Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το βιβλίο της εβδομάδας: "Ανάσταση Ψυχών" του Εμμανουήλ Μαύρου


Άνεμος εκδοτική • Αιγίνης 14, 11362 Αθήνα • Τηλ.: 210 8223 574 • email: anemosekdotiki@yahoo.gr
www.anemosekdotiki.gr

Εμμανουήλ Γ. Μαύρος
«Ανάσταση ψυχών»
μυθιστόρημα

ISBN: 978-960-9585-72-9
σελ.: 426
σχήμα: 14x20,5 cm
τιμή: 16€ με ΦΠΑ
(-10%): 14,40€ με ΦΠΑ


H δυναμική Ελληνίδα αρχαιολόγος Ελένη Νάκου, παρουσιάζει την δεύτερη διδακτορική της διατριβή στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης για την «Έξοδο» των Εβραίων από την Αίγυπτο και ανακοινώνει τη νέα της έρευνα, για τις ρίζες του xριστιανισμού. Σύμμαχό της σε αυτήν την περιπέτεια επιδιώκει να είναι ο φίλος της καθηγητής αρχαιολόγος του Πανεπιστημίου του Καΐρου Ζάχι Χαβάς.

Αλλά ο Χαβάς έχει εξαφανιστεί από την Ιορδανία. Φτάνοντας επί τόπου η Ελένη Νάκου διαπιστώνει πως η προσωπικότητα του Χαβάς είναι πολύ πιο περίπλοκη απ’ ό,τι την γνώριζε, ενώ κατηγορείται πως έκλεψε τις μυστηριώδεις Πλάκες του Πυθαγόρα.
Αποφασίζει να ριχτεί στα χνάρια που θα την οδηγήσουν στην εύρεση των Πλακών του Πυθαγόρα και του καθηγητή Χαβάς, χωρίς να γνωρίζει πως έτσι μπλέκεται σ’ ένα μοιραίο γρανάζι πολιτικής συνωμοσίας και δολοφονικών νεοναζιστικών ομάδων.  Συνάμα, ακολουθεί μια αναζήτηση που γρήγορα θα μεταμορφωθεί σε ένα ταξίδι γνώσης, κατάκτησης του πνεύματος και μύησης.
Θα αντιληφθεί σιγά-σιγά πως εκπληρώνει την αιώνια αναζήτηση του «γνῶθι σαὐτόν» για την ανάσταση ψυχών, πληρώνοντας βαρύ τίμημα ως την ύστατη συνάντηση…

Βιογραφικό σημείωμα

Ο Εμμανουήλ Γ. Μαύρος είναι σκηνοθέτης. Ξεκίνησε να γράφει βιβλία για να μεταφέρει ιστορίες που ξεπερνούν τα όρια της Ελλάδας γεωγραφικά, ιστορικά και θεματικά. Μεγάλη του αγάπη στη συγγραφή εξακολουθεί να είναι η ποίηση και το θέατρο. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975.
Έχει κάνει σπουδές κινηματογράφου, τηλεόρασης και επικοινωνίας. Από το 1998 έως σήμερα εργάζεται ως σκηνοθέτης στην τηλεόραση, σε γνωστές για το ευρύ κοινό εκπομπές, δελτία ειδήσεων, αλλά και τηλεοπτικές σειρές. Τέσσερις ταινίες του μικρού μήκους έχουν βραβευτεί σε διεθνή και εγχώρια φεστιβάλ. Για το θέατρο έχει ανεβάσει παραστάσεις με πειραματικές ομάδες.
Με τη συγγραφή άρχισε να ασχολείται το 2002, γράφοντας ποίηση στα αγγλικά για τις ανθολογίες του οργανισμού poems.com. Έχει εκδώσει ηλεκτρονικά την συλλογή ποίησης – πεζού με τίτλο «Αναζητώντας την Αρετούσα» αποκλειστικά ως ebook στο http://egmavros.blogspot.gr. Από την Άνεμος εκδοτική το μυθιστόρημα «Ο υιός του Νείλου», κυκλοφορεί από τον Δεκέμβριο του 2015.

Ο Εμμανουήλ Μαύρος μιλάει στο Open Mind για το νέο του βιβλίο "Ανάσταση Ψυχών", την αγάπη του για την συγγραφή και την σκηνοθεσία, από τί εμπνέεται και διάφορα ακόμα...

