Το βιβλίο της εβδομάδας: «Το Χειμωνόσπιτο» του Δημήτρη Κάσσαρη

 cheimonospito-exof Ένα "χειμωνόσπιτο" που χωράει όλα τα παιδιά του κόσμου μέσα σε μια ήρεμη φύση όπου δεν υπάρχει ίχνος βίας. Ένα σπίτι για όλες τις εποχές, παντός καιρού, όπως και οι πανανθρώπινες αξίες , αλληλεγγύη, προσφορά, καλοσύνη και άλλες, που περιέχονται στο βιβλίο. Πλούσια εικονογραφημένο έχει αγαπηθεί από μικρούς και μεγάλους ενώ η μεγάλη μας ποιήτρια Κική Δημουλά το έχει χαρακτηρίσει "Ποιητικό αριστούργημα".
Ένα σπίτι δίχως ιδιοκτήτες με ολάνοιχτες πόρτες και παράθυρα, πράγμα αδιανόητο για την εποχή μας. όπου τα πράγματα και η φύση προσωποποιούνται μέσα από διαλόγους και παιχνίδια των λέξεων, και μέσα από εικόνες και τραγούδια που σε ταξιδεύουν.

Οι ήρωες του βιβλίου υπάρχουν στην φύση και τραγουδούν… “Είμαι Το Λα της βροχής, μια σταγόνα ουρανού στην αυλόπορτα της γης”. “Είμαι το Σι ο αέρας, μιας χειμωνιάτικης μέρας, μιας συναχωμένης Δευτέρας”. Ένα έξυπνο αγόρι, ο Μεσημεράκης, “Ντορεμι έρχομαι, Ντορεμί φτάνω, στο μικρό ποδήλατο επάνω», στρώνει σε ένα μεγάλο τραπέζι, 100 ηλιοσερβίτσιαγια να κάτσουν οι 100 αγαπημένες θυγατέρων του ήλιου, “πουν’ η μία φωτεινότερη απ’ την άλλη και του κόσμου αγκαλιά ζεστή μεγάλη ” . “Το φεγγάρι χαρταετός με σκουλαρίκια ένα Φα δεξιά, ένα Σολ αριστερά” αλλά και ο παράξενος και διαφορετικός της ιστορίας που αντιπαθεί τα παραμύθια και έρχεται από το βασίλειο της τεχνολογίας για να τα ανατρέψει όλα. Θα τα καταφέρει; “Εγώ ο Ήτα-Ύψιλον με πούρο καιημίψηλον ο υπερ-υπολογιστής, μοναδικός και ένας εγώ κι άλλος κανένας… "γρήγορα, γρήγορα… έμαθα ότι σε αυτό το σπίτι ζει η ξενοιασιά και η ευτυχία αλλά δεν βλέπω καμιά πετρελαιοπηγή πουθενά”…
Ένα φροντισμένο εικονογραφημένο βιβλίο σε μεγάλο σχήμα από τις εκδόσεις Καλέντης. Με ένθετο CD που περιλαμβάνει: 7 τραγούδια σε μουσική σύνθεση του τρομπετίστα της Λυρικής Σκηνής και συνθέτη Νίκου Ξανθούλη, επάνω σε στίχους του συγγραφέα Δημήτρη Κάσσαρη, ο οποίος και τα ερμηνεύει μαζί με ένα γλυκόλαλο μικρό κορίτσι τη Μαριανίκη Ξανθούλη. Τα τραγούδια αγκάλιασε ένα μικρό μουσικό σύνολο από σολίστ της Λυρικής Σκηνής σε ενορχήστρωση Νίκου Ξανθούλη. Ευφάνταστη εικονογράφηση από τον πολύ βραβευμένο Βασίλη Παπατσαρούχα και σκηνοθετημένη αφήγηση από την ηθοποιό Λίλα Μουτσοπούλου.
Δεκέμβριος  2014
cheimonospito-exof
 
Για το βιβλίο έγραψαν:
 
Ένα ποιητικό εικονογραφημένο παραμύθι γεμάτο μηνύματα για τις αληθινές αξίες της ζωής, όπως η αλληλεγγύη, η μοιρασιά, η προσφορά, η αγάπη. Με ένθετο cd με τραγούδια και αφήγηση.
 
