Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ρίνο Τζάνι: "Η αγάπη είναι μια συνειδητή επιλογή, είναι μια στάση που έχει κανείς απέναντι στα πράγματα και μια απόφαση για έναν δρόμο, προς την ευτυχία, γεμάτο σοφία. Αν δεν είναι αυτό επαναστατικό, τότε τι είναι;"

 1) «Οι Άθλιοι»  στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Μιλήστε μου για αυτή την παράσταση.

«Οι Άθλιοι» του Βίκτορος Ουγκό που ανεβαίνει στο «Θέατρον», στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» είναι μια παράσταση για μικρούς και μεγάλους. Θέλω να πω πως είναι μια παράσταση φτιαγμένη με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορεί να την παρακολουθήσει ένα κοινό με μεγάλο ηλικιακό εύρος. Η διασκευή της Κωνσταντίνας Νικολαΐδη, που υπογράφει και τη σκηνοθεσία καταφέρνει να συμπυκνώσει την πλοκή της ιστορίας, δίνοντας χώρο σε όλους τους χαρακτήρες του έργου να ξεδιπλωθούν και να υπάρξουν, όπως αποτυπώνονται και στο διάσημο μυθιστόρημα και αναδεικνύει έτσι όλα τα θέματα του έργου. Τη ζωή, τον θάνατο, τον έρωτα, τις διαπροσωπικές σχέσεις και φυσικά θεαματικές συγκρούσεις μεταξύ των άγραφων νόμων, που ορίζονται από ένα αξιακό σύστημα και εκείνων που ορίζονται από την Αρχή. Τα εντυπωσιακά σκηνικά, οι αληθοφανείς βιντεοπροβολές, οι ατμοσφαιρικοί φωτισμοί, τα κοστούμια, τα τραγούδια με τα χορευτικά, η μουσική, σε συνδυασμό με της ερμηνείες των ηθοποιών δημιουργούν ένα πλούσιο, καθηλωτικό ταξίδι μιας μοναδικής εμπειρίας στους θεατές.



2) Ποιοι είναι οι συντελεστές της παράστασης και τι πρόκειται να δούμε; 

Τη σκηνοθεσία, τη δραματουργική επεξεργασία και τη διασκευή του κειμένου έχει κάνει η Κωνσταντίνα Νικολαΐδη. Η Μαρία Φιλίππου υπογράφει τα σκηνικά και τα κοστούμια, η Χριστίνα Φωτεινάκη τις χορογραφίες, η Μελίνα Μάσχα τους ατμοσφαιρικούς φωτισμούς, ο Γιάννης Οικονόμου την πρωτότυπη μουσική και τα live τραγούδια, σε στίχους Μαγδαληνής Παλιούρα, η Βικτωρία Βελοπούλου το video art και ο Ραφαέλ Αριστοτέλους τη μουσική διδασκαλία. Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου είναι η Κατερίνα Σβορώνου, βοηθός χορογράφου η Δέσποινα Τριάντου και μακιγιέζ η Ράνια Γιαννάκη.

Πρόκειται να δείτε ένα υπερθέαμα με εναλλαγές σκηνικών, φωτισμών γεμάτο μουσική και χορό, με τραγούδια που ερμηνεύονται ζωντανά αλλά και ατμοσφαιρικές σκηνές γεμάτες βάθος και ουσία. Η παράσταση ισορροπεί ανάμεσα στο δράμα και την κωμωδία και αποτυπώνει αυτό το οξύμωρο σχήμα που είναι βγαλμένο από την ίδια την ζωή ακόμα κι αν στην προκειμένη μιλάμε για ένα δραματοποιημένο μυθιστόρημα.



3) Πώς νιώθετε που είστε σε μία τόσο μεγάλη παραγωγή;

Νιώθω πολύ τυχερός και ευλογημένος που είμαι μέρος αυτής της μεγάλης παραγωγής. Πέρα από τη χαρά και την τιμή να είμαι μέρος αυτής της παράστασης, που αφηγείται την ιστορία του εμβληματικού μυθιστορήματος του Βίκτορος Ουγκό, νιώθω μεγάλο ενθουσιασμό που συνεργάζομαι με αυτούς τους εκλεκτούς συναδέλφους, που ναι ο καθένας τους ξεχωριστός και μια πηγή έμπνευσης. Όσο διαφορετικοί κι αν είμαστε όλοι μεταξύ μας, τόσο κοινά είναι για όλους μας η αρμονική συνεργασία, η ευγένεια και το χιούμορ. Αρετές που πηγάζουν από την κοινή αγάπη μας για αυτό που κάνουμε και όταν στο τιμόνι βρίσκεται η Κωνσταντίνα Νικολαΐδη που ηγείται του πρότζεκτ... τότε όλα αυτά είναι κοινή παραδοχή.


4) H αγάπη είναι η μεγαλύτερη επανάσταση;

Τι σημαίνει αγάπη; Αν πούμε ότι ξεκινάει από τη σχέση που έχουμε με τον εαυτό μας, τότε αυτό έχει να κάνει με τόσα πολλά. Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του καθενός μας, πόσο συντονισμένοι είμαστε με το μέσα μας, πόσο μας αποδεχόμαστε, πόσο διαθέσιμοι είμαστε με τα ερεθίσματα που λαμβάνουμε και πώς αυτά μας διαμορφώνουν. Έπειτα όλα τούτα έχουν πάντα τη φωτεινή και τη σκοτεινή πλευρά τους και εμείς παλεύουμε να βρούμε ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι, την ισορροπία. Για να θέλεις να βρεις αυτήν την αρμονική σχέση χρειάζεται αγάπη. Άρα, η αγάπη είναι μια συνειδητή επιλογή, είναι μια στάση που έχει κανείς απέναντι στα πράγματα και μια απόφαση για έναν δρόμο, προς την ευτυχία, γεμάτο σοφία. Αν δεν είναι αυτό επαναστατικό, τότε τι είναι;



5) Τι το ιδιαίτερο έχει η παράσταση και γιατί να έρθει κάποιος να την παρακολουθήσει;

Οι ιδιαιτερότητες της παράστασης μας κρύβονται στις λεπτομέρειες. Το ότι ας πούμε είναι έργο εποχής, αλλά υπάρχουν στοιχεία, όπως η μουσική, που σπάνε την απόσταση του χρόνου φέρνοντας το έργο πιο κοντά σε μας. Επίσης, ο τρόπος που συμβαίνουν οι εναλλαγές του χώρου και του χρόνου, τόσο ως προς την τοποθεσία και τη χρονολογία, όσο και ως προς το υπαρκτό και το φαντασιακό. Μια παράσταση που βρίθει από συμβολισμούς και που καταφέρνει να μεταδώσει τα μηνύματα του έργου σε πολλά επίπεδα. 


6) Έχετε ξεχωρίσει κάποια συνεργασία;

Γενικά οι συνεργασίες είναι κάτι που το φροντίζω όσο γίνεται. Προσπαθώ να βρίσκομαι κ να συνεργάζομαι με ανθρώπους που μοιραζόμαστε τα ίδια ιδανικά κ που μπορούν να με εξελίξουν ως άνθρωπο κ ως καλλιτέχνη. Πρόσφατα χάσαμε τον Γιώργο Μιχαλακόπουλο με τον οποίο έτυχε να δουλέψουμε μαζί. Θυμάμαι πόσο εντύπωση μου έκανε η ταπεινότητα ο σεβασμός και η αγάπη που είχε απέναντι στην τέχνη του !!! Πραγματικά σπουδαίος !!



7) Μελλοντικά σχέδια.


Αυτή την περίοδο βρίσκομαι σε πρόβες, για την επανάληψη ενός σύγχρονου ελληνικού έργου, της Μαργαρίτας Στολίδη, με τίτλο «Διαβάστηκε», που σκηνοθέτησα πέρυσι. Ανεβαίνει και πάλι στο Red Jasper Cabaret Theatre, με ανανεωμένο cast!! Και υπάρχουν κάποιες συζητήσεις για το καλοκαίρι, αλλά ακόμα είναι νωρίς.


8) Ένα μήνυμα προς τους αναγνώστες μας.

