Διαβάσαμε και προτείνουμε: Αγάπη ή πως να γεννήσεις κάποιον απ' τον κώλο σου της Μαριάντζελας Κατσιαβριά
Το θεατρικό έργο της Μαριάντζελας Κατσιαβριά "Αγάπη ή πως να γεννήσεις κάποιον απ' τον κώλο σου" είναι ένα έντονα φορτισμένο, ποιητικό και θεατρικά δομημένο έργο που εξερευνά βαθιά υπαρξιακά και ψυχολογικά θέματα. Με γλώσσα που ισορροπεί μεταξύ του ωμού ρεαλισμού και της λυρικής αποτύπωσης, το έργο διαχειρίζεται ζητήματα όπως η τοξική συνύπαρξη, η αγάπη ως βάρος και ως τιμωρία, η μητρότητα και το πνιγηρό βάρος της κοινωνικής επιβολής.
Η κεντρική ιδέα της «γέννησης κάποιου από τον κώλο» λειτουργεί ως μεταφορά για την αποδόμηση των προσδοκιών γύρω από την αγάπη, τη γονεϊκότητα και τη γυναικεία ταυτότητα. Οι χαρακτήρες, η Α και ο Κ, μοιάζουν να υπάρχουν σε έναν ατέρμονο κύκλο που τους καταδικάζει σε επαναλαμβανόμενους ρόλους – εραστές, αδέλφια, γονείς, θύτες και θύματα. Το μωρό που γεννιέται, η Αγάπη, γίνεται σύμβολο τόσο της ελπίδας όσο και της καταδίκης τους, ενώ η τραγική του μοίρα υπογραμμίζει τη βία που ενυπάρχει στις πιο θεμελιώδεις ανθρώπινες σχέσεις.
Η αφήγηση ενσωματώνει έντονα στοιχεία σωματικότητας και ωμής ειλικρίνειας, αγγίζοντας την παράδοση του σύγχρονου θεάτρου του παραλόγου αλλά και της ψυχολογικής τραγωδίας. Η σύγκρουση μεταξύ της επιθυμίας για αγάπη και της αδυναμίας να τη δεχτεί κανείς ή να τη δώσει αποτελεί τον πυρήνα του δράματος.
Ο διάλογος είναι κοφτός, με ελλειπτικές προτάσεις και υπαινικτικές φράσεις που εντείνουν την αγωνία. Το κείμενο αποπνέει μια υπαρξιακή αγωνία, μια αίσθηση παγίδευσης μέσα σε έναν φαύλο κύκλο, ενώ η κορύφωση είναι βαθιά σπαρακτική και ανατριχιαστική.
Δυνατά Σημεία:
1. Ατμοσφαιρική, ωμή γραφή – Το ύφος είναι άμεσο, κοφτό και γεμάτο ένταση, κάτι που προσδίδει θεατρικότητα και συναισθηματικό βάθος.
2. Πρωτότυπη θεματική – Εξερευνά τον φαύλο κύκλο της αγάπης και της βίας, τον κοινωνικό καταναγκασμό της μητρότητας, και το μίσος που κληρονομείται, με έναν τολμηρό τρόπο.
3. Συμβολισμός & φιλοσοφική διάσταση – Η "Αγάπη" δεν είναι απλώς ένα παιδί, αλλά μια έννοια που αποκτά υλική υπόσταση, μετατρέπεται σε τιμωρία, σε φορτίο, σε αντικείμενο λατρείας και καταστροφής.
4. Ρυθμός & ένταση – Το κείμενο έχει έντονη ρυθμική ροή, με μικρές, κοφτές προτάσεις που εντείνουν την αγωνία και δημιουργούν ένα καθηλωτικό αποτέλεσμα.
Αδύναμα Σημεία:
1. Δύσκολη πρόσβαση στο κοινό – Το θέμα της μητρότητας μέσα από ένα τόσο σκοτεινό και βίαιο πρίσμα μπορεί να σοκάρει ή και να αποξενώσει κάποιους αναγνώστες.
2. Δυνητικά προβληματική πρόσληψη – Το θέμα της γυναικείας εμπειρίας παρουσιάζεται με τόσο ακραίο τρόπο που ενδέχεται να προκαλέσει αντιδράσεις ή να διαβαστεί μονοδιάστατα.
Πρόκειται για ένα έργο που δεν φοβάται να ακουμπήσει τις πιο σκοτεινές πτυχές της ανθρώπινης ύπαρξης, χρησιμοποιώντας την αγάπη όχι ως λυτρωτική δύναμη αλλά ως καταδικαστική. Η γραφή της Κατσιαβριά είναι αφοπλιστική, τολμηρή και άκρως συναισθηματικά φορτισμένη, καθιστώντας το έργο ένα δυνατό ψυχολογικό σοκ για τον αναγνώστη ή θεατή που σίγουρα δεν τον αφήνει αδιάφορο.
Eπιμέλεια ομάδα Open Mind, 18/2/2025
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου