Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Είδαμε και προτείνουμε: 12ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικού και Πολιτιστικού Ντοκιμαντέρ ΑΓΩΝ

 Το 12ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικού και Πολιτιστικού Ντοκιμαντέρ ΑΓΩΝ είναι μια εντυπωσιακή και πολυδιάστατη εκδήλωση που αναδείχθηκε ως ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικα γεγονότα του έτους. Η διοργάνωση περιλαμβάνει μια ευρεία γκάμα ταινιών από 22 χώρες, παρουσιάζοντας ένα εκλεκτικό μείγμα αρχαιολογικών και πολιτιστικών θεμάτων. Με το πρόγραμμά τους να αγγίζει τα 61 ντοκιμαντέρ, οι διοργανωτές προσφέρουν στο κοινό μια μοναδική ευκαιρία να εξερευνήσει την παραδοσιακή και σύγχρονη κληρονομιά πολλών πολιτισμών.

Το φεστιβάλ επιμελώς διαμορφωμένο από την προκριματική επιτροπή που αποτελείτο από πέντε εξειδικευμένα μέλη, εκπροσωπώντας διαφορετικούς τομείς της κινηματογραφικής και αρχαιολογικής βιομηχανίας. Η επιλογή των ταινιών αντικατοπτρίζει την πολυμορφία της παγκόσμιας κινηματογραφικής σκηνής και τη σημασία που αποδίδεται στη διατήρηση και την ανάδειξη του πολιτιστικού κληρονομήματος. Κάθε ταινία παρουσιάζει μια μοναδική ιστορία ή αναδείχθηκε ως μέρος μιας ευρύτερης αφήγησης, εμπλουτίζοντας έτσι την εμπειρία των θεατών. Από τα επικά θέματα της αρχαιότητας μέχρι τις σύγχρονες ερμηνείες και εκτελέσεις, οι ταινίες προσφερουν μια πλήρη εικόνα της ανθρώπινης ιστορίας και πολιτισμού. Το ντοκιμαντέρ που παρακολουθήσαμε, "Τα Ηρωϊκά Βουρλά της Μικράς Ασίας" αποτελεί μια συγκλονιστική αφήγηση της ιστορίας αυτής της σημαντικής περιοχής μέσα από το πρίσμα πολλαπλών μαρτυριών και πλούσιου αρχειακού υλικού. Μέσα από τη σκηνοθετική προσέγγιση της Ειρήνης Σαρίογλου, ο θεατής κατευθύνεται σε ένα ταξίδι χρονικό, ανακαλύπτοντας την πλούσια και πολυδιάστατη ιστορία των Βουρλών. Η αφήγηση από τον Γιώργο Κέντρο δίνει έναν εκλεπτυσμένο ρυθμό και βάθος στο ντοκιμαντέρ, ενώ η μουσική του Γιώργου Παπαχριστούδη συνοδεύει την αφήγηση, δημιουργώντας μια εναργή ατμόσφαιρα και εμβαθύνοντας τη συναισθηματική επαφή με την ιστορία. Μέσα από αυτό το ντοκιμαντέρ, ο θεατής ανακαλύπτει τη σημασία και τον πλούτο της περιοχής των Βουρλών, αλλά και τη σημασία της για τους ανθρώπους που ζούσαν εκεί και την ελληνική κοινότητα γενικότερα. Με μια ιστορική και πολιτιστική προσέγγιση, το ντοκιμαντέρ αναδεικνύει τη σπουδαιότητα των Βουρλών στην ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά της Μικράς Ασίας. Οι εκδηλώσεις που συνοδεύουν το φεστιβάλ, όπως η τελετή απονομής των βραβείων, αλλά και οι συναυλίες, θα προσθέσουν μια διασκεδαστική και πνευματική διάσταση στην εμπειρία των θεατών. Συνολικά, το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικού και Πολιτιστικού Ντοκιμαντέρ ΑΓΩΝ θα αποτελέσει έναν επιτυχημένο συνδυασμό κινηματογράφου, πολιτισμού και εκπαίδευσης, προσφέροντας στο κοινό μια εμπειρία που θα μείνει αξέχαστη και θα εμπνεύσει τους θεατές να εξερευνήσουν περισσότερο την πολιτιστική κληρονομιά του κόσμου. Μη το χάσετε!

