Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Άμλετ | Φωτογραφίες από την ανοιχτή παρουσίαση του Α' Κύκλου | Νέος κύκλος του Εργαστηρίου Υποκριτικής από τις 10 Ιανουαριου | Δηλώσεις συμμετοχής έως 08 Ιανουαριου | Elephas tiliensis

 

Elephas Tiliensis
3. 

Elephas tiliensis | Άμλετ (Οφηλία)| Έναρξη Β' Κύκλου στις 10 Ιανουαρίου 2024 | Εργαστήριο Υποκριτικής 2023/24 |

 

 

 

ΕΝΑΡΞΗ Β' ΚΥΚΛΟΥ

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ & ΕΓΓΡΑΦΕΣ

info@elephastiliensis.gr

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Έως τις ο8 Ιανουαρίου

 

Άμλετ του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ |

Νέος κύκλος από τις 10 Ιανουαρίου | Οφηλία

Εργαστήριο υποκριτικής με τον Δημήτρη Αγαρτζίδη και τη Δέσποινα Αναστάσογλου

 

 

Ο Άμλετ του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ είναι το αντικείμενο εργασίας του εργαστηρίου υποκριτικής της ομάδας Elephas tiliensis για την περίοδο 2023/24.

 

Εκτείνεται σε τρία τρίμηνα:

Α´ τρίμηνο: Οκτώβριος-Δεκέμβριος | Άμλετ

Β´ τρίμηνο: Ιανουάριος -Μάρτιος | Οφηλία

Γ´ τρίμηνο: Απρίλιος -Ιούνιος | Γερτρούδη

 

Ο δεύτερος κύκλος του Εργαστηρίου ξεκινά στις 10 Ιανουαρίου 2024.

 

Το φετινό εργαστήριο υποκριτικής της ομάδας επικεντρώνεται στο έργο του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ Άμλετ, εμβληματικό έργο της κλασικής δραματουργίας.Το εργαστήριο εκτείνεται σε τρία τρίμηνα, τα οποία οι ενδιαφερόμενες/οι μπορούν να παρακολουθήσουν μεμονωμένα ή συνολικά. Το τέλος κάθε τριμήνου κλείνει με μια δοκιμή ανοιχτή σε κοινό και στο τέλος του έτους το σύνολο της εργασίας θα ολοκληρωθεί με μια σειρά ανοιχτών παρουσιάσεων.στις 04 Οκτωβρίου 2023.

 

 

Ο ΑΜΛΕΤ

Το πρόσωπο του Άμλετ έχει αποτυπώσει έντονα επάνω μας τη φυσιογνωμία του, γιατί η ιστορία του ξεπερνά το ατομικό επίπεδο για να συμβολίσει κοσμικές πλευρές της ανθρώπινης μοίρας. Οι μεγάλες αναλογίες με την αρχαία τραγωδία και τον Ορέστη μας κάνουν να αντιλαμβανόμαστε ότι η ιστορία είναι κοινή. Είναι η παγκοσμίως διαδεδομένη τελετουργία της περιοδικής βασιλοκτονίας, όπου ο βασιλιάς δολοφονείται από κάποιο νεότερό του, ο οποίος τον διαδέχεται στον θρόνο για να δολοφονηθεί κι αυτός με τη σειρά του και να αντικατασταθεί από κάποιον άλλο σε μικρό χρονικό διάστημα. Η βασιλοκτονία φαίνεται πως ήταν μία προσπάθεια αναγέννησης της κοινωνίας με την ανανέωση της πρωταρχικής της πηγής. Οι πηγές του Άμλετ φτάνουν μέχρι τις πρωτόγονες Saga, μυθικές ιστορίες των βορείων λαών.