 Νέο βιβλίο «Ανάσταση Ψυχών», τι πραγματεύεται το νέο σας βιβλίο;

Αρχικά να σας ευχαριστήσω για την φιλοξενία και την ευκαιρία που μου δίνετε να μιλήσω για την κυκλοφορία του καινούργιου μου βιβλίου. Η "Ανάσταση Ψυχών" δια μέσου της ηρωίδας, της αρχαιολόγου Ελένης Νάκου πραγματεύεται μια αναζήτηση ενός προσώπου του αρχαιολόγου Ζάχι Χαβάς, που γρήγορα μεταμορφώνεται σε ένα ταξίδι γνώσης, κατάκτησης του πνεύματος και μύησης, σε έναν κόσμο και κυρίως σε μια Ευρώπη που πέφτει όλο και περισσότερο μέσα στο βούρκο.

 Τι ονειρεύεστε με την "Ανάσταση Ψυχών";

Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΨΥΧΩΝ και ο συγγραφέας της ονειρεύονται την αγάπη του ανθρώπου. Στέλνω τα μηνύματά μου στους λίγους σε αυτούς που αναζητούν την ανάσταση ψυχών και θα προσπαθήσω μέσα από αυτό το κείμενο να τους διδάξω τον αλληλοσεβασμό, την αλληλοβοήθεια, τον διάλογο, το μίσος για την εξουσία, το σεβασμό στην διαφορετικότητα, την άρνηση σε κάθε είδους ρατσισμό και θα τους παροτρύνω να ερευνούν, να σκέφτονται, να ρωτάνε, να συζητούν χωρίς φόβο. Όλα αυτά που τα αντίθετά τους συντηρούνται από μια διεφθαρμένη πολιτική εξουσία, από τον ναζισμό, από το μικρό του αδερφάκι τον νεοφιλελευθερισμό και βέβαια από τα ιερατεία των τριών μονοθεϊστικών θρησκειών.  

Σε αυτό το ταξίδι κατάλαβα λοιπόν πως ο άνθρωπος είναι φυλακισμένος και η ψυχή του δέσμια στο σώμα του όσο δεν καλλιεργεί την γνώση. Πρωτίστως λοιπόν θα πρέπει να μάθουμε πως θα αποκτήσουμε την ελευθερία και ύστερα να κάνουμε αυτό που θέλουμε. Και για να κάνουμε αυτό που θέλουμε πρέπει να μάθουμε τον εαυτό μας. Εκεί κρύβεται το μυστικό στην αναζήτηση της πρώτης μας αλήθειας. Τα υπόλοιπα θα τα ανακαλύψουμε στο ταξίδι.

Παράλληλα είστε και σκηνοθέτης. Θα θέλατε να κάνετε κάποιο βιβλίο σας ταινία;

Ναι θα το ήθελα όχι όμως να έγραφα εγώ το σενάριο ή να το σκηνοθετούσα. Σας ξαφνιάζει το ξέρω, όμως θα προτιμήσω τον ρόλο του συμβούλου και όχι του ενεργού συντελεστή. Η σκηνοθεσία είναι τέχνη και ο καλλιτέχνης πρέπει να κρατά ίσες και δίκαιες αποστάσεις από το θέμα του, στοιχείο που σε εμένα  - επειδή είναι δικό μου έργο - δεν θα ήταν εφικτό.

«Η αμφιβολία είναι η αρχή της σοφίας», πόσο την πιστεύετε αυτήν την φράση;

Απόλυτα! Η αμφιβολία είναι για το ανθρώπινο πνεύμα ό,τι οι πνεύμονες για το αίμα. Είναι το φίλτρο μέσ' από το οποίο περνούν οι γνώσεις μας και καθαίρονται. Η αμφιβολία λυτρώνει τη σκέψη από πνευματικά ταμπού. Είναι έκφραση ελεύθερου και αδέσμευτου συλλογισμού. Και «όποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά», έλεγε ο μεγάλος Ρήγας.

