Είδαμε και προτείνουμε: «Θεόφιλος Καΐρης - Ζήτημα συνείδησης» στον Πολυχώρο Διέλευσις


Είναι μία θεατρικο-αφηγηματική παράσταση που κινείται γύρω από τρεις άρρηκτα συνδεδεμένους πυρήνες. Ο πρώτος είναι η γλώσσα στην ευγενέστερη εκδοχή της, μία γλώσσα μεστή νοήματος και δυναμισμού τόσο στα γραπτά του Θεόφιλου Καΐρη όσο και στο κείμενο του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου• μία γλώσσα που μοιάζει με μήτρα αυτής του Σολωμού και του Παπαδιαμάντη και που εκφέρεται απόκοσμα και βαθιά από τον Γιώργο Καπετανάκο, σαν να την ακούς να βγαίνει από τη σπηλιά της "Πολιτείας" του Πλάτωνα ή από κάποιο απόκρυφο ευαγγέλιο. Σαγηνευτικά καθηλωτική. Θα μπορούσες να κλείσεις τα μάτια και μόνο να ακούς, αλλά η σχεδόν βιβλική φυσιογνωμία του κύριου Καπετανάκου αποτυπώνει τόσο εύπλαστα το πείσμα, την πίστη και τον αγώνα για πνευματική ελευθερία του Καΐρη, που δεν μπορείς να τη χάσεις. Ο απροσέγγιστος ηρωισμός μίας αταλάντευτης συνείδησης είναι ο δεύτερος πυρήνας• συνείδησης τόσο ακέραιας και απόλυτης, που η απάντηση "Όχι!" στην ερώτηση "Φοβάσαι;", λίγο πριν ο ήρωας πεθάνει, γίνεται ανεπιφύλακτα πιστευτή, γιατί δεν φοβάται τον θάνατο αυτός που έχει στ' αλήθεια ζήσει.  

Το 1821 αποτελεί το φαντασιακό ορόσημο του νεοελληνικού έθνους. Αυτή η παράσταση έχει το θάρρος να παρουσιάσει τη σκληρότητα και την υποκρισία της Ιστορίας, της αμβλυμένα καταγεγραμμένης από τους νικητές, της μόνιμα κρεβατωμένης από τις αθεράπευτες νόσους του δογματισμού και του φαρισαϊσμού.


Της Ελένης Μάλλιαρη, 20/12/2023



 Στον Πολυχώρο Πολιτισμού Διέλευσις θα παρουσιαστεί από τις 19 Νοεμβρίου 2023 και κάθε Κυριακή και Τρίτη στις 20:30, το έργο «Θεόφιλος Καΐρης - Ζήτημα συνείδησης» σε κείμενο του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου και σκηνοθεσία της Χρυσάνθης Κορνηλίου

Ο Θεόφιλος Καΐρης (1784-1853), αγωνιστής, ανθρωπιστής, φιλόσοφος, είναι μια φυσιογνωμία που λάμπρυνε τις σελίδες της ελληνικής ιστορίας με την αυτοθυσία και τον μαρτυρικό και άδικο θάνατό του. Και τόσο λίγο γνωστός στην ελληνική κοινωνία!

Με βοήθεια πολύτιμο υλικό από την Καΐρειο βιβλιοθήκη της Άνδρου και με το έργο του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου που παρουσιάζει τη συγκλονιστική αυτή βιογραφία αυτού του αφανή ήρωα, η Χρυσάνθη Κορνηλίου σκηνοθετεί την παράσταση παρουσιάζοντας αυτή για πρώτη φορά στη σκηνή. 

Τη βιογραφία ενός ήρωα μάρτυρα που «εις τα ίδια ήλθε, και οι ίδιοι αυτόν ου παρέλαβον» (Ιω. α’ 11). Και ίσως ήρθε η στιγμή να ακουστεί μια φωνή που θα τον δικαιώσει για να του απονείμει το ελάχιστον της τιμής που του αξίζει για τους πολύπλευρους και ανυποχώρητους αγώνες του.

Μαζί του φωτίζεται και η φυσιογνωμία της αδελφής του Ευανθίας Καΐρη, της σπουδαίας αυτής γυναίκας που σ’ αυτά τα σκοτεινά χρόνια στάθηκε αρωγός του στηρίζοντάς τον ηθικά και συμβάλλοντας και αυτή στον αγώνα του Έθνους με το σθένος της και την υψηλή της διάνοια.

Τέτοια παραδείγματα σπανίζουν, ενώ είναι τα μόνα που μπορούν να μας δείξουν ένα δρόμο που εγγυάται φως για το μέλλον της ανθρωπότητας.



Σημείωμα σκηνοθέτιδας 

Η παρουσίαση της ζωής μιας ιστορικής ηρωικής φυσιογνωμίας, μίας ζωής τόσο μεστής και παραδειγματικής, δεν μπορεί φυσικά να χωρέσει μέσα σε λίγη ώρα.

Αλλά η έγνοια μου ήταν να ακουστεί έστω και λειψά, μιας και η επίσημη ελληνική ιστορία δεν του έκανε τη χάρη να τον μνημονεύσει όσο του άξιζε, ούτε καν να τον αναφέρει μέσα στα σχολικά βιβλία, με αποτέλεσμα, όταν ανέφερα το όνομά του, να ακούω «ποιος είναι αυτός;».

