ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ | «ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ-ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ»

 

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ 

«ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ-ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ» |Κ.ΑΚΡΙΒΟΣ-Δ.ΚΟΛΛΙΑΚΟΥ-Μ.ΚΟΝΤΟΛΕΩΝ-Μ.ΣΚΙΑΔΑΡΕΣΗ | ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ 

 

 

Την Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου, στις 19:30 η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και οι Εκδόσεις Πατάκηδιοργανώνουν μία συζήτηση με θέμα : «Ζουν ανάμεσά μας - Γυναίκες της αρχαιότητας στο σήμερα». 

 

Συμμετέχουν, με αφορμή τα βιβλία τους, οι: 

Κώστας Ακρίβος, (Ανδρωμάχη, Εκδόσεις Μεταίχμιο) 

Δήμητρα Κολλιάκου, (Καλυψώ, Εκδόσεις Πατάκη) 

Μάνος Κοντολέων, (Σαν Μήδεια, Εκδόσεις Πατάκη) 

Μαρία Σκιαδαρέση, (Αντιγόνη απ’ το Πουσκάρ, Εκδόσεις Πατάκη) 

 

Τη συζήτηση συντονίζει η Ελένη Κεχαγιόγλου, φιλόλογος, επιμελήτρια εκδόσεων 

 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας, Σταδίου 24 και θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι YouTube του ΙΑΝΟΥ.  

 

Λίγα λόγια για τα βιβλία και  τους συγγραφείς: 

Καλυψώ 
Συγγραφέας: Δήμητρα Κολλιάκου 

«Αλήθεια λέω» δοκίµασε να την πιέσει. «Υπάρχει κι άλλος κόσµος στο νησί, πέρα απ’ τον ξένο».Αλλάζοντας φορά, η Καλυψώ έπιασε να ξετυλίγει το νήµα απ’ τον αριστερό καρπό και να το τυλίγει πίσω στο κουβάρι. «Καλά θα κάνεις να κοιµάσαι περισσότερο» της πέταξε στο τέλος, χωρίς να την κοιτάζει. «Και να µην ονειρεύεσαι τόσο. Τα πολλά όνειρα βλάπτουν. Κι ας µην ξεχνάµε πως µας βαραίνει και τις δυο µια κούραση αιώνων». 

Έχουν περάσει αιώνες από τον απόπλου του Οδυσσέα, κι η Καλυψώ, πιστή στο όνοµά της, καλύπτει το νησί της µε την οµίχλη των πέπλων της, κρατώντας αθέατο τον κόσµο, αποµονώνοντας έτσι και τη Μελάνθη, την τελευταία δούλη που της έχει αποµείνει. Ώσπου µια µέρα φτάνει στο νησί ένας ξένος από τη σύγχρονη εποχή. Η άφιξή του θα γίνει αφορµή να ζωντανέψουν µνήµες από το παρελθόν, και να δοκιµαστεί η φιλοξενία αλλοτινών και τωρινών καιρών. Σιγά σιγά θ’ αρχίσει να βλέπει η Μελάνθη αυτά που δεν µπορεί να συγκαλύψει πια η Καλυψώ. 

Η ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΟΛΛΙΑΚΟΥ (γενν. 1968) µεγάλωσε στην Αθήνα. Για το πεζογραφικό της έργο έχει τιµηθεί, µεταξύ άλλων, µε το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας και µε το βραβείο διηγήµατος του περιοδικού Ο Αναγνώστης (Αλφαβητάρι εντόµων, Εκδόσεις Πατάκη, 2018), µε το Athens Prize for Literature και µε το Βραβείο Μυθιστορήµατος του Ιδρύµατος Πέτρου Χάρη της Ακαδηµίας Αθηνών (Θερµοκρασία δωµατίου, Εκδόσεις Πατάκη, 2006 – τέταρτη έκδοση, 2020). Ζει και εργάζεται στο Παρίσι.  

 

Αντιγόνη απ' το Πουσκάρ 
Συγγραφέας: Μαρία Σκιαδαρέση 

Μια εξαφάνιση, ένας φόνος, ένα απρόοπτο τέλος. 

Στη Βοιωτία, σήµερα. Γη που αχνίζει από το κάρπισµα, την κούραση, τον ιδρώτα, αλλά και γη όπου φυτρώνει το ζιζάνιο του εύκολου κέρδους και της εγκατάλειψης. 

