Γιούλη Γιανναδάκη: "Μέσα από την ηρωίδα μου και το ταξίδι της προσπαθώ να εξετάσω ερωτήματα που με απασχολούν όπως η μετάβαση από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση, η σύναψη σχέσεων, η βία, ο ναρκισσισμός, η γυναικεία κακοποίηση, ο έρωτας και ο θάνατος.

 

 

Ποια ήταν η αρχική ιδέα που σας οδήγησε στη συγγραφή του βιβλίου;

 

Η αρχική ιδέα ήταν ένα σκίτσο στο οποίο πρόσθεσα πέντε έξι γραμμές σαν ερμηνεία. Λέξεις προστέθηκαν, αφαιρέθηκαν και κάποια στιγμή πήρε τη μορφή μιας ιστορίας.

 

Ο τίτλος Μ’ ένα ζευγάρι σαγιονάρες είναι συμβολικός. Τι σημαίνει για εσάς;

 

Το Μ´ ένα ζευγάρι σαγιονάρες συμβολίζει το επόμενο βήμα. Η Όλγα γράφει ιστορίες στην προσπάθεια της να βρει το τον εαυτό της. Στις σαγιονάρες ανατρέχει κάθε φορά ακόμα και όταν χάνεται. 

 

Πώς συνδυάσατε προσωπικές εμπειρίες και φαντασία στην πλοκή;

 

Αυτός ο συνδυασμός βιωμάτων και φαντασίας που συμβαίνει συνειδητά ή ασυνείδητα είναι για μένα η δύναμη της αφήγησης. Πάνω σ´ αυτό το πλέξιμο στήνεται η αφήγηση της Όλγας όπου αλληλεπιδρούν οι ήρωες και οι ιστορίες. Σαν ένα κέντημα ιστοριών φαντασιώσεων, πραγματικότητας και ηρώων μέσα από το οποίο προκύπτει η πλοκή της ιστορίας.

 

Η Όλγα αντιμετωπίζει τραύματα και εσωτερικές συγκρούσεις. Πώς προσεγγίσατε τη σύνθεση αυτού του πολυεπίπεδου χαρακτήρα;

 

Τυποτεχνικά βασίστηκα σε σπονδυλωτή αφήγηση για να περιγράψω την διαδρομή της Όλγας προς την ανακάλυψη του εαυτού. Σ´ αυτό το ταξίδι είχε συνεχείς μεταβάσεις μεταξύ ρεαλισμού και φαντασίας. Για να εκφράσω τις αντιθέσεις με βοήθησε η εναλλαγή της πρωτοπρόσωπης με την τριτοπρόσωπη αφήγηση. Στα δύο μέρη της ιστορίας η Όλγα μετακινείται στο χρόνο και στο χώρο και έρχεται σε επαφή με παλιούς και νέους ήρωες όπως ο Δρ Άδωνης, η Άντζυ, η Κριστίνα και ο Άρης με τους οποίους συνδέεται στη ζωή, στις σκέψεις της, σε φαντασιακό επίπεδο ακόμα και στα όνειρά της. 

 

Ο Δρ. Άδωνης εξελίσσεται σε κακοποιητική φιγούρα. Πώς διαχειριστήκατε αυτό το ευαίσθητο θέμα στη μυθοπλασία σας;

 

Ήταν δύσκολη απόφαση για μένα να τοποθετηθώ για το θέμα της κακοποίησης. Από την άλλη ήταν και η δύναμη της αφήγησης. Μέσα από μια διαλεκτική κατάσταση μεταξύ της Όλγας και της Άντζυς  όπου τα πρόσωπα εναλλάσσονται επιχείρησα να καταγράψω ένα μοτίβο κακοποίησης. Ήταν ένας δικός μου τρόπος να τοποθετηθώ για το ζήτημα της κακοποίησης που μπορεί να αφορά οποιαδήποτε γυναίκα σε οποιασδήποτε κοινωνική τάξη. Όπως λέει η Όλγα «Το θύμα ήταν μία γυναίκα εικοσιτριών, τριανταπέντε ή σαράντα. Μπορεί και λόγο μεγαλύτερη να είχε πατήσει τα εβδομήντα.»

