Στέβη Κούβαρη Μπουζιάνη: "Το album στον Άνεμο Βροχή είναι ένας δίσκος μοναδικής αισθητικής, ανάμεσα στα είδη μουσικής της εποχής μας".

 


1. Νέος δίσκος «Στον Άνεμο Βροχή». Μιλήστε μου για αυτό.

Το album «Στον Άνεμο Βροχή» αποτελείται από 14 νέα τραγούδια. Είναι ένα Project : Νέο Νέο Κύμα music. Αποτελεί πρόταση και είναι! Ταξιδεύει σε μνήμες, υπάρχει στο παρόν και αναδημιουργείται στο μέλλον. Μια νέα μουσική τάση εμπεριέχεται στα τραγούδια. Ένα μουσικό έργο, που αφορά την εσωτερικότητα. Για μένα προσωπικά είναι ένας δίσκος μοναδικής αισθητικής, ανάμεσα στα είδη μουσικής της εποχής μας. Κάθε τραγούδι έχει μια ιστορία. Όλες οι ιστορίες μαζί ας είναι η αόρατη γραμμή που μας συνδέει εμάς τους δημιουργούς  με τους ακροατές μας. Τα 14 τραγούδια αναπαράγουν τις ιδιότητες του βάθους και εύρους της ψυχοσύνθεσής μας, με εναλλαγές από τα αρχαϊκά στοιχεία στο σύγχρονο σύμπαν, ασφαλώς με έντονο εσωτερισμό. Πρώτα ήρθε η μελωδία, μετά οι στίχοι και ύστερα τα οργανικά μέρη των μελωδιών από την ομάδα των μουσικών. Οι λέξεις λειτουργούν στην αρμονία και στο ρυθμό και ο ήχος συνολικά  ορίζει το μουσικό έργο. Η βάση είναι η αρχαϊκή λύρα του Απόλλωνα από τον συνθέτη Θανάση Κλεώπα. Οι μουσικές του μελωδίες και τα αρχαϊκά στοιχεία συνταιριάζουν και συμπεριλαμβάνονται με τα επιμέρους μουσικά των άλλων οργάνων. Μελωδούν ηχητικά από το παλιό στο νέο. Ακριβώς έτσι ισχυροποιήθηκε η συνέχεια και ως σκηνοθεσία η ενορχήστρωση. Την ονομάζω μουσική σκηνοθεσία. Αυτό είναι το album – ο νέος δίσκος: «Στον Άνεμο Βροχή». Ακούστε το με ελεύθερα τα συναισθήματα. Την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου θα γίνει η παρουσίασή του δίσκου, σε κέντρο κάτω από την Ακρόπολη στου Ψυρρή. Θα ακούσουμε εκείνο το βράδυ και 2 νέα τραγούδια με πρώτο όργανο την ξεχωριστή φωνή του Β. Λέκκα  με την θεσπέσια «ουρανοξύστη» ερμηνεία του.

 

2. Ποιοι είναι οι συντελεστές του δίσκου και πώς νιώθετε;

