Ξεκινάει το Removement Athens 2017 με την performance DRESS UP της Νατάσσας Ζούκα | 1 Ιουνίου | Στοά Πραξιτέλους


Removement Athens 2017
Στοά Καΐρη | Στοά Πραξιτέλους | Στοά Αρσάκη
1 – 30 Ιουνίου 2017
Είσοδος ελεύθερη 


Τρεις στοές του κέντρου της Αθήνας ζωντανεύουν μέσα από εικαστικές παρεμβάσεις και διαδραστικές performances καταξιωμένων Ελλήνων καλλιτεχνών.


Το Removement Athens 2017 εστιάζει και αντλεί τις θεματικές του από τις Στοές της Αθήνας. Ακολουθεί την «πορεία» των εμπορικών οδών του κέντρου μέσα στη σύγχρονη ιστορία και την μεταμόρφωση τους την τελευταία διετία. Τόποι που επισφραγίστηκαν επί δεκαετίες με εις-ροές ανθρώπων, χώροι που επιτέλεσαν το όνειρο της επιτυχίας αλλά και των διαπροσωπικών σχέσεων, δαμάζονται σήμερα από την λήθη. Μαζί με την αλλαγή της χρήσης και το πέρασμα του χρόνου παραγκωνίστηκαν οι ιστορίες και οι άνθρωποι που δημιούργησαν τις στοές της πόλης. Οι ιστορίες αυτές λειτούργησαν για το Removement ως έμπνευση των καλλιτεχνών, εικαστικών και παραστατικών, με αποτέλεσμα τη συνθετική παρουσίασή τους με σειρά εικαστικών παρεμβάσεων, εγκαταστάσεων και performances για έναν μήνα, από την 1η έως τις 30 Ιουνίου 2017! 

Κεντρικός θεματικός άξονας του Removement Athens 2017 είναι η επανάχρηση και η αναβίωση των ιστοριών που συνοδεύουν τρεις Στοές των Αθηνών: Στοά Καίρη, Στοά Αρσάκη και Στοά Πραξιτέλους. Εικαστικά έργα δημιουργούνται για τις στοές με σκοπό να γίνουν πάλι οι χώροι: τόποι. Μέσω έρευνας και συλλογής υλικού από τους ιδιοκτήτες, ενοικιαστές και χρήστες των τριών στοών, συγκεντρώθηκε υλικό που αποτέλεσε την αφορμή και πηγή έμπνευσης των καλλιτεχνών, με επακόλουθο τα προτεινόμενα έργα και δράσεις να έχουν εννοιολογικούς συσχετισμούς με την ιστορία των κτιρίων και της κάθε γειτονιάς. Η αναβίωση των χώρων, των ιστοριών, και η επανάχρηση των Στοών είναι o βασικός θεματικός άξονας του Removement. Στο χάρτη της Αθήνας θα πραγματοποιηθούν δράσεις ως εστίες έμπνευσης, ως απεικονίσεις της πραγματικότητας και ως φωνές αφύπνισης κι ενθάρρυνσης.


Στοά Πραξιτέλους | Φωτογραφία © Χρήστος Καρνάκης


ΣΤΟΑ ΠΡΑΞΙΤΕΛΟΥΣ | 1 Ιουνίου 2017 

Το Removement Athens 2017 ξεκινά από τη μικρή θολωτή Στοά της οδού Πραξιτέλους, ξετυλίγοντας το νήμα της αφήγησης μέσα από μία performance που σκηνοθετεί και συνθέτει η χορογράφος-σκηνοθέτης Νατάσσα Ζούκα, εμπνεόμενη από την παρελθοντική χρήση των ορόφων της Στοάς ως ραφτάδικα, και του ισόγειου χώρου ως η κατάληξη των ενδυμάτων προς πώληση από τα προσόψια καταστήματα. Με μία 30μελή ομάδα ερμηνευτών – σπουδαστών της Δραματικής Σχολής Αρχή Ν. Καρρά, η πρώτη αυτή δράση με τίτλο DRESS UP υποδέχεται το κοινό στη Στοά καλωσορίζοντας την έναρξη του Removement στην Αθήνα. 


