Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Με δύο ενδιαφέρουσες εισηγήσεις ολοκληρώνεται στις 24/2 ο κύκλος ομιλιών για τον νάρκισσο γονιό στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη

Ο κύκλος ομιλιών που διοργανώνουν κάθε χρόνο οι Εκδόσεις Πορφύρα στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θοχαράκη έχει γίνει πλέον θεσμός. Αυτή τη χρονιά, η εκδότρια Μαρία Κοκκίνου, μαζί με μια ομάδα έμπειρων και καταξιωμένων ειδικών αποφάσισαν να ρίξουν φως σε ένα-δυστυχώς-εξαιρετικά επίκαιρο φαινόμενο: τη σχέση μεταξύ νάρκισσου γονιού και παιδιού. 
Η διοργάνωση με τον γενικό τίτλο «Υπάρχει Χώρος για μένα» ολοκληρώνεται το Σάββατο 24/2 με τις εισηγήσεις της Τζένης Σουμάκη και του Στέλιου Στυλιανίδη.
Στην ομιλία της «Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου…», η κυρία Σουμάκη, Ψυχίατρος Παιδιών & Εφήβων, Ψυχαναλύτρια-Ψυχοθεραπεύτρια αναλύει διεξοδικά την ψυχοσύνθεση του εφήβου προς την αναζήτηση της ταυτότητάς του.
Τη σκυτάλη παίρνει ο Στέλιος Στυλιανίδης, Ψυχίατρος-Ψυχαναλυτής, Καθηγητής Κοινωνικής Ψυχιατρικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ο οποίος μέσα από την εισήγησή του «Ναρκισσισμός, κοινωνικοί δεσμοί και κουλτούρα του κενού σήμερα», επιχειρεί να δώσει απαντήσεις απέναντι στους πολύπλοκους κοινωνικούς και ψυχικούς μετασχηματισμούς και τις συνέπειες αυτών.
Υπεύθυνη συνολικά για τον φετινό κύκλο ομιλιών είναι η Φωτεινή Τσαλίκογλου, Ψυχολόγος, συγγραφέας και καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ενώ αφορμή για τη φετινή θεματική στάθηκε το εξαιρετικό βιβλίο της ερευνήτριας, ψυχολόγου και οικογενειακής συμβόλου, Karyl Mc Bride «Υπάρχει χώρος για μένα; Οι περιπέτειες του ναρκισσισμού στην εποχή μας μέσα από τις σχέσεις μάνας-κόρης» που μόλις κυκλοφόρησε στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πορφύρα.
1
Περίληψη εισήγησης Τζένης Σουμάκη
Η διαδικασία της μεταμόρφωσης του εφήβου σε υποκείμενο απαιτεί μη ναρκισσιστικά εύθραυστους γονείς που να επιτρέψουν να «χρησιμοποιηθούν» δημιουργικά από τον έφηβο (Winnicott, 1971). Γονείς που δεν θα χρησιμοποιήσουν τα παιδιά τους σαν δικό τους συμπλήρωμα ναρκισσιστικών αναγκών, και θα διευκολύνουν τη μετάβαση.
Ο έφηβος βρίσκεται μετέωρος μεταξύ πρωτογενούς και δευτερογενούς διαδικασίας, μεταξύ παρόντος και μέλλοντος.
Η ευαλωτότητα του ψυχισμού του, προϊόν των συνεχών και μεγάλων ανακατατάξεων μέσα του, πηγάζει από το ναρκισσισμό του που διαπραγματεύεται την εξασθένιση του Υπερεγώ και την ενίσχυση του ιδεώδους του Εγώ ως βάση για την δόμηση της ταυτότητας.
Στην παρουσίαση αυτή θα συζητηθούν κάποιοι έφηβοι όπως η Χιονάτη, η Σταχτοπούτα κλπ, η Μαρία, η Ελένη, ο Γιάννης…
2
Περίληψη εισήγησης Στέλιου Στυλιανίδη
Ο ναρκισσισμός είναι ένας όρος ο οποίος χρησιμοποιείται στην ψυχανάλυση για να υποδηλώσει την αγάπη προς τον εαυτό. Ωστόσο, πέρα από τη γενική αυτή διατύπωση υπάρχουν διακριτές μορφές ναρκισσισμού, όπως ο πρωτογενής ναρκισσισμός, ο δευτερογενής ναρκισσισμός, ο κακοήθης, ο καταστροφικός ναρκισσισμός , το ιδεώδες του Εγώ, το ιδεώδες Εγώ, εκφράσεις των οποίων επηρεάζουν καθοριστικά τους κοινωνικούς δεσμούς.
Η σημερινή ρευστότητα των κοινωνικών δεσμών, η ευθραυστότητά τους, η συχνά «δήθεν» χρηστική διατήρησή τους σαν μια από τις άμυνες του ατόμου προκειμένου να αποφύγει την επώδυνη εξωτερική και εσωτερική πραγματικότητα, συνδέονται αναπόφευκτα ,μεταξύ άλλων, με την ανεπάρκεια της γονεϊκής λειτουργίας και ρόλων, όπως επίσης και με την κουλτούρα του κενού.
Υπάρχουν άραγε αξιόπιστες απόπειρες απαντήσεων σήμερα απέναντι σε όλους αυτούς τους πολύπλοκους κοινωνικούς και ψυχικούς μετασχηματισμούς;
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ
Τζένη Σουμάκη
Είναι Ψυχίατρος Παιδιών & Εφήβων, Ψυχαναλύτρια-Ψυχοθεραπεύτρια, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Ψυχαναλύτρια της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας. Έχει εργαστεί ως Παιδοψυχίατρος σε διάφορες υπηρεσίες -μεταξύ άλλων στο Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής , Υπεύθυνη της Ιατροπαιδαγωγικής Υπηρεσίας Πειραιά, στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγ. Σοφία», στον Θεραπευτικό Ξενώνα Εφήβων IRIS της ΕΨΥΠΕ .Έχει επίσης εργαστεί ως Επόπτρια της Διεπιστημονικής Ομάδας στο Πολυδύναμο Κέντρο Καλλιθέας της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής, στη Στέγη Εφήβων των Παιδικών Χωριών SOS. Έχει σημαντική εκπαιδευτική, ερευνητική και συγγραφική δραστηριότητα.
Σήμερα είναι Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Ψυχικής Υγείας και Ερευνών, Επιστημονικά Υπεύθυνη της Ειδικής Διαγνωστικής & Θεραπευτικής Μονάδας για το παιδί «Σπύρος Δοξιάδης», Υπεύθυνη Παιδοψυχιατρικού Τμήματος και Επόπτρια στο Κέντρο Νευροεξελικτικής Ανάπτυξης Παιδιού ΚΝΑΠ καθώς και Επιστημονικά Υπεύθυνη Επόπτρια στις Παιδοψυχιατρικές Υπηρεσίες Κινητών Μονάδων Κυκλάδων ΕΠΑΨΥ. www.soumaki.gr
Στέλιος Στυλιανίδης
Είναι Ψυχίατρος-Ψυχαναλυτής, Καθηγητής Κοινωνικής Ψυχιατρικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Επιστημονικός Σύμβουλος της ΕΠΑΨΥ. Σπούδασε ιατρική στην Αθήνα και έλαβε την ειδικότητα της ψυχιατρικής στη Γαλλία, στο Paris ΧΙΙ. Είναι μέλος της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας και της Διεθνούς Ψυχαναλυτικής Ένωσης. Υπήρξε ταμίας του ΔΣ της Παγκόσμιας Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (WAPR), ενώ διετέλεσε πρόεδρος του Ελληνικού Κλάδου. Έχει συνεργαστεί ως εμπειρογνώμων σε θέματα Κοινωνικής Ψυχιατρικής με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Διατέλεσε διοικητής του Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής και διευθυντής του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Χαλκίδας, μέλος της Μονάδας Υποστήριξης του προγράμματος «Ψυχαργώς Α' Φάση». Το ερευνητικό και δημοσιευμένο έργο του περιλαμβάνει τρία ελληνικά και έξι διεθνή πολυκεντρικά ερευνητικά προγράμματα, στα οποία ήταν υπεύθυνος. Έχει δημοσιεύσει συνολικά 85 εργασίες.
Ταυτότητα εκδήλωσης
Υπάρχει χώρος για ‘μένα;: Οι περιπέτειες του Ναρκισσισμού στην εποχή μας
Σάββατο 24/2 από τις 18:00 έως και τις 21:30
Εισηγήσεις
Τζένη Σουμάκη και Στέλιος Στυλιανίδης
Πού: Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη, Β. Σοφίας 9 Μέρλιν 1, τηλ.: 210 3611206www.thf.gr
Διοργάνωση: Εκδόσεις Πορφύρα
Κόστος συμμετοχής: 18 €
Για κράτηση θέσεων επικοινωνήστε με τις εκδόσεις Πορφύρα στο office@porphyrabooks.gr ή καλέστε στο 213 0291224
Πληροφορίες για το βιβλίο
Τίτλος: Υπάρχει χώρος για μένα; Οι περιπέτειες του ναρκισσισμού στην εποχή μας μέσα από τις σχέσεις μάνας-κόρης»
Συγγραφέας: Karyl Mc Bride
Σελίδες: 374 
Εισαγωγή: Φωτεινή Τσαλίκογλου
Μετάφραση: Χριστόφορος Ζώνας 
Λιανική τιμή:18€
Για να δείτε όλα τα βιβλία των Εκδόσεων Πορφύρα πατήστε ΕΔΩ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: ΤΕΛΕΙΟΙ ΞΕΝΟΙ

  Οι τέλειοι ξένοι Η παράσταση " Οι τέλειοι ξένοι" του Π. Τζενοβέζε, σε σκηνοθεσία Γιώργου Πυρπασόπουλου & Πέτρου Λαγούτη προσφέρει μια συναρπαστική εξερεύνηση στην ανθρώπινη ψυχολογία και στις πολυσύνθετες σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων στη σύγχρονη κοινωνία. Η απλή αλλά ενδιαφέρουσα πλοκή κεντρίζει το ενδιαφέρον του κοινού, ενώ η ιδέα του παιχνιδιού με τα κινητά τηλέφωνα δημιουργεί μια συναρπαστική δυναμική που αποκαλύπτει τα μυστικά και τις αλήθειες που κρύβουν οι χαρακτήρες. Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι εξαιρετικές, με τη Μυρτώ Αλικάκη, τον Πέτρο Λαγούτη και το Δημήτρη Ξανθόπουλο να ξεχωρίζουν για την αυθεντικότητα και το συναισθηματικό βάθος των ερμηνειών τους. Η συνολική αίσθηση που προκαλείται είναι αυτή της πραγματικότητας και της ανθρωπιάς, καθώς ο καθένας από τους χαρακτήρες αποκαλύπτει τα δικά του προσωπικά τραύματα και αναζητά τη συγχώρεση και την αποδοχή. Η σκηνοθεσία είναι λιτή και αποτελεσματική, επικεντρώνοντας την προσοχή στις ερμηνείες και στην απε

Η Eλληνίδα συγγραφέας που ετοιμάζεται για το Hollywood

  "Το Βιβλίο Που Γράφεται Μόνο Του"   της   Κορίνας   Λυμνιούδη  ένα εκρηκτικό μείγμα   fantasy&   sci   fi, που αποκαλύπτει τα πλέον συναρπαστικά μυστικά στην καρδιά της Πνευματικής λογοτεχνίας, γράφτηκε μέσω “channeling” σε 49 ώρες συγγραφής και χτύπησε την πόρτα του Hollywood.  