Νιώθω ευγνώμων, τουλάχιστον. Τόσο που ίσως να μπορούσα να τελειοποιήσω την ίαση ελαττωμάτων μου. Εκ των οποίων ένα, δεν ξεχνώ ούτε καλό, μα ούτε κακό που έλαβα. Χάνομαι στη δημιουργία σαν παιδί που ολοένα την ανακαλύπτει στο album. Υπάρχω μέσα της κι ανατρέχω σε εικόνες του λόγου των στίχων με ταπεινότητα και αναδιατυπώνω ανθρώπινα συστατικά με σύνεση. Πολλά τα συναισθήματα. Ανά άκουσμα. Όταν φτάνω στο τραγούδι «Νικόλας (Πατέρα)» πάντα βουρκώνω. Με μια λέξη αγαπώ ένα-ένα τα τραγούδια, με ψυχή, διότι κατέθεσα την ψυχή μου θέλοντας να συνομιλήσω μαζί σας είτε μοιάζουμε είτε όχι. Άρα νιώθω μαζί σας ένα σπουδαίο μοίρασμα προς τον εξανθρωπισμό με υπερβατικότητα στις σκιές που κατακλύζουν το ατομικό μας και το συλλογικό μας. Ας δυναμώνει το φως στο οποίο ανέκαθεν πιστεύω. Οι άνθρωποι δημιουργοί, οφείλουν να έχουν την αξιοπρέπεια να υποστηρίζουν όσα δημιουργούν κι όχι να τα αυτοκτονούν στα μικροωφελιμιστικά τους. Αυτή είναι η θέση μου. Με αυτή πορεύομαι. Νιώθω δίκαιη. Οι εξαιρετικοί συντελεστές που συμμετέχουν στον δίσκο έδωσαν πνοή, αέρα φωνής εσώψυχών τους, με γνώση, ευαισθησία και αγάπη για το Project. Με Συμμετέχουν και ερμηνεύουν ο σημαντικός Βασίλης Λέκκας που ο ίδιος αποτελεί μουσική ιστορία. Ερμηνεύει το «Νανούρισμα της Έριδας». Η Βάλια Τσιργιώτη, που με πολλή ευαισθησία το στήριξε. Ερμηνεύει την «Ωδή» και το ντουέτο με τον Θανάση Κλεώπα, «Ψίχουλο μίας Βροχής». Ο αισθαντικός Νίκος Στρατάκης σε απόδοση του τραγουδιού «Νταντεύω τα Μάτια». Η ροκ ερμηνεύτρια που εδώ μπαίνει σε έθνικ μονοπάτια ιδιαίτερα ξεχωριστά, η Ερασμία Μάνου. Ο Πωλ Ζαχαριάδης, male castrato με υπερευαισθησία φωνής στο τραγούδι «Χρονοφίλημα» και ο συνθέτης Θανάσης Κλεώπας έχοντας την εξοικείωση με το αρχαϊκό, με την εμπειρία του ως μουσικός της αρχαϊκής λύρας του Απόλλωνα, συμμετέχει με οικεία του ιδιοχρώματα. Mix - mastering Arion Studio Νίκος Πιτλογλου Stevi Kvr. Bouziani musical direction. Να αναφέρω την Πωλίνα Γκιωνάκη, τον Θοδωρή Βλαχάκη, την Αλίκη Πίτερσον που είναι και οι ομιλητές στην παρουσίαση του άλμπουμ 24 Γενάρη και τον Νεκτάριο Θεοδώρου. Τέλος, ευχαριστώ τη νέα καλλιτεχνική μου οικογένεια τη δισκογραφική Fm Records.

 


3. Πως ξεκίνησε η αγάπη σας για την μουσική;

Η αγάπη μου για τη μουσική ξεκίνησε από τον πατέρα μου που ήταν γνώστης της βυζαντινής μουσικής. Του έχω αφιερώσει το album και υπάρχει το ομότιτλο τραγούδι «Πατέρα, Νικόλας»! Ακόμα και οι τίτλοι στα τραγούδια έχουν την ιστορία τους, ας τονίσω. Με πολλά ακούσματα μουσικά από κάθε είδος χωρίς διακρίσεις, έμαθα να σέβομαι τις νότες. Τώρα οι μουσικές μας επιλογές, καθορίζονται από τον ψυχισμό μας, τις εξωτερικές συνθήκες της διαδρομής μας στα χρόνια, αλλά και τη στιγμή που επιλέγουμε, τι θα ακούσουμε. Αναπόφευκτα δεν ακούμε μόνο τις επιλογές μας. Το πώς προκύπτει η αγάπη για τη μουσική, έχει να κάνει με την αντίληψη στο ασυνείδητό μας και τις συνδέσεις της, ανά αιτία και χρονικότητα. Αγάπησα τη μουσική ως αγάπη αυτούσια, εαυτού και πλήθους, συνοδοιπόρων θετών και μη - σαν να υπήρξε στη ζωή μου από πάντα. Η αγάπη αυτή έρχεται αυτόματα σε κάθε άνθρωπο, η αγάπη προς τη μουσική ρέει ανάμεσα σε ίδιες πανανθρώπινες ροές. Σκέφτομαι αν σε ένα φαντασιακό περιβάλλον κάποιος απομονωμένος ζει χρόνια, σίγουρα θα φτάσει η στιγμή να μουρμουρίσει έναν σκοπό ακόμα κι αν ποτέ δεν είχε ακούσει νωρίτερα στη ζωή του μουσική. Άρα η αγάπη μου προς τη μουσική προέκυψε διότι κυλάει στις «φλέβες» μας.

Σε ένα καρέ θα δείτε το Ρυθμό της. Σε έναν έρωτα τη μελωδία της. Στην απάτη του χρόνου την αρμονία της. Η φύση του ανθρώπου θέλει να την εκφράσει. Είναι το μυστικό μας μονοπάτι μέσα στους ήχους της ψυχής μας. Η μουσική.

