Book review: Ο Χορός των Νεκρών - Βαγγέλης Γιαννίσης


Ο Χορός των Νεκρών - Βαγγέλης Γιαννίσης
Ο Βαγγέλης Γιαννίσης πρωτοσυστήθηκε στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό, το 2014, μέσα από το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο «Το Μίσος», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Διόπτρα όπου γνωρίσαμε τον ελληνικής καταγωγής επιθεωρητή της σουηδικής αστυνομίας, Άντερς Οικονομίδη. Σχεδόν τρία χρόνια μετά, επιστρέφει με την τρίτη και νέα περιπέτεια του επιθεωρητή Άντερς Οικονομίδη και με τον «Ο Χορός των Νεκρών». Ο Βαγγέλης Γιαννίσης ζώντας μεταξύ Ελλάδας και Σουηδίας, καταφέρνει μέσα από τα βιβλία του να ταξιδέψει τον αναγνώστη στο Έρεμπρο...εκεί που συνάντησε τυχαία τον επιθεωρητή Άντερς Οικονομίδη και πλέον μας αφηγείται τις ιστορίες του. 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΒΙΒΛΙΟΥ:
α) Συγγραφέας: Βαγγέλης Γιαννίσης
β) Τίτλος: Ο Χορός των Νεκρών
γ) Έτος Έκδοσης: 2017 
δ) Έκδοση: Εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ


Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΜΟΥ: «Ο Χορός των Νεκρών» είναι ένα αστυνομικό βιβλίο που αγγίζει ένα ιδιαίτερο, και ευαίσθητο θέμα, αυτό της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης. Θέμα που γίνεται γνωστό από τη δελεαστική περίληψη στο οπισθόφυλλο του βιβλίου. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με το εξαιρετικό εξώφυλλο είναι ικανά να κεντρίσουν το ενδιαφέρον του αναγνώστη ώστε να προβεί στην αγορά του βιβλίου καθώς και στην ανάγνωση του.

Προσωπικά δεν κρύβω το γεγονός ότι έχω διαβάσει το πρώτο βιβλίο του συγγραφέα, ο οποίος συνεχίζει να με εκπλήσσει ευχάριστα. «Ο Χορός των Νεκρών» είναι ένα βιβλίο που μου κέντρισε το ενδιαφέρον από την αρχή, πριν την κυκλοφορία του, οπότε ήταν κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι θα ερχόταν στην κατοχή μου και στις επιλογές μου για το φετινό καλοκαίρι.

Η ιστορία του τρίτου βιβλίου, του Βαγγέλη Γιαννίση και του επιθεωρητή Άντερς Οικονομίδη, διαδραματίζεται περίπου μισό χρόνο μετά τα γεγονότα του δεύτερου βιβλίου με τίτλο «Το Κάστρο». Ο επιθεωρητής Άντερς Οικονομίδης, έχοντας περάσει πολλές δοκιμασίες με κίνδυνο μάλιστα την ίδια του τη ζωή, προσπαθεί να αποκαταστήσει τις ισορροπίες στην επαγγελματική και την προσωπική του ζωή. Κι όλα αυτά ενώ η αστυνομία θα ανακαλύψει το πτώμα ενός άνδρα, στον ποταμό Σβαρτόν. Στη συνέχεια θα αποκαλυφθεί ότι αυτός ο άνδρας ήταν μπλεγμένος σε ένα κύκλωμα παιδεραστίας, με την αστυνομία να βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα φρικτό μυστικό. Στο σπίτι του άνδρα θα βρεθεί υπογείως ένα κελί, στο οποίο θα αποκαλυφθεί ότι ήταν φυλακισμένο ένα παιδί που είχε εξαφανιστεί πριν τρία χρόνια και τον οποίο μυστηριωδώς έχει και πάλι εξαφανιστεί. Η υπόθεση περιπλέκεται περισσότερο όταν θα καταφθάσουν πράκτορες της Μοσάντ, που γνωρίζουν την ταυτότητα του δολοφόνου που ακούει στο όνομα Σαμαήλ και έχει εκπαιδευτεί στον Ισραηλινό στρατό. Παράλληλα, ο Άντερς Οικονομίδης θα βρεθεί μπροστά σε μια μεγάλη και συγκλονιστική αποκάλυψη που έχει σχέση με το παρελθόν της δικής του οικογένειας. 
Τι σχέση έχει αυτή η ανακάλυψη με τα γεγονότα αυτά και πως σχετίζεται με το δολοφόνο Σαμαήλ; Θα καταφέρει να βρει μια ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής του ζωής;

Μέσα από τη γραφή του, ο συγγραφέας καταφέρνει να κρατά τον αναγνώστη σε ένταση και αγωνία σε ένα σκοτεινό κι ανατριχιαστικό, ατμοσφαιρικά, βιβλίο. Άλλωστε η ιστορία επικεντρώνεται σε ένα δύσκολο και ευαίσθητο θέμα, αυτό της παιδεραστίας. Μέσα από τις ρεαλιστικές και λεπτομερείς περιγραφές του, ζωντανεύει όλα τα σκληρά βιώματα του παιδιού αλλά και του δολοφόνου καθώς και του ίδιου του επιθεωρητή. Οι εναλλαγές στο χρόνο βοηθούν τον αναγνώστη να καταλάβει τι έχει προηγηθεί και ο ποιος ο λόγος που ο Σαμαήλ γίνεται δολοφόνος. Όσο εξελίσσεται η υπόθεση, άλλο τόσο έρχονται και οι ανατροπές.

Βιβλίο με βιβλίο, ο Βαγγέλης Γιαννίσης εξελλίσεται, όπως φυσικά και ο επιθεωρητής Άντρες Οικονομίδη. Ο συγγραφέας με το τέλος της ιστορίας, αφήνει ανοιχτό το θέμα της οικογενειακής ζωής του Άντερς, με την ελπίδα ότι ο επιθεωρητής, θα επιστρέψει με νέα περιπέτεια.

Εν κατακλείδι, «Ο Χορός των Νεκρών» είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα ξένα σκανδιναβικά και αμερικάνικα αστυνομικά μυθιστορήματα. Ένα βιβλίο που βγάζει στον αναγνώστη πολλά συναισθήματα, δεδομένου και του θέματος που καταπιάνεται ο συγγραφέας. Ένα βιβλίο που διαβάζεται εύκολα, χωρίς να κουράζει και που συστήνεται σε όλους κυρίως σε φαν του αστυνομικού αλλά και του Jo Nesbo, που σίγουρα θα το απολαύσουν. Ένα βιβλίο λίγο καλύτερο από τα δύο προηγούμενα του συγγραφέα. Κρατώ τα 5 αστέρια για το επόμενο του βιβλίο. 

Πλοκή: Με φόντο μια Σκανδιναβία παγωμένη, ο επιθεωρητής Άντερς φτάνει στα ίχνη ενός πληρωμένου δολοφόνου, ο οποίος έχει επιστρέψει στο Έρεμπρο για να πάρει εκδίκηση. Ένας άντρας επιστρέφει στο Έρεμπρο, σχεδόν τριάντα χρόνια αφότου έφυγε από τη γενέτειρά του, αποφασισμένος να φέρει εις πέρας μια τελευταία αποστολή. Μερικές ώρες αργότερα το κατακρεουργημένο σώμα ενός άλλου άντρα βρίσκεται στα παγωμένα νερά του ποταμού Σβαρτόν. Σύντομα η αστυνομία ανακαλύπτει όχι μόνο την ταυτότητα του θύματος, αλλά και το φρικιαστικό μυστικό που έκρυβε στο υπόγειο του σπιτιού του: ο συγκεκριμένος άντρας εμπλεκόταν σε ένα κύκλωμα παιδεραστών, ενώ το υπόγειό του είχε μετατραπεί στο κελί ενός αγοριού. Ενός αγοριού που έχει εξαφανιστεί. Σχεδόν μισό χρόνο μετά τα γεγονότα που παραλίγο να του κοστίσουν τη ζωή, ο επιθεωρητής Άντερς Οικονομίδης παλεύει να αποκαταστήσει τις ισορροπίες στην επαγγελματική και την προσωπική του ζωή. Η αποκάλυψη μιας σπείρας παιδεραστών και ενός δολοφόνου αποφασισμένου να σκοτώσει τα μέλη της ήταν το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε να βρει μπροστά του. Όταν θα έρθει αντιμέτωπος με τον μυστηριώδη άντρα με την κωδική ονομασία «Σαμαήλ», θα βρει απέναντί του έναν τρομακτικό εχθρό. Και θα ανακαλύψει μυστικά σχετικά με το παρελθόν της οικογένειάς του? μυστικά τα οποία θα ευχόταν να είχαν μείνει φυλακισμένα κάτω από τον πάγο της λήθης.
Σχόλια