Τα νέα του ΚΠΙΣΝ, της ΕΛΣ και της ΕΒΕ

 

To Newsletter των Μελών μας   

Επιλεγμένες δράσεις του ΚΠΙΣΝ, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, απευθείας στο inbox σας.
Από το ΚΠΙΣΝ

Microcosmos: Jan Van & Fotis Siotas | Folks Nowadays

Με ευρύ πεδίο μουσικών εφαρμογών και καλλιτεχνικών ενδιαφερόντων, δύο δημιουργικοί μουσικοί συναντιούνται και ορίζουν έναν «χώρο» που ονομάζουν Folks Nowadays: αυτός είναι και ο τίτλος του τελευταίου άλμπουμ τους. Η αναφορά στην folk, ως λαϊκή ή παραδοσιακή μουσική είναι προφανής, όμως μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει η ίδια η διαδρομή και η εύρεση κοινής πορείας δύο ξεχωριστών ανθρώπων (folks) μέσα στην πολυμορφία της ζωής και της τέχνης τους.


 

Κυριακή 21 Ιανουαρίου | 21.00

ΦΑΡΟΣ
 

Εισιτήρια
Γενική Είσοδος: 15€
Μειωμένο: 10€

Περισσότερες Πληροφορίες
Προμηθευτείτε το εισιτήριό σας

Η Αμαλία Μουτούση διαβάζει το διήγημα «Οι Eλαφροΐσκιωτοι» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

Η σειρά θεατρικών αναλογίων του ΚΠΙΣΝ, με τον τίτλο ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ/ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ, επιστρέφει φέτος στον πυρήνα της σκηνικής ανάγνωσης και αντλεί έμπνευση από τον Καβαφικό στίχο «ιδανικές φωνές κι αγαπημένες».

Η Αμαλία Μουτούση διαβάζει τους Eλαφροΐσκιωτους του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

Σκηνοθετική Επιμέλεια: Εμμανουήλ Κοντός

«Άνευ Παπαδιαμάντη ντόπια λογοτεχνία δεν νοείται». Αυτή η φράση συνοψίζει το μέγεθος του μεγάλου μας λογοτέχνη. Το έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (1851-1911) ορίζει το σημείο όπου συναντώνται η ελληνική λόγια παράδοση, η εκκλησιαστική παράδοση και η λαϊκή παράδοση.

Οι Ελαφροΐσκιωτοι (1892) είναι ένα από τα μεγάλα του αριστουργήματα. Ένα έργο που, όπως έγραψε ο Κωστής Παπαγιώργης, «θα λέγαμε ότι το συγγραφικό δαιμόνιο το "έκλεψε" κυριολεκτικά από τα φυλλοκάρδια του Σκιαθίτη και το παρέδωσε στο μέλλον».

Κυριακή 28 Ιανουαρίου | 17.00

ΦΑΡΟΣ

Εισιτήρια:

Γενική είσοδος: 12€
Μειωμένο: 8€

Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.  

Προμηθευτείτε το εισιτήριό σας
Από την Εθνική Λυρική Σκηνή
Εναλλακτική Σκηνή | Η νεκρή πόλη
Όπερα • Πρώτη πανελλήνια παρουσίαση

Η νεκρή πόλη
Νάντια Μπουλανζέ, Ραούλ Πυνιό
 

19, 21, 24, 26, 28 Ιανουαρίου 2024
Ώρα έναρξης: 20.30 (Κυριακή: 19.30)
 

Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

 

Τιμές εισιτηρίων: €15, €20
Φοιτητικό, παιδικό: €10
 

H πρώτη παραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για το 2024 φέρνει επί σκηνής ένα από τα σπανιότερα παιζόμενα και πιο μυστηριώδη έργα του 20ού αιώνα. Το θρυλικό έργο Η νεκρή πόλη, η μοναδική όπερα που συνέθεσε η κορυφαία μουσικοπαιδαγωγός και αρχιμουσικός Νάντια Μπουλανζέ, σε συνεργασία με τον μέντορά της Ραούλ Πυνιό, θα παρουσιαστεί σε πανελλήνια πρώτη –και μόλις στο τρίτο της ανέβασμα παγκοσμίως εδώ και πάνω από έναν αιώνα– στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ, στο ΚΠΙΣΝ, για πέντε μοναδικές παραστάσεις, στις 19, 21, 24, 26 και 28 Ιανουαρίου 2024. Η παραγωγή πραγματοποιείται σε συμπαραγωγή με τον ιδιαίτερο αμερικανικό θίασο Catapult Opera.

Η τολμηρή όπερα Η νεκρή πόλη, βασισμένη στο ομώνυμο θεατρικό έργο του διαβόητου Ιταλού ποιητή Γκαμπριέλε Ντ’ Αννούντσιο, ο οποίος υπογράφει και το λιμπρέτο της οπερατικής προσαρμογής, εξιστορεί την τραγική όσο και εξωφρενική ιστορία ενός παρακμιακού αιμομικτικού πάθους με σκηνικό την ανασκαφή των ερειπίων της αρχαίας πόλης των Μυκηνών. Το έργο, με την ιμπρεσιονιστική του μουσική γεμάτη αναφορές στον Ντεμπυσσύ, ήταν προγραμματισμένο να κάνει πρεμιέρα στην Οπερά Κομίκ του Παρισιού το 1914 αλλά εξαιτίας του ξεσπάσματος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου δεν ανέβηκε ποτέ.
 

Προμηθευτείτε το εισιτήριό σας
Από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος

Μάρκος Καμπάνης: Έργα 1990 -2020

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος παρουσιάζει από τις 15 Δεκεμβρίου 2023 έως τις 18 Φεβρουαρίου 2024 αφιέρωμα στην πολύπτυχη εικαστική δραστηριότητα του Μάρκου Καμπάνη. Ζωγραφική, χαρακτική, εκκλησιαστική τέχνη, βιβλία συλλειτουργούν και ξεδιπλώνουν την προσωπικότητα ενός δημιουργού χαμηλόφωνου, με εκτεταμένο εύρος παραγωγής.
Για δήλωση συμμετοχής στις ξεναγήσεις της έκθεσης «Μάρκος Καμπάνης: Έργα 1990-2020» πατήστε εδώ.

Η έκθεση συγκεντρώνει έργα από τις τρεις τελευταίες δεκαετίες, με κεντρικό άξονα έξι μεγάλες ενότητες δουλειάς, χωρίς ωστόσο να ακολουθεί  τη λογική της χρονολογικής παρουσίασης. Η έκθεση αντί για αναδρομικό έχει μάλλον «αμφιδρομικό» χαρακτήρα, καθώς δεν έχει αρχή και τέλος, και παλαιά έργα συνομιλούν με νεότερα.

Η επιμέλεια της έκθεσης είναι του ιστορικού τέχνης Γιώργου Μυλωνά.

Αίθριο 4ου ορόφου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, ΚΠΙΣΝ

Διάρκεια έκθεσης: 15/12/2023 – 18/2/2024
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα -Κυριακή, 09:30 – 20:00
Είσοδος ελεύθερη

Μάθετε περισσότερα
To Πρόγραμμα Μελών του ΚΠΙΣΝ σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Υλοποιείται σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και την Εθνική Λυρική Σκηνή.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Χλόη Αντωνοπούλου Μουζακίτη: " Για εμένα όμως η υπέρτατη αρετή που οφείλουμε να κατακτήσουμε σε αυτή τη ζωή είναι αύτη του ενήλικα που θέλει να βουτήξει το δάχτυλό του σε κάθετι νέο και να το γευτεί".