Είδαμε την παράσταση:" Το καπλάνι της βιτρίνας" στο Θέατρο Αβάκιο


Ποιος άραγε στα παιδικά του χρόνια δεν διάβασε το καπλάνι της βιτρίνας; Ποιος δεν μαγεύτηκε από την υπέροχη γραφή της Κ. Ζέη; Το εγχείρημα δύσκολο να μεταφερθεί ένα βιβλίο με αναφορές σε κοινωνικά και πολιτικά θέματα, για τη δικτατορία, τη δημοκρατία, το φόβο, τη λογοκρισία, το φασισμό με τον υπέροχο τρόπο που η κ. Ζέη τα έγραψε.


Και ξεκινάει η παράσταση. Απόλυτος σεβασμός στο αρχικό κείμενο, με σκηνές που εναλλάσσονται, με μουσική, με ένα καλό πρώτο μέρος και κυρίως ένα πολύ δυνατό δεύτερο μέρος. Το καπλάνι εντυπωσιακό πάνω στη σκηνή με το ένα μαύρο μάτι και το ένα γαλάζιο να μας ρίχνει τις ματιές του ανάλογα την διάθεση των σκηνών. Tαξιδέψαμε στο πανέμορφο Μαλαγαρι,μια όμορφη περιοχή της Σάμου. Δυο κορίτσια η Μυρτώ και η Μελιά η οποία ήταν πότε Ευ-Πο και πότε Λυ-Πο διασκεδάζουν και περνούν ανέμελα το καλοκαίρι με τους φίλους τους μέχρι που ο Μεταξάς επιβάλλει την Δικτατορία και όλα αλλάζουν.

Το δυνατό σημείο της παράστασης είναι οι ερμηνείες των ηθοποιών. Καταπληκτικοί οι έμπειροι ηθοποιοί, πολύ καλοί και οι νεώτεροι.

Την παράσταση όμως κλέβουν οι κοπέλες που παίζουν τους πρωταγωνιστικούς ρόλους, τη Μυρτώ και τη Μέλια. Σπάνια συναντάς ερμηνείες ρόλων μικρών παιδιών που να μην φλερτάρουν με τη φαιδρότητα. Οι δυο κοπέλες όμως κέρδισαν το στοίχημα και ήταν υπέροχες. Μέσα από τα μάτια των δύο κοριτσιών σκιαγραφήθηκε όλη τη εποχή της δικτατορίας του Μεταξά.

Εντυπωσιαστήκαμε από την πολύ καλή μεταφορά και φυσικά την προτείνουμε ανεπιφύλακτα.


Το υπέροχο ταξίδι μιας συναρπαστικής υπερπαραγωγής, που έφερε σε επαφή τα παιδιά, με μια από τις πιο σκοτεινές εποχές της νεότερης ιστορίας μας, τη δικτατορία του Μεταξά, ολοκληρώνεται στις 14 Ιανουαρίου.

''Το Καπλάνι της Βιτρίνας'', το εμβληματικό αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα της Άλκης Ζέη, που γράφτηκε όταν η συγγραφέας, βρισκόταν εξόριστη, ως πολιτικός πρόσφυγας  στη Μόσχα, ευτύχησε -κατά κοινή ομολογία- στα χέρια της ικανής Ανδρομάχης Χρυσομάλη. 
Διασκευή και σκηνοθεσία, επαινέθηκαν επανειλημμένως από την ίδια την Άλκη Ζέη και επιβραβεύτηκαν από αμέτρητες  sold out παραστάσεις στο Θέατρο Βρετάνια, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσ/νίκης και στο ΘΕΑΤΡΟ Α Β Α Κ Ι Ο.

Η εντυπωσιακή και καλοδουλεμένη, με μεράκι και φαντασία υπερπαραγωγή με τους 11 καταξιωμένους και ταλαντούχους ηθοποιούς και συντελεστές, με τις προβολές 3D και Video art, στο ονειρικό σκηνικό του κορυφαίου σκηνογράφου και ενδυματολόγου Γιάννη Μετζικώφ, με τις εξαίσιες μουσικές του Μιχάλη Αβραμίδη, δίνει την τελευταία της παράσταση στην Αθήνα το Σάββατο 14/1, πριν ξαναταξιδέψει τα μηνύματα και τις μοναδικές εικόνες της σε άλλες πόλεις.

 Οι ζωντανές μνήμες που σίγουρα θα φυλάξουν μέσα τους, τα χιλιάδες ενθουσιασμένα και συγκινημένα παιδιά, που γέμισαν τα δύο τελευταία χρόνια, τα θέατρα που παρουσιάστηκε το θρυλικό ''Καπλάνι'', ίσως αποτελέσουν το διαβατήριο της αθανασίας,  όχι μόνο του υπέροχου και διαχρονικού μυθιστορήματος, αλλά και μιας μαγικής παράστασης που το σεβάστηκε απόλυτα και το απογείωσε.

Της Ξανθής Πέτρου, 7/1/2017

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δημήτρης Καλπογιαννάκης: "Το γεγονός πως ‘’άνοιξα’’ τα εσώψυχά μου και όπως γράφω στον πρόλογο "εκτίθεμαι’’ στα μάτια των αναγνωστών ήταν η πρόκληση και ο προβληματισμός προς τον εαυτό μου".