Όπως λέει ο Knights, ο θάνατος είναι το πραγματικό θέμα του έργου και η αρρώστια του Άμλετ είναι το αίσθημα του διανοητικού και πνευματικού θανάτου. Κατά τον Έλιοτ η αηδία που αισθάνεται ο Άμλετ είναι ένα αίσθημα που και ο ίδιος δεν μπορεί να το καταλάβει και αυτό τον παραλύει και εμποδίζει την δράση. Ο Έλιοτ λέει πως η υποτιθέμενη προσποίηση της τρέλας από τον Άμλετ είναι κάτι λιγότερο από τρέλα και κάτι περισσότερο από προσποίηση. Τα αστεία του, η κοροϊδία του, η περίεργη συμπεριφορά του, δεν είναι μέρος ενός παραπλανητικού σχεδίου, αλλά μία μορφή συγκινησιακής ανακούφισης. Είναι για τον Άμλετ η εκτόνωση της συγκίνησης που δεν μπορεί να βρει διέξοδο στην πράξη. Η δειλία του Άμλετ ενδέχεται να θεωρηθεί η αληθινή αιτία των πράξεών του. Το θέμα του έργου μπορεί να είναι το αίσθημα της αδυναμίας του απέναντι στη ζωή. Η μελαγχολία του Άμλετ φαίνεται να προέρχεται όχι μόνο από τον θάνατο του πατέρα του και από τον γάμο της μητέρας του. Είναι κάτι βαθύτερο όταν ξεκινά να αισθάνεται τη ματαιότητα της ζωής.«Όχι, εγώ μέσα μου έχω άλλον θεό, τον πόνο, τούτα είναι λούσα θρήνου και παράτες μόνο».Δεν τον ενδιαφέρει η εξωτερική εκδήλωση της λύπης. Ο πόνος είναι υπαρξιακός και επιτείνεται από τον θάνατο του πατέρα του, ενώ σκέφτεται και την αυτοκτονία. Η δειλία του Άμλετ απέναντι στη ζωή προέρχεται από τη μεγάλη του εγκεφαλικότητα που τον παρακινεί να προσπαθεί να εξηγήσει το παραμικρό. Δεν μπορεί να τον ησυχάσει ούτε η χριστιανική αντίληψη για τη μετά θάνατον ζωή. Θα ήθελε να πιστέψει, αλλά δεν μπορεί. Παρουσιάζεται ως ένας νέος τύπος ανθρώπου φοβισμένος και δειλός, στραμμένος προς τα μέσα και υπεραναλύοντας τον εαυτό του. Γι’ αυτό κατασκευάζει, όπως ο Αιμιλιανός Μονάη του Καβάφη, εξαίρετη πανοπλία τρόπων και συμπεριφορών για να αντιμετωπίσει τους εχθρούς. Ξέρει μέσα του ότι ο αντίπαλός του Φορτεμπράς είναι άνθρωπος της δράσης και στην τελική αναμέτρηση θα είναι και ο νικητής.

Ο νεότερος άνθρωπος απογυμνωμένος από την ασφυκτική αλλά προστατευτική θωράκιση της μεταφυσικής πίστης, έχοντας να υπερασπίσει μόνος του τον εαυτό του, καταφεύγει σε θώρακες δική του επινόησης. Ο Άμλετ είναι ο πρώτος νεότερος δραματικός ήρωας που αισθάνεται την ανάγκη να κάνει έναν τέτοιον θώρακα και γι’ αυτό είναι φυσικό ο θώρακάς του να μην αρέσει σε εκείνους που θα μπορούσαν να τον δουν από πολύ κοντά. Ο Άμλετ εκφράζει τον φιλοσοφικό υπαρξισμό της εποχής της Αναγέννησης, μιας εποχής που είδε την διασάλευση της πίστης από την νόηση και την σκέψη. Ο Άμλετ κινεί μόνος του το νήμα της ιστορίας του, πράγμα που τον αναγκάζει να είναι διστακτικός και να αμφιβάλλει για τον εαυτό του. Αυτή η έλλειψη εμπιστοσύνης του Άμλετ για τον εαυτό του, τον φέρνει στην μεθοριακή γραμμή της Αναγέννησης με την εποχή του Μπαρόκ, όπου ο ήρωας δεν είναι σίγουρος για την τύχη του, τη δόξα του και τις ικανότητες του, και που η ηθική του δεν είναι τόσο αδιάβλητη όσο πιστεύει η Αναγέννηση. Πατώντας με το ένα πόδι στην Αναγέννηση βρίσκεται στο κατώφλι του Μπαρόκ δηλαδή στην αυγή του σύγχρονου ανθρώπου. Ο Άμλετ προβάλλει ως ένα διαχρονικό σύμβολο του νέου ανθρώπου, που έχει μπροστά του να αντιμετωπίσει τη μοίρα και τη ζωή.

