Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Είδαμε την παράσταση : " H Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων" στο θέατρο Ιλίσια


Σήμερα βρεθήκαμε στην πρεμιέρα της παράστασης «Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων» στο θέατρο Ιλίσια. Ομολογώ ότι πήγα λίγο ΄΄φοβισμένη΄΄, καθώς δεν είναι το αγαπημένο μου παραμύθι, αλλά ευτυχώς η όλη παράσταση μου απέδειξε ότι πρέπει να ξαναδώ το βιβλίο με διαφορετικό μάτι.
Ο καθένας θα αναρωτιόταν πως θα δείξουν τις τόσες αλλαγές που γίνονται στην Αλίκη, που μια μεγάλωνε και  μια μίκραινε αλλά μπορώ να σας εγγυηθώ ότι οι ηθοποιοί ήταν τόσο καλοί που δεν χρειάζονταν ούτε εφέ ούτε τίποτα για να σας πείσουν.

Τα παιδιά που παρακολουθούσαν την παράσταση ήταν κατενθουσιασμένα . Ίσως επειδή και τα ίδια έχουν φανταστεί συχνά τέτοιους κόσμους, οπού τα πάντα μπορούν να συμβούν, είτε επειδή είδαν τα δικά τους όνειρα να γίνονται πραγματικότητα πάνω στη σκηνή, όνειρα με μονοκερους και ζώα όλων των ειδών.

Είτε έχετε διαβάσει το βιβλίο, είτε όχι, με λίγη μόνο φαντασία και αν αφήσετε ελεύθερο το παιδί που κρύβεται μέσα σας, είμαι σίγουρη ότι είναι μια παράσταση που θα απολαυσετε με τα παιδιά σας. Είναι καλό που και που να γινόμαστε παιδιά, όπως έγιναν και οι ηθοποιοί της παράστασης και να θυμόμαστε πόσο ωραία ήταν όλα, όταν τα πράγματα δεν έπρεπε να έχουν λογική.

Η Ξανθή Πέτρου λέει την δική της άποψη :"Οι μαγικές σβούρες και ο κ. Αδάμης αυτή τη θεατρική χρονιά συστήνουν στα παιδιά την πιο διάσημη και γοητευτική ηρωίδα σε όλο τον κόσμο!!! Είναι η Αλίκη , που ακολουθώντας τον Κούνελο στην τρύπα του και περνώντας μέσα από τον καθρέφτη θα ζήσει την πιο σαγηνευτική περιπέτεια που γράφτηκε ποτέ για τα παιδιά και μάγεψε κάθε μεγάλο.

Ξεκινάει η παράσταση και εκατοντάδες μικροί θεατές μένουν αποσβολωμένοι και μαγεμένοι από τα δρώμενα στη σκηνή, κάτι που συνεχίστηκε και καθόλη τη διάρκεια της παράστασης. Η Αλίκη με σκέρτσο, νάζι και παιδικότητα τόση, όση χρειαζόταν ακριβώς, μας οδήγησε στον υπέροχο κόσμο των θαυμάτων, μας μάγεψε και μας παρέσυρε σε μια δίωρη απολαυστική παράσταση που όλα γίνονται, ακόμα και τα αδύνατα με κούνελους που μιλάνε, με ποντίκια ζωηρά, με φαγητά και ποτά που σε μικραίνουν και σε μεγαλώνουν, με πάμπολες περιπέτειες και εξαιρετικές στιγμές άφθονου, ποιοτικού γέλιου! Η μουσική που ντύνει το υπέροχο ταξίδι της Αλίκης μαγική και απόλυτα ταιριαστή με τα δρώμενα επί σκηνής με κέλτικες επιρροές, που ξεσήκωσαν μικρούς, μεγάλους και χειροκροτήθηκαν πολλές φορές στη διάρκεια της παράστασης!

