H Αρετή Κοκκίνου μιλάει στο Οpen Mind
H Αρετή Κοκκίνου μιλάει στο Open Mind για το νέο της άλμπουμ " Νησιά στην βεράντα", τις πολύ ενδιαφέρουσες συνεργασίες της, τις επιρροές της , τα μελλοντικά της σχέδια και διάφορα ακόμα...
Νέο cd ,« Νησιά στην βεράντα», τι ακούσματα περιέχει ;
Όπως και στο προηγούμενο cd “Η ζωή στο Βασίλειο του Τίποτα” θέλησα να δέσω διάφορα ύφη σε ένα κοινό καμβά. Οι μεσογειακοί ήχοι και τα jazz-rock στοιχεία συνυπάρχουν με παραδοσιακά ακούσματα. Έτσι κι αλλοιώς το ελληνικό τραγούδι έχει δεχτεί πλήθος επιρροών διατηρώντας, ωστόσο, την ιδιαίτερη ταυτότητά του.
Πολλές δημιουργικές συνεργασίες , όπως αυτή με τον Μπάμπη Τσέρτο. Πώς νιώθετε για αυτό;
Θέλω κατ' αρχάς να ευχαριστήσω όλους τους ερμηνευτές που δέχτηκαν με χαρά να συμμετάσχουν στη δουλειά και απέδωσαν τα τραγούδια με πολύ όμορφο τρόπο. Διαφορετικοί στυλιστικά τραγουδιστές, που όμως αλληλοσυμπλήρωσαν με τρόπο που με ικανοποίησε και με συγκίνησε το ερμηνευτικό κομμάτι του παζλ. Εκτός από το Μπάμπη Τσέρτο τραγουδούν η Δήμητρα Μαστορίδου, η Ερωφίλη, ο Μάκης Σεβίλογλου, η Ξένια Ροδοθεάτου και βέβαια η Θέλμα Καραγιάννη, η ερμηνεύτρια της πρώτης μου δουλειάς που εδώ απαγγέλει υπέροχα.. Μπορεί κανείς να φανταστεί τη φωνή ενός συγκεκριμένου ερμηνευτή πάνω στο κομμάτι που έχει δημιουργήσει αλλά το τελικό αποτέλεσμα είναι πάντα μία έκπληξη σε σχέση με τα χρώματα που ο ερμηνευτής θα προσθέσει στην παλέτα.
Να πω ότι εκτός από τους τραγουδιστές έχουν συμπράξει και πολύ καλοί φίλοι και άριστοι μουσικοί, οι οποίοι φυσικά και συγκαταλέγονται στους ερμηνευτές. Ο Γάσπαρης Μαμμάς έπαιξε κλαρινέτο, ο Φίλιππος Περιστέρης (συνθέτης κι ο ίδιος) πιάνο και ακκορντεόν, ο Θανάσης Σολούκος ακκορντεόν, η Έλσα Παπέλη βιολοντσέλο, ο Σταύρος Αναστασιάδης μπάσο, ο Λευτέρης Ανδριώτης λύρα, ο Αλέξανδρος Καστανιώτης γκάιντα.
Τελευταία άφησα την σημαντική συμμετοχή του Αντώνη Μιτζέλου, που εκτός από τα ξεσηκωτικά του σόλο στο τραγούδι “Ανεμε” μου πρόσφερε ιδιαίτερη υποστήριξη και πολύτιμη βοήθεια στη δουλειά αυτή. Τον ευχαριστώ γι' αυτό.
Πώς μπορεί σε ένα άλμπουμ να συνδυαστεί το ροκ, έντεχνο, Latin και ρετρό επιρροές;
Εύκολα... Ήδη οι συνυπάρξεις μουσικών ειδών, παρατηρούνται στη μουσική εδώ και χρόνια. Το latin ιδίωμα π.χ. έχει συνυπάρξει με τη ροκ και τη jazz από παλιά, το ευρύτερο ethnic στοιχείο έχει επηρεάσει πολύ τις μοντέρνες μουσικές, όσο για το ρετρό... είναι όρος που παίρνει πολύ συζήτηση. Μην ξεχνάμε ότι τα στυλ της ελαφριάς μουσικής των αρχών του προηγούμενου αιώνα, μουσική που οι γονείς μας θεωρούσαν ντεμοντέ, έχει γίνει μόδα στη ελληνική δισκογραφία των τελευταίων ετών και έχει υιοθετηθεί από πολλούς νέους καλλιτέχνες. Επίσης η κυκλοφορία πολυσυλλεκτικών άλμπουμ δεν είναι κάτι ξένο στην ελληνική δισκογραφία.