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Πραξιτέλους 33, Αθήνα
Ώρα έναρξης: 19.30

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ 


Στοά Καΐρη | Φωτογραφία © Χρήστος Καρνάκης


ΣΤΟΑ ΚΑΪΡΗ | 2-30 Ιουνίου 2017 

Η Στοά Καΐρη θα φιλοξενήσει εικαστικές παρεμβάσεις, εγκαταστάσεις και video-art σε τέσσερα διαφορετικά επίπεδα, το υπόγειο, τον κυρίως χώρο της Στοάς, τον πρώτο και δεύτερο όροφο. Αφετηρία των έργων η ίδια ιστορία της Στοάς, από τα παλιά καλτσάδικα μέχρι τα σημερινά πωλητήρια ειδών περιτυλίγματος και το εναπομένον οπλοδιορθωτήριο της οικογένειας Παπαϊωάννου, οι καλλιτέχνες Τζένη Αργυρίου, Βασίλης Γεροδήμος, Πέγκυ Κλιάφα, Γιώργος Μαραζιώτης, Αντρέας Σάββα, Χρήστος Τόλης και Παναγιώτης Βελιανίτης με ξεχωριστά μέσα και υλικά μετατρέπουν τους χώρους της Στοάς σε ένα ορμητήριο αλλαγών, χρωμάτων, συναισθημάτων που άλλοτε συντελούν στην αναβίωση της αστικής μνήμης κι άλλοτε προδιαθέτουν την ανάγκη νέων τρόπων επανάχρησης. 


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Καΐρη 6, Αθήνα 
Ωράριο Έκθεσης: Δευτέρα & Πέμπτη, 10.00-20.00
Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή & Σάββατο: 10.00-18.00

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ 


Στοά Αρσάκη | Φωτογραφία © Χρήστος Καρνάκης


ΣΤΟΑ ΑΡΣΑΚΗ | 9-10, 21 & 30 Ιουνίου 2017 

Η Στοά Αρσάκη αποτελεί μία από τις πιο εντυπωσιακές Στοές της Αθήνας, με πλήθος περαστικών να τη χρησιμοποιούν ως «πέρασμα» καθημερινά. Παρ’ όλα αυτά, η αίσθηση της μη-χρήσης και του «κενού» κατακλύζουν την επιβλητική αυτή στοά με τη μακρόχρονη ιστορία της. Με την ευγενική παραχώρηση και συνεργασία της Στοάς του Βιβλίου και της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, η Στοά Αρσάκη θα φιλοξενήσει τρεις διαφορετικές performances που προτείνουν η κάθε μία από άλλη οπτική γωνία την επαναφορά της Στοάς όχι μόνο ως πέρασμα, αλλά ως χώρο συνάθροισης, ξεκούρασης και ανάπαυλας: μία όαση στο κέντρο της πόλης. Τις τρεις performances σκηνοθετούν και συνθέτουν η χορογράφος-performer Μαριάννα Καβαλλιεράτου (Παρασκευή 9 Ιουνίου στις 20.00 & Σάββατο 10 Ιουνίου 11.00 & 20.00), ο σκηνοθέτης-ηθοποιός Κωνσταντίνος Ντέλλας (21 Ιουνίου 2017 στις 15.30) και η χορογράφος-performer Μαριέλα Νέστορα (30 Ιουνίου 2017 στις 15:00). 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΔΕΑ 

Το Removement ως ευρύτερο project, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον τόπο και τον χρόνο στον οποίο παρουσιάζεται, και αποσκοπεί στη συνθετική παρουσίαση των εννοιών της κίνησης και της μεταβολής που διακρίνονται ποικιλοτρόπως σε έναν τόπο. 
Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2015 στο Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης (SAF), φιλοξενώντας Έλληνες και διεθνείς καταξιωμένους καλλιτέχνες (Zilvinas Kempinas, Στέλλα Μπολωνάκη, Γιώργος Μαραζιώτης, Γεωργία Δαμιανού, Όλγα Μπογδάνου, Άννα-Μαρία Σαμαρά, κ.ά.), με τη θεματική να επικεντρώνεται στη γεωφυσική ιδιαιτερότητα του τόπου, καθώς και στην έντονη τουριστική και κοινωνικοπολιτική ανάπτυξη των τελευταίων δεκαετιών. 
Το Removement στην Αθήνα πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ και με την ένθερμη αποδοχή και ευγενική παραχώρηση των ιδιοκτητών/ενοικιαστών των Στοών Καίρη, Αρσάκη και Πραξιτέλους.