Ο υπέροχος κ. Αδάμης μετά το διάλειμμα, όπως κάνει σε κάθε παράσταση, μας μίλησε τόσο για την παράσταση όσο και για το άγχος της πρεμιέρας κάτι που οι θεατές δεν καταλάβαμε φυσικά! Όλοι οι ηθοποιοί έκαναν τρομερή προσπάθεια επί σκηνής και έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, σ’ ένα κατάμεστο θέατρο!

Προσωπικά ο κ. Αδάμης και οι μαγικές του σβούρες δε μας έχουν απογοητεύσει ποτέ, στήνουν πάντα προσεγμένες και ποιοτικές παραστάσεις, με άπλετο σεβασμό στο μικρό θεατή, με προσεγμένα σκηνικά, υπέροχες κινήσεις, φανταστικές μουσικές επιλογές, υπέροχους φωτισμούς, πλούσια κουστούμια! Την προτείνουμε ανεπιφύλακτα να την απολαύσετε μαζί με τα παιδιά σας! Τέτοιες παραστάσεις απαιτούμε για εμάς και τα παιδιά μας!"

Λίγα λόγια για το έργο

Ποια είναι η Αλίκη ;
Είναι ένα κορίτσι . Είναι όλοι μας.  Η Αλίκη είμαστε εμείς.
Ποια είναι η Χώρα των Θαυμάτων;

Είναι μια χώρα μαγική όπου όλα ανατρέπονται.
Είναι ο ιδανικός κόσμος που ονειρεύονται τα παιδιά.
Μια ζωή επαναστατική , εκεί όπου όλα είναι πιθανά κι όλα μπορούν να συμβούν , αρκεί να ονειρεύεσαι.

Οι μαγικές σβούρες αυτή τη θεατρική χρονιά συστήνουν στα παιδιά την πιο διάσημη και γοητευτική  ηρωίδα σε όλο τον κόσμο!!!  Είναι η Αλίκη , που ακολουθώντας τον Κούνελο στην τρύπα του και περνώντας μέσα από τον καθρέφτη θα ζήσει την πιο σαγηνευτική περιπέτεια που γράφτηκε ποτέ για τα παιδιά και μάγεψε κάθε μεγάλο.

Ο αγαπημένος σκηνοθέτης των παιδιών , Δημήτρης Αδάμης , διασκευάζει τα δύο βιβλία του Λιούις Κάρολ: «Οι περιπέτειες της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων» και «Μέσα από τον Καθρέφτη και τι είδε η Αλίκη εκεί» και τα μεταφέρει στην πιο μαγική παράσταση που έχει δημιουργήσει ως τώρα για τα παιδιά.

Είναι μια παράσταση που δεν πατάει στη σκηνή αλλά πετάει πάνω από τον χώρο της λογικής , ο νόμος της βαρύτητας δεν ισχύει , οι κανόνες του θεάτρου φτιάχνονται από την αρχή. Με απίστευτο χιούμορ και αυθόρμητη φαντασία οι ηθοποιοί ακολουθούν τα βήματα της Αλίκης στο πέρασμα από την παιδικότητα  στον κόσμο της ενηλικίωσης.

Με αληθινή αυθεντική αφέλεια στην παράσταση ζώα και αντικείμενα μιλούν , όλα μικραίνουν και μεγαλώνουν.
Στήνεται ένας τρελός χορός, ένα τρελό τσάι-πάρτυ φαντασίας όπου  ξετυλίγουν τις φιγούρες τους ο Άσπρος Κούνελος με τη Γάτα Τσεσάιρ , ο Καπελάς με την  Κάμπια , η Κόκκινη Βασίλισσα σε ένα ξέφρενο Κροκέ, οι αστείοι Τουιντλιντάμ και Τουιντλντί, ο Χάμπτι Ντάμπτι που δίνει καινούριο δικό του νόημα στις λέξεις, τα Τραπουλόχαρτα-Κηπουροί  και τα Πιόνια του Σκακιού καθώς και όλα τα μαγικά πλάσματα της φαντασίας του Λιούις Κάρολ.

