Είδαμε και προτείνουμε: Η Ζωή και ο Θάνατος του Καραβέλα

 


Η παράσταση Η Ζωή και ο Θάνατος του Καραβέλα, από την ομάδα «Αυτή κι Αυτοί», αποτελεί μια έντονα συγκινητική και πολυεπίπεδη σκηνική εμπειρία, που αναδεικνύει την ανθρώπινη πτώση και την αδυσώπητη μάχη με τα πάθη και τις κοινωνικές επιταγές. Υπό την ευρηματική σκηνοθεσία του Αντρέα Ψύλλια και τη δραματουργική επεξεργασία του Σπύρου Αναστασίνη, το έργο του Κωνσταντίνου Θεοτόκη μεταμορφώνεται σε μια δυνατή θεατρική σύνθεση, γεμάτη ένταση, συγκρούσεις και συναισθηματικές εκρήξεις.

Η σκηνοθεσία του Αντρέα Ψύλλια καθηλώνει, εστιάζοντας στην ψυχολογική αποδόμηση του ήρωα και στη βύθιση του σε έναν κόσμο αδυσώπητο και εχθρικό. Οι συνεχείς εναλλαγές ρυθμού, με γρήγορες, σχεδόν κινηματογραφικές μεταβάσεις, διατηρούν τη δράση ζωντανή και το κοινό σε αγωνία. Ο σκηνοθέτης αξιοποιεί με μαεστρία τα σώματα των ηθοποιών, που γίνονται σύμβολα καταπίεσης, πάθους και τιμωρίας. Οι σκηνικές συνθέσεις είναι γεμάτες δυναμικές εικόνες, όπου το φως, η κίνηση και ο ήχος συνεργάζονται άψογα για να αποδώσουν την τραγική πορεία του Καραβέλα. Η δραματουργία ενσωματώνει σύγχρονα στοιχεία αφήγησης, δίνοντας βάθος στις εσωτερικές συγκρούσεις των χαρακτήρων, με λόγο λιτό αλλά διαπεραστικό.

Οι ερμηνείες των ηθοποιών ξεχωρίζουν για την εκφραστική τους δύναμη και την εσωτερική αλήθεια που μεταδίδουν. Ο Πάνος Μαλικούρτης, στον ρόλο του Θωμά Καψάλη, ζωντανεύει έναν άνδρα που παλεύει με την ύβρη και την τιμωρία, αποτυπώνοντας με σπαρακτική αλήθεια τη σταδιακή του κατάρρευση. Η ερμηνεία του είναι βαθιά βιωματική, γεμάτη συναισθηματικές κορυφώσεις, ενώ οι στιγμές σιωπής του είναι εξίσου εύγλωττες.

Η Τερέζα Καζιτόρη ενσαρκώνει με ευαισθησία και δυναμισμό τον αντίποδα της θηλυκής παρουσίας στη ζωή του Καραβέλα, αναδεικνύοντας την ευάλωτη αλλά και ανελέητη πλευρά του χαρακτήρα της. Ο Αλέξανδρος Παυλίδης εντυπωσιάζει με την ένταση και τη σωματική του έκφραση, ενώ η Ηρώ Κόκκινου, η Γεωργία Σωτηριανάκου και ο Σπύρος Αναστασίνης προσθέτουν ιδιαίτερο βάθος στους δευτερεύοντες ρόλους, λειτουργώντας σαν συμβολικοί καθρέφτες των παθών του κεντρικού ήρωα.

Η ζωντανή μουσική της Ελένης Αληφραγκή και του Βαγγέλη Σταθόπουλου προσφέρει έναν δραματουργικό παλμό που εντείνει τη θεατρική εμπειρία. Οι μουσικές συνθέσεις γεφυρώνουν τις σκηνές και δημιουργούν μια υπόγεια ένταση που παραμένει αισθητή σε όλη τη διάρκεια της παράστασης. Η επιμέλεια κίνησης της είναι αριστοτεχνική: τα σώματα των ηθοποιών γίνονται φορείς συναισθημάτων και αφηγηματικών στοιχείων, με χορογραφημένες σκηνές που προκαλούν δέος.

Η σκηνογραφία είναι λιτή αλλά γεμάτη συμβολισμό. Οι απλές, σχεδόν σπαρτιάτικες κατασκευές υπογραμμίζουν τη μοναξιά και την εσωτερική απομόνωση του ήρωα, ενώ τα κοστούμια μεταφέρουν τη διαχρονικότητα της ιστορίας, με έναν υποδόριο υπαινιγμό κοινωνικής στασιμότητας. Οι φωτισμοί είναι εντυπωσιακοί, εναλλάσσοντας απόκοσμες σκιές με δυνατές λάμψεις που συμβολίζουν τις κρίσιμες αποφάσεις και τα ανυπέρβλητα διλήμματα του Καραβέλα.

Η παράσταση Η Ζωή και ο Θάνατος του Καραβέλα είναι ένα ολοκληρωμένο θεατρικό έργο που συνδυάζει τη λογοτεχνική παράδοση με τη σύγχρονη σκηνική τέχνη. Με έντονες ερμηνείες, καθηλωτική σκηνοθεσία και μια μουσική σύνθεση που λειτουργεί ως αναπόσπαστο κομμάτι της αφήγησης, η παραγωγή απογειώνει τη διαχρονική ιστορία του Κωνσταντίνου Θεοτόκη. Ο θεατής φεύγει από το θέατρο συγκλονισμένος, γεμάτος σκέψεις για την ανθρώπινη φύση, τα πάθη και τις αδυναμίες που μας καθορίζουν. Πρόκειται για μια παράσταση που δεν πρέπει να χάσετε!


Της Αλεξίας Βλάρα, 21/12/2024


Αυτή κι Αυτοί

“Η ΖΩΗ ΚΑΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΑΒΕΛΑ”

του Κωνσταντίνου Θεοτόκη

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης 

ΠΡΕΜΙΕΡΑ | ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ




 

 

 

Μια ματιά στον άνθρωπο.

Αυτόν τον άνθρωπο που ανήκει στη φυλή του ανθρώπου.

Αυτόν τον άνθρωπο που τον κάνει άνθρωπο η ανθρώπινη μορφή του.

Αυτόν τον άνθρωπο που με τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά του έγινε άνθρωπος.

Αυτόν τον άνθρωπο που συμπεριφέρεται ως άνθρωπος απέναντι σε έναν άλλον άνθρωπο.

 

Με φαντασία, τόλμη, διάθεση για πειραματισμό και με οδηγό τους για ακόμα μια φορά τα σώματα, τις φωνές και τη ζωντανή μουσική, η ομάδα «Αυτή κι Αυτοί» βουτάει στον κόσμο του Κωνσταντίνου Θεοτόκη και φέρνει στη σκηνή την ιστορία του Θωμά Καψάλη. Ο Θωμάς Καψάλης, γνωστός στην τοπική κοινωνία και ως “Καραβέλας”, μετά τον θάνατο της γυναίκας του προσδοκά μια νέα ζωή. Τυφλωμένος  από τη ματαιοδοξία του και τον έρωτά του για μια νεότερη γυναίκα, θα οδηγηθεί στην απόλυτη ηθική και κοινωνική κατάπτωση βιώνοντας τον απόλυτο εξευτελισμό της ανθρώπινης υπόστασής του.

 

Teaser: https://www.youtube.com/watch?v=CZabpagvYEo

 

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Κωνσταντίνος Θεοτόκης, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες πεζογράφους, κατάγεται από την Κέρκυρα και υπήρξε πρωτοπόρος του κοινωνικού ρεαλισμού στην ελληνική λογοτεχνία. Γεννημένος το 1872, σε μια αριστοκρατική οικογένεια, αποφάσισε να στραφεί προς τις ιδέες της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ισότητας, επηρεασμένος από τις ανατρεπτικές ιδέες της εποχής του. Με σπουδές στο εξωτερικό, αλλά και βαθιά γνώση ξένων γλωσσών και πολιτισμών, κατάφερε να εμπλουτίσει τη συγγραφική του φωνή με έντονα κοινωνικά μηνύματα.

 

Τα έργα του,  “Η Τιμή και το Χρήμα”, “Κατάδικος” και “Η Ζωή και ο Θάνατος του Καραβέλα”, αποτυπώνουν την αγωνία και τη μάχη των ανθρώπων ενάντια σε κοινωνικές αδικίες, στη φτώχεια και στις ταξικές διαφορές, θέματα που εξακολουθούν να μας αγγίζουν και σήμερα. Ο Θεοτόκης αντλούσε έμπνευση από την καθημερινότητα των απλών ανθρώπων, δημιουργώντας ζωντανές και συγκινητικές ιστορίες, που ξεπερνούν τα όρια του χρόνου.

 

Λίγα λόγια την ομάδα

Η θεατρική ομάδα Αυτή κι Αυτοί δημιουργήθηκε το 2017 από την Ελένη Αληφραγκή (Αυτή), τον Σπύρο Αναστασίνη,  και τον Αντρέα Ψύλλια (Αυτοί). Πρωτοεμφανίστηκαν στο φεστιβάλ Duet Yourself του θεάτρου Άλφα, όπου παρουσίασαν μια 15λεπτη διασκευή του έργου Βουρκόλακας του Αργύρη Εφταλιώτη. Δύο χρόνια αργότερα, παρουσίασαν το έργο ως ολοκληρωμένη παράσταση, και στην ομάδα προστέθηκε ο Τάσος Χαλάς.

Το 2022, ανέβασαν τον “Ζητιάνο” του Ανδρέα Καρκαβίτσα. Στη συνέχεια η ομάδα μεγάλωσε, προσθέτοντας νέα μέλη, και την άνοιξη του 2023 δραματοποίησαν και παρουσίασαν το μυθιστόρημα του Γιάννη Ξανθούλη “Την Κυριακή έχουμε γάμο” στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Η παράσταση γνώρισε μεγάλη επιτυχία.

Το πάθος τους για τα βιβλία είναι ο κινητήριος μοχλός για την ομάδα. Σκοπός τους να μεταφέρουν στη σκηνή τους θησαυρούς που κρύβει η ελληνική λογοτεχνία και να τους παρουσιάσουν στο κοινό με τον δικό τους μοναδικό και ευφάνταστο τρόπο.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Αντρέας Ψύλλιας

Δραματουργία: Σπύρος Αναστασίνης

Μουσική: Ελένη Αληφραγκή

Βοηθός Σκηνοθέτη: Τάσος Χαλάς

Κίνηση: Αφροδίτη Καλαφάτη

Σκηνικά-ΚοστούμιαΑλεξάνδρα Μπαρή

Φωτογραφίες-Video: Μάριος Παραδείσης

Αφίσα: Κατολέων Μαριάννα

Φωτισμοί: Γιάννης Καραλιάς

Κατασκευή Κοστουμιών:  Γεωργία Καραθανάση

Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη

Παραγωγή: Αυτή κι Αυτοί ΑΜΚΕ

Μουσικοί επί σκηνήςΕλένη Αληφραγκή, Βαγγέλης Σταθόπουλος

Παίζουν: Τερέζα Καζιτόρη, Σπύρος Αναστασίνης, Αλέξανδρος Παυλίδης Ηρώ Κόκκινου, Γεωργία Σωτηριανάκου, Πάνος Μαλικούρτης

 

Πληροφορίες Παράστασης

Παραστάσεις: Από Παρασκευή 15 Νοεμβρίου

Ημέρες & ώρες παραστάσεων

Παρασκευή & Σάββατο στις 20:30

 

Τιμές εισιτηρίων

Γενική Είσοδος: 13€

Μειωμένο: 10€

 

Διάρκεια παράστασης: 85’

Προπώληση εισιτηρίων:

https://www.ticketservices.gr/event/mcf-i-zoi-kai-o-thanatos-tou-karavela/?lang=el

 

ΤΑΜΕΙΑ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ Μ.ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗ

- τηλ. 2103418550

 

ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

(αίθουσα: garage, υπόγειος χώρος)

Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα

τηλ. 2103418550 - info@mcf.gr

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: The Blunsdon Act στο Theatre of the NO

ΑΚΑΝΘΩΔΗΣ | 2ος χρόνος | Πρεμιέρα Σάββατο 30 Νοεμβρίου στις 21:00 | Αθηναική Σκηνή

Είδαμε και προτείνουμε: "Waiting for Godot" at Theatre of the No

Αγγέλικα Κοροβέση: "Αυτό που αναζητώ να κατανοήσω και να φανερώσω είναι η ομορφιά και η δύναμη του στιγμιαίου".

Θέατρο Αλεξάνδρεια_ κωμωδία «Και πάμε πρίμα…» Πρεμιέρα Σάββατο 7/12

Είδαμε και προτείνουμε: Δράκουλας