Χρήστος Χρήστου: "Το Παπάγια Μάντολες είναι μια ευφυής κωμωδία, άλλωστε μέσα από το χιούμορ λέγονται οι μεγαλύτερες αλήθειες! "

 1. «Παπάγια Μάντολες». Μιλήστε μου για αυτήν την εν λόγω παράσταση που πρωταγωνιστείτε...

 Πρόκειται για μια κωμωδία και ταυτόχρονα μια πολύ αγαπημένη παράσταση. 


Είναι το πρώτο έργο του Αντώνη Κρύσιλα, το οποίο γράφτηκε το 2009. Ξεκινήσαμε την παρουσίασή της πέρυσι με τον Αλέξανδρο Μούστα στα Γιάννενα και συγκεκριμένα οι παραστάσεις δόθηκαν σε bar theater. Και φέτος με την Πέτρα Μαυρίδη στη σκηνοθεσία ολοκληρώσαμε τη θεατρική του μορφή και τώρα στόχος μας είναι να επισκεφτούμε όσα περισσότερα μέρη στην Ελλάδα μπορούμε παράλληλα με τις παραστάσεις μας στο "Θέατρο 104" της Αθήνας. 

2. Θέλετε να αναφερθείτε εκτενέστερα στους συντελεστές του έργου και τι πρόκειται να δει το κοινό της Αθήνας, αλλά και της επαρχίας;

 Οι συντελεστές στο «Παπάγια Μάντολες» είναι λίγοι και εκλεκτοί. Σας έδωσα ήδη μια πρώτη γεύση από το θεατρικό μενού που σερβίρουμε. Όλοι έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό στο να… μαγειρευτεί αυτή η ιστορία. Ξεκινάω από την Πέτρα Μαυρίδη, η οποία ανέλαβε την σκηνοθεσία, την επιμέλεια κίνησης καθώς και την οργάνωση παραγωγής. Τον Αλέξανδρο Μούστα στη συσκηνοθεσία επίσης. Τα σκηνικά και τα κουστούμια είναι του Γιάννη Κράβαρη. Η αφίσα και τα γραφιστικά του Αντώνη Χρήστου, οι φωτογραφίες του Βαγγέλη Πούλη, ενώ το τρέιλερ επιμελήθηκε ο Γρηγόρης Πανόπουλος. Τέλος, η ερμηνεία και ο σχεδιασμός των φωτισμών ανήκουν σε μένα. Υποσχόμαστε στους θεατές μας ότι θα απολαύσουν μία καλοστημένη κωμωδία, που τα έχει όλα και θα το διαπιστώσουν. Όπως πολύ ορθολογικά μου ανέφερε ένας θεατής, «ήρθα να δω μονόλογο, αλλά δεν κατάλαβα ότι έβλεπα μονόλογο»! 


3. Πόσο δύσκολος είναι ένας μονόλογος και μάλιστα κωμικός για την επαφή με το κοινό;

 Το σημαντικό και δύσκολο κατ’ εμέ σημείο του ηθοποιού είναι η συγκέντρωση. Η απόλυτη αφοσίωση στο εδώ και τώρα. Με χαρά βλέπω ότι κερδίζουμε το στοίχημα, και ότι το κοινό από τα πρώτα λεπτά γίνεται συμπαίκτης και συμμέτοχος στο έργο. Το γέλιο είναι λυτρωτικό σε όλη τη διάρκεια της παράστασης και μου δίνει δύναμη να μοιράζομαι αυτήν την ιστορία που έχει τόσα κοινά με όλους μας και να πει πολλά! 