Η παράσταση  θα σας περιμένει από  την Κυριακή 23 Οκτωβρίου έως και την Κυριακή των Βαϊων ,  να σας  μαγέψει ,να σας συγκινήσει  και να σας  χαρίσει  μοναδικές στιγμές τρυφερής  παιδικής αθωότητας . Η μουσική και τα τραγούδια της παράστασης  προέρχονται όλα από τη Μεγάλη Βρετανία  και τα παιδιά θα  έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν  μελωδίες  και παραδοσιακά τραγούδια από την Αγγλία , τη  Σκοτία μέχρι και την Ιρλανδία καθώς και τον μέγα μουσικό πλούτο των Κελτών.


Συντελεστές:
Διασκευή –Σκηνοθεσία  : Δημήτρης Αδάμης
Σκηνικά                             : μαγικές σβούρες
Κοστούμια                       : Βέρα Αναστασάκου
Kίνηση                              : Αντιγόνη Γύρα
Ενορχήστρωση-Διασκευή:Γιώργος Κωνσταντινίδης
Μάσκες – Κατασκευές   : Ιφιγένεια Κωφού
Μουσική Επιμέλεια         : Δημήτρης Αδάμης
Φωτισμοί                           : Γιώργος Ανεστόπουλος
Βοηθός Σκηνοθέτη           : Κωνσταντίνος Παππάς
Βοηθός Χορογράφου      : Ευγενία Σιγαλού
Παραγωγή                         :  μαγικές σβούρες

Παίζουν οι ηθοποιοί: Δημήτρης Αγοράς , Αλέξης Βιδαλάκης, Δημήτρης Καπετανάκος
Σοφία Πανάγου, Δανάη Σδούγκου,  Μαριλίζα Χρονέα,  Γιάννης Φιλίππου

  « Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων  » απευθύνεται σε παιδιά κάθε ηλικίας .
Παραστάσεις : Κυριακή στις 11:00 π.μ. και 3:00 μ.μ.
                        Καθημερινά οργανωμένες για τα σχολεία

ΘΕΑΤΡΟ ΙΛΙΣΙΑ: ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ 4.
ΣΤΑΣΗ ΜΕΤΡΟ: ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Γενική είσοδος : 10 ευρώ, ομαδικά και άνεργοι με επίδειξη κάρτας  6 ευρώ
Διάρκεια :80΄ (και ένα διάλειμμα 15 λεπτών)
Κρατήσεις-Πληροφορίες  στο τηλ. 210-9853609 , 6948 744 988
 www.magikessvoures.gr
fb : magikes svoures / Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων

Της Μαρίας Πολυχρονοπούλου, 24/10/2016

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: Επισκέπτης

  Επισκέπτης Το έργο "Επισκέπτης" του Έρικ Εμμάνουελ Σμίτ αποτελεί μια συναρπαστική θεατρική εμπειρία που συνδυάζει διακριτικά μυθοπλασία και αληθινά γεγονότα από τη ζωή του διάσημου Σίγκμουντ Φρόιντ. Με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του, το έργο προσφέρει μια βαθιά εξερεύνηση της ανθρώπινης ψυχής, προκαλώντας το θεατή να αναζητήσει την αλήθεια και την πνευματική εξέλιξη. Η ερμηνεία του Μάνου Βακούση στον ρόλο του Επισκέπτη είναι άψογη, καθηλώνοντας το κοινό και μεταφέροντάς το σε έναν κόσμο γεμάτο μυστήριο και ανατροπές. Η εξαιρετική σκηνοθεσία του Σωτήρη Τσαφούλια δίνει ζωή στο έργο, ενώ οι εξαιρετικές ερμηνείες των υπολοίπων ηθοποιών προσθέτουν βάθος και συναισθηματική εντάση στην παράσταση. Μέσα από το συναρπαστικό πλέγμα της πλοκής, το έργο αναδεικνύει τα βαθύτερα ζητήματα της ανθρώπινης ψυχολογίας και της πνευματικής αναζήτησης. Ο διάλογος μεταξύ του άθεου Φρόιντ και του μυστηριώδους Επισκέπτη ανοίγει παράθυρα σε φιλοσοφικές συζητήσεις που αναδεικνύουν τη σύνθετη φύση τ

Είδαμε και προτείνουμε: ΤΕΛΕΙΟΙ ΞΕΝΟΙ

  Οι τέλειοι ξένοι Η παράσταση " Οι τέλειοι ξένοι" του Π. Τζενοβέζε, σε σκηνοθεσία Γιώργου Πυρπασόπουλου & Πέτρου Λαγούτη προσφέρει μια συναρπαστική εξερεύνηση στην ανθρώπινη ψυχολογία και στις πολυσύνθετες σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων στη σύγχρονη κοινωνία. Η απλή αλλά ενδιαφέρουσα πλοκή κεντρίζει το ενδιαφέρον του κοινού, ενώ η ιδέα του παιχνιδιού με τα κινητά τηλέφωνα δημιουργεί μια συναρπαστική δυναμική που αποκαλύπτει τα μυστικά και τις αλήθειες που κρύβουν οι χαρακτήρες. Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι εξαιρετικές, με τη Μυρτώ Αλικάκη, τον Πέτρο Λαγούτη και το Δημήτρη Ξανθόπουλο να ξεχωρίζουν για την αυθεντικότητα και το συναισθηματικό βάθος των ερμηνειών τους. Η συνολική αίσθηση που προκαλείται είναι αυτή της πραγματικότητας και της ανθρωπιάς, καθώς ο καθένας από τους χαρακτήρες αποκαλύπτει τα δικά του προσωπικά τραύματα και αναζητά τη συγχώρεση και την αποδοχή. Η σκηνοθεσία είναι λιτή και αποτελεσματική, επικεντρώνοντας την προσοχή στις ερμηνείες και στην απε

Είδαμε και προτείνουμε: «Rayman ούρλιαξε» στο Θέατρο Σφενδόνη

  Η θεατρική παράσταση "Rayman ούρλιαξε", σε σκηνοθεσία του Περικλή Μουστάκη, προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία στο θεατή, ενώνοντας την υψηλής αισθητικής σκηνοθεσία με την πνευματική εμβάθυνση του περιεχομένου.  Η εξαιρετική ερμηνεία του Χάρη Φραγκούλη στον κεντρικό ρόλο του Rayman προσθέτει στοιχεία ευαισθησίας και συγκίνησης στην ανάπτυξη του χαρακτήρα και των θεμάτων που αναδεικνύονται. Η παράσταση αναδεικνύει με επιδεξιότητα την αμφιλεγόμενη σχέση μεταξύ της επιστήμης και της ανθρώπινης ψυχής, ενσωματώνοντας φιλοσοφικά ερωτήματα για τη φύση της πραγματικότητας και της ανθρώπινης ύπαρξης.  Η σκηνοθετική προσέγγιση διακρίνεται για την αρμονική σύνθεση του φυσικού και του μεταφυσικού, δημιουργώντας έναν μοναδικό και συναρπαστικό κόσμο που κεντρίζει το ενδιαφέρον του θεατή. Το θέατρο Σφενδόνη αποδεικνύεται ιδανικός χώρος για την παρουσίαση μιας τόσο πολυεπίπεδης και πρωτοποριακής παράστασης.  Με την ενθάρρυνση των θεατών να κρατήσουν ανοιχτό μυαλό και να εξερευ