Γράφει και παρουσιάζει η παιδαγωγός και συγγραφέας Εύη Τσιτιρίδου:
Η γλώσσα του Δημήτρη Κάσσαρη είναι υπέροχα γλαφυρή. Όσο και όπως πρέπει παραμυθένια. Διαβάζεις και γαληνεύεις. Ξεκουράζεται η ψυχή σου. Ημερεύει το πνεύμα σου. Αυτό το βιβλίο διαθέτει μια αύρα θεραπευτική. Είχα καιρό να διαβάσω και τόσο όμορφα παιδικά ποιήματα. Γραμμένα με τρυφερή φροντίδα, από έναν άνθρωπο που ζει και δημιουργεί μέσα στη μουσική, κυριολεκτικά λάμπουν και φωτίζουν το συνολικό αποτέλεσμα του βιβλίου.
Διαβάστε περισσότερα:  http://dimitriskasaris.blogspot.gr/p/915-pm.html

Γράφει και παρουσιάζει η εκπαιδευτικός και βιβλιοκριτικός Ελένη Μπετεινάκη:
Ένα μουσικό παραμύθι με την δυνατή πένα του Δημήτρη Κάσσαρη και τα ακούραστα πινέλα του Βασίλη Παπατσαρούχα. Μια ιστορία ονειρική για την αγάπη, το μοίρασμα και την προσφορά. Μια ιστορία που αφήνει μια γλύκα στην κάθε ψυχή. Το cd που συνοδεύεται με το βιβλίο σφραγίζεται από την υπέροχη μουσική του Νίκου Ξανθούλη σε τραγούδια και αφήγηση της Λίλας Μουτσοπούλου.
Διαβάστε περισσότερα:  http://dimitriskasaris.blogspot.gr/p/6.html 

Γράφει και παρουσιάζει η βιβλιοκριτικός και εκπαιδευτικός κ.Πάττυ Παπαδήμου:
Ένας αρμονικός συνδιασμός λογοτεχνίας, μουσικής και ζωγραφικής είναι "Το Χειμωνόσπιτο" από τις εκδόσεις Καλέντης. Ο συγγραφέας του, Δημήτρης Κάσσαρης, είναι ο ίδιος ερμηνευτής και στιχουργός των τραγουδιών, ο Νίκος Ξανθούλης έγραψε τη μουσική, ο Βασίλης Παπατσαρούχας ζωγράφισε το παραμύθι και η Λίλα Μουτσοπούλου το αφηγείται στο cd που συνοδέυει το βιβλίο. 
Διαβάστε περισσότερα:  https://www.facebook.com/dkasaris/posts/1090827540929448

Δημοσίευμα Εφημ. "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" από την δημοσιογράφο Σάντρα Βούλγαρη:
Η εικονογράφηση του Βασίλη Παπατσαρούχα συναντάει τη μουσική του Νίκου Ξανθούλη στο Χειμωνόσπιτο του Δημήτρη Κάσσαρη.
Διαβάστε περισσότερα:  http://dimitriskasaris.blogspot.gr/p/blog-page_33.html 

Δημοσίευμα εφημ. ΑΜΑΡΥΣΙΑ "Τέχνες και Γράμματα":
Στο Χειμωνόσπιτο τα πράγματα και η φύση προσωποποιούνται και ζωντανεύουν μέσα από το παιχνίδι των λέξεων και μέσα από τις εικόνες και τη μουσική.
Διαβάστε περισσότερα: http://dimitriskasaris.blogspot.gr/p/blog-page_78.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο νεαρός ηθοποιός Μάκης Κατσανέας μιλά στο Open Mind για τις "Άγριες Ορχιδέες"

Επιτυχημένη πρεμιέρα της παράστασης «Όρκος στο παρόν» στο Θέατρο ΑΛΜΑ

Είδαμε την παράσταση: "Συρανό ντε Μπερζεράκ" στο Θέατρο Κάππα

Οι νεαροί ηθοποιοί της παράστασης ‘…ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΕΡΩΤΕΥΤΗΚΑΝ #ριμέικ’ του Τόλη Παπαδημητρίου, Γιάννης Βασιλώττος, Σπύρος Κατσιάνος, Γιάννης Σέπε και Ρήγας Σκεπετάρης, μιλούν αποκλειστικά στο Open Mind