Είδαμε και προτείνουμε: «Το Αγόρι με τις δυο καρδιές»

 "Το αγόρι με τις δύο καρδιές" μία παράσταση που τα έχει όλα, τα συνδυάζει όλα.. ρυθμό- ενέργεια-πάθος-έκφραση-τόλμη- αλήθεια-χιούμορ, γεμάτη αγωνία και συγκίνηση που στο τέλος μας προκαλεί δέος.

Μια ανθρώπινη ιστορία, ελπίδας- θάρρους-εμπιστοσύνης και αγάπης!
Πρόκειται για την αληθινή ιστορία της οικογένειας προσφύγων των συγγραφέων (Χάμεντ και Χεσααμ Αμιρι) που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους, μετά την κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους τής από τους Ταλιμπάν.
Μάνα πατέρας και τρεις γιοι.
Ένα ταξίδι ξεκινάει περιπλανώμενοι στην Ευρώπη αναζητώντας να βρουν την <<Ιθάκη>> τους.
Μας συναρπάζει για άλλη μία φορά με την ευρηματική υποδειγματική μαεστρία του ο σκηνοθέτης Τάκης Τζαμαργιάς φωτίζοντας τις ανθρώπινες σχέσεις.
Το ενδυματολογικό κομμάτι υπογράφει η Ελένη Εμπεδοκλή- οι στίχοι των τραγουδιών δια χειρός Ελένης Φωτάκη με τη μουσική του Μίλτου Πασχαλίδη ντύνουν αρμονικά την παράσταση!!
Με τα σκηνικά του Εδουάρδου Γεωργίου που αποδίδουν τέλεια την πραγματικότητα των προσφύγων, μεταφερόμαστε σε μία άλλη εποχή, οι υποβλητικοί φωτισμοί του Γιώργου Αγιανίτη πλαισιώνουν ταιριαστά αυτό το νοητό ταξίδι.
Τέλος οι πέντε εξαιρετικοί και ταλαντούχοι ηθοποιοί με την καταπληκτική αφήγηση τους ζωντανεύουν την ιστορία μπροστά στα μάτια μας, πολλά τα κοινωνικά μηνύματα-σκέψεις και αναθεωρήσεις, τίποτα δεν πρέπει να θεωρούμε δεδομένο στη ζωή μας!!!

Χάμεντ & Χεσαάμ Αμίρι

«Το Αγόρι με τις δυο καρδιές»


 

Σκηνοθεσία

Τάκης Τζαμαργιάς

ΠΡΕΜΙΕΡΑ 10 Νοεμβρίου 2023

 

Το θεατρικό έργο «Το αγόρι με τις δυο καρδιές» των Αφγανών συγγραφέων Χάμεντ & Χεσαάμ Αμίρι, σε θεατρική προσαρμογή του Φιλ Πόρτερ παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο θέατρο Άλμα. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Τάκης Τζαμαργιάς και τη μουσική ο Μίλτος Πασχαλίδης.

Το έργο:

Πρόκειται για την αληθινή ιστορία μίας οικογένειας προσφύγων – αυτής των συγγραφέων – που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους, μετά την  κατάληψη του μεγαλύτερου μέρους της χώρας τους από τους Ταλιμπάν. Μία ιστορία για την αγωνία της προσφυγιάς, τις αναπάντεχες στιγμές χαράς, τις στιγμές απελπισίας αλλά και το χιούμορ και τη φαντασία που είναι απαραίτητα συστατικά για την αντιμετώπιση ενός άγνωστου καινούργιου κόσμου που πρέπει να γίνει «η νέα πατρίδα». «Το αγόρι με τις δυο καρδιές» είναι μία ανθρώπινη ιστορία ελπίδας, θάρρους, εμπιστοσύνης και αγάπης.

Σημείωμα του σκηνοθέτη Τάκη Τζαμαργιά

2000. Μια άλλη Ευρώπη. Μια οικογένεια Αφγανών: Μάνα, Πατέρας και 3 γιοι. Η μάνα ορθώνει το ανάστημά της κατά των Ταλιμπάν και υπέρ των γυναικών και διώκεται. Το ταξίδι ξεκινά. Αναζητούν την «Ιθάκη» τους, περιπλανώνται στην Ευρώπη. Από τη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Γερμανία φτάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα εμπόδια που ορθώνονται μπροστά τους, οι Λαιστρυγόνες και οι Κύκλωπες δεν τους σταματούν. Αλλά το φτάσιμο εκεί δεν είναι ο προορισμός τους, η Ιθάκη τους γέλασε. Η καρδιά τους έμεινε για πάντα στην πατρίδα. Δεν πρόκειται για άλλη μια ιστορία προσφύγων, πρόκειται για έναν ύμνο στην αγάπη και στην αλληλεγγύη, για τον διαχρονικό αγώνα του ανθρώπου να προσδιορίσει τον υπαρξιακό του χώρο και χρόνο όπου κι αν βρίσκεται. Παράλληλα με τα λόγια της στιχουργού Ελένης Φωτάκη, ο Μίλτος Πασχαλίδης υφαίνει τη δική του περιπλάνηση σε ένα ξέφωτο αγάπης κι ανθρωπιάς.