Επιμέλεια: Βλάρα Αλεξία, 22/5/2024


12ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικού και Πολιτιστικού Ντοκιμαντέρ ΑΓΩΝ

20-25 Μαΐου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Τελετή απονομής βραβείων: 26 Μαΐου στο ΟΛΥΜΠΙΑ, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας»

 

Το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικού και Πολιτιστικού Ντοκιμαντέρ ΑΓΩΝ, επιστρέφει για 12η φορά, από τις 20 έως τις 25 Μαΐου, με ένα πλούσιο πρόγραμμα προβολών στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ο φορέας κλείνει φέτος τα 28 χρόνια και προσκαλεί παλιούς και νέους φίλους να απολαύσουν, εκτός από τις αρχαιολογικού περιεχομένου ταινίες, μία ευρεία θεματική γκάμα, που συμπεριλαμβάνει ντοκιμαντέρ, ρεπορτάζ, μυθοπλαστικές (fiction), κινουμένου σχεδίου, έρευνας, εκπαιδευτικές κ.λπ. με επίκεντρο πάντα τον άνθρωπο. Για έξι ημέρες, οι θεατές θα μπορούν να απολαύσουν το πρόγραμμα του Φεστιβάλ ΑΓΩΝ, με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος εισιτηρίου, ενώ την Κυριακή 26 Μαΐου, στις 19:00, θα πραγματοποιηθεί στο ΟΛΥΜΠΙΑ, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας», η τελετή απονομής τον βραβείων του ΑΓΩΝΑ, που θα πλαισιωθεί από μία συναυλία-προσφορά του Γιώργου Νταλάρα, με ελεύθερη είσοδο.

Το 12ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικού και Πολιτιστικού Ντοκιμαντέρ ΑΓΩΝ τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του Εξοχότατου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη.

 

Ένα πλούσιο πρόγραμμα προβολών | 20-25 Μαΐου

Φέτος, η κριτική επιτροπή είχε το δύσκολο έργο της επιλογής ανάμεσα σε 1250 ταινίες από 100 χώρες. Τελικά, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει τις συνολικά 61 ταινίες που επιλέχθηκαν από 22 χώρες, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, για έξι συνεχόμενα απογεύματα. Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν από τη Δευτέρα 20 Μαΐου έως και το Σάββατο 25 Μαΐου, από τις 17:00 έως τις 22:30.

Συγκεκριμένα, στο φετινό πρόγραμμα συμπεριλαμβάνονται ταινίες από την Αγγλία, την Αίγυπτο, τη Βραζιλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελβετία, την Ελλάδα, τις ΗΠΑ, την Ινδία, το Ιράκ, το Ιράν, την Ισπανία, την Ιταλία, τον  Καναδά, το Κιργιστάν, την Κύπρο, τη Μαλαισία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Ρωσία, τη Συρία και την Τουρκία. Πρόκειται για πρόσφατες δημιουργίες (από το 2019 και έπειτα) που θα μας ταξιδέψουν όχι μόνο σε τόπους ανασκαφών, όπως στην Ελλάδα, την Αίγυπτο, την Πέργαμο και τη Μεσοποταμία, τη Μαδαγασκάρη, το Κιργιστάν, την Ινδία… αλλά και στα Τρίκαλα. Ακόμα, θα μάθουμε για απαγορευμένες ερωτικές ιστορίες της αρχαιότητας, για τη Λίθινη Εποχή στη Σουηδία, τα μυστήρια που κρύβονται στο βυθό μιας λίμνης στην Τουρκία, τα μυστικά του Λουδοβίκου του 14ου, τη ζωή των ιππέων στην προ-χριστιανική Σιβηρία, τους θρύλους του κάστρου της Μυτιλήνης και για πρώτη φορά μια γυναίκα της προϊστορικής εποχής, η Lady Sapiens θα μας «αφηγηθεί» την ιστορία της.

Οι ταινίες του 12ου  Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαιολογικού και Πολιτιστικού Ντοκιμαντέρ ΑΓΩΝ φέρνουν την επιστήμη της Ιστορίας, της Αρχαιολογίας και τη Λαογραφίας, κοντά στην τέχνη του κινηματογράφου. Μέσα από αυτές, παρακολουθούμε τα στοιχήματα της επιστημονικής κοινότητας, την ακροβασία της επιστημονικής έρευνας ανάμεσα στην ψηφιακή και αναλογική τεκμηρίωση, τις δυσκολίες της ανασκαφής σε αντίξοες συνθήκες και τη χαρά της ανακάλυψης, αλλά και παραδόσεις που σιγά-σιγά χάνονται και αποτυπώνονται μέσα από τον κινηματογραφικό φακό.

Το πρωί του Σαββάτου 25/5 θα υπάρχει μία ξεχωριστή ζώνη προβολής αφιερωμένη στα Μικρά του ΑΓΩΝΑ (11:30-14:30), με το μεγαλύτερο μέρος των ταινιών να έχουν δημιουργηθεί από παιδιά. Για τις ανάγκες της ενότητας, το Φεστιβάλ εγκαινίασε δύο νέες συνεργασίες. Η πρώτη με το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο-Λύκειο Μεσολογγίου, που δημιούργησε μία ταινία ειδικά για τον ΑΓΩΝΑ, η οποία και θα προβληθεί για πρώτη φορά στο πλαίσιο του Φεστιβάλ. Η δεύτερη συνεργασία είναι με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, χάρη στην οποία περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα προβολών ταινίες που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του «Νεανικού Πλάνου».

Το αναλυτικό πρόγραμμα προβολών βρίσκεται στην ιστοσελίδα του ΑΓΩΝΑ.

 

Η τελετή λήξης στο Θέατρο Ολύμπια | 26 Μαΐου

Οι 61 ταινίες του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας ΑΓΩΝ θα διεκδικήσουν 9 βραβείαGrand Prix, Σκηνοθεσίας,  Αρχαιολογίας, Σεναρίου, Εκπαιδευτικής ταινίας, Φωτογραφίας, Πρωτοτυπίας στη Σύλληψη, Βραβείο «Τα μικρά του Αγώνα» και Βραβείο Κοινού. Η Τελετή Απονομής των Βραβείων θα φιλοξενηθεί στο ΟΛΥΜΠΙΑ, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας», την Κυριακή 26 Μαΐου στις 19:00. Η Κριτική Επιτροπή το ΑΓΩΝΑ είναι διεθνής και απαρτίζεται (αλφαβητικά) από τους:

·        Μάνο Ζαχαρία, σκηνοθέτη – Επίτιμο Πρόεδρο Κριτικής Επιτροπής

·        Δήμο Αβδελιώδη, σκηνοθέτη

·        Marc Azéma, αρχαιολόγο, σκηνοθέτη, διευθυντή του Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας της Narbonne (Γαλλία)

·        TonyCoe, σκηνοθέτη, παραγωγό (Αγγλία)

·        Dario di Blasi, διευθυντή του Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας του Bacoli (Ιταλία)

·        Νίκο Καλτσά, αρχαιολόγο, πρώην διευθυντή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

·        Θανάση Λάλα, εικαστικό, συγγραφέα

·        Lada Laura, διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας του Σπλιτ (Κροατία)

·        Άννα Νταλάρα, εκδότρια, παραγωγό συναυλιών

·        Διονύση Πετρουτσόπουλο,  διευθυντή φωτογραφίας

·        Μέμη Σπυράτου, σκηνοθέτη,  πρόεδρο του Φεστιβάλ ΑΓΩΝ


Αμέσως μετά την απονομή των βραβείων, ο ΑΓΩΝ, σε μία αναφορά για την ολοκλήρωση 50 χρόνων από την εισβολή στην Κύπρο, επιλέγει να αναφερθεί σε αυτήν, προβάλλοντας μια ταινία μικρών δημιουργών.  Πρόκειται για την ταινία μικρού μήκους που δημιούργησαν οι μαθητές του 4oυ Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης, «Τι τους εκάμασι; Τι εγίνασι;» (διάρκειας 8’31’), η οποία και απέσπασε το 1ο βραβείο στον διαγωνισμό» Κύπρος – Ελλαδα- Ομογένεια εκπαιδευτικές γέφυρες» στην κατηγορία Ταινία Μυθοπλασίας.

Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με συναυλία-προσφορά του σπουδαίου ερμηνευτή Γιώργου Νταλάρα τον οποίο τιμά φέτος ο ΑΓΩΝΑΣ. Μαζί του θα βρίσκονται οι τραγουδιστές Ασπασία Στρατηγού και Αλέξανδρος Τζουγανάκης και εννεαμελής ορχήστρα. Η συναυλία θα έχει ελεύθερη είσοδο, με δελτία που το κοινό μπορεί να προμηθευτεί ηλεκτρονικά από την ιστοσελίδα του θεάτρου. Συνδιοργανωτής στην τελετή λήξης είναι ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ).

 

 Πληροφορίες:

Προβολές: Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Δευτέρα 20 – Σάββατο 25 Μαΐου

Ζώνες Προβολών: Καθημερινές 17:00-22:30 και Σάββατο 10:00-14:30 και 17:00-22:30

Εισιτήρια: 7€ ανά ζώνη προβολής – μειωμένο: 5€ ανά ζώνη προβολής (φοιτητικό, ανέργων, άνω των 65) στο https://tickets.tainiothiki.gr/

 

Τελετή απονομής βραβείων / συναυλία Γιώργου Νταλάρα, Κυριακή 26 Μαίου

ΟΛΥΜΠΙΑ, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας», στις 19:00

Ελεύθερη είσοδος, με απαραίτητη την έκδοση δελτίου εισόδου από το https://www.ticketplus.gr/event-venue/olympia/

 

Αναλυτικό πρόγραμμα προβολών: https://rb.gy/7jhrg3

Βρείτε τον ΑΓΩΝΑ στα socialmedia:

Facebook: https://bit.ly/Agon_FB

Instagram: https://bit.ly/Agon_IG

YouTube: https://bit.ly/Agon_YT

Website: https://bit.ly/Agon_WebSite

Το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικού και Πολιτιστικού Ντοκιμαντέρ ΑΓΩΝ πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.

Με τη στήριξη: ΕΟΤ - VisitGreece  / Πρεσβεία της Κύπρου / Περιφέρεια Αττικής - Περιφέρεια Αττικής / Δήμος Αθηναίων - Δήμος Αθηναίων / ΟΠΑΝΔΑ / Μουσείο της Ακρόπολης – Acropolis Museum - Μουσείο Ακρόπολης / Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο – National Archaeological Museum

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

5ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΑΤΡΟΥ 2510 ΙΙ απο 11-22 ΙΟΥΝΙΟΥ ΙΙ ΘΕΑΤΡΟ 2510

  5 Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΑΤΡΟΥ 2510 Από 11 εως 22 Ιουνίου ΘΕΑΤΡΟ 2510   Το ΘΕΑΤΡΟ 2510, διοργανώνει το 5ο Φεστιβάλ Θεάτρου 2510   το οποίο επιστρέφει για 5 η συνεχομένη χρονιά, από τις 11 έως τις 22 Ιουνίου με μια σύμπραξη καλλιτεχνών στην ιστορική περιοχή των Εξαρχείων. Για 12 συνεχόμενες μέρες, η τέχνη θα πρωταγωνιστεί στην περιοχή, με 38 μοναδικές παραστάσεις. Θεατρικές Ομάδες, Μ usical , Μονόλογοι,Ομάδες Improv, Performance, Χορός, Καραγκιόζης, αλλά και βραδιές με ζωντανή μουσική, δίνουν την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει νέους καλλιτέχνες και να επιλέξει κάθε μέρα τουλάχιστον μια διαφορετική παράσταση σε ένα φεστιβάλ που προάγει την τέχνη και τη δημιουργικότητα. Για πρώτη φορά, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να ψηφίσουν τις αγαπημένες τους παραστάσεις και να γίνουν μέλη της κριτικής επιτροπής. Σας καλούμε να συμμετάσχετε στον διαγωνισμό που θα αναδείξει την ομάδα που θα κερδίσει το Α' Βραβείο. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, θα διεξαχθούν δωρεάν μαθήματα

Σεσουάρ για Δολοφόνους_Για πρώτη φορά καλοκαιρινή περιοδεία!

  «Σεσουάρ για Δολοφόνους» Η μακροβιότερη κωμωδία όλων των εποχών ταξιδεύει για πρώτη φορά στην Ελλάδα! Σκηνοθεσία: Νικορέστης Χανιωτάκης   Πρώτη Στάση:   Βεάκειο Θέατρο Πειραιά / Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024 Link προπώλησης:   https://www.more.com/theater/sesouar-gia-dolofonous-kalokairini-periodeia/

Το «Interview» επιστρέφει για μια παράσταση με δωρεάν είσοδο στη Νέα Φιλαδέλφεια

                                     « Interview » μια κοινωνικοπολιτική μαύρη κωμωδία της ομάδας Εμείς                                                                           17 Ιουνίου στις 20:30                                    στο   Π.Π.Ι.Ε.Δ.                                   Δωρεάν είσοδο                                                                                         Το «Interview», η κοινωνικοπολιτική μαύρη κωμωδία που παρουσίασε με μεγάλη επιτυχία η ομάδα B . A . N . C στο θέατρο Αλκμήνη επιστρέφει για μια τελευταία παράσταση, στις 17 Ιουνίου , με δωρεάν είσοδο στη Νέα Φιλαδέλφεια . Η παράσταση σημείωσε απανωτά sold - out και δεν άργησε να γίνει talk of the town , ενώ απέσπασε διθυραμβικές κριτικές από τον Τύπο.

Είδαμε και προτείνουμε: “Liberta”

  Στο υπέροχο και καλαίσθητο χώρο Project R απολαύσαμε άλλη μία εξαιρετική καλοδουλεμένη παράσταση σε κείμενο του Ανδρέα Αριστοτέλους και σκηνοθεσία Γιάννη Κλειδέρη <<Liberta>>. Ταξιδεύουμε στην εποχή της κατοχής του 1940, η ηρωίδα μας Ελευθερία αγωνίζεται να διατηρήσει ζωντανό τον τραυματισμένο άντρα της, παλεύοντας για την ελευθερία τους.. Η Ελευθερία (Ελένη Κουκουλάρη) με εσωτερική ερμηνεία, θυμάται-αναπολει- ονειρεύεται ζώντας την κάθε λέξη με συναίσθημα-ένταση-εκφραστικότητα της βιωμένες εμπειρίες της, σε έναν κόσμο όπου οι σχέσεις, οι ανθρώπινες αξίες και οι προσωπικές αναζητήσεις, διαμορφώνουν τα τοπίο της εποχής. Η Αντιγόνη εξαδέρφη της Ελευθερίας, (Ζωή Μουκούλη) και η Γεωργία φίλη- γειτόνισσα (Γιούλη Παπανελοπούλου), την ίδια στιγμή που η κάθε μία ηθοποιός διατηρεί τη μοναδικότητα και την προσωπικότητά της αφού η ανάγκη για ελευθερία και αλληλεγγύη αναδεικνύεται με συγκλονιστικό τρόπο, ενώ ο πόλεμος εξακολουθεί να διαμορφώνει την καθημερινότητα και τις

Είδαμε και προτείνουμε: "Venus in Fur"

  A Mesmerizing Dive into Desire and Power Stepping into the Theatre of the NO, the audience is immediately transported into the compelling world of David Ives' "Venus in Fur." This contemporary dark comedy, brought to life in the heart of Athens, promises an evening of intrigue, laughter, and raw emotion. Running from June 28th to August 5th, the play delivers an experience that lingers long after the final bow. "Venus in Fur" revolves around Thomas Novachek, a playwright and first-time director, exhausted and disheartened after a long day of auditions. Enter Vanda Jordan, a seemingly eccentric and enigmatic actress who arrives late for her audition. Reluctantly, Thomas agrees to let her read, and what unfolds is a gripping play within a play. The lines between reality and acting blur as the power dynamics shift, exploring themes of desire, seduction, and power.

"ΦΤΑΣΑΜΕ PLUS"

  «Φτάσαμε Plus»  2ος χρόνος  Από μικρός είχε ένα όνειρο. Δεν άκουσε κανέναν. Γέμισε τις βαλίτσες φιλοδοξίες και όνειρα, άφησε το σπίτι του και πήρε νέους δρόμους μακριά από όλους και από όλα. Και όλα ξεκινάνε από την στιγμή που φτάνει στην Αθήνα. Στην μεγάλη πόλη που σου τάζει πολλά. Το ταξίδι προς την δόξα, ξεκινάει. Και οι μέρες, οι μήνες τα χρόνια περνάνε και χάνει τον ίδιο του τον εαυτό. Ο ήρωας αφιερωμένος στα «θέλω του». Περνά η ζωή και συνεχίζει να ονειρεύεται, μέχρι την στιγμή που δεν παίρνει ανάσα στην μεγάλη πόλη. «Φτάσαμε»… Ένα μουσικοθεατρικό αφιέρωμα, στα παιδικά όνειρα και στην προσωπική φιλοδοξία. Γιατί τα θέλω μας δεν γίνονται πάντα…  Ένας μονόλογος από την αρχή μέχρι το τέλος, γεμάτος αγαπημένα τραγούδια!