 

Η ΕΡΓΑΣΙΑ

Η ομάδα συνεχίζει την έρευνα και την εργασία της πάνω σε ένα λογοκεντρικό θέατρο. Ο πυρήνας της δουλειάς μας είναι το ίδιο το κείμενο, η ερμηνεία του από την πρώτη ανάγνωση έως τη βαθύτερη κατανόηση και τη σκηνική μεταφορά του. Ο λόγος του Σαίξπηρ δίνει το έναυσμα για την ενασχόληση με ένα θέατρο που ελευθερώνει στον ερμηνευτή όλα τα πεδία, διανοητικά και συναισθηματικά, ώστε να μπορέσει να χτίσει την τεχνική του και να ελευθερώσει τον φαντασιακό του χώρο. Θα εργαστούμε πάνω στην έννοια της απεύθυνσης, της εννόησης, του ρυθμού και της μουσικότητας του κειμένου.Ερευνούμε τον τρόπο με τον οποίο ο ερμηνευτής συστηματοποιεί τα μέσα του και διευρύνει τα όριά του, προκειμένου να συνδεθεί και, ταυτόχρονα, να ελευθερωθεί από τους όρους και τις έννοιες του κειμένου. Η λέξη και το κείμενο -ως σύνολο λέξεων- εμπεριέχει τον χώρο της ερμηνείας, της προσωπικής εμπλοκής και της ελευθερίας του ερμηνευτή. Η άσκηση πάνω στο κείμενο, η σωματοποίηση των εννοιών του και η αναζήτηση της «συγκινησιακής» του ταυτότητας αποτελούν τα ζητούμενα του εργαστηρίου. Ο λόγος γίνεται το όχημα για να βρεθεί το σώμα και η δράση, ενώ ανοίγει την επικοινωνία με τον φαντασιακό ήρωα που ενυπάρχει στον καθένα μας.Το εργαστήριο διανύει τη δέκατη τέταρτη χρονιά λειτουργίας του. Έχουμε δουλέψει πάνω σε κείμενα Μολιέρου, Μπόρχες, Σοφοκλή, Τσέχοφ, Μπέκετ, Σαίξπηρ, Ίψεν, Φρέιν. Οι συναντήσεις είναι εβδομαδιαίες. Μελετάμε όλα τα στάδια της υποκριτικής λειτουργίας, μελέτη του κειμένου, σωματικές ασκήσεις, ασκήσεις λόγου, υποκριτικές ασκήσεις, αυτοσχεδιασμούς. Μέσω της διαδικασίας αυτής, συλλέγουμε το υλικό που θα αποτελέσει την παράσταση, καθώς η παρουσίαση στο κοινό ολοκληρώνει την διαδικασία.Το εργαστήριο απευθύνεται σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες ηθοποιούς, καθώς και σε σπουδαστές δραματικών σχολών.Πιστεύουμε σε ένα θέατρο ανοιχτό σε όλες και όλους χωρίς κανένα περιορισμό και στην ισότιμη ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων.

 

Το εργαστήριο ολοκληρώνει τον κύκλο του με μια σειρά παραστάσεων τον Ιούνιο του 2024.

 

ΔΙΑΡΚΕΙΑ

Α´ τρίμηνο: Οκτώβριος-Δεκέμβριος | Άμλετ

Β´ τρίμηνο: Ιανουάριος -Μάρτιος | Οφηλία

Γ´ τρίμηνο: Απρίλιος -Ιούνιος | Γερτρούδη

 

ΔΙΑΡΚΕΙΑ Β´τριμήνου

10 Ιανουαρίου – 27 Μαρτίου 2024

Κάθε Τετάρτη: 19.30 – 22.30

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ & ΕΓΓΡΑΦΕΣ

info@elephastiliensis.gr

 

ΕΝΑΡΞΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ Β´τριμήνου

10 Ιανουαρίου 2024

 

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ έως τις 08 Ιανουαρίου

 

Τα μαθήματα γίνονται στο botanique/studio69 | Σπύρου Πάτση 69, Μετρό Κεραμεικός

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Αλιγάτορες» στο θέατρο Γκλόρια από 9 Μαΐου

  Αλιγάτορες (Alligators) Του Andrew Keatley Στο Θέατρο Γκλόρια Early   Bird: Η προπώληση ξεκίνησε! https://www.more.com/theater/ offer/aligatores/ Εσύ είσαι έτοιμος για τον ρόλο του δικαστή; Πιο επίκαιρο από ποτέ το βραβευμένο έργο του Andrew Keatley  Αλιγάτορες (Alligators) ,  παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στην κεντρική σκηνή του  θεάτρου Γκλόρια  σε μετάφραση και σκηνοθεσία  Γιάννη Λασπιά  από τις 9 Μαΐου, κάθε  Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21.00  για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

Είδαμε και προτείνουμε: Επισκέπτης

  Επισκέπτης Το έργο "Επισκέπτης" του Έρικ Εμμάνουελ Σμίτ αποτελεί μια συναρπαστική θεατρική εμπειρία που συνδυάζει διακριτικά μυθοπλασία και αληθινά γεγονότα από τη ζωή του διάσημου Σίγκμουντ Φρόιντ. Με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του, το έργο προσφέρει μια βαθιά εξερεύνηση της ανθρώπινης ψυχής, προκαλώντας το θεατή να αναζητήσει την αλήθεια και την πνευματική εξέλιξη. Η ερμηνεία του Μάνου Βακούση στον ρόλο του Επισκέπτη είναι άψογη, καθηλώνοντας το κοινό και μεταφέροντάς το σε έναν κόσμο γεμάτο μυστήριο και ανατροπές. Η εξαιρετική σκηνοθεσία του Σωτήρη Τσαφούλια δίνει ζωή στο έργο, ενώ οι εξαιρετικές ερμηνείες των υπολοίπων ηθοποιών προσθέτουν βάθος και συναισθηματική εντάση στην παράσταση. Μέσα από το συναρπαστικό πλέγμα της πλοκής, το έργο αναδεικνύει τα βαθύτερα ζητήματα της ανθρώπινης ψυχολογίας και της πνευματικής αναζήτησης. Ο διάλογος μεταξύ του άθεου Φρόιντ και του μυστηριώδους Επισκέπτη ανοίγει παράθυρα σε φιλοσοφικές συζητήσεις που αναδεικνύουν τη σύνθετη φύση τ

Είδαμε και προτείνουμε: "Waiting for Godot" at Theatre of the No

  A Masterful Exploration of Existence: "Waiting for Godot" at Theatre of the No   The Theatre of the No in Athens boldly inaugurated its presence with a riveting rendition of Samuel Beckett’s timeless masterpiece, "Waiting for Godot." Directed by the visionary Nikos Dionysios, this production breathed new life into the existential musings of Beckett's iconic play.   From the moment the curtain rose on Thursday, April 18th, audiences were captivated by the profound themes and poignant performances that unfolded on stage. With a stellar international and Greek cast, led by the talented direction of Nikos Dionysios, the production brought a fresh perspective to one of the most important theatrical works of the 20th century.   At its core, "Waiting for Godot" delves into the depths of human existence, exploring themes of loneliness, dependency, and the relentless pursuit of meaning in a world shrouded in uncertainty. Through the lens of two pr

Είδαμε και προτείνουμε: «ELIZADETH»