 


4. Ο νέος δίσκος «Στον Άνεμο Βροχή» είναι εμπνευσμένος από τις δονήσεις της Αρχαϊκής Λύρας του Απόλλωνα. Πώς έγινε αυτή η επιλογή;

Συμπαντικά και συμβολικά, ρεαλιστικά και από τη γνώση και εμπειρία της ανάγνωσης θεάτρου και συγγραφής θεατρικών κειμένων. Άρρηκτα στη φύση μου κάθε μυθικό όπως κάποιος έχει μια παροιμία, άρα ήθελα το άκουσμα ενός οργάνου που παραπέμπει στο αρχαϊκό..Υπάρχουν σχολές από έναν αρχαίο μύθο έως τον κάθε σύγχρονο αναλυτή όποιας σχολής ακόμα και του δύσκολου Λακάν, όπου βάση μας είναι το έσω πεδίο μας και οι ιδιότητες του. Η αρχαϊκή λύρα του Απόλλωνα έχει τις δονήσεις ήταν το πλέον διαδεδομένο, με την ζωή που περικλείει του Απόλλωνα σε διηγήσεις. Ο Απόλλωνας συμβολικά έχει τόσα ονόματα κάθε ένα μια ιδιότητα. Με ενδιέφερε αυτή η αισθητική. Προσφέρει διαχρονικά περιβάλλοντα και ταυτόχρονα υποκινεί να εκφράσεις το λόγο με βαθύτητα. Εύχομαι η έμπνευση να με τιμάει ανά καιρούς και να ανοίγω τη δημιουργία σε νέους δρόμους. Όπως μου ανοίγει κι εκείνη.

 

5. Θα γράφατε και ποίηση ή κάποιο βιβλίο;

Έχω γράψει ποίηση, αλλά δεν αυτοαποκαλούμαι ποιήτρια. Αρχικά οτιδήποτε γράφω, αγαπώ να έχει ρυθμό. Ό,τι σκηνοθετώ. Η μουσική με συνοδεύει κι όταν δεν ακούγεται. Καθημερινά γράφω διότι θέλω και μπορώ ακόμα. Όπως λέω σε έναν αφορισμό μου: «Αντέχω γιατί σκέφτομαι. Σκέφτομαι για να γράφω με όσα σκέφτομαι». Για μένα η γραφή είναι όπως μια βόλτα περπατώντας, είναι ανάσα στην ανάσα. Ωστόσο, υπερτόνιζα ότι δεν θέλω να εκδίδω. Έχω σκηνοθετήσει αρκετά, ακόμα και λογοτεχνία. Θέσπισα παρουσιάσεις με μουσική και υποκριτική πολλά χρόνια πίσω. Δεν είχα την ανάγκη να είναι τα λόγια μου «τυπωμένα». Εξάλλου η εμπλοκή μου σε τόπους εξαιρετικά διαφορετικούς στις τέχνες μου έδινε τη δυνατότητα να καταλαβαίνω ότι κάποιες φορές η τύπωση ήταν απλά εντύπωση. Αργότερα, είχα την ανάγκη να γράφω θέατρο. Υπέροχη διαδικασία. Η θεατρική γραφή είναι τέμπο. Είναι όπως το live στη σκηνή. Η στιχουργική σύνθεση. Σαν μουσική δωματίου σαν ένα jammin καρδιάς με τα  riffs της ζωής. Ωστόσο, τελικά εκδόθηκαν έργα μου. Μια ποιητική μου συλλογή μεταφράστηκε στα ιταλικά. Με ενθουσίασε διότι αγαπώ την Ιταλία ως εικόνα έμπνευσης. Η έκδοση δεν ήταν στις προτεραιότητές μου τότε που συνέβη. Κάποτε σκέφτομαι να εκδώσω τα θεατρικά μου συνολικά.

 

6. Από τι εμπνέεστε τους στίχους;

Εμπνέομαι από τον κόσμο, από τις μνήμες, από το παρόν που κυριαρχεί και με διαπερνά μέχρι το μέλλον που οραματίζομαι. Παλαιότερα είχα δύο αιχμηρές διαδοχές από τη γέννηση στον θάνατο. Σαν ένα χάρακας με υποδιαιρέσεις αλλά με κεντρική ιδέα τον έρωτα. «Ο έρωτας νικά ως και θάνατο». Πιστεύω στην κάθε γέννηση και θεωρώ τον θάνατο ένα τέρμα ατερμάτιστο της γέννησης. Δεν το λέω υπαρξιακά, αλλά υπερβατικά ως την πίστη μου στη ζωή, από όπου κι αν προέρχεται. Όλα λοιπόν είναι ανθρωποκεντρικά μου για τα δεινά, τα πάθη, τα κοινωνικά βδελυματικα ανθρώπων. Πράξεις τους και μη πράξεις τους. Όλα αυτά για μένα είναι έμπνευση.

 

7. Πως νιώθετε που είστε μέλος στην FM Records;

Μόνο περήφανη θα μπορούσα πρώτιστα να νιώθω. Είναι συγκινητικό να είμαι μέλος της σπουδαίας ομάδας τους. Είναι μια διαχρονική δισκογραφική εταιρεία που οι μεγάλοι συνθέτες μας έχουν συνεργαστεί και που τιμούνται από την εταιρεία έως και σήμερα. Πλαισιώνουν, καθοδηγούν και ωριμάζουν ιδέες και τέχνη, σε καιρούς απίστευτα δύσκολους για τη μουσική και την ανθρωπότητα. Είναι καινοτόμα, τίμια απέναντι στον καλλιτέχνη και περισσότερο διορατική. Η εταιρεία αγκάλιασε εμένα, τους στίχους μου και την αλήθεια μου.

 

8. Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια.

Θα κυκλοφορήσουν σύντομα δύο τραγούδια από την FM Records με κύριο όργανο τη φωνή του σπουδαίου μας Βασίλη Λέκκα.

 

9. Ένα μήνυμα προς τους αναγνώστες μας.

Το μήνυμά μου προς τους αναγνώστες σας είναι να είστε εσείς με την αλήθεια σας. Όπως λέω στον επίλογο κάθε ραδιοφωνικής μου εκπομπής: «Ο κόσμος να έχει ανιδιοτέλεια, να έχει μόρφωση για τα έσω της ζωής κι όχι το αμπαλάζ. Να ζείτε ελεύθεροι από δανεικές νόρμες, χωρίς διαχωρισμούς και ταμπέλες. Σε μια ιδεατή και εύχομαι όχι άλλο ουτοπική κοινωνία. Κοινωνίες χωρίς πολέμους μικρούς ή μεγάλους. Ο άνθρωπος για τον συνάνθρωπο».


Της Αλεξίας Βλάρα, 22/1/2024



Η FM Records

παρουσιάζει τη νέα της κυκλοφορία

 

~ΣΤΟΝ ΑΝΕΜΟ ΒΡΟΧΗ~

 

Μουσική: Θανάσης Κλεώπας 

Στίχοι: Στέβη Κούβαρη Μπουζιάνη

 

 

Ακούτε όλο το δίσκο εδώ:

https://orcd.co/stonanemovrohi

https://www.youtube.com/watch?v=umiE6D6LCD4

 

Η FM Records με το πλούσιο δισκογραφικό της ρεπερτόριο συνεχίζει να καινοτομεί και να μας εκπλήσσει ευχάριστα με τις μουσικές της επιλογές και τις συνεργασίες της.     

 

Ο νέος δίσκος «Στον Άνεμο Βροχή» είναι εμπνευσμένος από τις δονήσεις της Αρχαϊκής Λύρας του Απόλλωνα. Η μουσική του χτες, της Αρχαίας Ελλάδας έρχεται στο σήμερα μέσα από ένα μουσικό όργανο, την λύρα και μας καλεί να τη γνωρίσουμε και να την αγαπήσουμε.

 

Οι στίχοι της σκηνοθέτιδας και θεατρικής συγγραφέας Στέβη Κούβαρη Μπουζιάνη, (που είναι και παραγωγός του δίσκου) «αγκαλιάζουν» μοναδικά τις μελωδίες του συνθέτη Θανάση Κλεώπα και το αποτέλεσμα είναι 14 νέα τραγούδια σε λιτή φόρμα μοναδικής αισθητικής.

 

Μαζί τους σπουδαίοι τραγουδιστές συμμετέχουν στον δίσκο «Στον Άνεμο Βροχή» χρωματίζοντας το κάθε τραγούδι ξεχωριστά, ο καθένας με τον δικό του τρόπο και τη δική του φωνή.

 

Εκτός από τον ίδιο τον συνθέτη Θανάση Κλεώπα που ξεχωρίζει για την ερμηνεία του, είναι ο σημαντικός Βασίλης Λέκκας με την αναντικατάστατη φωνή του, η εξαιρετική νέα τραγουδίστρια, Βάλια Τσιργιώτη με την ιδιότυπη φωνή της, ο Κρητικός αισθαντικός φωνητικά Νίκος Στρατάκης, η Ερασμία Μάνου με την ιδανική χροιά και τέλος, ο Πωλ Ζαχαριάδης-Male Contralto, με την σπάνια και ευαίσθητη φωνή του.

 

Οι συντελεστές του δίσκου «Στον Άνεμο Βροχή» εύχονται ο δίσκος αυτός να αγαπηθεί, όσο αγαπήθηκε και από τους ίδιους κατά τη δημιουργία του.

Ο δίσκος «Στον Άνεμο Βροχή» κυκλοφορεί από την FM Records και τον ακούτε εδώ:

https://orcd.co/stonanemovrohi

https://www.youtube.com/watch?v=umiE6D6LCD4

 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Χλόη Αντωνοπούλου Μουζακίτη: " Για εμένα όμως η υπέρτατη αρετή που οφείλουμε να κατακτήσουμε σε αυτή τη ζωή είναι αύτη του ενήλικα που θέλει να βουτήξει το δάχτυλό του σε κάθετι νέο και να το γευτεί".