Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ | ΣΟΦΙΑ ΙΟΡΔΑΝΙΔΟΥ & ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΑΙΜΙΛΙΑΝΙΔΗΣ

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

«ΝΤΑΛΓΚΑ ΝΤΑΛΓΚΑ (ΚΥΜΑΤΑ ΚΥΜΑΤΑ)-Η ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥΡΚΟΥ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥ ΤΟΥ ΑΤΤΙΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ» |ΣΟΦΙΑ ΙΟΡΔΑΝΙΔΟΥ

«ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΨΑΘΑΣ Ο ΠΟΝΤΙΟΣ ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΟΣ ΚΑΙ Η ΓΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ» | Δρ. ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΑΙΜΙΛΙΑΝΙΔΗΣ


 

Την Τετάρτη 29 Μαΐου, στις 20:30 η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και οι εκδόσεις Hippasus, διοργανώνουν παρουσίαση του βιβλίου της Σοφίας Ιορδανίδου με τίτλο «Νταλγκά Νταλγκά (Κύματα Κύματα) - Η ομολογία Τούρκου αξιωματικού του Αττίλα για τη δεύτερη εισβολή στην Κύπρο» και του βιβλίου του Δρ Αχιλλέα Κ. Αιμιλιανίδη με τίτλο «Δημήτρης Ψαθάς Ο Πόντιος Χρονογράφος και η Γη της Κύπρου».

 

Για τα βιβλία θα μιλήσουν οι:

Στέλιος Περράκης, Ομότιμος Καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεσμών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Πέτρος Παπαπολυβίου, Αναπληρωτής Καθηγητής Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Κύπρου

 

Την εκδήλωση θα χαιρετήσουν ο Πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα, Σταύρος Αυγουστίδης και εκ μέρους του Ιανού ο Νίκος Καρατζάς.

 

Συντονίζει ο δημοσιογράφος Λεωνίδας Βατικιώτης.

 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας, Σταδίου 24 και θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι YouTube και στη σελίδα Facebook του ΙΑΝΟΥ.

 

 

 

 

Λίγα λόγια για τα βιβλία:

 

«Νταλγκά Νταλγκά (Κύματα Κύματα) - Η ομολογία Τούρκου αξιωματικού του Αττίλα για τη δεύτερη εισβολή στην Κύπρο»

Το βιβλίο Νταλγκά – Νταλγκά της Σοφίας Ιορδανίδου είναι μια σημαντική και πολυεπίπεδη συμβολή στη βιβλιογραφία για το Κυπριακό και τις δημοσιογραφικές σπουδές.Στις σελίδες του, ο Δρ. Γιαλτσίν Κιουτσούκ, αξιωματικός του Αττίλα, παραθέτει, με κάθε λεπτομέρεια, άγνωστες πτυχές της τουρκικής εισβολής: σφαγές αμάχων, βιασμούς, πλιάτσικα, κ.α. Οι προσωπικές μαρτυρίες του Τούρκου αξιωματικού δείχνουν ότι η Τουρκία παραμένει εκτεθειμένη για εγκλήματα πολέμου.

Η ίδια, η αντιφατική προσωπικότητα του πρωταγωνιστή, καθώς συμμετείχε ενεργά στην πολιτική ζωή της χώρας του, πρωτοστατώντας σε διαμαρτυρίες ενάντια στη χούντα, ενώ είναι διανοούμενος με σημαντική παραγωγή και ανεξαρτησία, μας επιτρέπει να αποκρυπτογραφήσουμε τις πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία. Κυρίως, από τη δεκαετία του ’60 μέχρι και τη δεκαετία του ’80. Ο τρόπος, με τον οποίο εντάσσει την Κύπρο στις εξελίξεις της γειτονικής χώρας και τις φιλοδοξίες της τουρκικής ελίτ, διευρύνει τον τρόπο σκέψης μας, προσθέτοντας άγνωστες, αλλά σημαντικές μεταβλητές. Διευκολύνει, έτσι, την κατανόηση των κινήτρων της Άγκυρας.Το βιβλίο Νταλγκά – Νταλγκά αποτελεί, παράλληλα, και μια ξεχωριστή συμβολή στις δημοσιογραφικές σπουδές. Η συγγραφέας Σοφία Ιορδανίδου, με ένα πλούσιο και πρωτότυπο βιογραφικό, που συνδυάζει τόσο τη θεωρητική διερεύνηση όσο και την επαγγελματική εμπειρία, χρησιμοποιεί διαφορετικά είδη γραφής που, από κοινού και «χωρίς κραδασμούς», υπηρετούν την αφήγηση του Δρ. Γιαλτσίν Κιουτσούκ. Η μοναδικότητα του βιβλίου έγκειται στην αυθεντικότητά του, καθώς αποτελεί μια αποκαλυπτική μαρτυρία – κατάθεση ψυχής, που καταγράφεται και μεταφέρεται με τη συγκατάθεση του Τούρκου αξιωματικού, πληρώντας όλες τις απαιτήσεις της δημοσιογραφίας υψηλών απαιτήσεων. Στην

αναλυτικότητα και πληρότητά του, αλλά και τη δυνατότητα κατανόησής του, συνέβαλε αποφασιστικότατα η βαθιά γνώση εκ μέρους της Σοφίας Ιορδανίδου, όχι μόνο των τραγικών γεγονότων που σημάδεψαν το νησί, αλλά και των στυλ γραφής, τα οποία χρησιμοποιεί με ασυνήθιστη ευκολία.

 

Link βιβλίου https://shorturl.at/VXTso

 

 

 

«Δημήτρης Ψαθάς Ο Πόντιος Χρονογράφος και η Γη της Κύπρου»

Από τον Φεβρουάριο του 1951, όταν ο Ψαθάς επισκέφθηκε την Κύπρο ως απεσταλμένος της εφημερίδας Τα Νέα, μέχρι και τον θάνατό του, η Κύπρος τον απασχολούσε ανελλιπώς. Δεν σταματούσε να επαναλαμβάνει ότι το Κυπριακό ήταν το σημαντικότερο εθνικό θέμα. Σε αρκετές του πτυχές το Κυπριακό συνιστούσε για τον Ψαθά την παράλληλη ιστορία του Πόντου. Δύο κομμάτια του ελληνισμού που αναζήτησαν μάταια την εθνική τους δικαίωση, χωρίς να τη βρουν, και τα οποία αμφότερα καταστράφηκαν από τα κομματικά πάθη, τις προσωπικές φιλοδοξίες και την τουρκική σκληρότητα. Το 1974 ήταν η υπενθύμιση της καταστροφής που βίωσε ως παιδί στον Πόντο, μιας καταστροφής που τον συγκλόνισε συθέμελα. Με το ιδιόρρυθμο χιούμορ του και την αδιάλλακτη, μαχητική του δημοσιογραφία, σχολίαζε τακτικότατα το Κυπριακό επί μία εικοσιπενταετία. Η αρθρογραφία του κάλυψε όλα τα μεγάλα γεγονότα της περιόδου που αφορούσαν το κυπριακό ζήτημα, με τον ίδιο να θέτει ως πρωταρχικές τις έννοιες της φιλοπατρίας, της αξιοπρέπειας και της αντίστασης, που χαρακτηρίζουν άλλωστε και το σύνολο του έργου του.

 

Link βιβλίου https://shorturl.at/R4GXS

 

 

Λίγα λόγια για τους συγγραφείς

Η Σοφία Ιορδανίδου δίδαξε Δημοσιογραφία και Επικοινωνία σε πανεπιστήμια της Νέας Υόρκης, Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Λευκωσίας από το 1985 έως σήμερα. Είναι Πρόεδρος του “Advanced Media Institute, Εφαρμοσμένη Έρευνα στην Επικοινωνία και τη Δημοσιογραφία” και από το 2011, υπό την ευθύνη της, οργανώθηκε και λειτουργεί στο ΑΠΚΥ το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Επικοινωνία και Νέα Δημοσιογραφία». Από το 2013 διετέλεσε υπεύθυνη έκδοσης του περιοδικού «δημοσιογραφία» για 25 τεύχη, ενώ μέχρι σήμερα είναι υπεύθυνη της ιστοσελίδας dimosiografia.com.

Εργάστηκε πολλά χρόνια στον χώρο της Δημοσιογραφίας και της Στρατηγικής Επικοινωνίας. Στη Ν. Υόρκη εργάστηκε στη Φωνή της Αμερικής, διαπιστευμένη στον Λευκό Οίκο, ανταποκρίτρια εφημερίδων στην Ελλάδα και υπεύθυνη για την προεκλογική καμπάνια του Mondale. Στην Αθήνα, δημοσιογράφος στην ΕΡΤ και MEGA, σύμβουλος πολιτικής και εταιρικής επικοινωνίας, σύστησε και διηύθυνε τη Διεύθυνση Επικοινωνίας και Γραφείου Τύπου του MEGA CHANEL, το πρώτο τηλεοπτικό πρακτορείο στην Ελλάδα, NETNEWS Α.Ε., και την εταιρεία στρατηγικής επικοινωνίας ΝΕΤRESULT Ε.Π.Ε.