Τους αναγνώστες μας, τους προτρέπω να κάνουν ένα δώρο στον εαυτό τους και στους δικούς τους και να έρθουν να παρακολουθήσουν την παράσταση «ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ» στο «Θέατρον», στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»! Μην ξεχνάμε με την αγάπη μπορούμε να φτάσουμε μακριά!!


Της Αλεξίας Βλάρα, 22/12/2023


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Αλιγάτορες» στο θέατρο Γκλόρια από 9 Μαΐου

  Αλιγάτορες (Alligators) Του Andrew Keatley Στο Θέατρο Γκλόρια Early   Bird: Η προπώληση ξεκίνησε! https://www.more.com/theater/ offer/aligatores/ Εσύ είσαι έτοιμος για τον ρόλο του δικαστή; Πιο επίκαιρο από ποτέ το βραβευμένο έργο του Andrew Keatley  Αλιγάτορες (Alligators) ,  παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στην κεντρική σκηνή του  θεάτρου Γκλόρια  σε μετάφραση και σκηνοθεσία  Γιάννη Λασπιά  από τις 9 Μαΐου, κάθε  Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21.00  για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

Είδαμε και προτείνουμε: Επισκέπτης

  Επισκέπτης Το έργο "Επισκέπτης" του Έρικ Εμμάνουελ Σμίτ αποτελεί μια συναρπαστική θεατρική εμπειρία που συνδυάζει διακριτικά μυθοπλασία και αληθινά γεγονότα από τη ζωή του διάσημου Σίγκμουντ Φρόιντ. Με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του, το έργο προσφέρει μια βαθιά εξερεύνηση της ανθρώπινης ψυχής, προκαλώντας το θεατή να αναζητήσει την αλήθεια και την πνευματική εξέλιξη. Η ερμηνεία του Μάνου Βακούση στον ρόλο του Επισκέπτη είναι άψογη, καθηλώνοντας το κοινό και μεταφέροντάς το σε έναν κόσμο γεμάτο μυστήριο και ανατροπές. Η εξαιρετική σκηνοθεσία του Σωτήρη Τσαφούλια δίνει ζωή στο έργο, ενώ οι εξαιρετικές ερμηνείες των υπολοίπων ηθοποιών προσθέτουν βάθος και συναισθηματική εντάση στην παράσταση. Μέσα από το συναρπαστικό πλέγμα της πλοκής, το έργο αναδεικνύει τα βαθύτερα ζητήματα της ανθρώπινης ψυχολογίας και της πνευματικής αναζήτησης. Ο διάλογος μεταξύ του άθεου Φρόιντ και του μυστηριώδους Επισκέπτη ανοίγει παράθυρα σε φιλοσοφικές συζητήσεις που αναδεικνύουν τη σύνθετη φύση τ

Είδαμε και προτείνουμε: "Waiting for Godot" at Theatre of the No

  A Masterful Exploration of Existence: "Waiting for Godot" at Theatre of the No   The Theatre of the No in Athens boldly inaugurated its presence with a riveting rendition of Samuel Beckett’s timeless masterpiece, "Waiting for Godot." Directed by the visionary Nikos Dionysios, this production breathed new life into the existential musings of Beckett's iconic play.   From the moment the curtain rose on Thursday, April 18th, audiences were captivated by the profound themes and poignant performances that unfolded on stage. With a stellar international and Greek cast, led by the talented direction of Nikos Dionysios, the production brought a fresh perspective to one of the most important theatrical works of the 20th century.   At its core, "Waiting for Godot" delves into the depths of human existence, exploring themes of loneliness, dependency, and the relentless pursuit of meaning in a world shrouded in uncertainty. Through the lens of two pr

Είδαμε και προτείνουμε: «ELIZADETH»