Δεν είναι ο μόνος ήρωας και μάρτυρας βέβαια αμνημόνευτος. Αλλά αυτή η αναφορά είναι μαζί και μνημόσυνο για όλους τους αμνημόνευτους θυσιασμένους αγωνιστές που έδωσαν τα φώτα τους και την ζωή τους για τα ιδανικά όλων μας, ενώ το παράδειγμά τους δεν έφτασε να μας γίνει γνωστό.

Εκείνο όμως που με έκανε να επιλέξω και να επιμείνω στην επιλογή μου αυτή, ήταν το γεγονός ότι ο Καΐρης δε λύγισε μέχρι το τέλος. Δεν φοβήθηκε και δεν υποχώρησε συνειδησιακά, ούτε με τις κακουχίες, ούτε με την τρομοκρατία των αφορισμών και των καθαιρέσεων, ούτε με τις συκοφαντίες και τον κατατρεγμό και την ανθρώπινη αναλγησία, αχαριστία και σκληρότητα. Και ήταν πολλοί οι αγωνιστές των φώτων που έδωσαν στο τέλος και υπέγραψαν ομολογία «πίστεως» φοβούμενοι την αναπόφευκτη συντριβή τους από το σύστημα μιας κοινωνίας που τους συνέθλιβε ανενδοίαστα.

Δεν μπορεί κανείς να κατηγορήσει αυτούς που λύγισαν μη αντέχοντας την ίντριγκα και τον άνισο αγώνα. Όμως, δεν μπορεί επίσης και να μη θαυμάσει αυτούς που η πίστη και η δύναμή τους, η ακέραιη συνειδητότητά τους άντεξε τον κανιβαλισμό της άδικης μεταχείρισης της εξουσίας των ανθρώπων και πορεύτηκαν ως το τέλος την οδό της θυσίας που λίγοι εκλεκτοί μπορούν να την βαδίσουν χωρίς να τους κλονίσει ο πόνος, οι πικρίες, οι απογοητεύσεις και το φαινόμενο μιας ατελέσφορης προσπάθειας.

Ναι, ήθελα το όνομα του Θεόφιλου Καΐρη να ακουστεί, μήπως και μετακινηθεί κάτι μέσα στις ψυχές των ανθρώπων που πρυτανεύει ο φόβος και τα στενά ατομικά συμφέροντα. Και ήθελα, επίσης, αυτοί οι ολίγοι αποφασισμένοι να μη λυγίσουν στους προσωπικούς και κοινωνικούς τους αγώνες, να πιουν μια γουλιά ελπίδας, να ξεδιψάσουν στην έρημο των αμείλικτων ερωτημάτων που τους θέτει η δική τους εποχή, ώστε να αντέξουν έστω και αιμόφυρτοι, γιατί δεν είναι και δεν υπήρξαν ποτέ οι μόνοι.

Γιατί μόνον αυτή η καθαρότητα της ψυχής, το αμόλυντο των αγνών και υγιών προθέσεων, μπορεί να γίνει ο μόνος εγγυητής της αληθινής ελευθερίας και των αληθινών αλλαγών που δεν φέρνουν μέσα τους το σπέρμα των παλινδρομήσεων και των απογοητεύσεων που τις ακολουθούν.

Χρυσάνθη Κορνηλίου




 
Η ταυτότητα της παράστασης

Κείμενο: Γρηγόρης Χαλιακόπουλος

Σκηνοθεσία: Χρυσάνθη Κορνηλίου

 Ερμηνεύουν : Γιώργος Καπετανάκος, Ντίνα Βούρτση, Παναγιώτης Ξανθόπουλος

 

Εισιτήρια

Κανονικό: 12€

Μειωμένο: 10€ (ανεργίας, φοιτητικό, α.μ.ε.α.)

Προπώληση: more.com by viva

Διάρκεια παράστασης: 90’

 

Πολυχώρος Πολιτισμού Διέλευσις

Λέσβου 15 και Πόρου, Κυψέλη

Τηλ.: 210 8613739



Facebook: Πολυχώρος διέλευσις

Υπεύθυνη επικοινωνίας: Νατάσα Παππά

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

"Ο ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ ΕΡΧΕΤΑΙ " του Τζων Πρίσλεϋ ΙΙ ΘΕΑΤΡΟ ΒΑΦΕΙΟ ΙΙ ΠΡΕΜΙΕΡΑ: ΤΕΤΑΡΤΗ 16/10

Είδαμε και προτείνουμε: Ήλιος με δόντια

Είδαμε και προτείνουμε: The Blunsdon Act στο Theatre of the NO

Είδαμε και προτείνουμε: Κάποια στιγμή θα μάθετε ποιος είμαι στο Θέατρο Σταθμός

Έφη Μεράβογλου: " Έχει τόσες πολλές δυνατές ατάκες η παράσταση και οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι εξαιρετικές, οπότε το κοινό μπορεί να κρατήσει και να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα περί αγάπης".

Η Νεφέλη Μαϊστράλη & Μάνος Καζαμίας μιλούν στο Open Mind