Με δύο ενδιαφέρουσες εισηγήσεις ολοκληρώνεται στις 24/2 ο κύκλος ομιλιών για τον νάρκισσο γονιό στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη

Ο κύκλος ομιλιών που διοργανώνουν κάθε χρόνο οι Εκδόσεις Πορφύρα στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θοχαράκη έχει γίνει πλέον θεσμός. Αυτή τη χρονιά, η εκδότρια Μαρία Κοκκίνου, μαζί με μια ομάδα έμπειρων και καταξιωμένων ειδικών αποφάσισαν να ρίξουν φως σε ένα-δυστυχώς-εξαιρετικά επίκαιρο φαινόμενο: τη σχέση μεταξύ νάρκισσου γονιού και παιδιού. 
Η διοργάνωση με τον γενικό τίτλο «Υπάρχει Χώρος για μένα» ολοκληρώνεται το Σάββατο 24/2 με τις εισηγήσεις της Τζένης Σουμάκη και του Στέλιου Στυλιανίδη.
Στην ομιλία της «Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου…», η κυρία Σουμάκη, Ψυχίατρος Παιδιών & Εφήβων, Ψυχαναλύτρια-Ψυχοθεραπεύτρια αναλύει διεξοδικά την ψυχοσύνθεση του εφήβου προς την αναζήτηση της ταυτότητάς του.
Τη σκυτάλη παίρνει ο Στέλιος Στυλιανίδης, Ψυχίατρος-Ψυχαναλυτής, Καθηγητής Κοινωνικής Ψυχιατρικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ο οποίος μέσα από την εισήγησή του «Ναρκισσισμός, κοινωνικοί δεσμοί και κουλτούρα του κενού σήμερα», επιχειρεί να δώσει απαντήσεις απέναντι στους πολύπλοκους κοινωνικούς και ψυχικούς μετασχηματισμούς και τις συνέπειες αυτών.
Υπεύθυνη συνολικά για τον φετινό κύκλο ομιλιών είναι η Φωτεινή Τσαλίκογλου, Ψυχολόγος, συγγραφέας και καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ενώ αφορμή για τη φετινή θεματική στάθηκε το εξαιρετικό βιβλίο της ερευνήτριας, ψυχολόγου και οικογενειακής συμβόλου, Karyl Mc Bride «Υπάρχει χώρος για μένα; Οι περιπέτειες του ναρκισσισμού στην εποχή μας μέσα από τις σχέσεις μάνας-κόρης» που μόλις κυκλοφόρησε στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πορφύρα.
1
Περίληψη εισήγησης Τζένης Σουμάκη
Η διαδικασία της μεταμόρφωσης του εφήβου σε υποκείμενο απαιτεί μη ναρκισσιστικά εύθραυστους γονείς που να επιτρέψουν να «χρησιμοποιηθούν» δημιουργικά από τον έφηβο (Winnicott, 1971). Γονείς που δεν θα χρησιμοποιήσουν τα παιδιά τους σαν δικό τους συμπλήρωμα ναρκισσιστικών αναγκών, και θα διευκολύνουν τη μετάβαση.
Ο έφηβος βρίσκεται μετέωρος μεταξύ πρωτογενούς και δευτερογενούς διαδικασίας, μεταξύ παρόντος και μέλλοντος.
Η ευαλωτότητα του ψυχισμού του, προϊόν των συνεχών και μεγάλων ανακατατάξεων μέσα του, πηγάζει από το ναρκισσισμό του που διαπραγματεύεται την εξασθένιση του Υπερεγώ και την ενίσχυση του ιδεώδους του Εγώ ως βάση για την δόμηση της ταυτότητας.
Στην παρουσίαση αυτή θα συζητηθούν κάποιοι έφηβοι όπως η Χιονάτη, η Σταχτοπούτα κλπ, η Μαρία, η Ελένη, ο Γιάννης…
2
Περίληψη εισήγησης Στέλιου Στυλιανίδη
Ο ναρκισσισμός είναι ένας όρος ο οποίος χρησιμοποιείται στην ψυχανάλυση για να υποδηλώσει την αγάπη προς τον εαυτό. Ωστόσο, πέρα από τη γενική αυτή διατύπωση υπάρχουν διακριτές μορφές ναρκισσισμού, όπως ο πρωτογενής ναρκισσισμός, ο δευτερογενής ναρκισσισμός, ο κακοήθης, ο καταστροφικός ναρκισσισμός , το ιδεώδες του Εγώ, το ιδεώδες Εγώ, εκφράσεις των οποίων επηρεάζουν καθοριστικά τους κοινωνικούς δεσμούς.
Η σημερινή ρευστότητα των κοινωνικών δεσμών, η ευθραυστότητά τους, η συχνά «δήθεν» χρηστική διατήρησή τους σαν μια από τις άμυνες του ατόμου προκειμένου να αποφύγει την επώδυνη εξωτερική και εσωτερική πραγματικότητα, συνδέονται αναπόφευκτα ,μεταξύ άλλων, με την ανεπάρκεια της γονεϊκής λειτουργίας και ρόλων, όπως επίσης και με την κουλτούρα του κενού.
Υπάρχουν άραγε αξιόπιστες απόπειρες απαντήσεων σήμερα απέναντι σε όλους αυτούς τους πολύπλοκους κοινωνικούς και ψυχικούς μετασχηματισμούς;