Νομίζω ότι με προσεκτική δουλειά στην ενορχήστρωση και την παραγωγή μπορεί φαινομενικά ετερόκλητα πράγματα να δέσουν. Φυσικά, το “πάντρεμα” ειδών δεν είναι αυτοσκοπός. Σε ό,τι κάνουμε όλοι οι δημιουργοί το βασικό ζητούμενο είναι πάντα η αισθητική και το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα.
Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;
Ήδη υπάρχουν στα “σκαριά” νέες δουλειές και δισκογραφικά και συναυλιακά. Ετοιμάζω ήδη ένα δίσκο με δύο αγαπημένες ερμηνεύτριες πάλι σε στίχους της Μαρίας Παπαδάκη όπως και μια δουλειά μελοποιημένης ποίησης ενός λογοτέχνη της νεότερης γενιάς. Νομίζω πως υπάρχουν αξιολογότατοι Έλληνες ποιητές που συνεχίζουν την παράδοση των εμβληματικών ονομάτων της ελληνικής ποίησης, οι οποίοι αξίζουν την προσοχή του ευρύτερου κοινού αλλά και των συνθετών.
Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας καλλιτέχνες και από πού αντλείτε επιρροές;
Πώς να τους απαριθμήσεις; Και σε ποιό τομέα της Τέχνης και σε ποιά εποχή να πρωτοανατρέξει κανείς; Όταν ήμουν νεαρή και μάθαινα κιθάρα με εντυπωσίαζαν οι βιρτουόζοι κιθαρίστες. Τώρα κυρίως οι σπουδαίοι συνθέτες και ενορχηστρωτές του παρόντος και του παρελθόντος. Δε θα αναφέρω ονόματα, αφ' ενός γιατί είναι ατελείωτα και αφ' ετέρου γιατί κάθε λίγο ανακαλύπτω ένα νέο όνομα με αξιόλογο έργο. Και είναι πολλοί οι αξιόλογοι που δεν συγκαταλέγονται στους “διάσημους”.
Δεν έχω σταθερές επιρροές, διαφορετικά ακούσματα μπορούν να μου δώσουν ερέθισμα κάθε φορά. Νιώθω ότι οι επιρροές του καλλιτέχνη δεν προέρχονται μόνο από το στενό χώρο της τέχνης που υπηρετεί. Φυσικά και όλοι θαυμάζουμε κάποιους διακεκριμένους ομότεχνούς μας. Επιρροές όμως μπορούμε να δεχτούμε , π.χ., κι από ένα λογοτέχνη που θα μας συγκλονίσει ή από ένα ζωγραφικό έργο. Από τα βιώματά μας και την καθημερινότητα πάνω απ' όλα. Κι εκεί είναι που, με τη βοήθεια της γνώσης και της τεχνικής, οι επιρροές γίνονται γόνιμες και τα έργα αποκτούν συναισθηματικό περιεχόμενο.
Ένα μήνυμα προς τους αναγνώστες μας.
Δεν ξέρω αν είμαι κατάλληλη για διδαχές και μηνύματα. Ένα μοίρασμα σκέψης μπορεί να το πει κανείς.... Νομίζω ότι οφείλουμε να υποστηρίζουμε κατ' ουσίαν και να αποζητούμε την τέχνη, το λόγο και τη γνώση. Είναι από τα λίγα οχυρά που ίσως μπορούμε να διατηρήσουμε ενάντια σε μία τρομακτική, λυπηρή και άδικη κοινωνική πραγματικότητα.
Πληροφορίες για το νέο της άλμπουμ μπορείτε να βρείτε στο ακόλουθο σύνδεσμο: http://theatromusicbooks.blogspot.gr/2016/10/single.html
Tης Αλεξίας Βλάρα, 19/10/2016
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου