Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Συνέντευξη στη Νινα Λαδοπούλου με αφορμή το βιβλίο της Γενναία Παιδιά

 


  Πόσο γενναίος μπορείς να είσαι στις μέρες μας;

 

Αναμφισβήτητα δεν είναι εύκολο για κανέναν να είναι γενναίος στις μέρες μας. Υπάρχουν πολλές Συμπληγάδες Πέτρες, από τα απάνθρωπα πολιτικά και κοινωνικά δεδομένα μέχρι την κλιματική απειλή, τον πόλεμο στην Ουκρανία, η ενεργειακή και οικονομική κρίση,οι γυναικοκτονίες, η ενδοοικογενειακή βία, το bullying σε κάθε μορφή, οι βιασμοί ανηλίκων. Όσο πιο πολύ σφίγγει ο κλοιός, τόσο πιο πολύ πρέπει να μετατρέψουμε το φόβο σε γενναιότητα, την παθητικότητα σε δράση. Δεν έχουμε άλλη επιλογή απο το να αγωνιστούμε. Όταν βρεθούμε σε μια φουρτουνιασμένη θάλασσα και κοντεύουμε να πνιγούμε πρέπει να κολυμπήσουμε.  Όταν ένας ασθενής διαγνωστεί με μια σοβαρή ασθένεια αγωνίζεται για να επανακτίσει την υγεία του, δεν περιμένει παθητικά να πεθάνει. Είναι το ένστικτο της επιβίωσης που μας αναγκάζει να δράσουμε.

Όταν οι πρόγονοί μας Έλληνες καταπιέστηκαν από τους δυνάστες, αντέδρασαν, πάλεψαν, πολέμησαν για την ελευθερία και τη δημοκρατία της χώρας μας.

 

 Η ενδοοικογενειακή βία είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Πώς αντιμετωπίζεται;

 

Η ενδοοικογενειακή βία αντιμετωπίζεται με ενημέρωση, γνώση, αγάπη, ψυχολογική και οικονομική στήριξη, πρόληψη, γενναιότητα, κρατική και κοινωνική αρωγή. Η εποχή του στρουθοκαμηλισμού πέθανε. Είναι πλέον καιρός να ανοίξουν τα μάτια και τα στόματα και να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για να βοηθηθούν τα θύματα.  Οι γείτονες, οι συγγενείς, οι φίλοι, οι δάσκαλοι πρέπει να καταγγείλουν, να τηλεφωνήσουν στην αστυνομία ή στην κοινωνική πρόνοια όταν δουν η ακούσουν κάτι. Η ουδετερότητα είναι ανέχεια και  συνενοχή. Όλοι έχουμε ευθύνη και όλοι μας μπορούμε να βοηθήσουμε για να αποτρέψουμε αυτά τα εγκλήματα. Αυτά τα βασανισμένα παιδιά και οι γυναίκες παραλύουν από το φόβο, νιώθουν αδύναμοι, έχει καταπατηθεί τόσο η αυτοεκτίμηση και η αξιοπρέπειά τους και είναι συνήθως οικονομικά και ψυχικά εξαρτημένοι από τον θύτη. Νιώθουν ντροπή και απελπισία και συνήθως μένουν παθητικά στην ίδια κατάσταση.

 

Θα ήθελα να αναφέρω την αξιέπαινη δουλειά που κάνει ο Δήμος Αθηναίων και η κυρία Άννα Ροκοφύλλου, Αντιδήμαρχος Πολιτικών Ισότητας, Αντιμετώπισης των Διακρίσεων και Έμφυλης Βίας Αθηνών με την λειτουργία δύο δομών για τα θύματα που παρέχουν έμπρακτη στήριξη και αρωγή. Το πρώτο είναι ο Ξενώνας Γυναικών Θυμάτων Βίας και των Παιδιών τους, που παρέχει ασφάλεια, φιλοξενία, σίτιση, ψυχοκοινωνική στήριξη και φροντίδα σε όσες το έχουν ανάγκη.

 

Το δεύτερο είναι το Κέντρο για την Καταπολέμηση της Έμφυλης Βίας και των Πολλαπλών Διακρίσεων. Το Κέντρο, πέρα από τις συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θύματα έμφυλης βίας, παρέχει ολιστικές υπηρεσίες πρώτης γραμμής σε καθεμία και σε καθένα που μπορεί να το έχει ανάγκη.

 

Αυτό το λαμπρό παράδειγμα θα πρέπει να το ακολουθήσουν όλοι οι δήμοι και πόλεις.

Επίσης θα πρέπει να αλλάξει το νομοθετικό σύστημα που να προστατεύει τα θύματα και να αποτρέπει την ενδοοικογενειακή και έμφυλη βία. Αν γίνει κακούργημα η ενδοοικογενειακή βία και ο θύτης κινδυνεύει τη φυλάκιση, τότε θα αλλάξει συμπεριφορά.

 

 

Στο βιβλίο σας Γενναία Παιδιά μιλάτε για την βία.  Πώς αποφασίσατε να γράψετε για αυτό το θέμα;

 

Ήταν μια επιτακτική εσωτερική ανάγκη για να γράψω για την ενδοοικογενειακή βία από την πλευρά ενός παιδιού και της μητέρας του. Με αγγίζει πολύ αυτό το θέμα, έχω μια ευαισθησία πάνω στα ανθρώπινα δικαιώματα των παιδιών και των γυναικών. Έχω υπάρξει μάρτυρας σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και πήρα ευθύνη, δεν μπορούσα να μείνω αμέτοχη.

Ήθελα να βάλω το μαχαίρι στο κόκκαλο, να σπάσω τη βιτρίνα της υποκρισίας της ανδοκρατούμενης κοινωνίας. Με θυμώνουν και με στενοχωρούν τα βίαια φαινόμενα, η καταπάτηση της αξιοπρέπειας, η κακοποίηση μιας ζωντανής ύπαρξης σε οποιαδήποτε μορφή. Θέλω μέσα από το βιβλίο μου να αφυπνίσω συνειδήσεις, να στηλιτεύσω τα πατριαρχικά πρότυπα, να ενδυναμώσω τα θύματα και να τους δείξω ότι υπάρχει λύση και ελπίδα. Να αλλάξουν το σενάριο της ζωής τους και να δράσουν.

 

Εισαστε εκτός από συγγραφέας και καθηγήτρια. Σας βοήθησε αυτό, η επαφή σας με τα παιδιά, στο να μάθετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ενδοοικογενειακή βία;

 

Σίγουρα με βοήθησαν οι δύο ιδιότητες. Ως εκπαιδευτικός είμαι σε καθημερινή επαφή με τους μαθητές μου, συζητάω μαζί τους και αφουγκράζομαι τις ανησυχίες και τις ανάγκες τους. Έχω ανοιχτές τις κεραίες και στους κλειστούς, σιωπηλούς εφήβους οι οποίοι χρειάζονται στήριξη.

Στα σουηδικά σχολεία υπάρχει ολόκληρη ομάδα που αποτελείται από την ψυχολόγο, τη νοσοκόμα, τη διευθύντρια, τις δασκάλες ειδικής αγωγής και τους εκπαιδευτικούς. Τα σχολεία είναι μια ασφαλής ζώνη. Αν υποπτευθούμε περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας και κακοποίησης κάθε είδους, έχουμε την ευθύνη και την υποχρέωση να το καταγγείλουμε στην κοινωνική πρόνοια και την αστυνομία.

 

Ως συγγραφέας έκανα την έρευνά μου σχετικά με τα περιστατικά της βίας αλλά και μελέτησα πολύ για την Ινδία. Διάβασα βιβλία, μίλησα με την Ινδή φίλη μου που μου έδωσε πολλές πληροφορίες για την κουλτούρα και τις παραδόσεις τις χώρας της.  Τα ΄΄Γενναία Παιδιά΄΄ είναι ένα κράμα αληθινών γεγονότων και μυθοπλασίας.

 

 


 Το βιβλίο έχει μεταφραστεί στα Ελληνικά και τα Σουηδικά. Αναμένεται η έκδοση του στα Αγγλικά. Θα ταξιδέψει παντού;

 

Στόχος και όνειρό μου είναι τα ΄΄Γενναία Παιδιά΄΄ να επικοινωνήσουν με όσο περισσότερα βασανισμένα παιδιά και γυναίκες σε όσο περισσοτερες γλώσσες γίνεται. Η ενδοοικογενειακή βία είναι μια παγκόσμια μάστιγα. Το σπίτι θα πρέπει να είναι η εστία ασφάλειας, αγάπης και θαλπωρής, όχι εμπόλεμη ζώνη. Επίσης για να φέρουμε το βιβλίο πιο κοντά στα παιδιά και τους εφήβους θα κυκλοφορήσει σύντομα και συμπληρωματικό διδακτικό υλικό για να μπορούν οι εκπαιδευτικοί να δουλέψουν πολυδιάστατα, διαθεματικά με λογοτεχνία, γλωσσικές δεξιότητες, γεωγραφία, θρησκεία και ιστορία.

 

     Μένετε στη Στοκχόλμη. Σας αρέσουν τα ταξίδια;

 

Είμαι μόνιμη κάτοικος Στοκχόλμης εδώ και 15 χρόνια. Μου αρέσουν τα ταξίδια, τα φυσικά και τα πνευματικά. Έχω ταξιδέψει σε αρκετές χώρες της Ευρώπης και λίγο στην Ασία.

Έζησα επίσης και στην Αγγλία όταν σπούδαζα για το μάστερ μου στη λογοτεχνική και θεατρική μετάφραση. Είναι μεγάλος πνευματικός και ψυχικός πλούτος τα ταξίδια και η διαμονή στο εξωτερικό. Η πολιπολιτισμικότητα, η κατανόηση για τη διαφορετικότητα, ο σεβασμός για τις άλλες κουλτούρες και θρησκείες με διαμόρφωσαν, μου άνοιξαν τους ορίζοντες και νέους κόσμους, μου άλλαξαν τη ζωή και έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην κοσμοθεωρία μου.

 

 

Στην παρουσίαση του βιβλίου την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου συμμετέχουν μεγάλοι καλλιτέχνες όπως ο Γρηγόρης Βαλτινός, η Μαρία Καλλιμάνη, η Ευτυχία Μοσχάκη.  Θα διαβάσουν αποσπάσματα του βιβλίου;

 

Νιώθω πολύ τυχερή και ευγνώμων που αυτοί οι ταλαντούχοι, καταξιωμένοι και εκλεκτοί ηθοποιοί

 θα με τιμήσουν με την παρουσία τους για να στηρίξουν το βιβλίο μου. Η παρουσίαση είναι βασισμένη σε αυτούς και τις θεατρικές τους αφηγήσεις. Θα δώσουν ζωή στους χαρακτήρες του βιβλίου μου και θα μας ταξιδέψουν με τις υπέροχες ερμηνείες τους.  Μέσα σε αυτό το ιδιαίτερο κλίμα θα μιλήσει για το βιβλίο η εξαιρετική θεατρολόγος Ευγενία Μίγδου.

Τους ευχαριστώ όλους μέσα από την καρδιά μου για αυτό το δώρο! Τους θαυμάζω ως καλλιτέχνες και τους εκτιμώ απεριόριστα ως ανθρώπους.

 

 

 

 

Τελικά το καλό νικά το κακό; Τι μήνυμα περνάτε μέσω του βιβλίου σας; 

 

Θέλω να πιστεύω και να ελπίζω ότι το καλό νικά στο τέλος το κακό. Βλέπω ότι οι πολιτικοί ηγέτες δυστυχώς δεν έχουν την ικανότητα να δουν τις τρομακτικές συνέπεις που έχουν οι πόλεμοι, οι συγκρούσεις, η αλόγιστη αδιαφορία τους για την κλιματική απειλή.

Ένας λόγος που έγινα συγγραφέας είναι για να γράφω τη δική μου πραγματικότητα,

 να αλλάζω τα κακώς κείμενα. Θέλω στα βιβλία μου στο τέλος να υπερτερεί το καλό, η καλοσύνη.

 Η λογοτεχνία και η τέχνη είναι μεγάλη παρηγοριά,  μία μεγάλη διέξοδος που δίνει χαρά και ελπίδα.

 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: «Rayman ούρλιαξε» στο Θέατρο Σφενδόνη

  Η θεατρική παράσταση "Rayman ούρλιαξε", σε σκηνοθεσία του Περικλή Μουστάκη, προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία στο θεατή, ενώνοντας την υψηλής αισθητικής σκηνοθεσία με την πνευματική εμβάθυνση του περιεχομένου.  Η εξαιρετική ερμηνεία του Χάρη Φραγκούλη στον κεντρικό ρόλο του Rayman προσθέτει στοιχεία ευαισθησίας και συγκίνησης στην ανάπτυξη του χαρακτήρα και των θεμάτων που αναδεικνύονται. Η παράσταση αναδεικνύει με επιδεξιότητα την αμφιλεγόμενη σχέση μεταξύ της επιστήμης και της ανθρώπινης ψυχής, ενσωματώνοντας φιλοσοφικά ερωτήματα για τη φύση της πραγματικότητας και της ανθρώπινης ύπαρξης.  Η σκηνοθετική προσέγγιση διακρίνεται για την αρμονική σύνθεση του φυσικού και του μεταφυσικού, δημιουργώντας έναν μοναδικό και συναρπαστικό κόσμο που κεντρίζει το ενδιαφέρον του θεατή. Το θέατρο Σφενδόνη αποδεικνύεται ιδανικός χώρος για την παρουσίαση μιας τόσο πολυεπίπεδης και πρωτοποριακής παράστασης.  Με την ενθάρρυνση των θεατών να κρατήσουν ανοιχτό μυαλό και να εξερευ

Είδαμε και προτείνουμε: ΤΕΛΕΙΟΙ ΞΕΝΟΙ

  Οι τέλειοι ξένοι Η παράσταση " Οι τέλειοι ξένοι" του Π. Τζενοβέζε, σε σκηνοθεσία Γιώργου Πυρπασόπουλου & Πέτρου Λαγούτη προσφέρει μια συναρπαστική εξερεύνηση στην ανθρώπινη ψυχολογία και στις πολυσύνθετες σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων στη σύγχρονη κοινωνία. Η απλή αλλά ενδιαφέρουσα πλοκή κεντρίζει το ενδιαφέρον του κοινού, ενώ η ιδέα του παιχνιδιού με τα κινητά τηλέφωνα δημιουργεί μια συναρπαστική δυναμική που αποκαλύπτει τα μυστικά και τις αλήθειες που κρύβουν οι χαρακτήρες. Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι εξαιρετικές, με τη Μυρτώ Αλικάκη, τον Πέτρο Λαγούτη και το Δημήτρη Ξανθόπουλο να ξεχωρίζουν για την αυθεντικότητα και το συναισθηματικό βάθος των ερμηνειών τους. Η συνολική αίσθηση που προκαλείται είναι αυτή της πραγματικότητας και της ανθρωπιάς, καθώς ο καθένας από τους χαρακτήρες αποκαλύπτει τα δικά του προσωπικά τραύματα και αναζητά τη συγχώρεση και την αποδοχή. Η σκηνοθεσία είναι λιτή και αποτελεσματική, επικεντρώνοντας την προσοχή στις ερμηνείες και στην απε

Η Eλληνίδα συγγραφέας που ετοιμάζεται για το Hollywood

  "Το Βιβλίο Που Γράφεται Μόνο Του"   της   Κορίνας   Λυμνιούδη  ένα εκρηκτικό μείγμα   fantasy&   sci   fi, που αποκαλύπτει τα πλέον συναρπαστικά μυστικά στην καρδιά της Πνευματικής λογοτεχνίας, γράφτηκε μέσω “channeling” σε 49 ώρες συγγραφής και χτύπησε την πόρτα του Hollywood.  

300 παραστάσεις και συνεχίζεται η κωμωδία του Δημήτρη Καρατζιά & Μάνου Αντωνιάδη «ELIZADETH» στον Πολυχώρο VAULT / Έως και την Κυριακή των Βαΐων (28 Απριλίου 2024)

  300 παραστάσεις και συνεχίζεται η κωμωδία   του Δημήτρη Καρατζιά και Μάνου Αντωνιάδη   « ELIZADETH »   κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:15 & Κυριακές στις 18:15, έως και την Κυριακή των Βαΐων (28 Απριλίου 2024) στον Πολυχώρο VAULT            300 παραστάσεις συμπληρώνει η θεότρελη κωμωδία του Δημήτρη Καρατζιά και Μάνου Αντωνιάδη , E LIZADETH (βραβείο Καλύτερης Κωμωδίας της Χρονιάς, Σκηνοθεσίας και Α’ Ανδρικού ρόλου στα βραβεία κοινού του All4fun) και συνεχίζει την ξέφρενη πορεία της στον Πολυχώρο VAULT κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:15 & Κυριακές στις 18:15, έως την Κυριακή των Βαΐων (28 Απριλίου 2024) . Μια κωμωδία που ανατρέπει κάθε θεωρία για τον κόσμο του θεάτρου.  

«ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΕΣΣΑΣ ΒΑΛΕΡΑΙΝΑΣ» ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΟΝ «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ»

  ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΕΣΣΑΣ ΒΑΛΕΡΑΙΝΑΣ  του Γρηγορίου Ξενόπουλου Η νέα παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια Στον ρόλο της Κοντέσσας Βαλέραινας,  η μεγάλη πρωταγωνίστρια Νένα Μεντή Το  Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού  παρουσιάζει από τις  20 Δεκεμβρίου  το θεατρικό έργο  «Το Μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας»  του Γρηγορίου Ξενόπουλου, στο  «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» . Τη σκηνοθεσία του κλασικού ελληνικού έργου, που θεωρείται το αριστούργημα του Γρηγορίου Ξενόπουλου, υπογράφει ο  Πέτρος Ζούλιας  και τον ρόλο της Κοντέσσας Βαλέραινας υποδύεται η διακεκριμένη ηθοποιός  Νένα Μεντή .  Η  Μαρία Κανελλοπούλου  υποδύεται τον ρόλο της οικονόμου, ο  Νίκος Νίκας  τον γιο Κόντε Βαλέρη, ενώ η  Βασιλική Τρουφάκου  ερμηνεύει τον ρόλο της νεαρής νύφης. Μαζί τους, οι ηθοποιοί:  Δημήτρης Καπετανάκος, Δημήτρης Αριανούτσος, Μαριάννα Τουντασάκη, Γιώργος Λόξας, Φαίη Φραγκαλιώτη, Άννα-Μαρία Κατσουλάκη. 

Είδαμε και προτείνουμε: ΘΑ ΣΕ ΔΩ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ

  Θα σε δω στον παράδεισο ένα έργο τρυφερό-ρομαντικό- συγκινητικό-μεταφυσικό με ρυθμό, χιούμορ, κωμικές ατάκες, που από τις πρώτες του σκηνές κατακτάει τις καρδιές μας. Η Άννα Αδριανού, έμπειρη και ταλαντούχα όπως πάντα, στο ρόλο της ρόουζ, είναι η γυναίκα που είναι προσκολλημένη στο παρελθόν της, φαντάζεται, δεν μπορεί να ξεχάσει το μεγάλο της έρωτα, παρόλα αυτά η ίδια νοητά τον φέρνει πάντα στην καθημερινότητά της, του μιλάει και τον συναναστρέφεται! Ο Γιώργος Κοντοπόδης στο ρόλο του Ουαλς ως Φάντασμα φύλακας-άγγελος της ζωής τής, μας παραθέτει μία σπουδαία ερμηνεία, αρκετές φορές σαν αερικό, με χιούμορ συκίνηση και προβληματισμό. Το παζλ των ρόλων ολοκληρώνουν οι δύο νέοι ηθοποιοί γεμάτη ζωντάνια Δανάη Καλοπητα, που κάνει την πιστή βοηθό Αρλεν της Ρόουζ, όπου στο τέλος μας επιφυλάσσει μία έκπληξη και ο Νίκος Καραγιαννίδης στο ρόλο του νέου συγγραφέα Τζον, έχουν όλοι τους μία εντυπωσιακή χημεία που μας κρατούν καθηλωμένους καθόλη τη διάρκεια του έργου!! Η εντυπωσι