 Πιστεύετε ότι υπάρχουν καλά κρυμμένα μυστικά στην σημερινή εποχή;

Πολλά! Όπως και πολλά από αυτά αρχίζουν να φανερώνονται.  Η κατάλυση της δημοκρατίας είναι πια φανερή, τα μεθοδευμένα εγκλήματα της πολιτικής και δη της υποστήριξης νεοφιλελεύθερης ναζιστικής πολιτικής λαίλαπας που απειλή την Ευρώπη και φορά το κουστούμι της "Δημοκρατίας", τα μεθοδευμένα εγκλήματα από την πολιτική προς τον άνθρωπο σε μια φασίζουσα Ε.Ε. γίνεται πεδίο αισχροκέρδειας και εκμετάλλευσης από εγχώριες κρατικές και παρακρατικές μαφίες, δολοφονώντας μέρα με την ημέρα ανήμπορους συνανθρώπους μας.

 Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Να συνεχίζω να γράφω. Έχω διάφορες σκέψεις για το επόμενο βιβλίο μου, θα καθυστερήσω όμως να το αρχίσω. Θα κάνω ένα μικρό διάλειμμα για λίγο θέατρο που το έχω ανάγκη, και όταν θα είμαι έτοιμος, γεμάτος θα αρχίσω το επόμενο μυθιστόρημά μου. Αν και είχα μια ιδέα για ένα ιστορικό μυθιστόρημα, ωστόσο θα κινηθώ σε μια θεματική πιο κοινωνικά σύγχρονη και άμεση.

 Το βιβλίο σας διαθέτει έκδηλα στοιχεία δράσης και μυστηρίου που θα ζήλευαν και γνωστοί ξένοι λογοτέχνες. Θα θέλατε να το δείτε μεταφρασμένο και σε άλλες γλώσσες το βιβλίο σας; 

Ο "Υιός του Νείλου" έχει πάρει το δρόμο του προς αυτή την κατεύθυνση. Ελπίζω σύντομα και η "Ανάσταση Ψυχών".

 Ποια είναι η πηγή έμπνευσής σας;

Ένα τετράδιο που έχω στο γραφείο μου και σημειώνω τα θέματα που θέλω να μιλήσω, με τις ιδέες αι τις παρατηρήσεις να συνυπάρχουν. Το έχω πει πολλές φορές θα το πως και τώρα: Το μυθιστόρημα, η νουβέλα, το διήγημα, το σενάριο, η θεατρική γραφή, χρειάζονται τεχνική και όχι έμπνευση. Χρειάζονται φαντασία και ιδέες, στοιχεία που δεν έχουν να κάνουν με έμπνευση αλλά με σκέψη. Χρειάζονται ένα πλάνο με κουτάκια και σε διαγράμματα πάνω σε χαρτί πριν φτάσεις στον υπολογιστή, για να δομήσεις την πλοκή και τους χαρακτήρες σου, να δεις τα θέματα και τα υποθέματα σου σε κουτάκια. Θα μου πει κάποιος: μα καλά η αρχική ιδέα δεν είναι έμπνευση; Και θα του απαντήσω, ναι! Μόνο που για να φτάσει να γίνει ιστορία χρειάζονται τεχνικές που θα ερεθίσουν την φαντασία και τις επερχόμενες ιδέες μέσω της σκέψης. Έμπνευση χρειάζεται η ποίηση, το τραγούδι, η μουσική, η ζωγραφική και όχι το μυθιστόρημα, η νουβέλα, το διήγημα, το σενάριο, η θεατρική γραφή.

 Πώς έγινε η επιλογή αυτού του θέματος;

Θαρρώ πως το είπα και προηγουμένως: από την νεοφιλελεύθερη ναζιστική πολιτική λαίλαπα που απειλή την Ευρώπη και φορά το κουστούμι της "Δημοκρατίας"


Ένα μήνυμα προς τους αναγνώστες μας.

 Η "Ανάσταση Ψυχών" να τους δημιουργήσει την αμφιβολία σε όλα, μετατρέποντας την σε υπαρξιακή ανάγκη,  αναπτύσσοντας την σκέψη και την συνεχή συλλογή γνώσεων.

Της Αλεξίας Βλάρα,17/5/2017

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: Επισκέπτης

  Επισκέπτης Το έργο "Επισκέπτης" του Έρικ Εμμάνουελ Σμίτ αποτελεί μια συναρπαστική θεατρική εμπειρία που συνδυάζει διακριτικά μυθοπλασία και αληθινά γεγονότα από τη ζωή του διάσημου Σίγκμουντ Φρόιντ. Με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του, το έργο προσφέρει μια βαθιά εξερεύνηση της ανθρώπινης ψυχής, προκαλώντας το θεατή να αναζητήσει την αλήθεια και την πνευματική εξέλιξη. Η ερμηνεία του Μάνου Βακούση στον ρόλο του Επισκέπτη είναι άψογη, καθηλώνοντας το κοινό και μεταφέροντάς το σε έναν κόσμο γεμάτο μυστήριο και ανατροπές. Η εξαιρετική σκηνοθεσία του Σωτήρη Τσαφούλια δίνει ζωή στο έργο, ενώ οι εξαιρετικές ερμηνείες των υπολοίπων ηθοποιών προσθέτουν βάθος και συναισθηματική εντάση στην παράσταση. Μέσα από το συναρπαστικό πλέγμα της πλοκής, το έργο αναδεικνύει τα βαθύτερα ζητήματα της ανθρώπινης ψυχολογίας και της πνευματικής αναζήτησης. Ο διάλογος μεταξύ του άθεου Φρόιντ και του μυστηριώδους Επισκέπτη ανοίγει παράθυρα σε φιλοσοφικές συζητήσεις που αναδεικνύουν τη σύνθετη φύση τ

Είδαμε και προτείνουμε: ΤΕΛΕΙΟΙ ΞΕΝΟΙ

  Οι τέλειοι ξένοι Η παράσταση " Οι τέλειοι ξένοι" του Π. Τζενοβέζε, σε σκηνοθεσία Γιώργου Πυρπασόπουλου & Πέτρου Λαγούτη προσφέρει μια συναρπαστική εξερεύνηση στην ανθρώπινη ψυχολογία και στις πολυσύνθετες σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων στη σύγχρονη κοινωνία. Η απλή αλλά ενδιαφέρουσα πλοκή κεντρίζει το ενδιαφέρον του κοινού, ενώ η ιδέα του παιχνιδιού με τα κινητά τηλέφωνα δημιουργεί μια συναρπαστική δυναμική που αποκαλύπτει τα μυστικά και τις αλήθειες που κρύβουν οι χαρακτήρες. Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι εξαιρετικές, με τη Μυρτώ Αλικάκη, τον Πέτρο Λαγούτη και το Δημήτρη Ξανθόπουλο να ξεχωρίζουν για την αυθεντικότητα και το συναισθηματικό βάθος των ερμηνειών τους. Η συνολική αίσθηση που προκαλείται είναι αυτή της πραγματικότητας και της ανθρωπιάς, καθώς ο καθένας από τους χαρακτήρες αποκαλύπτει τα δικά του προσωπικά τραύματα και αναζητά τη συγχώρεση και την αποδοχή. Η σκηνοθεσία είναι λιτή και αποτελεσματική, επικεντρώνοντας την προσοχή στις ερμηνείες και στην απε

Είδαμε και προτείνουμε: "Waiting for Godot" at Theatre of the No

  A Masterful Exploration of Existence: "Waiting for Godot" at Theatre of the No   The Theatre of the No in Athens boldly inaugurated its presence with a riveting rendition of Samuel Beckett’s timeless masterpiece, "Waiting for Godot." Directed by the visionary Nikos Dionysios, this production breathed new life into the existential musings of Beckett's iconic play.   From the moment the curtain rose on Thursday, April 18th, audiences were captivated by the profound themes and poignant performances that unfolded on stage. With a stellar international and Greek cast, led by the talented direction of Nikos Dionysios, the production brought a fresh perspective to one of the most important theatrical works of the 20th century.   At its core, "Waiting for Godot" delves into the depths of human existence, exploring themes of loneliness, dependency, and the relentless pursuit of meaning in a world shrouded in uncertainty. Through the lens of two pr

Είδαμε και προτείνουμε: «ELIZADETH»

