Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

O Γιάννης Μεγαλακάκης μιλάει στο Open Mind




O Γιάννης Μεγαλακάκης μιλάει στο Open Mind για τις εμφανίσεις στη Σφίγγα, την μεγάλη του αγάπη για την Κρήτη και την μουσική και διάφορα ακόμα...


Ετοιμάζεται μία σειρά από εμφανίσεις στη Σφίγγα. Τι πρόκειται να δούμε;

Στην Σφίγγα θα έχουμε σε απόσταση αναπνοής το ανθρώπους που θα έρθουν να μας δουν. Θέλουμε να τους ταξιδέψουμε στην αυθεντική Κρήτη μέσα από ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ, μέσα από το χορευτικό μας πάθος  και μέσα από το από ψυχής μας τραγούδι  .
Ο τρόπος που έχει στηθεί η παράσταση στην Σφίγγα είναι παρεϊστικος , αληθινός αλλά ταυτόχρονα με καλλιτεχνική προσέγγιση . Έχουμε ετοιμάσει κάποιες πρωτότυπες τραγουδιστικές διασκευές και λαχταρούμε να τις ακούσει ο κόσμος.
Θα παρουσιαστούν χοροί από ολόκληρη την Κρήτη καθώς και δύσκολοι χορευτικοί αυτοσχεδιασμοί.
Πρόκειται λοιπόν για ένα ταξίδι στην ανεξάντλητη τέχνη της Κρήτης.

Πώς δημιουργηθήκατε και ποια είναι η σύσταση της ομάδας;

Το 1998, αποφασίσαμε πως ήρθε η ώρα να εκφράσουμε τα δικά μας συναισθήματα και τη δική μας αισθητική πάνω στη τέχνη του κρητικού χορού και ιδρύσαμε την Ομάδα Έκφρασης Κρητικών Χορών Γιάννη & Γιώργου Μεγαλακάκη. 
Όλες μας οι προσπάθειες κινητοποιούνται από την έντονη αγάπη μας προς την κρητική παράδοση και πολιτισμό.
Όλοι οι χορευτές της ομάδας εκπαιδεύονται εδώ και πολλά χρόνια, σχεδόν σε καθημερινή βάση από εμάς.
Πέρα από τη διδασκαλία των χορευτικών βημάτων , εγώ και ο αδελφός μου ο Γιώργος προσπαθούμε να τους μυήσουμε στην κουλτούρα της Κρήτης. Έχουμε δημιουργήσει μια χορευτική ομάδα η οποία δεν αναπαράγει απλά τους κρητικούς χορούς αλλά ο κάθε χορευτής μέσα από την δική του ψυχοσύνθεση και προσωπικότητα εκφράζεται μέσα από αυτούς.



Τι σημαίνει για εσάς μουσική;

Για μένα η μουσική  είναι ο τρόπος να εξωτερικεύσουμε τα εσώψυχά μας , να ελευθερώσουμε την ψυχή μας και να την αφήσουμε να  μιλήσει , να νιώσουμε το κορμί μας να ανατριχιάζει ,να ακούσουμε την καρδιά μας να χτυπάει δυνατά γεμάτη δίψα για ζωή και έρωτα.

Τι σημαίνει για εσάς Κρήτη;

Κάθε φορά που σηκώνω τα χέρια μου να χορέψω, μπροστά μου βλέπω εικόνες, τους γονείς μου, τη γιαγιά μου, τον παππού μου, το χωριό μου, τους παλιούς καλλιτέχνες. Όταν χορεύω συνειδητοποιώ γιατί με έστειλε ο θεός στη ζωή. Πιστεύω ότι ο κρητικός χορός αποτελεί την μεγαλύτερη ψυχική έκφραση για τον Κρητικό, είναι η πολιτισμική συνέχειά του μαζί με την μουσική και τον στίχο. 
Ο κρητικός χορός θέλει πάθος! Δεν μπορείς να χορέψεις σωστά τους κρητικούς χορούς, εάν πρώτα δε συγκινηθείς με τη μελωδία τους. Η Κρήτη για μένα είναι ο τόπος ο οποίος εμπνέει τη σκέψη μου, συγκινεί τη ψυχή μου και γεμίζει αγάπη την καρδιά μου.
Είναι όλη η ζωή μου.

