το μουσικό σχήμα Χαΐνηδες
Δημήτρης Αποστολάκης: λύρα
Δημήτρης Ζαχαριουδάκης: τραγούδι –κιθάρα
Σπυριδούλα Μπάκα: τραγούδι
Τάκης Κανέλλος: κρουστά
Κλέων Αντωνίου: ηλεκτρική κιθάρα
Μιχάλης Νικόπουλος: λαούτο, μαντολίνο
Ρέλλος Θοδωρής: σαξόφωνο
Γιάννης Νόνης: μπάσο
Κίνηση: Κι όμΩς κινείται
Χορός – Ακροβασία: Λασκαράτος ΑλέξανδροςΛινάρδου Αντιγόνη, Μακατσώρης Χριστόφορος, Νούσκας, Αλέξανδρος, Παρασκευοπούλου Ιωάννα, Σουγιουλτζή Χριστίνα, Χαμηλοθώρη Λία
Φωτισμοί: Αθανασοπούλου Μαρία
Σκηνικός χώρος: Κι όμΩς κινείται
Ηχοληψία: Σάκης Γκίκας


Χαΐνηδες - κι όμΩς κινείται - Ερωτόκριτος
Παρασκευή 18, Σάββατο 19 Γενάρη στις 9.00μ.μ
και Κυριακή 20 Γενάρη στις 8.00μ.μ
Θέατρο ΡΟΕΣ Ιάκχου 16, Γκάζι.
εισιτήρια: ταμείο 15 κανονικό, 12 φοιτητικό / ανέργων.
προπώληση: 12 κανονικό,  10 φοιτητικό /ανέργων.
Θέατρο ΡΟΕΣ Ιάκχου 16, Γκάζι
κρατήσεις τηλεφωνικά:
καθημερινά 7-9 στο 210-3474312

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άγγελος Λαμέρας: "Στην εποχή μας, αυτός που νιώθει τον ρομαντισμό -είτε στον έρωτα είτε στους κοινωνικούς αγώνες- νιώθει εσωτερική εξορία".

Βασίλειος Α. Κυβέλλος: : "Το όνειρο είναι το διαβατήριο για το πέρασμα του πρωταγωνιστή στο παράλληλο σύμπαν του παρελθόντος του".

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της ποιητικής συλλογής «Ζητείται Φωνή» της Άννας Σιμιτσοπούλου

«Το φτερωτό άλογο» του Ν. Καζαντζάκη στην παιδική σκηνή του θεάτρου Βεάκη | Θεατρ. Απόδοση: Άνδρη Θεοδότου - Σκηνοθεσία: Δημήτρης Δεγαΐτης

Διαβάσαμε και προτείνουμε: «Γράμμα του πελάγους» του Άγγελου Λαμέρα από την Άνεμος εκδοτική