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ
Τζένη Σουμάκη
Είναι Ψυχίατρος Παιδιών & Εφήβων, Ψυχαναλύτρια-Ψυχοθεραπεύτρια, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Ψυχαναλύτρια της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας. Έχει εργαστεί ως Παιδοψυχίατρος σε διάφορες υπηρεσίες -μεταξύ άλλων στο Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής , Υπεύθυνη της Ιατροπαιδαγωγικής Υπηρεσίας Πειραιά, στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγ. Σοφία», στον Θεραπευτικό Ξενώνα Εφήβων IRIS της ΕΨΥΠΕ .Έχει επίσης εργαστεί ως Επόπτρια της Διεπιστημονικής Ομάδας στο Πολυδύναμο Κέντρο Καλλιθέας της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής, στη Στέγη Εφήβων των Παιδικών Χωριών SOS. Έχει σημαντική εκπαιδευτική, ερευνητική και συγγραφική δραστηριότητα.
Σήμερα είναι Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Ψυχικής Υγείας και Ερευνών, Επιστημονικά Υπεύθυνη της Ειδικής Διαγνωστικής & Θεραπευτικής Μονάδας για το παιδί «Σπύρος Δοξιάδης», Υπεύθυνη Παιδοψυχιατρικού Τμήματος και Επόπτρια στο Κέντρο Νευροεξελικτικής Ανάπτυξης Παιδιού ΚΝΑΠ καθώς και Επιστημονικά Υπεύθυνη Επόπτρια στις Παιδοψυχιατρικές Υπηρεσίες Κινητών Μονάδων Κυκλάδων ΕΠΑΨΥ. www.soumaki.gr
Στέλιος Στυλιανίδης
Είναι Ψυχίατρος-Ψυχαναλυτής, Καθηγητής Κοινωνικής Ψυχιατρικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Επιστημονικός Σύμβουλος της ΕΠΑΨΥ. Σπούδασε ιατρική στην Αθήνα και έλαβε την ειδικότητα της ψυχιατρικής στη Γαλλία, στο Paris ΧΙΙ. Είναι μέλος της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας και της Διεθνούς Ψυχαναλυτικής Ένωσης. Υπήρξε ταμίας του ΔΣ της Παγκόσμιας Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (WAPR), ενώ διετέλεσε πρόεδρος του Ελληνικού Κλάδου. Έχει συνεργαστεί ως εμπειρογνώμων σε θέματα Κοινωνικής Ψυχιατρικής με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Διατέλεσε διοικητής του Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής και διευθυντής του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Χαλκίδας, μέλος της Μονάδας Υποστήριξης του προγράμματος «Ψυχαργώς Α' Φάση». Το ερευνητικό και δημοσιευμένο έργο του περιλαμβάνει τρία ελληνικά και έξι διεθνή πολυκεντρικά ερευνητικά προγράμματα, στα οποία ήταν υπεύθυνος. Έχει δημοσιεύσει συνολικά 85 εργασίες.
Ταυτότητα εκδήλωσης
Υπάρχει χώρος για ‘μένα;: Οι περιπέτειες του Ναρκισσισμού στην εποχή μας
Σάββατο 24/2 από τις 18:00 έως και τις 21:30
Εισηγήσεις
Τζένη Σουμάκη και Στέλιος Στυλιανίδης
Πού: Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη, Β. Σοφίας 9 Μέρλιν 1, τηλ.: 210 3611206www.thf.gr
Διοργάνωση: Εκδόσεις Πορφύρα
Κόστος συμμετοχής: 18 €
Για κράτηση θέσεων επικοινωνήστε με τις εκδόσεις Πορφύρα στο office@porphyrabooks.gr ή καλέστε στο 213 0291224
Πληροφορίες για το βιβλίο
Τίτλος: Υπάρχει χώρος για μένα; Οι περιπέτειες του ναρκισσισμού στην εποχή μας μέσα από τις σχέσεις μάνας-κόρης»
Συγγραφέας: Karyl Mc Bride
Σελίδες: 374 
Εισαγωγή: Φωτεινή Τσαλίκογλου
Μετάφραση: Χριστόφορος Ζώνας 
Λιανική τιμή:18€
Για να δείτε όλα τα βιβλία των Εκδόσεων Πορφύρα πατήστε ΕΔΩ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Eλένη Παπαδοπούλου: "Η περιπέτεια της ζωής είναι εσωτερική και είναι δύναμη ανακαινιστική και εξελικτική"

Είδαμε την παράσταση: "Ο Αμπιγιέρ" στο Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας

ΠΑΝΟΣ ΚΡΑΣΣΑΣ - "ΕΛΑ ΕΛΑ " | Το τραγούδι για την ιδιαίτερη περίοδο που διανύουμε..