Πραγματοποιείται επιτόπιες καταγραφές και έρευνες. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό;

Παραπάνω από 20 χρόνια, μαζεύω μέσα στην ψυχή μου, ιστορίες ανθρώπων, γεγονότα, αναμνήσεις , σπάνιες στιγμές, μερακλήδες, εκφράσεις, εικόνες, μυρωδιές, δάκρυα.
Θέλουμε ( μαζί τον δίδυμο αδερφό μου τον Γιώργο) να παρουσιάσουμε την αληθινή Κρήτη, αυτή που δεν έχει  σχέση  με τον τουρισμό και το φολκλόρ.
H έρευνά μας, πραγματοποιείται σε όλη το νησί, έχει στόχο να συγκεντρώσει στοιχεία, ερχόμενη σε άμεση επαφή με τις πηγές της παράδοσης. Μας ενδιαφέρει να έρθουμε σε επαφή με τους αυθεντικούς δημιουργούς, χορευτές και μουσικούς, να τους καταγράψουμε έτσι ώστε να διασώσουμε ότι μπορούμε . Να αναδείξουμε τη φιλοσοφία του κρητικού χορού. Η ερευνά μας στα χωριά της Κρήτης ξεκίνησε από την στιγμή που αποφασίσαμε να διδάξουμε τους κρητικούς χορούς. Είναι ένα ταξίδι που δεν θα τελειώσει ποτέ.
Μας ενδιαφέρει στη διδασκαλία μας να μεταφέρουμε την τεράστια ιστορία της Κρήτης, τα πολλά μουσικά ηχοχρώματα της κρητικής μουσικής, τις παραλλαγές των χορών καθώς και το διαφορετικό χορευτικό ύφος από νομό σε νομό και επαρχία σε επαρχία.
Καταγράφουμε τους πάρα πολλούς τοπικούς χορούς σε όλη την Κρήτη οι οποίοι φανερώνουν την ψυχοσύνθεση και τον χαρακτήρα των ανθρώπων.
Η έρευνα και η καταγραφή μας συγκινεί, μας μορφώνει και μας βοηθάει σε πολύ μεγάλο βαθμό να κατανοήσουμε την ουσία, την αλήθεια και την ομορφιά της παράδοσης.
Μας προτρέπει να αφαιρέσουμε ότι περιττό στοιχείο και να αφήσουμε αυτό πραγματικά που μας εκφράζει και μας δίνει τεράστια δυνατότητες δημιουργίας.


Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας καλλιτέχνες;

Κάποτε με ρώτησαν ποιες είναι οι καλλιτεχνικές μου επιρροές :
Ο Πρίγκιπας των κρίνων, όπως τον βάφτισε ο Α. Έβανς όταν ανέσκαψε την Κνωσό, οι πίνακες του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου, ο Ερωτόκριτος του Βιτζέντζου Κορνάρου, οι συγκλονιστικές μαντινάδες του Ανωγειανού Αριστείδη Χαιρέτη, η Γραμμική Β της Κνωσού, η «Ασκητική» του Νίκου Καζαντζάκη, η ποίηση του Ομήρου, το «Άξιον εστί» του Οδυσσέα Ελύτη, το άρωμα του νυχτολούλουδου στο χωριό μας στον Αποκόρωνα Χανίων, η ματιά της γιαγιάς μας της Ελένης που στα έλεγε όλα χωρίς να μιλήσει, η μουσική του Ροδινού, του Κουτσουρέλη, του Φουσταλιέρη, του Μουντάκη, του Σκορδαλού, του Κλάδου, του Χατζιδάκη, η φωνή του Νίκου Ξυλούρη, μία ανατολή στην κάτω Ζάκρο της Σητείας, η «κατσιφάρα» (σύννεφα στην κορφή του βουνού) στα Λευκά όρη στα Χανιά… και τόσα – τόσα άλλα που μπορώ να σας γράφω μέρες.

Έχετε συνεργαστεί με αξιόλογους καλλιτέχνες και στην μουσική και στο κινηματογράφο. Έχετε ξεχωρίσει κάποια συνεργασία και γιατί;

Έχουμε συνεργαστεί με σπουδαίους μουσικούς  , ηθοποιούς ,  χορευτές  , σκηνοθέτες  ποιητές  ,  ζωγράφους  ,  φωτογράφους και άλλους.
Οι στιγμές που έχουμε  ζήσει είναι μοναδικές και είναι γεγονότα τα οποία θα μας μείνουν για πάντα χαραγμένα στην  ψυχή μας.
 Εύχομαι ο κάθε άνθρωπος να βιώνει τέτοιες στιγμές. Η ζωή έτσι αποκτά νόημα και αξία.


Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Είναι πάρα πολλά αυτά τα οποία λαχταρούμε να πραγματοποιήσουμε. 
Θέλουμε κάθε χρόνο να παρουσιάζουμε κάτι πολύ διαφορετικό σε επίπεδο παραστάσεων.
Να παρουσιάσουμε την τέχνη του κρητικού χορού σε όσα περισσότερα σημαντικά θέατρα και σκηνές της Ελλάδας και του εξωτερικού. Να συνεργαστούμε και με άλλους σκηνοθέτες και φωτιστές για να ανεβάσουμε όσο μπορούμε την καλλιτεχνική αξία του κρητικού χορού. 
Θα θέλαμε να συνεργαστούμε με σπουδαίους χορογράφους και χορευτές άλλου χορευτικού είδους γιατί πιστεύουμε ότι η μινωική καταγωγή των κρητικών χορών μας επιτρέπει και μας ενθαρρύνει να πειραματιστούμε και να διαμορφώσουμε ένα καινούργιο είδος χορού το οποίο θα έχει πανάρχαια ρίζα αλλά θα εκφράζει το σήμερα και θα ατενίζει το αύριο.  

Ένα μήνυμα προς τους αναγνώστες μας.

Μέσω του κρητικού χορού μπορεί κάποιος να γνωρίσει και να αγαπήσει το μεγαλύτερο νησί στην Ελλάδα και το 5ο μεγαλύτερο στη Μεσόγειο .
Συνειδητοποιεί ότι χορεύει τα βήματα των χορών ενός λαού του οποίου ο πολιτισμός έχει πάνω από 10.000 χρόνια ιστορία και θεωρείται ένας από τους πρώτους πολιτισμούς του κόσμου.
Χορεύοντας κρητικούς χορούς ανοίγεις έναν δίαυλο επικοινωνίας με το χθες και το αύριο, με τους προγόνους και τους απογόνους σου.
Στην τέχνη δεν υπάρχει «πρέπει». Αν δεν δοθείς ολοκληρωτικά θα κινείσαι πάντα σε μέτρια επίπεδα. Δάσκαλος είναι αυτός ο οποίος  μπορεί να σε φωτίσει , να σε εμπνεύσει να σε κάνει να πεις  «και εγώ θέλω  να το κάνω αυτό!»


 


"Όταν ακούω Κρήτη"
Μία σπάνια παράσταση κρητικών χορών

Γιάννης & Γιώργος Μεγαλακάκης
μαζί με τους επίλεκτους χορευτές τους

Στη Σφίγγα τις Πέμπτες 1, 8 και 15 Μαρτίου


Οι καταξιωμένοι χορευτές Γιάννης και Γιώργος Μεγαλακάκης γιορτάζουν τα 20 χρόνιαδράσης της χορευτικής τους ομάδας και παρουσιάζουν στη μουσική σκηνή "Σφίγγα" ένα θέαμα που συνδυάζει την κρητική παραδοσιακή μουσική και το χορό με την κινηματογραφική εικόνα, αντιμετωπίζει με κριτική διάθεση το φολκλόρ και αναζητά με χιούμορ, σκεπτικισμό αλλά και αγάπη, τους λόγους που ακόμα και σήμερα κάποια στοιχεία αυτής της παράδοσης μας συγκινούν.
Η παράσταση αποτελεί σημείο αναφοράς για την προβολή και ανάδειξη πολλών άγνωστων πτυχών της κρητικής μουσικοχορευτικής παράδοσης, αφού περιέχει οδοιπορικό-ντοκουμέντο σε ολόκληρη την Κρήτη, από το Καστέλι Κισσάμου έως την Κάτω Ζάκρο στην Ανατολική Κρήτη, γεγονός που πραγματοποιείται για πρώτη φορά από χοροδιδασκάλους.
Παρουσιάζονται κρητικοί χοροί, από τους πλέον διαδεδομένους μέχρι τους πιο σπάνιους τοπικούς ή ξεχασμένους χορούς, οι οποίοι καλύπτουν γεωγραφικά ολόκληρη την Κρήτη.
Στην ταινία χορεύουν ηλικιωμένοι αλλά και νέοι χορευτές τοπικούς χορούς.
Παίζουν καταξιωμένοι μουσικοί, μας εξηγούν και μας περιγράφουν οι ίδιοι τα παλιά γλέντια, τους χορευτές, τους παλιούς μουσικούς και πολλά άλλα.
Επίσης παρέες μας τραγουδούν τα γνήσια ριζίτικα τραγούδια.
Οι μουσικοί συνοδεύουν ιστορίες που ακούγονται στο βίντεο.
Οι χορευτές και οι τραγουδιστές παίρνουν ατάκα από ένα σχόλιο.
Η εικόνα λειτουργεί σαν σκηνικό στο χορό. Και όλοι μαζί (μουσικοί, χορευτές, ήρωες του ντοκιμαντέρ) συνιστούν έναν ποικιλόμορφο θίασο από ένα νησί που ξέρει να εκφράζει τα μεγαλύτερα συναισθήματά του μέσα από το τραγούδι και το χορό.
Η πρώτη παρουσίαση της παράστασης πραγματοποιήθηκε στις 19 Μαρτίου 2005 στο Νέο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα.
Από τότε έχει παρουσιαστεί με μεγάλη επιτυχία, σε πολλά φεστιβάλ και καλλιτεχνικούς χώρους της Ελλάδας και της Κύπρου.
Η καταγραφή των χορών για εμάς εδώ και αρκετά χρόνια είναι η σημαντικότερη δραστηριότητα που έχουμε αναπτύξει, διότι μας ενδιαφέρει ο αληθινός τρόπος έκφρασης των κρητικών χορών και τα συναισθήματα που νιώθουμε για κάθε χορό ξεχωριστά. Η πηγή για την ατόφια και αυθεντική έκφραση των κρητικών χορών είναι τα χωριά της Κρήτης.
Έτσι λοιπόν από το 2005 έως σήμερα έχουμε καταγράψει - συλλέξει και συγκεντρώσει σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό το οποίο μας δίνει την δυνατότητα να παρουσιάσουμε στην "Σφίγγα" την παράσταση "Όταν ακούω Κρήτη" εμπλουτισμένη με περισσότερους χορούς, μελωδίες, προβολές, χορευτικούς αυτοσχεδιασμούς, διαφορετικούς φωτισμούς, διαφορετικά κουστούμια και φορεσιές και μια άλλη καλλιτεχνική προσέγγιση στην απόδοση και έκφραση των χορών.







ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ :

Γιάννης & Γιώργος Μεγαλακάκης
Έρευνα – Επιτόπια καταγραφή - Σύλληψη – Iδέα παράστασης

Ομάδα Έκφρασης Κρητικών Χορών Γιάννη & Γιώργου Μεγαλακάκη
Κρητικοί χοροί

Θοδωρής Ποθουλάκης
λύρα – τραγούδι

Λευτέρης Γλαμπεδάκης
λαούτο

Νάνσυ Μπινιαδάκη
Σκηνοθεσία video-προβολών

Αγγέλα Δεσποτίδου
Μοντάζ
Γιάννης & Γιώργος Μεγαλακάκης
Πραγματοποιούν επιτόπιες καταγραφές και έρευνες, στα χωριά της Κρήτης.
Το 1997 χορεύουν στην τελετή έναρξης του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Στίβου στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο υπό την σκηνοθεσία του Βαγγέλη Παπαθανασίου. Το 1998 ιδρύουν την «Ομάδα Έκφρασης Κρητικών Χορών».
Το 2004 χορεύουν στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, στο Ολυμπιακό Στάδιο (Ο.Α.Κ.Α.) υπό την σκηνοθεσία του Δημήτρη Παπαϊωάννου.
Το 2006 κυκλοφορούν την έκδοση: «Όταν ακούω Κρήτη».
Έχουν παρουσιάσει  πρωτότυπες παραστάσεις και ειδικές εμφανίσεις και παρουσιάσεις στο Νέο Μουσείο Μπενάκη, στο θέατρο Παλλάς, στο Θέατρο Βράχων, στο θέατρο Badminton, στο Ευγενίδειο Ίδρυμα, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, στο θέατρο Παπάγου, στο θέατρο Λυκαβηττού και αλλού συνεργαζόμενοι με τα μεγαλύτερα ονόματα της κρητικής μουσικής και έντεχνης ελληνικής μουσικής, όπως ο Ψαραντώνης, ο Βασίλης Σκουλάς, ο Λουδοβίκος των Ανωγείων, ο Μανώλης Λιδάκης, η Ευανθία Ρεμπούτσικα, ο Μιχάλης Τζουγανάκης και πολλούς άλλους.  
Επίσης έχουν συνεργαστεί με τον σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή για τις ανάγκες της ταινίας «El Greco»  και με τον σκηνοθέτη  Θοδωρή Παπαδουλάκη για τις ανάγκες της τηλεοπτικής σειράς «Το Νησί»
Έχουν πραγματοποιήσει πάνω από 200 σεμινάρια κρητικών χορών σε όλους τους νομούς της Ελλάδας και σε πολλές πόλεις της Ευρώπης, της Αμερικής, του Καναδά και της Αυστραλίας.

Όταν ακούω Κρήτη
Πέμπτη 1, 8 και 15 Μαρτίου, ώρα έναρξης: 21.30
Είσοδος σε τραπέζι 12€ με μπύρα ή κρασί
Μουσική σκηνή Σφίγγα :
Ακαδημίας & Ζωοδόχου Πηγής (είσοδος στον πεζόδρομο Κιάφας 13)
Τηλέφωνο Κρατήσεων : 211 4096149 , 6987844845


Της Αλεξίας Βλάρα, 28/2/2018

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: ΤΕΛΕΙΟΙ ΞΕΝΟΙ

  Οι τέλειοι ξένοι Η παράσταση " Οι τέλειοι ξένοι" του Π. Τζενοβέζε, σε σκηνοθεσία Γιώργου Πυρπασόπουλου & Πέτρου Λαγούτη προσφέρει μια συναρπαστική εξερεύνηση στην ανθρώπινη ψυχολογία και στις πολυσύνθετες σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων στη σύγχρονη κοινωνία. Η απλή αλλά ενδιαφέρουσα πλοκή κεντρίζει το ενδιαφέρον του κοινού, ενώ η ιδέα του παιχνιδιού με τα κινητά τηλέφωνα δημιουργεί μια συναρπαστική δυναμική που αποκαλύπτει τα μυστικά και τις αλήθειες που κρύβουν οι χαρακτήρες. Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι εξαιρετικές, με τη Μυρτώ Αλικάκη, τον Πέτρο Λαγούτη και το Δημήτρη Ξανθόπουλο να ξεχωρίζουν για την αυθεντικότητα και το συναισθηματικό βάθος των ερμηνειών τους. Η συνολική αίσθηση που προκαλείται είναι αυτή της πραγματικότητας και της ανθρωπιάς, καθώς ο καθένας από τους χαρακτήρες αποκαλύπτει τα δικά του προσωπικά τραύματα και αναζητά τη συγχώρεση και την αποδοχή. Η σκηνοθεσία είναι λιτή και αποτελεσματική, επικεντρώνοντας την προσοχή στις ερμηνείες και στην απε

Η Eλληνίδα συγγραφέας που ετοιμάζεται για το Hollywood

  "Το Βιβλίο Που Γράφεται Μόνο Του"   της   Κορίνας   Λυμνιούδη  ένα εκρηκτικό μείγμα   fantasy&   sci   fi, που αποκαλύπτει τα πλέον συναρπαστικά μυστικά στην καρδιά της Πνευματικής λογοτεχνίας, γράφτηκε μέσω “channeling” σε 49 ώρες συγγραφής και χτύπησε την πόρτα του Hollywood.  

Είδαμε και προτείνουμε: «Rayman ούρλιαξε» στο Θέατρο Σφενδόνη

  Η θεατρική παράσταση "Rayman ούρλιαξε", σε σκηνοθεσία του Περικλή Μουστάκη, προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία στο θεατή, ενώνοντας την υψηλής αισθητικής σκηνοθεσία με την πνευματική εμβάθυνση του περιεχομένου.  Η εξαιρετική ερμηνεία του Χάρη Φραγκούλη στον κεντρικό ρόλο του Rayman προσθέτει στοιχεία ευαισθησίας και συγκίνησης στην ανάπτυξη του χαρακτήρα και των θεμάτων που αναδεικνύονται. Η παράσταση αναδεικνύει με επιδεξιότητα την αμφιλεγόμενη σχέση μεταξύ της επιστήμης και της ανθρώπινης ψυχής, ενσωματώνοντας φιλοσοφικά ερωτήματα για τη φύση της πραγματικότητας και της ανθρώπινης ύπαρξης.  Η σκηνοθετική προσέγγιση διακρίνεται για την αρμονική σύνθεση του φυσικού και του μεταφυσικού, δημιουργώντας έναν μοναδικό και συναρπαστικό κόσμο που κεντρίζει το ενδιαφέρον του θεατή. Το θέατρο Σφενδόνη αποδεικνύεται ιδανικός χώρος για την παρουσίαση μιας τόσο πολυεπίπεδης και πρωτοποριακής παράστασης.  Με την ενθάρρυνση των θεατών να κρατήσουν ανοιχτό μυαλό και να εξερευ

300 παραστάσεις και συνεχίζεται η κωμωδία του Δημήτρη Καρατζιά & Μάνου Αντωνιάδη «ELIZADETH» στον Πολυχώρο VAULT / Έως και την Κυριακή των Βαΐων (28 Απριλίου 2024)

  300 παραστάσεις και συνεχίζεται η κωμωδία   του Δημήτρη Καρατζιά και Μάνου Αντωνιάδη   « ELIZADETH »   κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:15 & Κυριακές στις 18:15, έως και την Κυριακή των Βαΐων (28 Απριλίου 2024) στον Πολυχώρο VAULT            300 παραστάσεις συμπληρώνει η θεότρελη κωμωδία του Δημήτρη Καρατζιά και Μάνου Αντωνιάδη , E LIZADETH (βραβείο Καλύτερης Κωμωδίας της Χρονιάς, Σκηνοθεσίας και Α’ Ανδρικού ρόλου στα βραβεία κοινού του All4fun) και συνεχίζει την ξέφρενη πορεία της στον Πολυχώρο VAULT κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:15 & Κυριακές στις 18:15, έως την Κυριακή των Βαΐων (28 Απριλίου 2024) . Μια κωμωδία που ανατρέπει κάθε θεωρία για τον κόσμο του θεάτρου.  

«ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΕΣΣΑΣ ΒΑΛΕΡΑΙΝΑΣ» ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΟΝ «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ»

  ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΕΣΣΑΣ ΒΑΛΕΡΑΙΝΑΣ  του Γρηγορίου Ξενόπουλου Η νέα παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια Στον ρόλο της Κοντέσσας Βαλέραινας,  η μεγάλη πρωταγωνίστρια Νένα Μεντή Το  Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού  παρουσιάζει από τις  20 Δεκεμβρίου  το θεατρικό έργο  «Το Μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας»  του Γρηγορίου Ξενόπουλου, στο  «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» . Τη σκηνοθεσία του κλασικού ελληνικού έργου, που θεωρείται το αριστούργημα του Γρηγορίου Ξενόπουλου, υπογράφει ο  Πέτρος Ζούλιας  και τον ρόλο της Κοντέσσας Βαλέραινας υποδύεται η διακεκριμένη ηθοποιός  Νένα Μεντή .  Η  Μαρία Κανελλοπούλου  υποδύεται τον ρόλο της οικονόμου, ο  Νίκος Νίκας  τον γιο Κόντε Βαλέρη, ενώ η  Βασιλική Τρουφάκου  ερμηνεύει τον ρόλο της νεαρής νύφης. Μαζί τους, οι ηθοποιοί:  Δημήτρης Καπετανάκος, Δημήτρης Αριανούτσος, Μαριάννα Τουντασάκη, Γιώργος Λόξας, Φαίη Φραγκαλιώτη, Άννα-Μαρία Κατσουλάκη. 

"Αγγλίδα Ερωμένη" Πρεμιέρα Σάββατο 16 Δεκεμβρίου στο θέατρο ΕΚΣΤΑΝ

  Η ΑΓΓΛΙΔΑ ΕΡΩΜΕΝΗ της Μαργκερίτ Ντυράς Αστυνομικό ψυχολογικό δράμα