Ένας Ινδός εργάτης, που βρήκε κατανόηση και αγάπη από τον άνθρωπο που του έδωσε δουλειά. 

Ένας αστυνοµικός, που ψάχνει στ’ αλήθεια να βρει απαντήσεις, όµως οι περιστάσεις τον εµποδίζουν. 

Ένας απαγορευµένος έρωτας, που φυτεύει την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. 

Και µια νέα γυναίκα, που υψώνει ανάστηµα και αποχαιρετά τον αδερφό της µε τον τρόπο που πιστεύει πως του αρµόζει, όπως ακριβώς πριν από αιώνες, στα ίδια χώµατα, η Αντιγόνη αποχαιρέτησε τον δικό της αδερφό, αψηφώντας τους κινδύνους. 

Εγκλήµατα και τιµωρίες, υποταγµένα όλα στη θεά Ανάγκη, µάνα της Ειµαρµένης. 
 

Η Μαρία Σκιαδαρέση γεννήθηκε στην Aθήνα το 1956 και σπούδασε Iστορία και Aρχαιολογία  

στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστηµίου Aθηνών. Στη λογοτεχνία εµφανίστηκε το 1994 και έκτοτε έχει δηµοσιεύσει µυθιστορήµατα, διηγήµατα, νουβέλες, βιβλία για παιδιά, ιστορικές µελέτες. Έργα της έχουν µεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες. Kείµενά της δηµοσιεύονται κατά καιρούς στον έντυπο και ψηφιακό Τύπο, ενώ διηγήµατά της συµπεριλαµβάνονται σε λογοτεχνικά περιοδικά και συλλογικές εκδόσεις.  Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν επίσης τα µυθιστορήµατά της Χάλκινο γένος (2013) και Άτροπος ή Η ζωή και ο θάνατος της Βενετίας Δαπόντε (1996), οι νουβέλες της Κίτρινος χρόνος (1999) και η συλλογή διηγηµάτων Όσα δεν έζησαν (2018). 

 

ΣΑΝ ΜΗΔΕΙΑ 

Συγγραφέας: ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΤΟΛΕΩΝ 

 

«Σαν Μήδεια!» λένε. 

Αλλά ποια ήταν η Μήδεια; 

Ναι, ξέρω! Γνωστή τόσους αιώνες τώρα για εκείνες τις μέρες που βρέθηκε πρόσφυγας στην Κόρινθο, που ο Ιάσονας την εγκατέλειψε και εκείνη για να τον εκδικηθεί  

σκοτώνει τα δυο παιδιά τους. 

Τα πιο πριν γεγονότα της ζωής της ίσως ελάχιστοι και ελάχιστα τα γνωρίζουν. Εντάσσονται όλα σχεδόν στην εξιστόρηση της Αργοναυτικής Εκστρατείας, που σημαίνει πως έχουν να κάνουν με τα σχέδια του ίδιου του Ιάσονα και τη βοήθεια που η Μήδεια του προσέφερε. 

Βοηθός εκείνου η ίδια, ασπίδα προστασίας του. 

Ποιες, όμως, οι δικές της σκέψεις; Ποια τα δικά της όνειρα; 

Μια γυναίκα που παίρνει απάνω της τη ρετσινιά της σατανικής μάγισσας για να εξυπηρετήσει τον εραστή της και που στη συνέχεια βάφει τα χέρια της με το αίμα των παιδιών της για να εκδικηθεί τον προδότη του έρωτά της. 

Παιδοκτονία για λόγους ερωτικής εκδίκησης. 

Δε με έπειθε αυτή η ερμηνεία. 

Κι έτσι αποφάσισα να διαβάσω με άλλη ματιά μια παλιά ιστορία και στη συνέχεια να γράψω το μυθιστόρημα μιας κάπως διαφορετικής γυναίκας. 

Σαν Μήδεια, λοιπόν, και ο τίτλος του.

 

 

Ο Μάνος Κοντολέων γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. 

