H Αλεξάνδρα Βουτζουράκη μιλάει στο Open Mind

 1.     «Η πρόβα»  στο Θέατρο Νους. Μιλήστε μου για αυτή την παράσταση.


  Σε έναν πύργο στη Γαλλία του Μεσοπολέμου, ένας κόμης, που αποκαλείται χαϊδευτικά από όλους Τίγρης, για να διασκεδάσει την πλήξη του σκηνοθετεί μια κλασική κωμωδία του Μαριβώ με ερμηνευτές την ερωμένη του, Ορτένς, τη γυναίκα του, Ελιάν, τον εραστή της, Βιλμπός και τον καλύτερό του φίλο, Ερό. Στην παράσταση συμμετέχει και μια νεαρή γκουβερνάντα, εργαζόμενη στην πύργο, που γίνεται το αντικείμενο του πόθου τόσο του Τίγρη όσο και του Ερό και αντικείμενο ζήλιας και ανταγωνισμού για την Ορτένς και την Ελιάν. Ο Τίγρης με τη δύναμη και την αίσθηση ανωτερότητας που του δίνει τόσο η τάξη όσο και το φύλο του παίζει με τους ανθρώπους και τα συναισθήματα, ορίζει ρόλους και διεκδικεί ό,τι θέλει χωρίς να νοιάζεται αν πληγώνει και χωρίς να βλέπει τις συνέπειες των πράξεων του. Σαν κακομαθημένο παιδί θέλει όλα τα παιχνίδια δικά του και διαθέσιμα όποτε και όσο τα επιθυμεί. Ένα έργο ενός από τους σπουδαιότερους Γάλλους συγγραφείς του 20ου αιώνα, του Ζαν Ανούιγ, ταυτόχρονα ποιητικό και σκληρό, γλυκό και πικρό, με την ατμόσφαιρα μιας εποχής αλλά και με αδιαμφισβήτητη επικαιρότητα.

2.          Τι σας έκανε να επιλέξετε αυτό το έργο;

Η επαναδιαπραγμάτευση, από τη μια, της θέσης της γυναίκας στην κοινωνία όπως βλέπουμε να εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια και η προσπάθεια μου να βρω τον τρόπο με τον οποίο το κλασικό και σχετικά παλιό ρεπερτόριο μπορεί να βρει τη θέση του στη σύγχρονη σκηνή και να πει κάτι στο σύγχρονο θεατή από την άλλη, με έστρεψαν προς τον Ανούιγ, έναν συγγραφέα που αγαπάω πολύ και προς το συγκεκριμένο έργο. Ενώ πρόκειται για την ιστορία ενός άντρα που ερωτεύεται για πρώτη φορά μετά από χρόνια ανέμελης ζωής και επιφανειακών σχέσεων, εγώ είδα την ιστορία μιας γυναίκας, νέας, άπειρης και αθώας που κατάφερε να δείξει σε μια ομάδα βαριεστημένων πλούσιων και καταπιεσμένων ανθρώπων πως η δύναμη είναι στο να ζεις τα συναισθήματα με ένταση, τιμιότητα, καθαρότητα και να έχεις το κουράγιο να φύγεις προτού γίνουν βραχνάς και σε πνίξουν.

3.            Ξεκινάτε λίγο πριν τα Χριστούγεννα, είναι κάτι που σας «αγχώνει» περισσότερο;

Καθόλου. Τα Χριστούγεννα είναι πάντα μια περίοδος που ο κόσμος βγαίνει, διασκεδάζει, πηγαίνει θέατρο και νομίζω πως η παράστασή μας είναι μια παράσταση που θα διασκεδάσει, θα συγκινήσει, θα προβληματίσει και θα χαρίσει ένα όμορφο δίωρο σε όποιον θα επιλέξει να την δει.


4.         Συγκίνηση και γέλιο, πως συνδυάζονται αυτά στην παράσταση σας;

Αυτό είναι ένα από τα πιο όμορφα στοιχεία του έργου και της παράστασής μας. Κάτω από την επιφάνεια μιας ανάλαφρης κομεντί, κινούνται συναισθήματα και εντάσεις που κάποτε βγαίνουν στην επιφάνεια, συγκινούν, οδηγούν σε σκέψεις και συνειδητοποιήσεις χωρίς όμως να χάνεται το λούστρο και η λάμψη της επιφάνειας.

5.     Τι το ιδιαίτερο έχει η παράσταση και γιατί να έρθει κάποιος να την παρακολουθήσει;

    Κατ’ αρχήν είναι ένα όμορφο έργο ενός σπουδαίου συγγραφέα που καταφέρνει με δεξιοτεχνία, ομορφιά, κομψότητα και χιούμορ να μιλήσει για πράγματα επώδυνα, αιώνια και ουσιαστικά. Έπειτα οι ηθοποιοί που αποτελούν πάντα, κατά τη γνώμη μου, την  καρδιά μιας παράστασης (Κατερίνα Γεωργιάδου, Λάμπρος Καλογιάννης, Αλεξάνδρα Καρώνη, Αλέξανδρος Κλωτσοτήρας, Αλκμήνη Πασταλατζή, Κώστας Σπανός) αγάπησαν τους ρόλους τους, τους δώσανε τη φωνή, τη μορφή και την ψυχή τους και τους παρουσιάζουν ανάγλυφα πάνω στη σκηνή. Επίσης τόσο ο Αλέξανδρος Κλωτσοτήρας στα σκηνικά και η Χαρά Κονταξάκη στα κουστούμια όσο και ο Γιώργος Αγιαννίτης στους φωτισμούς έφτιαξαν ένα υπέροχο σκηνικό περιβάλλον που ζωντανεύει μπροστά στα μάτια των θεατών.

6.        Ένα μήνυμα προς τους αναγνώστες μας.

Μια ευχή για την καινούργια χρονιά και για κάθε χρονιά. Ας διαφυλάξουμε την ομορφιά του κόσμου είτε αυτό λέγεται φύση, είτε τέχνη, είτε μια αγκαλιά και ένα φιλί, είτε ένα «σ’ αγαπώ» ή ένα «ευχαριστώ».

Tης Αλεξίας Βλάρα, 19/12/2023



ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Συγγραφέας: Ζαν Ανούιγ

Μετάφραση: Αλέξης Σολομός

Σκηνοθεσία – Διασκευή: Αλεξάνδρα Βουτζουράκη

Βοηθός Σκηνοθέτη: Λυκούργος Μπάδρας, Γιάννης Γκιώνης

Σκηνογράφος: Αλέξανδρος Κλωτσοτήρας

Ενδυματολογική Επιμέλεια : Χαρά Κονταξάκη

Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης

Φωτογραφία: Κατερίνα Δρούκα

Σχεδιασμός αφίσας, γραφιστικά : Goran Gagic

Promo trailer: Σπύρος Περδίου

Social Media: Γιέλενα Γκάγκιτς

Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Άντζυ Νομικού

Οργάνωση Παραγωγής: Σαπφώ Κωνσταντάρα, Ευαγγελία Καλογιάννη

Εταιρεία Παραγωγής: ΦΩΤΟΝΙΟ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ AMKE. E- mail:info@fotonio.org

Ηθοποιοί (αλφαβητικά) :Κατερίνα Γεωργιάδου, Λάμπρος Καλογιάννης, Αλεξάνδρα Καρώνη, Αλέξανδρος Κλωτσοτήρας, Αλκμήνη Πασταλατζή, Κώστας Σπανός

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: The Blunsdon Act στο Theatre of the NO

Είδαμε και προτείνουμε: "Waiting for Godot" at Theatre of the No

Παντελής Βουτουρής: "Θεωρώ ότι ο Μόντης γραμματολογικά συγκαταλέγεται ανάμεσα στους σημαντικότερους ποιητές της γενιάς του τριάντα μαζί με τον Σεφέρη και τον Ελύτη".

Κλεονίκη Καραχάλιου: "Πιστεύω πως οι άνθρωποι είμαστε υπεύθυνοι για όλες τις μεταμορφώσεις μας, αρκεί να έχουμε πάντα ηρεμία και να είμαστε συνδεδεμένοι με τον πραγματικό μας στόχο".

Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη: "Οι μακρινοί απόγονοι μας, εφόσον εξακολουθήσει να υπάρχει Ελλάδα, θα κρίνουν ποιος υπερίσχυσε: η παράδοση ή ισοπέδωση των πάντων".

Είδαμε και προτείνουμε: Ο Μικρός Πρίγκιπας στο Σπίτι των Παραμυθιών - Το Μουσείο Αλλιώς