Η θεότρελη κωμωδία "Elizadeth" παρουσιάζει έναν κακόφημο θίασο που προσπαθεί να ανεβάσει ένα ανιστόρητο μιούζικαλ εν μέσω πανδημίας, με λάθος ηθοποιούς, λάθος έργο και λάθος περίοδο. Η πλοκή επικεντρώνεται στις περιπέτειες και τα κωμικά περιστατικά που συμβαίνουν στους χαρακτήρες του θεάτρου καθώς προετοιμάζονται για την παράσταση, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα τα δικά τους προβλήματα και συγκρούσεις. Η παράσταση αναπτύσσει έναν θίασο με ετερόκλητα πρόσωπα, καθένα από τα οποία έχει τα δικά του "κουσούρια" και προβλήματα. Οι θεατρίνοι χαρακτηρίζονται από μωροφιλοδοξίες, αλαζονείες, βεντετιλίκια, ανταγωνισμούς, αντιζηλίες, έρωτες, μίση και πάθη, δημιουργώντας έναν καυστικό και διασκεδαστικό κόσμο. Η Κυπραία που θέλει να γίνει πρωταγωνίστρια, ο ξεπεσμένος αλκοολικός, η σταρ που ξεπέφτει διότι δεν μπορεί να κάνει την παρθένα, ο εξαιρετικός μουσικός με τις τρομερές και κυρίως « πρωτότυπες » μουσικές του Έλτον Λεμπέση και φυσικά η βουλιμική ιέρεια της τέχνης δεν θα αφήσου

Είδαμε και προτείνουμε: Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;

  Ποιος ανακάλυψε την Αμερική; Άλλο ένα μικρό διαμαντάκι στο φιλόξενοvο Project R είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε και πολύ το χαρήκαμε. Ένα κοινωνικό επίκαιρο κείμενο της αδικοχαμένης Χρύσας Σπηλιώτη, με το εξαιρετικό δίδυμο ηθοποιών Μαριάνθης Κυρίου και Ζώης Μουκουλη σε μία μεταξύ τους θεατρική καλοδουλεμένη χημεία με ένταση-πάθος-ενέργεια με απίστευτο μεράκι σκέρτσο και τσαχπινιά, μπαινοβγαίνουν σε διαφόρους ρόλους και ηλικίες με απίστευτη ευκολία και άνεση, με την εναλλαγή σκηνών μεταξύ σοβαρού και αστείου, παραθέτοντας μία υπέροχη παράσταση από την αρχή μέχρι και το συγκινητικό φινάλε! Η ευρηματική σκηνοθεσία του Κώστα Ανταλόπουλου με το γρήγορο-σκηνικό ξέφρενο ρυθμό της προσφέρει μία ζωντανή ξεσηκωτική παράσταση, σε ένα μαγικό ταξίδι με λόγια και κινήσεις,γέλιο-δάκρυα-αγάπη- έρωτα- μουσικές και συγκινήσεις.. Οι δύο γυναίκες στήριγμα η μία στην άλλη μέχρι το τέλος παλεύουν να ανακαλύψουν την ταυτότητά τους και τη δική τους Αμερική!! Πόσους σταθμούς μπορεί να έχει η ζωή μα

Είδαμε και προτείνουμε: «Το Αγόρι με τις δυο καρδιές»

 "Τ ο αγόρι με τις δύο καρδιές" μία παράσταση που τα έχει όλα, τα συνδυάζει όλα.. ρυθμό- ενέργεια-πάθος-έκφραση-τόλμη- αλήθεια-χιούμορ, γεμάτη αγωνία και συγκίνηση που στο τέλος μας προκαλεί δέος. Μια ανθρώπινη ιστορία, ελπίδας- θάρρους-εμπιστοσύνης και αγάπης! Πρόκειται για την αληθινή ιστορία της οικογένειας προσφύγων των συγγραφέων (Χάμεντ και Χεσααμ Αμιρι) που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους, μετά την κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους τής από τους Ταλιμπάν. Μάνα πατέρας και τρεις γιοι. Ένα ταξίδι ξεκινάει περιπλανώμενοι στην Ευρώπη αναζητώντας να βρουν την <<Ιθάκη>> τους. Μας συναρπάζει για άλλη μία φορά με την ευρηματική υποδειγματική μαεστρία του ο σκηνοθέτης Τάκης Τζαμαργιάς φωτίζοντας τις ανθρώπινες σχέσεις. Το ενδυματολογικό κομμάτι υπογράφει η Ελένη Εμπεδοκλή- οι στίχοι των τραγουδιών δια χειρός Ελένης Φωτάκη με τη μουσική του Μίλτου Πασχαλίδη ντύνουν αρμονικά την παράσταση!! Με τα σκηνικά του Εδουάρδου Γεωργίου που αποδίδουν τέλεια την πρα