Σάββας Ρακιντζάκης: "Η Μουσική δεν μας επιβάλλει να την κατανοήσουμε. Αρκεί μόνο να μας κάνει να αισθανθούμε!"

 


1.      Πώς προέκυψε η ενασχόληση σας με την μουσική;

Από πολύ μικρή ηλικία είχα μια ιδιαίτερη αγάπη για τη μουσική. Ακούγοντας δίσκους και κασέτες στο πατρικό μου, βλέποντας συναυλίες στην τηλεόραση… Ειδικά μετά από μία μετάδοση της συναυλίας του Λουκιανού Κηλαηδόνη στο Λυκαβηττό, «δήλωσα» ότι ήθελα να πάω στο «σχολείο του πιάνου» (δεν γνώριζα ακόμα τη λέξη ωδείο…). Και κάπως έτσι, στα πεντέμισι μου χρόνια, ξεκίνησα να σπουδάζω πιάνο στο Εθνικό Ωδείο.

 

2.      Πώς δημιουργήθηκε το Φωνητικό Σύνολο En-Chor και πώς νιώθετε;

Το Φωνητικό Σύνολο En-Chor δημιουργήθηκε το 2017 για τις ανάγκες μίας ηχογράφησης, σε συνεργασία με τη συνιδρύτρια του En-Chor Καλή Βανδώρου. Μετά από μία καλλιτεχνική «παύση» πέντε ετών, μετά από ακροάσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2022, το En-Chor στελεχώθηκε με νέα μέλη για τη συνέχιση της καλλιτεχνικής του πορείας. Χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί το σύνολο, με την τρέχουσα σύνθεσή του, μπορεί να ανταποκριθεί επάξια στην ερμηνεία των περισσότερων μουσικών ειδών από το ελληνικό αλλά και το διεθνές ρεπερτόριο.

 

3.      “Γιαρέμ Γιαρέμ”, μία διασκευή ολοκαίνουρια, μιλήστε μου για αυτό.

Το «Γιαρέμ Γιαρέμ» ήταν πάντα ένα από τα αγαπημένα μου τραγούδια, λόγω του ασυνήθιστου ρυθμού του αλλά και της δυναμικής μελωδίας του. Είχα ήδη διασκευάσει παλαιότερα το συγκεκριμένο τραγούδι για μικτές και παιδικές χορωδίες, οι οποίες το έχουν παρουσιάσει σε εξαιρετικές ερμηνείες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η πρόσφατη διασκευή του τραγουδιού που επιμελήθηκα ειδικά για το Φωνητικό Σύνολο En-Chor, αναδεικνύει ακόμα περισσότερο την εναρμόνιση, μέσα από την καθαρότητα των φωνών ενός ολιγομελούς συνόλου, ενώ παράλληλα διατηρεί το δυναμισμό της ερμηνείας του τραγουδιού.

 

4.      Ποιές [από τις] συνεργασίες [σας] ξεχωρίζετε και γιατί;

Από τις μέχρι τώρα συνεργασίες μου, μπορώ εύκολα να ξεχωρίσω δύο: αυτήν με τον καταξιωμένο πιανίστα και συνθέτη Στέφανο Κορκολή και την εξαιρετική ερμηνεύτρια Μαρία Σουλτάτου.

Η γνωριμία και συνεργασία μου με τον Στέφανο Κορκολή από το 2017 μέχρι σήμερα, μου έχει δώσει την ευκαιρία να συμμετάσχω σε μεγάλες παραγωγές με αξιόλογους συντελεστές. Αξίζει να αναφέρω ότι θαύμαζα τον Κορκολή για την καλλιτεχνική του πορεία ήδη από τα πρώτα μουσικά μου βήματα και τόσο η συνεργασία μας, όσο και τα πάντα επαινετικά του λόγια είναι τιμή και χαρά για εμένα.

Μέσα από τη συνεργασία μου με την Μαρία Σουλτάτου τα τελευταία πέντε χρόνια, γνωρίζω ακόμα καλύτερα παραδοσιακό, το λαΐκό αλλά και το έντεχνο ελληνικό ρεπερτόριο. Οι ερμηνείες της Σουλτάτου είναι πάντοτε «εκ βάθους καρδίας» και κάθε εμφάνιση μαζί της είναι πρόκληση και ταυτόχρονα πρόσκληση σε έναν δημιουργικό μουσικό «διάλογο» επί σκηνής.

 

5.      Έχοντας εμπειρία και γνώση νιώθετε πιο έτοιμος και ολοκληρωμένος απέναντι στη μουσική παιδεία;

Η χώρα μας βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι όχι μόνο γεωγραφικό αλλά και πολιτισμικό. Από τη θέση αυτή, η Ελλάδα δέχεται ταυτόχρονες επιρροές από τις μουσικές της Ευρώπης αλλά και της εγγύς Ανατολής. Έτσι, η μουσική παιδεία στον τόπο μας οφείλει να υπηρετεί και να αναδεικνύει παράλληλα και τα δύο αυτά μουσικά ρεύματα, το καθένα με τις χάρες και τα ιδιαίτερα στοιχεία του.

Το μεγαλύτερο μέρος των εγκύκλιων και ανώτερων σπουδών μου ήταν πάνω στην λεγόμενη Ευρωπαϊκή μουσική, την οποία υπηρετώ ως πιανίστας και μαέστρος χορωδιών. Παράλληλα, είχα την ευκαιρία να συμμετάσχω σε ψαλτικούς χορούς και παραδοσιακά μουσικά σύνολα, γνωρίζοντας έτσι -έστω και βιωματικά- κάποια από τα μυστικά της παραδοσιακής μας μουσικής. Όλη αυτή η γνώση σίγουρα έχει συνεισφέρει καθοριστικά στον τρόπο που αντιλαμβάνομαι, ερμηνεύω και διδάσκω τη Μουσική.

 


6.      Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Παράλληλα με τις τακτικές συνεργασίες μου ως πιανίστας, μαέστρος και εκπαιδευτικός, ετοιμάζουμε με το Φωνητικό Σύνολο En-Chor την παράσταση «Τα τραγούδια γίναν Πάθη». Πρόκειται για μία θεματική παράσταση, αφιερωμένη στο ανθρώπινο και το θεανθρώπινο πάθος, η οποία θα παρουσιαστεί στις 25 Απριλίου στην Αίθουσα «Γιάννης Μαρίνος» της Μουσικής Βιβλιοθήκης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

 

7.      Ένα μήνυμα προς τους αναγνώστες μας.

Να αγαπούν και να αναζητούν την καλή μουσική. Σε κάθε εποχή η μουσική δημιουργία είχε, έχει και θα έχει αξιόλογους εκπροσώπους στιχουργούς, συνθέτες, ερμηνευτές. Από την «κλασική» μουσική μέχρι τη τζαζ, από την ελληνική παράδοση μέχρι τις μουσικές του κόσμου, παντού υπάρχουν μικροί θησαυροί που περιμένουν να τους ανακαλύψουμε. Η Μουσική δεν μας επιβάλλει να την κατανοήσουμε. Αρκεί μόνο να μας κάνει να αισθανθούμε!


Της Αλεξίας Βλάρα, 5/3/2024

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Χλόη Αντωνοπούλου Μουζακίτη: " Για εμένα όμως η υπέρτατη αρετή που οφείλουμε να κατακτήσουμε σε αυτή τη ζωή είναι αύτη του ενήλικα που θέλει να βουτήξει το δάχτυλό του σε κάθετι νέο και να το γευτεί".