Είδαμε και προτείνουμε: «Rayman ούρλιαξε» στο Θέατρο Σφενδόνη

  Η θεατρική παράσταση "Rayman ούρλιαξε", σε σκηνοθεσία του Περικλή Μουστάκη, προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία στο θεατή, ενώνοντας την υψηλής αισθητικής σκηνοθεσία με την πνευματική εμβάθυνση του περιεχομένου.  Η εξαιρετική ερμηνεία του Χάρη Φραγκούλη στον κεντρικό ρόλο του Rayman προσθέτει στοιχεία ευαισθησίας και συγκίνησης στην ανάπτυξη του χαρακτήρα και των θεμάτων που αναδεικνύονται. Η παράσταση αναδεικνύει με επιδεξιότητα την αμφιλεγόμενη σχέση μεταξύ της επιστήμης και της ανθρώπινης ψυχής, ενσωματώνοντας φιλοσοφικά ερωτήματα για τη φύση της πραγματικότητας και της ανθρώπινης ύπαρξης.  Η σκηνοθετική προσέγγιση διακρίνεται για την αρμονική σύνθεση του φυσικού και του μεταφυσικού, δημιουργώντας έναν μοναδικό και συναρπαστικό κόσμο που κεντρίζει το ενδιαφέρον του θεατή. Το θέατρο Σφενδόνη αποδεικνύεται ιδανικός χώρος για την παρουσίαση μιας τόσο πολυεπίπεδης και πρωτοποριακής παράστασης.  Με την ενθάρρυνση των θεατών να κρατήσουν ανοιχτό μυαλό και να εξερευ

300 παραστάσεις και συνεχίζεται η κωμωδία του Δημήτρη Καρατζιά & Μάνου Αντωνιάδη «ELIZADETH» στον Πολυχώρο VAULT / Έως και την Κυριακή των Βαΐων (28 Απριλίου 2024)

  300 παραστάσεις και συνεχίζεται η κωμωδία   του Δημήτρη Καρατζιά και Μάνου Αντωνιάδη   « ELIZADETH »   κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:15 & Κυριακές στις 18:15, έως και την Κυριακή των Βαΐων (28 Απριλίου 2024) στον Πολυχώρο VAULT            300 παραστάσεις συμπληρώνει η θεότρελη κωμωδία του Δημήτρη Καρατζιά και Μάνου Αντωνιάδη , E LIZADETH (βραβείο Καλύτερης Κωμωδίας της Χρονιάς, Σκηνοθεσίας και Α’ Ανδρικού ρόλου στα βραβεία κοινού του All4fun) και συνεχίζει την ξέφρενη πορεία της στον Πολυχώρο VAULT κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:15 & Κυριακές στις 18:15, έως την Κυριακή των Βαΐων (28 Απριλίου 2024) . Μια κωμωδία που ανατρέπει κάθε θεωρία για τον κόσμο του θεάτρου.  

«ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΕΣΣΑΣ ΒΑΛΕΡΑΙΝΑΣ» ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΟΝ «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ»

  ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΕΣΣΑΣ ΒΑΛΕΡΑΙΝΑΣ  του Γρηγορίου Ξενόπουλου Η νέα παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια Στον ρόλο της Κοντέσσας Βαλέραινας,  η μεγάλη πρωταγωνίστρια Νένα Μεντή Το  Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού  παρουσιάζει από τις  20 Δεκεμβρίου  το θεατρικό έργο  «Το Μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας»  του Γρηγορίου Ξενόπουλου, στο  «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» . Τη σκηνοθεσία του κλασικού ελληνικού έργου, που θεωρείται το αριστούργημα του Γρηγορίου Ξενόπουλου, υπογράφει ο  Πέτρος Ζούλιας  και τον ρόλο της Κοντέσσας Βαλέραινας υποδύεται η διακεκριμένη ηθοποιός  Νένα Μεντή .  Η  Μαρία Κανελλοπούλου  υποδύεται τον ρόλο της οικονόμου, ο  Νίκος Νίκας  τον γιο Κόντε Βαλέρη, ενώ η  Βασιλική Τρουφάκου  ερμηνεύει τον ρόλο της νεαρής νύφης. Μαζί τους, οι ηθοποιοί:  Δημήτρης Καπετανάκος, Δημήτρης Αριανούτσος, Μαριάννα Τουντασάκη, Γιώργος Λόξας, Φαίη Φραγκαλιώτη, Άννα-Μαρία Κατσουλάκη. 

"Αγγλίδα Ερωμένη" Πρεμιέρα Σάββατο 16 Δεκεμβρίου στο θέατρο ΕΚΣΤΑΝ

  Η ΑΓΓΛΙΔΑ ΕΡΩΜΕΝΗ της Μαργκερίτ Ντυράς Αστυνομικό ψυχολογικό δράμα