Γράφει μυθιστορήματα, διηγήματα, μικρές ιστορίες και παραμύθια. Παράλληλα ασχολείται με την κριτική της λογοτεχνίας. Συνεργάτης περιοδικών, εφημερίδων καθώς και του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης. Έργα του έχουν μεταφραστεί και κυκλοφορούν στη Γαλλία, στη Γερμανία, στις ΗΠΑ και στην Ταϊλάνδη. Έχει τιμηθεί τρεις φορές με Κρατικό Βραβείο, ήταν υποψήφιος για τα Διεθνή Βραβεία Άντερσεν και ALMA, ενώ έργα του έχουν τιμηθεί από την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών και διακριθεί από το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ, όπως και από το αντίστοιχο των ΗΠΑ. 

 

 «Ανδρωμάχη» 

Συγγραφέας: Κώστας Ακρίβος 

 

Αξιώθηκε να γίνει σύζυγος, μητέρα, βασίλισσα. 
Η ζωή της μοιράστηκε απ’ τον πόλεμο ανάμεσα στην ευτυχία και την ατίμωση, στη χαρά και την ντροπή. 
Ίσως να μην υπήρχε πιο επιτυχημένο όνομα απ’ αυτό που της έδωσαν: Ανδρομάχη. Μόνο που έγινε ένα λάθος: Ανδρωμάχη θα ’ταν το πιο σωστό. Γιατί δεν ήταν ένας ο άνδρας εκείνος με τον οποίο έδωσε τις μάχες της αλλά πολλοί. Άνδρες που τη λάτρεψαν και άλλοι που την κηλίδωσαν, αφήνοντας ανεξίτηλα στο κορμί και στην ψυχή της τα σημάδια τους. 
Το χαμόγελο το βρήκε ξανά όταν πήγε να την κερδίσει η απελπισία. 

 

Έσβησε ο ήλιος, πυκνώνει το σκοτάδι, πυκνώνουν και στο μυαλό οι εικόνες των προσώπων που σημάδεψαν τη ζωή μου. Άνδρες όλοι. Ο πατέρας, τα εφτά αδέρφια, ο Πρίαμος, ο Αχιλλέας, ο Οδυσσέας, ο Πηλέας… Αλλά και: Έκτορας, Αστυάνακτας, Νεοπτόλεμος, Πέργαμος, Μολοσσός, Πίελος, Έλενος, Κεστρίνος. Τους αγάπησα;… Άλλους απ’ αυτούς από ανάγκη, για άλλους η αγάπη ανάβλυζε αβίαστη από την καρδιά. Αυτοί είναι που βαδίζουν συνεχώς στη μνήμη μου, δικαιώνουν ή όχι τη ζωή μου, που τώρα εγώ την αρνούμαι. 

 

Ο Κώστας Ακρίβος (Γλαφυρές Βόλου, 1958) έχει εκδώσει δεκαπέντε αφηγηµατικά βιβλία και πήρε µέρος σε συλλογικές εκδόσεις, ανθολογίες, καθώς και στη συγγραφή δύο σχολικών εγχειριδίων. Μυθιστορήµατά του έχουν µεταφραστεί στη Γερµανία, την Ελβετία, την Ιταλία και την Πολωνία, ενώ διηγήµατά του σε αρκετές άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες. Από το 1983 δίδαξε φιλολογικά µαθήµατα στο Γυµνάσιο και το Λύκειο. Συνεργάστηκε µε το ΕΚΕΒΙ στα προγράµµατα Λέσχες Ανάγνωσης και Συγγραφείς στα Σχολεία. Διηύθυνε τη σειρά ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΣΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ και ήταν ο συντονιστής της διαδικτυακής λέσχης ανάγνωσης ΜΕ ΑΝΟΙΧΤΑ ΒΙΒΛΙΑ. Είναι µέλος της Εταιρείας Συγγραφέων. Για το μυθιστόρημά του Γάλα μαγνησίας (ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, 2018) τιμήθηκε με το Athens Prize for Literature του περιοδικού Δέκατα. 

Χώρα 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: «Ελένη ή Ο Κανένας»

Είδαμε και προτείνουμε: Φaretra Crystalina στο THEATRE OF THE NO

Είδαμε και προτείνουμε: Μην περάσεις το ποτάμι

Είδαμε και προτείνουμε: "Waiting for Godot" at Theatre of the No

Είδαμε και προτείνουμε: The Blunsdon Act στο Theatre of the NO

Κώστας Ζέκος: "Στην επαγγελματική μου καριέρα ως ηθοποιός δεν έχω ερμηνεύσει ξανά αυτόν τον κορυφαίο δραματουργό και ειλικρινά νιώθω διπλά ευτυχισμένος".