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ 

Καλλιτεχνική Διεύθυνση - Επιμέλεια: Μαρία Βασαριώτου 
Σχεδιασμός Παραγωγής - Καλλιτεχνικός Σύμβουλος: Κωνσταντίνος Σακκάς
Κοινωνιολογική Έρευνα: Πωλίνα Γιωλτζόγλου 
Βοηθοί Επιμελητή - Εκτέλεση παραγωγής: Γιώργος Νομικός, Γεωργία Ελένη Τιγκινάγκα
Βοηθός Οργάνωσης Παραγωγής: Κατερίνα Κώτσου
Προβολή – Επικοινωνία: Γιώργος Κατσώνης
Οπτική επικοινωνία – Σχεδιασμός: komodo  
Φωτογραφία: Xρήστος Καρνάκης
Social Media: Φλώρα Κοπέλου
Διοργάνωση - Παραγωγή: Delta Pi 


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

info@re-movement.gr
www.delta-pi.org/removement 
www.facebook.com/projectRemovement 
#removement_project 

REMOVEMENT: Αθήνα, 1-30 ioynioy 2017
Νατάσσα ζουκα | DRESS UP
Στοά Πραξιτέλους | 1 ιουνιου | 19:00 | ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Με στόχο την επανάχρηση των στοών και την αναβίωση των ιστοριών που τις συνοδεύουν, το Removement ξεκινά τις δράσεις του από τη μικρή θολωτή Στοά της οδού Πραξιτέλους, η οποία κτίστηκε το 1936. Σύμφωνα με μαρτυρίες των τελευταίων καταστηματαρχών το οίκημα δεν έχει αλλάξει καθόλου, παραμένει όπως όταν πρωτοκτίστηκε. Φιλοξένησε υφασματάδικα και ράφτες καθώς και αλληλοεξαρτώμενα ως προς αυτά επαγγέλματα, όπως εκείνο του επισκευαστή ραπτομηχανών, τα οποία στις μέρες μας σταδιακά εκλείπουν. O λόγος της εγκατάστασης και άνθισης των καταστημάτων ενδυμάτων και υφασμάτων ήταν η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της πολυώροφης στοάς όπου προστάτευε από το φως του ηλίου τις βιτρίνες των καταστημάτων διατηρώντας το χρώμα των υφασμάτων αναλλοίωτο.  Όπως μας μετέφερε την εμπειρία του ο κύριος  Γιώργος,  ράφτης εν ενεργεία, στον τρίτο όροφο της στοάς «Τότε ο κόσμος έραβε πολύ. Δεν υπήρχαν έτοιμα ρούχα. Τότε μόνο με παραγγελία. Ράβανε τα πάντα, και καλά και καθημερινά. Ούτε τζιν υπήρχανε να πάρεις έτοιμα. Και για κάθε μέρα και για καλό στο ράφτη πήγαινες». 
Η εμπορική ιστορία της στοάς καθώς και οι αφηγήσεις των εμπόρων αποτέλεσαν την κύρια πηγή έμπνευσης της χορογράφου και σκηνοθέτιδας Νατάσσας Ζούκα. To Dress Up βασίζεται στο χαρακτηριστικό μιας άλλης εποχής όπου η πρόβα αποτελούσε τη βασική πτυχή της ανθρώπινης ύπαρξης. Πρόβα ενδύματος, πρόβα νυφικού, πρόβα κοστουμιού – όλη αυτή η διαδικασία που αφορά τα μέτρα του ανθρώπινου σώματος και παραπέμπει σε τελετές θανάτου και ζωής. Οι τριάντα σπουδαστές και performers της «Δραματικής Σχολής ΑΡΧΗ», όπου θα κινηθούν/ δράσουν σε όλους τους ορόφους της στοάς, θα ντύσουν την υπόστασή τους και ταυτόχρονα θα αναμετρηθούν με τη μοναδική μεζούρα, το κοφτερό ψαλίδι και τις μυτερές βελόνες του κορυφαίου δημιουργού της υπαρξιακής αγωνίας Samuel Beckett.Η Νατάσσα Ζούκα είναι απόφοιτος της σχολής Εθνικού Θεάτρου το 1974. Συνιδρύτρια του «Θεάτρου της Άνοιξης», συμμετέχει σε όλες τις παραγωγές του με κορυφαία την Ηλέκτρα όπου αναλαμβάνει τη χορογραφία και τον επώνυμο ρόλο. Παράλληλα φοιτά στην Κρατική σχολή ορχηστικής τέχνης 3 χρόνια καλλιεργώντας το ενδιαφέρον της για το σωματικό θέατρο και την χορογραφία. Το 1980 με υποτροφία του ιδρύματος Α. Ωνάση πηγαίνει στην Γαλλία όπου έχει την τύχη να σπουδάσει 2 χρόνια δίπλα στον Jacques Lecoq. Στο Παρίσι συμμετείχε ως ηθοποιός στην παράσταση Slieman – episodes ignorés όπου πρωταγωνιστούσε ο Antoine Vitez (Palais Chaillot).
To 1983 επιστρέφει στην Ελλάδα όπου εργάζεται ως παιδαγωγός και χορογράφος σε εργαστήρια για παιδιά και ηθοποιούς. Ιδρύει το Χοροθέατρο (1990) το οποίο διευθύνει μέχρι σήμερα και επιχορηγείται από το ΥΠΠΟ και το ίδρυμα Ι. Φ. Κωστόπουλου.
Το 2004 επιλέγεται για να συμμετέχει ως χορογράφος σε τριετές ερευνητικό πρόγραμμα με θέμα Σύγχρονος χορός και χορός στο αρχαίο δράμα στο Παρίσι (Fondation Royaumont) που διευθύνει η χορογράφος Suzan Buirge, έχοντας πάλι την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση. Το 2009 επιλέγεται ανάμεσα σε 12 χορογράφους από όλο τον κόσμο για το ερευνητικό πρόγραμμα που διεξήχθη στην Ιαπωνία με τίτλο Σύγχρονος χορός και τελετουργία. 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ «Πρόβα_Dress Up»
Σύλληψη - Σκηνοθεσία: Νατάσσα Ζούκα
Ερμηνεία:  Αδοσίδη Μυρτώ, Αντωνάκη Τατιάνα, Αντωνίου Λίλιαν, Αποστολοπούλου Ιωάννα, Βασιλειάδη Ανδρονίκη, Βλαστάρη Στεφανία, Καναβού Μαριάννα, Καπετάνιου Στέλλα, Κομνηνού Λίνα, Κωνσταντίνου Ειρήνη, Λιάκος Γιώργος, Λύκου Φανή, Λώλου Νεφέλη, Μακρογιαννάκη Σάντυ, Μανδρινός Δημήτρης, Μανωλοπούλου Ολίνα, Μπατή Μαρία, Νταντή Δήμητρα, Παντοπούλου Περσεφόνη, Ρουσιάκη Κατερίνα, Σαράντη Μπέτυ, Στενού Αλίκη, Ταμβάκη Μαριλού, Τζωρτζίκια Αννα, Χαραλαμποπούλου Ιόλη.


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ Removement
Καλλιτεχνική Διεύθυνση - Επιμέλεια: Μαρία Βασαριώτου 
Σχεδιασμός Παραγωγής - Καλλιτεχνικός Σύμβουλος: Κωνσταντίνος Σακκάς
Κοινωνιολογική Έρευνα: Πωλίνα Γιωλτζόγλου 
Βοηθοί Επιμελητή - Εκτέλεση παραγωγής: Γιώργος Νομικός, Γεωργία Ελένη Τιγκινάγκα
Βοηθός Οργάνωσης Παραγωγή: Κατερίνα Κώτσου
Επικοινωνία: Γιώργος Κατσώνης
Οπτική επικοινωνία – σχεδιασμός: komodo 
Φωτογραφία: Xρήστος Καρνάκης
Social Media: Φλώρα Κοπέλου
Οργάνωση Παραγωγής: Delta Pi 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΓΙΑΝΝΗΣ & ΜΑΡΙΝΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ

Σχολή Αφηγηματικής Τέχνης μέσω διαδικτύου και με φυσική παρουσία στην Αθήνα

Η Κατερίνα Ζωγραφάκη μιλάει στο Open Mind

Κραουνάκης+Σπείρα στο θερινό σινεμά "Αττικόν" στο Γαλάτσι- 5/8/20

LED ZEPPELIN SYMPHONIC