Η θεότρελη κωμωδία "Elizadeth" παρουσιάζει έναν κακόφημο θίασο που προσπαθεί να ανεβάσει ένα ανιστόρητο μιούζικαλ εν μέσω πανδημίας, με λάθος ηθοποιούς, λάθος έργο και λάθος περίοδο. Η πλοκή επικεντρώνεται στις περιπέτειες και τα κωμικά περιστατικά που συμβαίνουν στους χαρακτήρες του θεάτρου καθώς προετοιμάζονται για την παράσταση, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα τα δικά τους προβλήματα και συγκρούσεις. Η παράσταση αναπτύσσει έναν θίασο με ετερόκλητα πρόσωπα, καθένα από τα οποία έχει τα δικά του "κουσούρια" και προβλήματα. Οι θεατρίνοι χαρακτηρίζονται από μωροφιλοδοξίες, αλαζονείες, βεντετιλίκια, ανταγωνισμούς, αντιζηλίες, έρωτες, μίση και πάθη, δημιουργώντας έναν καυστικό και διασκεδαστικό κόσμο. Η Κυπραία που θέλει να γίνει πρωταγωνίστρια, ο ξεπεσμένος αλκοολικός, η σταρ που ξεπέφτει διότι δεν μπορεί να κάνει την παρθένα, ο εξαιρετικός μουσικός με τις τρομερές και κυρίως « πρωτότυπες » μουσικές του Έλτον Λεμπέση και φυσικά η βουλιμική ιέρεια της τέχνης δεν θα αφήσου

Είδαμε και προτείνουμε: ΤΕΛΕΙΟΙ ΞΕΝΟΙ

  Οι τέλειοι ξένοι Η παράσταση " Οι τέλειοι ξένοι" του Π. Τζενοβέζε, σε σκηνοθεσία Γιώργου Πυρπασόπουλου & Πέτρου Λαγούτη προσφέρει μια συναρπαστική εξερεύνηση στην ανθρώπινη ψυχολογία και στις πολυσύνθετες σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων στη σύγχρονη κοινωνία. Η απλή αλλά ενδιαφέρουσα πλοκή κεντρίζει το ενδιαφέρον του κοινού, ενώ η ιδέα του παιχνιδιού με τα κινητά τηλέφωνα δημιουργεί μια συναρπαστική δυναμική που αποκαλύπτει τα μυστικά και τις αλήθειες που κρύβουν οι χαρακτήρες. Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι εξαιρετικές, με τη Μυρτώ Αλικάκη, τον Πέτρο Λαγούτη και το Δημήτρη Ξανθόπουλο να ξεχωρίζουν για την αυθεντικότητα και το συναισθηματικό βάθος των ερμηνειών τους. Η συνολική αίσθηση που προκαλείται είναι αυτή της πραγματικότητας και της ανθρωπιάς, καθώς ο καθένας από τους χαρακτήρες αποκαλύπτει τα δικά του προσωπικά τραύματα και αναζητά τη συγχώρεση και την αποδοχή. Η σκηνοθεσία είναι λιτή και αποτελεσματική, επικεντρώνοντας την προσοχή στις ερμηνείες και στην απε

Είδαμε και προτείνουμε: Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;

  Ποιος ανακάλυψε την Αμερική; Άλλο ένα μικρό διαμαντάκι στο φιλόξενοvο Project R είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε και πολύ το χαρήκαμε. Ένα κοινωνικό επίκαιρο κείμενο της αδικοχαμένης Χρύσας Σπηλιώτη, με το εξαιρετικό δίδυμο ηθοποιών Μαριάνθης Κυρίου και Ζώης Μουκουλη σε μία μεταξύ τους θεατρική καλοδουλεμένη χημεία με ένταση-πάθος-ενέργεια με απίστευτο μεράκι σκέρτσο και τσαχπινιά, μπαινοβγαίνουν σε διαφόρους ρόλους και ηλικίες με απίστευτη ευκολία και άνεση, με την εναλλαγή σκηνών μεταξύ σοβαρού και αστείου, παραθέτοντας μία υπέροχη παράσταση από την αρχή μέχρι και το συγκινητικό φινάλε! Η ευρηματική σκηνοθεσία του Κώστα Ανταλόπουλου με το γρήγορο-σκηνικό ξέφρενο ρυθμό της προσφέρει μία ζωντανή ξεσηκωτική παράσταση, σε ένα μαγικό ταξίδι με λόγια και κινήσεις,γέλιο-δάκρυα-αγάπη- έρωτα- μουσικές και συγκινήσεις.. Οι δύο γυναίκες στήριγμα η μία στην άλλη μέχρι το τέλος παλεύουν να ανακαλύψουν την ταυτότητά τους και τη δική τους Αμερική!! Πόσους σταθμούς μπορεί να έχει η ζωή μα