ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ | «ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ»
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
«ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ»
Την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου, στις 19:30 η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και οι εκδόσεις ΠΕΔΙΟ, διοργανώνουν παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο: «Από την ιστορία στην ιστορική εκπαίδευση - Αποτιμήσεις και προοπτικές» - Τιμητικός τόμος για τη Μαρία Ρεπούση.
Σε επιστημονική επιμέλεια των Γιώργου Κόκκινου, Έλλης Λεμονίδου & Κώστα Κασβίκη.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Σία Αναγνωστοπούλου, Ιστορικός, Πάντειο Πανεπιστήμιο, βουλεύτρια της Νέας Αριστεράς.
Αννα Μαρία Δρουμπούκη, Ιστορικός, Πανεπιστήμιο Μονάχου, διδάσκουσα Παν/μίου Αιγαίου.
Ιάσονας Χανδρινός, Ιστορικός, Πανεπιστήμιο του Ρέγκενσμπουργκ.
Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Παντελής Καψής, δημοσιογράφος.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας, Σταδίου 24 και θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι YouTube του ΙΑΝΟΥ.
Link βιβλίου: https://tinyurl.com/2s3nbx2a
Λίγα λόγια για το βιβλίο
Αναγνωρισμένοι διεθνώς και καταξιωμένοι ξένοι και Έλληνες ιστορικοί, κοινωνικοί επιστήµονες και ειδικοί στην ιστορική εκπαίδευση - διδακτική της ιστορίας καταθέτουν στον ανά χείρας συλλογικό τόµο πρωτότυπες εργασίες τους, τις οποίες και αφιερώνουν στην καθηγήτρια Μαρία Ρεπούση ως συµβολικό αντίδωρο για τη συµβολή της τόσο στην ανάπτυξη του διεπιστηµονικού πεδίου της κριτικής ιστορικής εκπαίδευσης και της αντι-ιεραρχικής ιστορικής σκέψης, όπου συγκαταλέγεται µεταξύ των στυλοβατών, όσο και στο πεδίο της ιστορίας των φύλων, της υποκειµενικότητας, ειδικότερα των γυναικών, όπως επίσης των κοινωνικών αναπαραστάσεων. Θεωρούµε ότι τιµώνται µε τον προσήκοντα τρόπο η προσωπικότητα και το έργο της, στο οποίο έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο οι αξίες της αυτονοµίας, της ταυτότητας, των δικαιωµάτων, της δηµοκρατικής συµπερίληψης, της κοινωνικής αλληλεγγύης και δικαιοσύνης, της ατοµικής και συλλογικής χειραφέτησης, της αντίστασης στην υλική και συµβολική βία.
Παράλληλα, µε τη συµµετοχή 24 ερευνητών, στον τόµο αυτόν, ο οποίος είναι αρθρωµένος σε δύο αλληλένδετες και αλληλοτροφοδοτούµενες ενότητες, καταβάλλεται µια αξιόλογη προσπάθεια απολογισµού των επιµέρους γνωστικών πεδίων (επιτεύγµατα, ελλείψεις, προσαρµογή σε νέες ανάγκες, νέες προοπτικές), συναφής µε τον οποίο είναι και ο επιστηµολογικός προβληµατισµός αναφορικά µε τα παραδείγµατα και τα θεωρητικά ρεύµατα που δέσποσαν στην καµπή του 20ού προς τον 21ο αιώνα στα πεδία (α) της ιστορίας (γλωσσική και ανθρωπολογική στροφή, µετα-αποικιακές σπουδές, σπουδές της µνήµης και του τραύµατος, digital turn), (β) των κοινωνικών επιστηµών ευρύτερα, και πιο συγκεκριµένα της γνωστικής και της κοινωνικής ψυχολογίας, καθώς και της κοινωνιολογίας της εκπαίδευσης, αλλά και (γ) της παιδαγωγικής θεωρίας (κοινωνικός και ατοµικός εποικοδοµισµός), όπως και της ειδικής διδακτικής που συνδέεται µε την ιστορική κουλτούρα και µάθηση (Νέα Ιστορία).