4. Πρόκειται για ένα κείμενο γραμμένο το 2009. Πόσο επίκαιρο θεωρείτε πως είναι το θέμα και σήμερα; 

Είναι μια ευφυής κωμωδία που κλείνει το μάτι στο θεατή που θέλει το κάτι παραπάνω σε μια θεατρική παράσταση. Στην ερώτηση ταιριάζει απόλυτα το κειμενάκι του συγγραφέα μας Αντώνη Κρύσιλα που βρίσκεται στο πρόγραμμα της παράστασης: «Το “Παπάγια Μάντολες” γράφτηκε το 2009. Τότε που τα κανάλια είχαν γεμίσει τηλεμάγειρες, αλλά υπήρχαν περιστατικά λιποθυμίας στα σχολεία, από πείνα. Είναι ένα καθαρά πολιτικό κείμενο, όσο κι αν το κρύβει… Ζω για τη μέρα που αυτό το κείμενο θα αποτελεί κάτι ξεπερασμένο. Που θα μιλά μόνο για παλιές κακές μέρες. Μια όμως που αυτή η μέρα μάλλον δε θα έρθει ποτέ, απολαύστε το και καλή σας όρεξη!» Άλλωστε μην ξεχνάτε πως μέσα από το χιούμορ λέγονται οι μεγαλύτερες αλήθειες! 


5. Θα μας λέγατε πως έχετε βρει κοινά στοιχεία με τον ήρωα που υποδύεστε; 

Τον αισθάνομαι τον ήρωα που υποδύομαι και αντιλαμβάνομαι την αγανάκτησή του με το πολιτικό μας σύστημα και τους εκπροσώπους του. Μέχρι εκεί όμως. Αν είχα το υπόβαθρο και τις προσλαμβάνουσές του, θα ήταν πολύ πιθανό να κάνω κι εγώ κάτι παρόμοιο με αυτό που κάνει εκείνος. Όμως, χρειάζεται και μία δόση τρέλας για να φτάσεις σε κάτι αντίστοιχο. Πάντως, κάθε φορά στη σκηνή δανείζω ένα κομμάτι μου στον μάγειρα και κάτι μου δίνει κι εκείνος… 

6. Μαθαίνουμε πως κάνετε κι άλλα πράγματα, θέλετε να μας αποκαλύψετε κάποια από τα μελλοντικά σας σχέδια;

 Για το άμεσο μέλλον ολοκληρώνω τις παραστάσεις με την «Ιλιάδα» της Κάρμεν Ρουγγέρη, όπου είχα την χαρά να συμμετέχω σε αυτόν το μεγάλο υπέροχο θίασο αυτήν τη χρονιά. Ταυτόχρονα, βρίσκομαι σε πρόβες με μια εξαιρετική ομάδα για το ανέβασμα σε σύγχρονη απόδοση της «Λοκαντιέρας» του Κ. Γκολντόνι με αντρικό θίασο από τη Ζωή Ξανθοπούλου, ενώ παράλληλα προετοιμάζομαι με τους μαθητές μου, του θεατρικού εργαστηρίου «Κάτω απ’ τη Γέφυρα» για τις τελικές παρουσιάσεις τους. Τέλος όσον αφορά το «Παπάγια Μάντολες», στόχος μας είναι να το ταξιδέψουμε σε όσα περισσότερα μέρη της χώρας μας γίνεται. 


7. Θα θέλατε να στέλνατε ένα μήνυμα στους αναγνώστες μας, αλλά και σε όσους έρθουν να σας απολαύσουν; 

Τους προσκαλώ όλους σε ένα θεατρικό ραντεβού υψηλών γαστρονομικών απολαύσεων για να γελάσουν με την καρδιά τους και να συγκινηθούν και υπόσχομαι σε όσους σπεύσουν να δουν το «Παπάγια Μάντολες» ότι θα τους μείνει αξέχαστο! Και μετά το τέλος της παράστασής μας θα αναμένω τις παρατηρήσεις τους!


Της Αλεξίας Βλάρα,15/3/2024

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Χλόη Αντωνοπούλου Μουζακίτη: " Για εμένα όμως η υπέρτατη αρετή που οφείλουμε να κατακτήσουμε σε αυτή τη ζωή είναι αύτη του ενήλικα που θέλει να βουτήξει το δάχτυλό του σε κάθετι νέο και να το γευτεί".