Από το βιβλίο στο θέατρο

Το βιβλίο των Χάμεντ & Χεσαάμ Αμίρι γράφτηκε το 2018, ενώ εκδόθηκε το 2020 σημειώνοντας εκδοτική και θεατρική επιτυχία. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2022 στο Wales Millennium Centre- σε θεατρική προσαρμογή του Phil Porter - ενώ ένα μήνα αργότερα, παρουσιάστηκε στο National Theatre του Λονδίνου. Και στις δύο θεατρικές σκηνές, το έργο εισέπραξε διθυραμβικές κριτικές.

Ταυτότητα παράστασης :

 

Κείμενο: Hamed & Hessam Amiri

Σκηνοθεσία: Τάκης Τζαμαργιάς

Μετάφραση: Αντώνης Γαλέος

Σκηνικά: Εδουάρδος Γεωργίου

Κοστούμια: Έλλη Εμπεδοκλή

Κίνηση: Αγγελική Τρομπούκη

Μουσική/Τραγούδι: Μίλτος Πασχαλίδης

Στίχοι: Ελένη Φωτάκη

Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης

Σχεδιασμός Video: Goran Gagic

Βοηθός Σκηνοθέτη: Νεφέλη Βλαχοπαναγιώτη

Βοηθοί Σκηνογράφου: Ξένια Κούβελα, Αναστασία Καρούσση

Βοηθός Ενδυματολόγου: Ασημίνα Κουτσογιάννη

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Χρήστος Διαμαντούδης, Βαγγέλης Ζάπας, Έλενα Μαρσίδου, Βασίλης Τριανταφύλλου, Γιώργος Ψυχογυιός

Εταιρεία Παραγωγής: Φωτόνιο Τέχνης και Πολιτισμού. E-mail:info@fotonio.org

 

Εκτέλεση & Οργάνωση Παραγωγής: Σαπφώ Κωνσταντάρα, Νεφέλη Βλαχοπαναγιώτη

Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Αγλαία Παγώνα

Φωτογραφίες παράστασης: Κατερίνα Δρούκα

Trailer: Σπύρος Περδίου

 

Ημέρες και Ώρες Παραστάσεων:

Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο : 21:00, Κυριακή : 19:00

Διάρκεια Παράστασης : 130 λεπτά (με διάλειμμα)

Τιμές εισιτηρίων

-Κάθε Πέμπτη : 14 ευρώ για όλες τις ζώνες.

Μειωμένο εισιτήριο (ανέργων, φοιτητών, ΑΜΕΑ, ηλικιωμένων, πολυτέκνων) : 10 ευρώ

-Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Γιορτές & Αργίες: Α’ Ζώνη (20 ευρώ), Β’ Ζώνη

(18 ευρώ), Γ’ Ζώνη (16 ευρώ). Μειωμένο εισιτήριο (ανέργων, φοιτητών, ΑΜΕΑ, ηλικιωμένων, πολυτέκνων) :10 ευρώ

- Ατέλεια : 6 ευρώ

-Ειδική τιμή για γκρουπ άνω των 10 ατόμων : 10 ευρώ το άτομο.

 

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ: https://www.ticketmaster.gr/showEventInformation.html?idEvent=2006411

 

 

Προσφορά προπώλησης (Early bird)

 

Με την έναρξη της προπώλησης και για τις πρώτες 10 παραστάσεις θα ισχύει η τιμή των 10 ευρώ για όλες τις ζώνες, για όλες τις ημέρες και για όλες τις κατηγορίες.

 

Θέατρο Άλμα

Αγίου Κωνσταντίνου και Ακομινάτου 15 – 17, Αθήνα

Μετρό:Στάση Μεταξουργείο

Τηλέφωνο : 210 5220100

http://theatroalma.gr/

 

Τηλέφωνο Κρατήσεων: +30 6944830500 & +30 6970629431

 

Parking: PARKING SAFE MON. IKE, Καρόλου 14, Αθήνα

Για το διάστημα της θεατρικής παράστασης και 30 λεπτά μετά τη λήξη αυτής, με την επίδειξη του εισιτήριου σας, χρέωση 5,00 

 

 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: The Blunsdon Act στο Theatre of the NO

Είδαμε και προτείνουμε: "Waiting for Godot" at Theatre of the No

Παντελής Βουτουρής: "Θεωρώ ότι ο Μόντης γραμματολογικά συγκαταλέγεται ανάμεσα στους σημαντικότερους ποιητές της γενιάς του τριάντα μαζί με τον Σεφέρη και τον Ελύτη".

Κλεονίκη Καραχάλιου: "Πιστεύω πως οι άνθρωποι είμαστε υπεύθυνοι για όλες τις μεταμορφώσεις μας, αρκεί να έχουμε πάντα ηρεμία και να είμαστε συνδεδεμένοι με τον πραγματικό μας στόχο".

Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη: "Οι μακρινοί απόγονοι μας, εφόσον εξακολουθήσει να υπάρχει Ελλάδα, θα κρίνουν ποιος υπερίσχυσε: η παράδοση ή ισοπέδωση των πάντων".

Είδαμε και προτείνουμε: Ο Μικρός Πρίγκιπας στο Σπίτι των Παραμυθιών - Το Μουσείο Αλλιώς