Λίγα λόγια για τους επιμελητές
Ο Γιώργος Κόκκινος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Εργάζεται ως Καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τµήµα ∆ηµοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστηµίου Αιγαίου όπου υπηρετεί από το 1997. Πρόσφατα βιβλία του: Η ευγονική δυστοπία. ∆ιαδροµές ιδεών, επίµετρο Ουρανία Γεωργοπούλου (Αθήνα 2018, 2η έκδ. αναθεωρηµένη), Ιστορία και ∆ικαιοσύνη (σε συνεπιµέλεια µε τους Π. Κιµουρτζή και Μ. Καρασαρίνη, Αθήνα 2020), Το Ολοκαύτωµα και η ευρωπαϊκή ιστορική συνείδηση (Αθήνα 2020), Για µια σφαιρική και πολυδιάστατη ιστορική εκπαίδευση (σε συνεπιµέλεια µε τον Π. Γατσωτή, Αθήνα 2020), «Άξια» και «ανάξια» ζωή. Ευγονική, εκφυλισµός, βιοπολιτική: ο γιατρός στο ρόλο του κοινωνικού θεραπευτή και του εθνικού αναµορφωτή (Αθήνα 2021) και Ο µακρυγιαννισµός. Τραγούδια για τον Μακρυγιάννη (Αθήνα 2022).
Η Έλλη Λεµονίδου είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νεότερης και Σύγχρονης Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Ιστορίας και Πρόεδρος του Τµήµατος Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστηµίου Πατρών. Τα κύρια ερευνητικά της ενδιαφέροντα σχετίζονται µε την ιστορία του Α΄ και του Β΄ Παγκοσµίου Πολέµου, τη διαχείριση επίµαχων και τραυµατικών γεγονότων του πρόσφατου παρελθόντος, τη σχέση ιστορίας-µνήµης και τη δηµόσια ιστορία. Έχει επιµεληθεί τον συλλογικό τόµο µε τίτλο 100 ans après: la mémoire de la Première Guerre mondiale (Αθήνα: École française d’Athènes, 2018) και πρόσφατα, µαζί µε τον Γιώργο Κόκκινο, τον τόµο Εγκλεισµοί και Ιστορία (Αθήνα 2024), ενώ οι τελευταίες µονογραφίες της έχουν τίτλο Η Ιστορία στη µεγάλη οθόνη. Ιστορία, κινηµατογράφος και εθνικές ταυτότητες (Αθήνα 2017), Ιστορία και Μνήµη του Α΄ Παγκοσµίου Πολέµου στην Ευρώπη (Αθήνα 2019) και Ο Α΄ Παγκόσµιος Πόλεµος (1914-1918). Ιστορία µιας οικουµενικής καταστροφής (Αθήνα 2020).
Ο Κώστας Κασβίκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τµήµα ∆ηµοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστηµίου ∆υτικής Μακεδονίας µε γνωστικό αντικείµενο «∆ιδακτική της Ιστορίας και του Πολιτισµού». Είναι απόφοιτος της Παιδαγωγικής Ακαδηµίας Θεσσαλονίκης και του Τµήµατος Ιστορίας-Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, στο οποίο πραγµατοποίησε, επίσης, τις µεταπτυχιακές του σπουδές και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή. Έχει συµµετάσχει ως ερευνητής σε ελληνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράµµατα µε πιο πρόσφατο το Erasmus+ Πρόγραµµα «ΛΗΘΗ. Ηλεκτρονική µάθηση της αόρατης ιστορίας της Ευρώπης µέσα από τον υλικό πολιτισµό» του οποίου είναι ακαδηµαϊκά υπεύθυνος. Υπήρξε µέλος της επιστηµονικής επιτροπής του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου που εκπόνησε το Πρόγραµµα Σπουδών Ιστορίας για την υποχρεωτική εκπαίδευση και τις Α΄-Β΄ λυκείου (2018-2019). ∆ιετέλεσε για 15 χρόνια συντονιστής και διδάσκων της ενότητας «Μουσειοπαιδαγωγική» του ∆ιαπανεπιστηµιακού Μεταπτυχιακού Προγράµµατος Σπουδών «Μουσειολογία – ∆ιαχείριση πολιτισµού» του ΑΠΘ και του Πανεπιστηµίου ∆υτικής Μακεδονίας. Το ερευνητικό, διδακτικό και συγγραφικό του έργο αφορά τη διδακτική της ιστορίας, τη µουσειοπαιδαγωγική, την αρχαιολογική εκπαίδευση, την έρευνα των σχολικών εγχειριδίων, τη δηµόσια αρχαιολογία και τις πολιτικές του παρελθόντος.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου