Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η Ευφροσύνη Μαντά- Λαζάρου μιλάει στο Open Mind

 


 

1.     Νέο βιβλίο. Μιλήστε μου για αυτό.

 

Βασισμένη σε ιστορικό γεγονός, γύρω από το οποίο έχουν δημιουργηθεί διάφοροι μύθοι, δημιουργώ μια άλλη εκδοχή.  Έξω από τον ιστορικό χρόνο δίνω φωνή στις γυναίκες για να εκφράσουν τη δική τους αλήθεια. Από τη στιγμή που το βιβλίο έχει εκδοθεί και κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία και το φαντάζομαι στα χέρια κάποιων αναγνωστών, απομακρύνομαι από το βιβλίο. Το παρατηρώ κι εγώ ως κάτι που αυτονομήθηκε να παίρνει το δρόμο του.

 

2.     «Tα κόκκινα ελάφια» πώς προέκυψε ο τίτλος;

Το ελάφι το συναντούμε ως σύμβολο σε πολλούς πολιτισμούς, στην παγκόσμια μυθολογία, σε θρύλους και θρησκείες. Εκφράζει μεταξύ άλλων την ευγένεια, την κομψότητα, την αθωότητα και την τρυφερότητα. Η ελαφίνα ως σύμβολο βρισκόταν ήδη μέσα σε στίχους στο ποιητικό μου έργο. « Ένα κορίτσι  δεκαεφτά χρονών αγκίστρωνε στον ουρανό το απόγευμα της πόλης. Βάδιζε μια φορά, ανάλαφρα σαν ελαφίνα στο Μακρύδρομο…» (Ο Νώε στην πόλη, εκδόσεις Πλανόδιο, 2012). Η ελαφίνα από το γνωστό δημοτικό τραγούδι με συγκινούσε πάντα από παιδί. Έκτοτε με παρακολουθεί η εικόνα της με αθώα και πανέμορφα μάτια. Ο τίτλος «Τα κόκκινα ελάφια»  δόθηκε προς το τέλος της συγγραφής. Η εικόνα όλων αυτών των πληγωμένων γυναικών, για τις οποίες έγραφα, διασταυρώθηκε με την παράξενη αγάπη του θύτη τους για τα ελάφια του. Η τρυφερότητα ίσως που χρειάζεται ακόμη και το τέρας, που δεν ξέρει καν την ανάγκη της και δεν έχει αναδυθεί μέσα του, ούτε μπορεί να την προσφέρει.

 


3.     Τρεις ιστορίες, τρεις γυναίκες, πολλά διαχρονικά μηνύματα. Πως και επιλέξατε αυτή την περίοδο;

Τρεις γυναίκες ως κεντρικά πρόσωπα και πολλές άλλες  γυναικείες μορφές μέσα στο κάδρο. Η περίοδος αυτή όπως και τα πρόσωπα παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον. Δεν τα επέλεξα όμως για να αφηγηθώ ξανά το μύθο τους. Δεν θα είχε νόημα. Όπως έχει γράψει για το βιβλίο μου η συγγραφέας, μεταφράστρια και κριτικός, Δέσποινα Πυρκεττή, «συνθέτω για την κεντρική ηρωίδα μια ασώματη φωνή έξω και πέρα από τον ιστορικό χρόνο, με την οποία αγγίζω διαισθητικά την ουσία πίσω από τα επιφαινόμενα.» Στη δική μου εκδοχή η Ευφροσύνη Βασιλείου δεν είναι ούτε αγία ούτε πόρνη. Είναι μια γυναίκα, που για δύο αιώνες πηγαινοέρχεται στον Άδη και στη Ζωή αποκτώντας  γνώσεις, σοφία και αυτογνωσία. Μιλάει έξω από τον ιστορικό χρόνο, μιλά στο παρόν. Αρνείται ακόμη και νεκρή να υποκύψει στις κατασκευασμένες ταυτότητες που της είχαν αποδοθεί.

 

4.     Πώς νιώθετε που είστε μέλος των εκδόσεων Βακχικόν;

Η συνεργασία με τον κ Νέστορα  Πουλάκο, τον κ Στράτο Προύσαλη  και όλη την ομάδα  κυλάει άψογα. Αισθάνομαι ότι υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη κι εκτίμηση. Θεωρώ ότι δεν είναι μόνο δική μου αίσθηση. Οι συγγραφείς νιώθουν κάθε στιγμή πως η ομάδα του Βακχικού αγκαλιάζει τα βιβλία τους με  ενδιαφέρον. 

5.     Πώς έγινε η επιλογή του εξωφύλλου σας;

«Οι  Έγκλειστες του μύθου», ο πίνακας που κοσμεί το εξώφυλλο, είναι έργο της Γκλόριας Μαραθεύτη. Είμαι ενθουσιασμένη όσο και ευγνώμων προς τη ζωγράφο.  Εκτιμώ πολύ το καλλιτεχνικό της έργο. Εκτιμώ επίσης, όσα έχει προσφέρει στους μαθητές της. Γνώρισα την Γκλόρια  ως συνάδελφο σε σχολεία της Λάρνακας. Υπάρχει μεταξύ μας μια διαρκής «συνάντηση» κι επικοινωνία μέσα από τα έργα μας.  Ως εκπαιδευτικοί είχαμε συνεργαστεί στο σχολείο. Ήταν μια γόνιμη και δημιουργική περίοδος. Όταν πρόσφατα είδα κάποια νέα έργα της, ήξερα πως δύο πίνακες ήταν λες και συνομιλούσαν με το θέμα του βιβλίου μου. Δεν είχαμε μιλήσει και δεν γνώριζε τι έγραφα. Μένουμε σε διαφορετικές πόλεις και συναντιόμαστε ελάχιστα. Όταν της μίλησα για το βιβλίο μου, τότε δόθηκε και ο τίτλος στον πίνακα.  Ευχαριστώ ιδιαιτέρως τον κ Στράτο Προύσαλη  για το ωραίο αποτέλεσμα.  

 


6.     Από πού εμπνέεστε;

Από την πραγματικότητα ή τις πραγματικότητες, όταν κάποια στοιχεία τους με συγκινούν και με ταράζουν σε σημείο που πυροδοτούν ένα στίχο ή μια αφήγηση. Είναι ως να παίρνω θέση απέναντι σε καταστάσεις και πρόσωπα, ως να θέλω να δημιουργήσω μια άλλη πραγματικότητα και να τακτοποιήσω μέσα μου ζητήματα, που εξεγείρουν την αντίδρασή μου. Στην ποίηση λειτουργώ κάπως διαφορετικά. Αναζητώ μια γλώσσα, θέλω να υποχρεώσω τις λέξεις να χωρέσουν  μια εμπειρία  και αντίληψη που ξεπερνά τα όρια της γλώσσας μου.

 

7.     Ένα μήνυμα προς τους αναγνώστες μας.

 

Εύχομαι να συναντούν όλο και πιο συναρπαστικά και σημαντικά βιβλία. Να διαβάζουν αυτά που μιλούν στην καρδιά τους, που τους συγκινούν και τους αναπαύουν, που συναντούν τα δικά τους ερωτήματα. 


Tης Αλεξίας Βλάρα, 18/12/2023

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Αλιγάτορες» στο θέατρο Γκλόρια από 9 Μαΐου

  Αλιγάτορες (Alligators) Του Andrew Keatley Στο Θέατρο Γκλόρια Early   Bird: Η προπώληση ξεκίνησε! https://www.more.com/theater/ offer/aligatores/ Εσύ είσαι έτοιμος για τον ρόλο του δικαστή; Πιο επίκαιρο από ποτέ το βραβευμένο έργο του Andrew Keatley  Αλιγάτορες (Alligators) ,  παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στην κεντρική σκηνή του  θεάτρου Γκλόρια  σε μετάφραση και σκηνοθεσία  Γιάννη Λασπιά  από τις 9 Μαΐου, κάθε  Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21.00  για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

Είδαμε και προτείνουμε: Επισκέπτης

  Επισκέπτης Το έργο "Επισκέπτης" του Έρικ Εμμάνουελ Σμίτ αποτελεί μια συναρπαστική θεατρική εμπειρία που συνδυάζει διακριτικά μυθοπλασία και αληθινά γεγονότα από τη ζωή του διάσημου Σίγκμουντ Φρόιντ. Με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του, το έργο προσφέρει μια βαθιά εξερεύνηση της ανθρώπινης ψυχής, προκαλώντας το θεατή να αναζητήσει την αλήθεια και την πνευματική εξέλιξη. Η ερμηνεία του Μάνου Βακούση στον ρόλο του Επισκέπτη είναι άψογη, καθηλώνοντας το κοινό και μεταφέροντάς το σε έναν κόσμο γεμάτο μυστήριο και ανατροπές. Η εξαιρετική σκηνοθεσία του Σωτήρη Τσαφούλια δίνει ζωή στο έργο, ενώ οι εξαιρετικές ερμηνείες των υπολοίπων ηθοποιών προσθέτουν βάθος και συναισθηματική εντάση στην παράσταση. Μέσα από το συναρπαστικό πλέγμα της πλοκής, το έργο αναδεικνύει τα βαθύτερα ζητήματα της ανθρώπινης ψυχολογίας και της πνευματικής αναζήτησης. Ο διάλογος μεταξύ του άθεου Φρόιντ και του μυστηριώδους Επισκέπτη ανοίγει παράθυρα σε φιλοσοφικές συζητήσεις που αναδεικνύουν τη σύνθετη φύση τ

Είδαμε και προτείνουμε: "Waiting for Godot" at Theatre of the No

  A Masterful Exploration of Existence: "Waiting for Godot" at Theatre of the No   The Theatre of the No in Athens boldly inaugurated its presence with a riveting rendition of Samuel Beckett’s timeless masterpiece, "Waiting for Godot." Directed by the visionary Nikos Dionysios, this production breathed new life into the existential musings of Beckett's iconic play.   From the moment the curtain rose on Thursday, April 18th, audiences were captivated by the profound themes and poignant performances that unfolded on stage. With a stellar international and Greek cast, led by the talented direction of Nikos Dionysios, the production brought a fresh perspective to one of the most important theatrical works of the 20th century.   At its core, "Waiting for Godot" delves into the depths of human existence, exploring themes of loneliness, dependency, and the relentless pursuit of meaning in a world shrouded in uncertainty. Through the lens of two pr

Είδαμε και προτείνουμε: «ELIZADETH»

Η θεότρελη κωμωδία "Elizadeth" παρουσιάζει έναν κακόφημο θίασο που προσπαθεί να ανεβάσει ένα ανιστόρητο μιούζικαλ εν μέσω πανδημίας, με λάθος ηθοποιούς, λάθος έργο και λάθος περίοδο. Η πλοκή επικεντρώνεται στις περιπέτειες και τα κωμικά περιστατικά που συμβαίνουν στους χαρακτήρες του θεάτρου καθώς προετοιμάζονται για την παράσταση, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα τα δικά τους προβλήματα και συγκρούσεις. Η παράσταση αναπτύσσει έναν θίασο με ετερόκλητα πρόσωπα, καθένα από τα οποία έχει τα δικά του "κουσούρια" και προβλήματα. Οι θεατρίνοι χαρακτηρίζονται από μωροφιλοδοξίες, αλαζονείες, βεντετιλίκια, ανταγωνισμούς, αντιζηλίες, έρωτες, μίση και πάθη, δημιουργώντας έναν καυστικό και διασκεδαστικό κόσμο. Η Κυπραία που θέλει να γίνει πρωταγωνίστρια, ο ξεπεσμένος αλκοολικός, η σταρ που ξεπέφτει διότι δεν μπορεί να κάνει την παρθένα, ο εξαιρετικός μουσικός με τις τρομερές και κυρίως « πρωτότυπες » μουσικές του Έλτον Λεμπέση και φυσικά η βουλιμική ιέρεια της τέχνης δεν θα αφήσου

Είδαμε και προτείνουμε: ΤΕΛΕΙΟΙ ΞΕΝΟΙ

  Οι τέλειοι ξένοι Η παράσταση " Οι τέλειοι ξένοι" του Π. Τζενοβέζε, σε σκηνοθεσία Γιώργου Πυρπασόπουλου & Πέτρου Λαγούτη προσφέρει μια συναρπαστική εξερεύνηση στην ανθρώπινη ψυχολογία και στις πολυσύνθετες σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων στη σύγχρονη κοινωνία. Η απλή αλλά ενδιαφέρουσα πλοκή κεντρίζει το ενδιαφέρον του κοινού, ενώ η ιδέα του παιχνιδιού με τα κινητά τηλέφωνα δημιουργεί μια συναρπαστική δυναμική που αποκαλύπτει τα μυστικά και τις αλήθειες που κρύβουν οι χαρακτήρες. Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι εξαιρετικές, με τη Μυρτώ Αλικάκη, τον Πέτρο Λαγούτη και το Δημήτρη Ξανθόπουλο να ξεχωρίζουν για την αυθεντικότητα και το συναισθηματικό βάθος των ερμηνειών τους. Η συνολική αίσθηση που προκαλείται είναι αυτή της πραγματικότητας και της ανθρωπιάς, καθώς ο καθένας από τους χαρακτήρες αποκαλύπτει τα δικά του προσωπικά τραύματα και αναζητά τη συγχώρεση και την αποδοχή. Η σκηνοθεσία είναι λιτή και αποτελεσματική, επικεντρώνοντας την προσοχή στις ερμηνείες και στην απε

Είδαμε και προτείνουμε: Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;

  Ποιος ανακάλυψε την Αμερική; Άλλο ένα μικρό διαμαντάκι στο φιλόξενοvο Project R είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε και πολύ το χαρήκαμε. Ένα κοινωνικό επίκαιρο κείμενο της αδικοχαμένης Χρύσας Σπηλιώτη, με το εξαιρετικό δίδυμο ηθοποιών Μαριάνθης Κυρίου και Ζώης Μουκουλη σε μία μεταξύ τους θεατρική καλοδουλεμένη χημεία με ένταση-πάθος-ενέργεια με απίστευτο μεράκι σκέρτσο και τσαχπινιά, μπαινοβγαίνουν σε διαφόρους ρόλους και ηλικίες με απίστευτη ευκολία και άνεση, με την εναλλαγή σκηνών μεταξύ σοβαρού και αστείου, παραθέτοντας μία υπέροχη παράσταση από την αρχή μέχρι και το συγκινητικό φινάλε! Η ευρηματική σκηνοθεσία του Κώστα Ανταλόπουλου με το γρήγορο-σκηνικό ξέφρενο ρυθμό της προσφέρει μία ζωντανή ξεσηκωτική παράσταση, σε ένα μαγικό ταξίδι με λόγια και κινήσεις,γέλιο-δάκρυα-αγάπη- έρωτα- μουσικές και συγκινήσεις.. Οι δύο γυναίκες στήριγμα η μία στην άλλη μέχρι το τέλος παλεύουν να ανακαλύψουν την ταυτότητά τους και τη δική τους Αμερική!! Πόσους σταθμούς μπορεί να έχει η ζωή μα