Η θεότρελη κωμωδία "Elizadeth" παρουσιάζει έναν κακόφημο θίασο που προσπαθεί να ανεβάσει ένα ανιστόρητο μιούζικαλ εν μέσω πανδημίας, με λάθος ηθοποιούς, λάθος έργο και λάθος περίοδο. Η πλοκή επικεντρώνεται στις περιπέτειες και τα κωμικά περιστατικά που συμβαίνουν στους χαρακτήρες του θεάτρου καθώς προετοιμάζονται για την παράσταση, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα τα δικά τους προβλήματα και συγκρούσεις. Η παράσταση αναπτύσσει έναν θίασο με ετερόκλητα πρόσωπα, καθένα από τα οποία έχει τα δικά του "κουσούρια" και προβλήματα. Οι θεατρίνοι χαρακτηρίζονται από μωροφιλοδοξίες, αλαζονείες, βεντετιλίκια, ανταγωνισμούς, αντιζηλίες, έρωτες, μίση και πάθη, δημιουργώντας έναν καυστικό και διασκεδαστικό κόσμο. Η Κυπραία που θέλει να γίνει πρωταγωνίστρια, ο ξεπεσμένος αλκοολικός, η σταρ που ξεπέφτει διότι δεν μπορεί να κάνει την παρθένα, ο εξαιρετικός μουσικός με τις τρομερές και κυρίως « πρωτότυπες » μουσικές του Έλτον Λεμπέση και φυσικά η βουλιμική ιέρεια της τέχνης δεν θα αφήσου

Είδαμε και προτείνουμε: ΤΕΛΕΙΟΙ ΞΕΝΟΙ

  Οι τέλειοι ξένοι Η παράσταση " Οι τέλειοι ξένοι" του Π. Τζενοβέζε, σε σκηνοθεσία Γιώργου Πυρπασόπουλου & Πέτρου Λαγούτη προσφέρει μια συναρπαστική εξερεύνηση στην ανθρώπινη ψυχολογία και στις πολυσύνθετες σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων στη σύγχρονη κοινωνία. Η απλή αλλά ενδιαφέρουσα πλοκή κεντρίζει το ενδιαφέρον του κοινού, ενώ η ιδέα του παιχνιδιού με τα κινητά τηλέφωνα δημιουργεί μια συναρπαστική δυναμική που αποκαλύπτει τα μυστικά και τις αλήθειες που κρύβουν οι χαρακτήρες. Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι εξαιρετικές, με τη Μυρτώ Αλικάκη, τον Πέτρο Λαγούτη και το Δημήτρη Ξανθόπουλο να ξεχωρίζουν για την αυθεντικότητα και το συναισθηματικό βάθος των ερμηνειών τους. Η συνολική αίσθηση που προκαλείται είναι αυτή της πραγματικότητας και της ανθρωπιάς, καθώς ο καθένας από τους χαρακτήρες αποκαλύπτει τα δικά του προσωπικά τραύματα και αναζητά τη συγχώρεση και την αποδοχή. Η σκηνοθεσία είναι λιτή και αποτελεσματική, επικεντρώνοντας την προσοχή στις ερμηνείες και στην απε

Είδαμε και προτείνουμε: Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;

  Ποιος ανακάλυψε την Αμερική; Άλλο ένα μικρό διαμαντάκι στο φιλόξενοvο Project R είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε και πολύ το χαρήκαμε. Ένα κοινωνικό επίκαιρο κείμενο της αδικοχαμένης Χρύσας Σπηλιώτη, με το εξαιρετικό δίδυμο ηθοποιών Μαριάνθης Κυρίου και Ζώης Μουκουλη σε μία μεταξύ τους θεατρική καλοδουλεμένη χημεία με ένταση-πάθος-ενέργεια με απίστευτο μεράκι σκέρτσο και τσαχπινιά, μπαινοβγαίνουν σε διαφόρους ρόλους και ηλικίες με απίστευτη ευκολία και άνεση, με την εναλλαγή σκηνών μεταξύ σοβαρού και αστείου, παραθέτοντας μία υπέροχη παράσταση από την αρχή μέχρι και το συγκινητικό φινάλε! Η ευρηματική σκηνοθεσία του Κώστα Ανταλόπουλου με το γρήγορο-σκηνικό ξέφρενο ρυθμό της προσφέρει μία ζωντανή ξεσηκωτική παράσταση, σε ένα μαγικό ταξίδι με λόγια και κινήσεις,γέλιο-δάκρυα-αγάπη- έρωτα- μουσικές και συγκινήσεις.. Οι δύο γυναίκες στήριγμα η μία στην άλλη μέχρι το τέλος παλεύουν να ανακαλύψουν την ταυτότητά τους και τη δική τους Αμερική!! Πόσους σταθμούς μπορεί να έχει η ζωή μα