Είδαμε και προτείνουμε: "Waiting for Godot" at Theatre of the No

  A Masterful Exploration of Existence: "Waiting for Godot" at Theatre of the No   The Theatre of the No in Athens boldly inaugurated its presence with a riveting rendition of Samuel Beckett’s timeless masterpiece, "Waiting for Godot." Directed by the visionary Nikos Dionysios, this production breathed new life into the existential musings of Beckett's iconic play.   From the moment the curtain rose on Thursday, April 18th, audiences were captivated by the profound themes and poignant performances that unfolded on stage. With a stellar international and Greek cast, led by the talented direction of Nikos Dionysios, the production brought a fresh perspective to one of the most important theatrical works of the 20th century.   At its core, "Waiting for Godot" delves into the depths of human existence, exploring themes of loneliness, dependency, and the relentless pursuit of meaning in a world shrouded in uncertainty. Through the lens of two pr

Είδαμε και προτείνουμε: «ELIZADETH»

Η θεότρελη κωμωδία "Elizadeth" παρουσιάζει έναν κακόφημο θίασο που προσπαθεί να ανεβάσει ένα ανιστόρητο μιούζικαλ εν μέσω πανδημίας, με λάθος ηθοποιούς, λάθος έργο και λάθος περίοδο. Η πλοκή επικεντρώνεται στις περιπέτειες και τα κωμικά περιστατικά που συμβαίνουν στους χαρακτήρες του θεάτρου καθώς προετοιμάζονται για την παράσταση, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα τα δικά τους προβλήματα και συγκρούσεις. Η παράσταση αναπτύσσει έναν θίασο με ετερόκλητα πρόσωπα, καθένα από τα οποία έχει τα δικά του "κουσούρια" και προβλήματα. Οι θεατρίνοι χαρακτηρίζονται από μωροφιλοδοξίες, αλαζονείες, βεντετιλίκια, ανταγωνισμούς, αντιζηλίες, έρωτες, μίση και πάθη, δημιουργώντας έναν καυστικό και διασκεδαστικό κόσμο. Η Κυπραία που θέλει να γίνει πρωταγωνίστρια, ο ξεπεσμένος αλκοολικός, η σταρ που ξεπέφτει διότι δεν μπορεί να κάνει την παρθένα, ο εξαιρετικός μουσικός με τις τρομερές και κυρίως « πρωτότυπες » μουσικές του Έλτον Λεμπέση και φυσικά η βουλιμική ιέρεια της τέχνης δεν θα αφήσου

Είδαμε και προτείνουμε: Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;

  Ποιος ανακάλυψε την Αμερική; Άλλο ένα μικρό διαμαντάκι στο φιλόξενοvο Project R είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε και πολύ το χαρήκαμε. Ένα κοινωνικό επίκαιρο κείμενο της αδικοχαμένης Χρύσας Σπηλιώτη, με το εξαιρετικό δίδυμο ηθοποιών Μαριάνθης Κυρίου και Ζώης Μουκουλη σε μία μεταξύ τους θεατρική καλοδουλεμένη χημεία με ένταση-πάθος-ενέργεια με απίστευτο μεράκι σκέρτσο και τσαχπινιά, μπαινοβγαίνουν σε διαφόρους ρόλους και ηλικίες με απίστευτη ευκολία και άνεση, με την εναλλαγή σκηνών μεταξύ σοβαρού και αστείου, παραθέτοντας μία υπέροχη παράσταση από την αρχή μέχρι και το συγκινητικό φινάλε! Η ευρηματική σκηνοθεσία του Κώστα Ανταλόπουλου με το γρήγορο-σκηνικό ξέφρενο ρυθμό της προσφέρει μία ζωντανή ξεσηκωτική παράσταση, σε ένα μαγικό ταξίδι με λόγια και κινήσεις,γέλιο-δάκρυα-αγάπη- έρωτα- μουσικές και συγκινήσεις.. Οι δύο γυναίκες στήριγμα η μία στην άλλη μέχρι το τέλος παλεύουν να ανακαλύψουν την ταυτότητά τους και τη δική τους Αμερική!! Πόσους σταθμούς μπορεί να έχει η ζωή μα