 

Η κακοποίηση συμβαίνει γύρω μας καθημερινά και δεν έχει να κάνει με την υπόσταση του θύματος. Πάντως ήταν ένα δίλλημα σε όλη τη διάρκεια της γραφής και της επιμέλειας ως προς τον τρόπο καταγγελίας του φαινομένου και εν τέλει μια συνειδητή συγγραφική απόφαση. Αυτό που θέλω να μοιραστώ είναι ότι μέχρι τελευταία στιγμή σκεφτόμουν να το αφήσω εκτός αυτό το κεφάλαιο αλλά τελικά νομίζω ότι πήρα τη σωστή απόφαση 

 

 

Οι ιστορίες των ηρώων ενώνονται σταδιακά. Ήταν αυτή η αφηγηματική δομή πρόκληση για εσάς ως συγγραφέα;

 

Μ´ αρέσει να μπλέκω τους ήρωες. Άλλωστε το ίδιο πιστεύω ότι συμβαίνει και στην πραγματικότητα. Αλληλεπιδρούν οι ιστορίες μας.

 

Το βιβλίο σας θίγει θέματα ενηλικίωσης, αυτογνωσίας και κακοποίησης. Ποιο μήνυμα θέλετε να περάσετε στους αναγνώστες;

 

Αυτό που θέλω είναι ο αναγνώστης να ταξιδέψει Μ´ ένα ζευγάρι σαγιονάρες στις ιστορίες της Όλγας. Μέσα από την ηρωίδα μου και το ταξίδι της προσπαθώ να εξετάσω ερωτήματα που με απασχολούν όπως η μετάβαση από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση, η σύναψη σχέσεων, η βία, ο ναρκισσισμός, η γυναικεία κακοποίηση, ο έρωτας και ο θάνατος. 

 

 

Πιστεύετε ότι η αναμέτρηση με το παρελθόν είναι αναγκαία για την προσωπική μας εξέλιξη;

 

Η αναμέτρηση με πάει σε διαδικασία ποσοτικοποίησης και θέλω να ξεφύγω από τέτοιες διαδικασίες. Η συμφιλίωση και η αποδοχή θεωρώ ότι είναι βήματα για να περπατήσουμε και να πάμε παρακάτω με σαγιονάρες ή χωρίς.

 

Ποια είναι η σημασία της φαντασίας και των “δράκων” στην ιστορία;

 

Παντού υπάρχουν δράκοι και ήρωες με Δρ ή χωρίς. Οι τίτλοι και οι ιδιότητα δεν έχουν σημασία. Είναι όλα όσα έχουμε έχει η Όλγα μέσα της και καλείται να παρατηρήσει. Κάποιοι δράκοι πάντως δεν είναι κακοί ή μπορεί να είναι γλυκούληδες. Άλλοι μπορεί να βγάζουν φωτιές. Ο καθένας ξέρει τους δικούς του και η Όλγα κινείται μαζί τους στις ιστορίες μέχρι που συμφιλιώνεται.

Λατρεύω τις ιστορίες και τα παραμύθια και ψάχνω για αλληγορίες. 

 

Το βιβλίο αυτό είναι το πρώτο σας. Πώς βιώσατε τη διαδικασία συγγραφής και έκδοσής του;

 

Η διαδικασία της συγγραφής ήταν απολαυστική. Το χέρι πήγαινε μόνο του. Συνεχώς ήμουνα σε αντιπαράθεση με τον εαυτό μου για τους ήρωες για το κείμενο. Η διαδικασία της επιμέλειας ήταν βασανιστική και θα μπορούσε να κρατήσει για πάντα . Κάποια στιγμή επέβαλα στον εαυτό μου να σταματήσει. Η έκδοση πάντως θεωρώ ότι αλληλεπιδρά με το συγγραφικό κομμάτι εν τέλει. Όπως όλες οι εμπειρίες έτσι και το μοίρασμα ή η έκθεση μέσω της έκδοσης πιστεύω ότι με πάει κάπου αλλού. Είναι μια νέα εμπειρία την οποία απολαμβάνω.

 

 

Πώς σας επηρεάζει η επαγγελματική σας εμπειρία ως οικονομολόγου στη συγγραφή;

Προσπαθώ να το αποτινάξω αλλά μάλλον δε γίνεται. Να πω την αλήθεια τρομάζω λίγο όταν την ώρα της γραφής μου έρχονται οικονομικοί όροι τους  οποίους εντάσσω καμία φορά στο κείμενο. Μ´ αρέσει να παίζω με τις λέξεις ακόμα και με τους οικονομικούς όρους στη μυθοπλασία καθώς ψάχνω μια άλλη ερμηνεία για τις οικονομικές έννοιες.

 

Μ´ αυτό το τρόπο ίσως να προσπαθώ να μπω ίσως σε μια διαλεκτική  διαδικασία με τις διαφορετικές πλευρές μου.

 

Ποια είναι τα μελλοντικά σας λογοτεχνικά σχέδια;

 

Ααα έχω πάρα πολλές ιδέες. Γράφω και είμαι σε φάση που αναζητώ το θέμα μου. Νομίζω ότι βρίσκομαι σε καλό δρόμο. Κάθε μέρα σκέφτομαι και γράφω κάτι διαφορετικό. Δεν ξέρω που θα καταλήξω. Άλλα και αυτή η φάση αναζήτησης είναι ωραία. Πάντως έχω απορία τι κάνει η Όλγα σήμερα αλλά θέλω να την αφήσω και να πάω κάπου αλλού.

 

Τι σημαίνει για εσάς η δημιουργική γραφή;

 

Ζωντάνια Έκφραση Παιχνίδι Ερμηνεία.

 

Είμαι μια προσπάθεια να κατανοήσω και να ερμηνεύσω τον κόσμο.

 

Αν μπορούσατε να περιγράψετε το βιβλίο σας με τρεις λέξεις, ποιες θα ήταν αυτές;

 

Το φωτεινό μονοπάτι.

 

Ποιον συγγραφέα ή έργο θαυμάζετε και σας εμπνέει στη συγγραφή σας;

 

Πολλούς. Όταν διαβάζω βιβλία που μ’ αρέσουν αισθάνομαι ότι έρχομαι κοντά με τους συγγραφείς και είμαι ευγνώμων που έχω την τύχη να διαβάσω ιστορίες απ’ όλο τον κόσμο. Μ’ αρέσει να διαβάζω και για «να κλέβω» από τους αγαπημένους. Είναι η ανάγνωση ένας τρόπος μάθησης ένας τρόπος διδασκαλίας. Λατρεύω το να είμαι αναγνώστρια. Είναι κάτι που το κάνω από μικρή και είναι για μένα ζωτικής σημασίας. Αυτό είναι ένα κοινό σημείο με την Όλγα.  

 

Στο «Μ’ ένα ζευγάρι σαγιονάρες μπήκα σε μία διαδικασία αναφορών με το δικό μου τρόπο και αισθάνομαι ότι έχω κοντά μου όλους τους συγγραφείς που αγαπώ και μαζί και όλους τους μυθιστορηματικούς ήρωες.


Της Αλεξίας Βλάρα, 24/12/2024

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: The Blunsdon Act στο Theatre of the NO

ΑΚΑΝΘΩΔΗΣ | 2ος χρόνος | Πρεμιέρα Σάββατο 30 Νοεμβρίου στις 21:00 | Αθηναική Σκηνή

Είδαμε και προτείνουμε: "Waiting for Godot" at Theatre of the No

Αγγέλικα Κοροβέση: "Αυτό που αναζητώ να κατανοήσω και να φανερώσω είναι η ομορφιά και η δύναμη του στιγμιαίου".

Θέατρο Αλεξάνδρεια_ κωμωδία «Και πάμε πρίμα…» Πρεμιέρα Σάββατο 7/12

Είδαμε και προτείνουμε: Δράκουλας