Ο Νίκος Καρακαλπάκης μιλάει στο Open Mind



Ο Νίκος Καρακαλπάκης μιλάει στο Open Mind για την νέα του δισκογραφική δουλειά: " 'Οτι μας ανήκει", τα μελλοντικά του σχέδια, τις μουσικές του επιρροές και διάφορα ακόμα...


Πρώτη δισκογραφική δουλειά: « Ότι μας ανήκει», μιλήστε μου λίγο για αυτήν την συνεργασία σας.

Η ιδέα γεννήθηκε το φθινόπωρο του 2014 που άκουσα το ομότιτλο τραγούδι από την δημιουργό του ( Αρετή Κοκκίνου) και  αποτέλεσε την κινητήριο δύναμη για να προχωρήσω στην ολοκλήρωση αυτής της δουλειάς.  Είχα ήδη κάποια χρόνια στο τραγούδι με σημαντικές συνεργασίες (Γιάννης Σπανός, Γιώργος Χατζηνάσιος) αλλά και με νεότερους συνθέτες  ωστόσο δεν υπήρχε ακόμη η προοπτική για μια ολοκληρωμένη δουλειά. Φαίνεται πώς όλα χρειάζονται τον χρόνο τους. Κι έτσι σιγά σιγά άρχισα να συναντώ τα τραγούδια που ακούτε στον δίσκο αυτό με την υπογραφή σημαντικών δημιουργών:  Γιάννης Σπανός, Λίνα Νικολακοπούλου, Νένα Βενετσάνου, Λίνος Κόκκοτος, Πηγή Λυκούδη, Γιώργος Καγιαλίκος, Μαρία Παπαδάκη, Αρετή Κοκκίνου,  Νίκος Δούκας, Ανδριαννή Ζαγγανά. Με τους περισσότερους είχα ήδη συνεργαστεί  είτε δισκογραφικά είτε σε επίπεδο κοινών εμφανίσεων. Λειτούργησα στην επιλογή των τραγουδιών καθαρά με ένστικτο και μια εσωτερική ανάγκη για μια βιωματική προσέγγιση τους  ερμηνευτικά και πιστεύω πως το αποτέλεσμα με δικαιώνει. Τους ευχαριστώ πολύ όλους για την συνεργασία αυτή. Με τιμά η συμμετοχή τους στην πρώτη προσωπική μου δουλειά.

 Βλέπουμε αρκετές επιρροές από την παραδοσιακή μουσική. Την αγαπάτε την παραδοσιακή μουσική;  

Θα έλεγα πως με διεγείρει ψυχικά χωρίς να έχω ζήσει στην ύπαιθρο ή να έχω ρίζες από κάποιο χωριό. Αυτό είναι κάτι το οποίο το κουβαλάμε λίγο ή πολύ στο DNA μας όλοι οι Έλληνες. Αγαπώ πολύ την αστική λαϊκή μουσική που έφεραν οι πρόσφυγες από την Μικρά Ασία στους τόπους που κατοίκησαν, κάποια παραδοσιακά τραγούδια της Ηπείρου και της Μακεδονίας καθώς και τραγούδια της θάλασσας από τα νησιά μας. Διακρίνεται το φόλκ στοιχείο στα τραγούδια που επέλεξα για τον δίσκο μου γιατί βασίζονται σε ελληνικούς ρυθμούς και με την βοήθεια της Αρετής Κοκκίνου που ενορχήστρωσε τα τραγούδια, «παντρέψαμε» το παραδοσιακό με το λόγιο ύφος στις σωστές αναλογίες ώστε το αποτέλεσμα να είναι αυθεντικό και να υπηρετεί την μουσική και τον στίχο του κάθε τραγουδιού. Δουλέψαμε όλα τα τραγούδια με μια κοινή αισθητική, δίνοντας τους μια σύγχρονη ακουστική «ματιά»  χωρίς να ξεφύγουμε πολύ από το έντεχνο ύφος των τραγουδιών που δημιούργησαν παλαιότεροι σημαντικοί Έλληνες συνθέτες του είδους.

Ήχους από θάλασσα, ακουστικά όργανα και πολλά ιδιαίτερα ακούσματα. Πώς νιώθετε για αυτήν την δουλειά;

Η δουλειά αυτή με εκφράζει στο 100%. Άλλωστε είχα την επιμέλεια παραγωγής της κι έτσι είχα και την ελευθερία να κάνω ακριβώς αυτό που ήθελα. Τα ακουστικά όργανα και οι ήχοι της φύσης που δημιουργούν το ηχητικό αποτέλεσμα της δουλειάς αυτής  αποτελούν και την μουσική ταυτότητα της. Μου λείπουν από τον σύγχρονο ήχο οι φυσικές  χροιές των οργάνων. Όλα ακούγονται πια λίγο «πειραγμένα». Πιστεύω πώς όσο και να εξελιχθεί η μουσική τεχνολογία, το πρωτογενές αίσθημα και την αμεσότητα που δημιουργεί ο φυσικός ήχων των οργάνων δεν συγκρίνεται με τίποτε. Επίσης το αισθητικό  αποτέλεσμα που ακούτε οφείλεται και σε έναν άλλο σημαντικό για μένα λόγο. Δεν υιοθέτησα κανένα τρικ για να ακουστεί η δουλειά πιο «εμπορική» στα αυτιά αυτών που ορίζουν τα πράγματα στην μουσική βιομηχανία ως σύγχρονα και mainstream. Πιστεύω πολύ στο μουσικό ένστικτό μου. Είναι μια δουλειά που θα μπορεί να ακουστεί άνετα και δέκα χρόνια μετά από σήμερα που μιλάμε. Μουσικά και στιχουργικά είναι οκτώ  τραγούδια με δυναμική και διαχρονικότητα σύμφωνα πάντα με το κριτήριο μου. Αρκεί να φτάσει στα αυτιά πολλών ακροατών κι εκεί θα ξεκινήσει  το ταξίδι τους στον χρόνο. Εύχομαι να επιβεβαιωθώ.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Ασφαλώς η προώθηση της δουλειάς αυτής κυρίως με ζωντανές εμφανίσεις. Ήδη πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η πρώτη παρουσίαση των τραγουδιών του δίσκου στα πλαίσια ενός live μου στην σκηνή του ILION PLUS λίγο πριν τις γιορτές. Η επίσημη παρουσίαση του δίσκου θα δρομολογηθεί αργότερα. Δεν βιάζομαι. Η εποχή απαιτεί καλές επιλογές με μέτρο. Άμεσα έχω μια εμφάνιση την Παρασκευή 6 Ιανουαρίου στον πολυχώρο «Αλεξάνδρεια» στην πλατεία Αμερικής στην Αθήνα. Έχω εμφανιστεί σε αυτόν τον χώρο με τον Γιώργο Χατζηνάσιο και με άλλους σημαντικούς συνεργάτες. Αυτήν την φορά βρίσκομαι και πάλι με δύο αγαπημένες μου ερμηνεύτριες, την Πένυ Ξενάκη και την Μαρία Κανελοπούλου, οι οποίες με βοήθησαν πολύ στα πρώτα μου βήματα και γνωρίσαμε επιτυχία σε κοινές εμφανίσεις που πραγματοποιήσαμε στην Αθήνα και σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Μαζί μας έχουμε τον σολίστα  Ανδρέα Μπουτσικάκη στο πιάνο όπου λόγω της ημέρας θα παρουσιάσουμε ένα εορταστικό πρόγραμμα με τραγούδια σταθμούς από το ελληνικό τραγούδι ώστε να περάσουμε μια όμορφη βραδιά και να γίνουμε όλοι μια παρέα. Φυσικά θα ακουστούν και κάποια από τα τραγούδια του δίσκου μου μόνο με την συνοδεία πιάνου αυτή τη φορά.

Ένα μήνυμα προς τους αναγνώστες μας για την νέα χρονιά. Τι εύχεστε;

Μακάρι να μπορούσα να πρωτοτυπήσω. Σαφώς προέχει η υγεία και την εύχομαι σε όλους μας. Μας λείπει νομίζω το χαμόγελο τα τελευταία χρόνια. Εύχομαι λοιπόν να χαμογελάμε περισσότερο το 2017. Και η υγεία μας θα ναι καλύτερη με χαμόγελο. Επίσης εύχομαι οι άνθρωποι να βρίσκουν τον τρόπο να εκφράζουν το μέσα τους. Κυρίως να εκφράζουν καλά συναισθήματα και να τα μοιράζονται. Έρχονται ώρες που συνειδητοποιούμε πως η ζωή είναι μικρή. Ας επιλέξουμε να κάνουμε το καλό. Το κακό είναι το εύκολο. Το καλό είναι ένα βήμα πιο κοντά στην ευτυχία όλων. Καλή μας  χρονιά!

Mπορείτε να ακούσετε το νέο τραγούδι του Νίκου Καρακαλπάκη "Πεφταστέρι" εδώ:  https://www.youtube.com/watch?v=jaHiKzS4E-A.

Πληροφορίες για την προσεχή του εμφάνιση μπορείτε να δείτε στο ακόλουθο σύνδεσμο: :https://www.facebook.com/events/781371235334364/

Φωτογραφίες:  Δημήτρης Χωνος, Νίκος Δούλος ,Μιχάλης Τσεσμετζής

Της Αλεξίας Βλάρα, 3/1/2016

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δημήτρης Καλπογιαννάκης: "Το γεγονός πως ‘’άνοιξα’’ τα εσώψυχά μου και όπως γράφω στον πρόλογο "εκτίθεμαι’’ στα μάτια των αναγνωστών ήταν η πρόκληση και ο προβληματισμός προς τον εαυτό μου".