Σπούδασε Ιταλική και Αγγλική Γλώσσα και Λογοτεχνία στο City University of New York (CUNY), απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών με ειδίκευση στη Συγκριτική Λογοτεχνία και Θέατρο στο CUNY και ανακηρύχθηκε διδάκτωρ, ολοκληρώνοντας την εργασία «Η πρόσληψη του Πιραντέλλο στην Ελλάδα» στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Η επιστημονική της έρευνα επικεντρώνεται στη δημοσιογραφία και τη λειτουργία των Μέσων, καθώς και τις προκλήσεις που θέτει η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή και στην κοινωνία του δικτύου. Στο επίκεντρο της έρευνάς της είναι ακόμη η στρατηγική επικοινωνία και ο Γραμματισμός στα Μέσα.

 

Ο Καθηγητής Αχιλλεύς Κ. Αιμιλιανίδης είναι Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και δικηγόρος. Έχει εκλεγεί ως Ιδρυτικό Μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, και ως Τακτικό Μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, ενώ εκπροσωπεί την Κυπριακή Ακαδημία στην ALLEA (All European Academies). Στις κυριότερες πρόσφατες δημοσιεύσεις του περιλαμβάνονται: Οι Μυστικές Διαπραγματεύσεις. Η Γένεση της Κυπριακής Δημοκρατίας (Παπαζήση 2022), Competition Law in Cyprus (Kluwer 2021), Civil Procedure in Cyprus (Kluwer 2020), Tort Law in Cyprus (Kluwer 2020), Constitutional Law in Cyprus (Kluwer, 2nd 2019), Religion and Law in Cyprus (Kluwer, 3rd 2019), Family and Succession Law in Cyprus (Kluwer 2nd 2019), Media Law in Cyprus (Kluwer, 2nd 2019), Labour Law in Cyprus (Kluwer, 2nd 2019). Από τις εκδόσεις Hippasus κυκλοφορούν, μεταξύ άλλων, το σύγγραμμά του Ένα Μακρόσυρτο Παιγνίδι Σκακιού. Οι Απόρρητες Διαπραγματεύσεις για τις Βρετανικές Βάσεις (2021), και σε δική του επιμέλεια τα πρόσφατα έργα Αγώνας για Επιβίωση (2021) και Λογοτεχνία και Δίκαιο (2020).

 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

5ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΑΤΡΟΥ 2510 ΙΙ απο 11-22 ΙΟΥΝΙΟΥ ΙΙ ΘΕΑΤΡΟ 2510

  5 Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΑΤΡΟΥ 2510 Από 11 εως 22 Ιουνίου ΘΕΑΤΡΟ 2510   Το ΘΕΑΤΡΟ 2510, διοργανώνει το 5ο Φεστιβάλ Θεάτρου 2510   το οποίο επιστρέφει για 5 η συνεχομένη χρονιά, από τις 11 έως τις 22 Ιουνίου με μια σύμπραξη καλλιτεχνών στην ιστορική περιοχή των Εξαρχείων. Για 12 συνεχόμενες μέρες, η τέχνη θα πρωταγωνιστεί στην περιοχή, με 38 μοναδικές παραστάσεις. Θεατρικές Ομάδες, Μ usical , Μονόλογοι,Ομάδες Improv, Performance, Χορός, Καραγκιόζης, αλλά και βραδιές με ζωντανή μουσική, δίνουν την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει νέους καλλιτέχνες και να επιλέξει κάθε μέρα τουλάχιστον μια διαφορετική παράσταση σε ένα φεστιβάλ που προάγει την τέχνη και τη δημιουργικότητα. Για πρώτη φορά, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να ψηφίσουν τις αγαπημένες τους παραστάσεις και να γίνουν μέλη της κριτικής επιτροπής. Σας καλούμε να συμμετάσχετε στον διαγωνισμό που θα αναδείξει την ομάδα που θα κερδίσει το Α' Βραβείο. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, θα διεξαχθούν δωρεάν μαθήματα

Σεσουάρ για Δολοφόνους_Για πρώτη φορά καλοκαιρινή περιοδεία!

  «Σεσουάρ για Δολοφόνους» Η μακροβιότερη κωμωδία όλων των εποχών ταξιδεύει για πρώτη φορά στην Ελλάδα! Σκηνοθεσία: Νικορέστης Χανιωτάκης   Πρώτη Στάση:   Βεάκειο Θέατρο Πειραιά / Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024 Link προπώλησης:   https://www.more.com/theater/sesouar-gia-dolofonous-kalokairini-periodeia/

Είδαμε και προτείνουμε: “Liberta”

  Στο υπέροχο και καλαίσθητο χώρο Project R απολαύσαμε άλλη μία εξαιρετική καλοδουλεμένη παράσταση σε κείμενο του Ανδρέα Αριστοτέλους και σκηνοθεσία Γιάννη Κλειδέρη <<Liberta>>. Ταξιδεύουμε στην εποχή της κατοχής του 1940, η ηρωίδα μας Ελευθερία αγωνίζεται να διατηρήσει ζωντανό τον τραυματισμένο άντρα της, παλεύοντας για την ελευθερία τους.. Η Ελευθερία (Ελένη Κουκουλάρη) με εσωτερική ερμηνεία, θυμάται-αναπολει- ονειρεύεται ζώντας την κάθε λέξη με συναίσθημα-ένταση-εκφραστικότητα της βιωμένες εμπειρίες της, σε έναν κόσμο όπου οι σχέσεις, οι ανθρώπινες αξίες και οι προσωπικές αναζητήσεις, διαμορφώνουν τα τοπίο της εποχής. Η Αντιγόνη εξαδέρφη της Ελευθερίας, (Ζωή Μουκούλη) και η Γεωργία φίλη- γειτόνισσα (Γιούλη Παπανελοπούλου), την ίδια στιγμή που η κάθε μία ηθοποιός διατηρεί τη μοναδικότητα και την προσωπικότητά της αφού η ανάγκη για ελευθερία και αλληλεγγύη αναδεικνύεται με συγκλονιστικό τρόπο, ενώ ο πόλεμος εξακολουθεί να διαμορφώνει την καθημερινότητα και τις

Είδαμε και προτείνουμε: "Venus in Fur"

  A Mesmerizing Dive into Desire and Power Stepping into the Theatre of the NO, the audience is immediately transported into the compelling world of David Ives' "Venus in Fur." This contemporary dark comedy, brought to life in the heart of Athens, promises an evening of intrigue, laughter, and raw emotion. Running from June 28th to August 5th, the play delivers an experience that lingers long after the final bow. "Venus in Fur" revolves around Thomas Novachek, a playwright and first-time director, exhausted and disheartened after a long day of auditions. Enter Vanda Jordan, a seemingly eccentric and enigmatic actress who arrives late for her audition. Reluctantly, Thomas agrees to let her read, and what unfolds is a gripping play within a play. The lines between reality and acting blur as the power dynamics shift, exploring themes of desire, seduction, and power.

"ΦΤΑΣΑΜΕ PLUS"

  «Φτάσαμε Plus»  2ος χρόνος  Από μικρός είχε ένα όνειρο. Δεν άκουσε κανέναν. Γέμισε τις βαλίτσες φιλοδοξίες και όνειρα, άφησε το σπίτι του και πήρε νέους δρόμους μακριά από όλους και από όλα. Και όλα ξεκινάνε από την στιγμή που φτάνει στην Αθήνα. Στην μεγάλη πόλη που σου τάζει πολλά. Το ταξίδι προς την δόξα, ξεκινάει. Και οι μέρες, οι μήνες τα χρόνια περνάνε και χάνει τον ίδιο του τον εαυτό. Ο ήρωας αφιερωμένος στα «θέλω του». Περνά η ζωή και συνεχίζει να ονειρεύεται, μέχρι την στιγμή που δεν παίρνει ανάσα στην μεγάλη πόλη. «Φτάσαμε»… Ένα μουσικοθεατρικό αφιέρωμα, στα παιδικά όνειρα και στην προσωπική φιλοδοξία. Γιατί τα θέλω μας δεν γίνονται πάντα…  Ένας μονόλογος από την αρχή μέχρι το τέλος, γεμάτος αγαπημένα τραγούδια! 

Το «Interview» επιστρέφει για μια παράσταση με δωρεάν είσοδο στη Νέα Φιλαδέλφεια

                                     « Interview » μια κοινωνικοπολιτική μαύρη κωμωδία της ομάδας Εμείς                                                                           17 Ιουνίου στις 20:30                                    στο   Π.Π.Ι.Ε.Δ.                                   Δωρεάν είσοδο                                                                                         Το «Interview», η κοινωνικοπολιτική μαύρη κωμωδία που παρουσίασε με μεγάλη επιτυχία η ομάδα B . A . N . C στο θέατρο Αλκμήνη επιστρέφει για μια τελευταία παράσταση, στις 17 Ιουνίου , με δωρεάν είσοδο στη Νέα Φιλαδέλφεια . Η παράσταση σημείωσε απανωτά sold - out και δεν άργησε να γίνει talk of the town , ενώ απέσπασε διθυραμβικές κριτικές από τον Τύπο.