Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΘΕΑΤΡΟ ΦΙΛΙΠ : (R)EVOLUTION σε σκηνοθεσία Γιάννη Παναγόπουλου

 

 

(R)EVOLUTION

ΕΝΑΣ ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ

στο ΘΕΑΤΡΟ ΦΙΛΙΠ από 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ


 

Μπορεί ο θνητός να αγγίξει το θείο; Μπορεί ο άνθρωπος να γίνει Θεός; Αναμένουμε την εμφάνιση του επερχόμενου διάδοχού μας, του Homo Deus; Ο Yuval Noah Harari, ένας από τους πιο συναρπαστικούς ιστορικούς και φιλοσόφους της εποχής μας, καταγράφει στο βιβλίο του «21 Μαθήματα για τον 21ο αιώνα», μια σειρά από στοχασμούς για την πορεία της ανθρωπότητας. Το πασίγνωστο αυτό  βιβλίο  αποτέλεσε  την έμπνευση για το έργο (R)Evolution των Yael Ronen και Dimitrij Schaad.

 

To (R)EVOLUTION, σε σκηνοθεσία  του Γιάννη Παναγόπουλου, θα ανοίξει στα τέλη Νοεμβρίου το πρόγραμμα του Θεάτρου ΦΙΛΙΠ (που κι αυτό αποτελεί το προϊόν μιας εξελικτικής διαδικασίας : μετά από πολλά χρόνια λειτουργίας ως σινεμά, έγινε θέατρο από την Olympia Culture). Οι συντελεστές συναποτελούν μια δυναμική νεανική ομάδα. Παίζουν οι  Νατάσσα Εξηνταβελώνη Κώστας Νικούλι Σπύρος Σταμούλης, Χρήστος Σταθούσης, Λυδία Τζανουδάκη

 

 

Το έργο

Η ψηφιακή επανάσταση κάνει τη ζωή μας ευκολότερη και γεμάτη υποσχέσεις. Στο κοντινό μας μέλλον είναι πράγματι πιθανό να έχουμε πρόσβαση σε εμφυτεύματα με την δυνατότητα να ανιχνεύσουν ασθένειες,  ακόμα και τον καρκίνο, την πρώτη ημέρα που εμφανίζονται στο σώμα μας. Ταυτόχρονα, η ίδια τεχνολογία μπορεί να οδηγήσει σε ψηφιακές δικτατορίες, στις οποίες τα δεδομένα μας γίνονται εργαλείο στα χέρια λίγων, αλγόριθμοι ορίζουν την αγορά εργασίας, άνθρωποι βιώνουν συμβιωτικές σχέσεις με τεχνητή νοημοσύνη και εικονικές πραγματικότητες. Τι μπορεί να σημαίνουν όλα αυτά για την «ελεύθερη βούληση»; Είναι πλέον σίγουρο πως γύρω μας δημιουργείται ένας καινούργιος κόσμος στον οποίο καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του και να καταλάβουμε τις ουτοπικές αλλά και τις δυστοπικές του διαστάσεις. 

 

Μέσα σ’ αυτή τη συνθήκη, οι σκέψεις του Yuval Noah Harari γίνονται το σημείο εκκίνησης για τη θεατρική αποτύπωση σκηνών από ένα πιθανό άμεσο μέλλον. Τέσσερις ιστορίες που μπλέκονται μεταξύ τους

Ένα ζευγάρι θέλει να αποκτήσει ένα γενετικά τροποποιημένο παιδί και επισκέπτεται ένα Ινστιτούτο Ευγονικής. 

Ένας επιστήμονας, εργαζόμενος στο Ινστιτούτο, αντιμετωπίζει προβλήματα με τον σύντροφό του

Μια γυναίκα  βιώνει την απόλυτη μοναξιά σε έναν κόσμο που αλλάζει

Και ενορχηστρωτές όλων: οι υπολογιστές, η τεχνολογία, η ψηφιακή πραγματικότητα.

Οι συγγραφείς

 

Η Yael Ronen, γεννημένη στην Ιερουσαλήμ το 1976, είναι θεατρική σκηνοθέτις και συγγραφέας. Είναι γνωστή για την πρωτότυπη και χιουμοριστικά προκλητική εξέταση των σημερινών αντιπαραθέσεων. Στις πολυβραβευμένες θεατρικές της παραστάσεις αντικατοπτρίζει αμφιλεγόμενα παγκόσμια πολιτικά ζητήματα, ιστορικές ή πολιτισμικές συγκρούσεις μπλέκοντάς τα με τις προσωπικές εμπειρίες των ηθοποιών της. Σταθερή συνεργάτις και σκηνοθέτις του θεάτρου Maxim Gorki του Βερολίνου, έχει κληθεί τα τελευταία χρόνια στο Αμβούργο για τα έργα «Common Ground», «The Situation» και «Winterreise». Το (R)Evolution είναι η πρώτη της δουλειά με το ensemble του Thalia Theatre.

Το 2017 έλαβε το βραβείο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Theater der Welt 2017» και ανέβασε το «Winterreise رحلة الشتاء» στο θέατρο Maxim Gorki με το νεοϊδρυθέν Exil Ensemble. Την ίδια χρονιά, η Yael Ronen έλαβε το Βραβείο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και το 14ο “Βραβείο Ευρώπης για τις Θεατρικές Πραγματικότητες” και προσκλήθηκε στις Ημέρες Θεατρικών Συγγραφέων 2017 στο Deutsches Theatre με την παραγωγή της «Point of no Return» (Münchner Kammerspiele).

Ο Dimitrij Schaad γεννήθηκε στο Καζακστάν το 1985. Από το 2005 έως το 2009 σπούδασε στη Βαυαρική Ακαδημία Θεάτρου August Everding και στην Ακαδημία Θεάτρου της Αγίας Πετρούπολης. Υπήρξε μέλος του ensemble του Θέατρο του Μπόχουμ την περίοδο 2010-13. Έχει συνεργαστεί με σκηνοθέτες όπως οι Roger Vontobel, Sebastian Nübling, Jan Klata και Jan Neumann. Το 2011 τιμήθηκε με το «Βραβείο Θεάτρου Μπόχουμ», ενώ βραβεύτηκε στο φεστιβάλ «NRW Theatretreffen»  με το βραβείο του καλύτερου νέου ηθοποιού. Την περίοδο  2013-2019 υπήρξε μέλος του ensmble του θεάτρου Gorki του Βερολίνου. Το 2014, οι κριτικοί στην ετήσια έρευνα του περιοδικού «Theater heute» τον επέλεξαν ως τον νέο ηθοποιό της χρονιάς. Στο ρεπερτόριο το θεάτρου Gorki παίζει, μεταξύ άλλων, στα DER RUSSE IST EINER DER BIRKEN LIEBT (Όλοι οι Ρώσοι αγαπούν τις σημύδες), DAS KOHLHAAS-PRINZIP,  THE SITUATION (The Kohlhaas Principle), THE SITUATION and DeNIAL, όλα σε σκηνοθεσία Yael Ronen, έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσαρμογή Fallada του Hakan Savaş Mican KLEINER MANN – WAS NUN;, καθώς και στο GET DEUTSCH OR DIE TRYIN' του Necati Öziri, σε σκηνοθεσία Sebastian Nübling. Μαζί με την Yael Ronen εκτός από το ( R)Εvolution, έχουν γράψει και το έργο OPERATION MINDFUCK – BASED ON A TRUE STORY BUT NOT REALLY

 

Ο σκηνοθέτης

 

Γιάννης Παναγόπουλος

Απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Μεταπτυχιακού Προγράμματος του τμήματος Θεατρικών Σπουδών (Καλών Τεχνών): "Σκηνική Πρακτική: Διδακτική και Κοινωνικές Εφαρμογές" του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Διετέλεσε καλλιτεχνικός επιμελητής στις Τελετές Έναρξης και Λήξης των Special Olympics 2011 στην Αθήνα , αναπληρωτής καλλιτεχνικός διευθυντής για τη διεκδίκηση του Μεσολογγίου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Ευρώπης 2021.Έχει εργαστεί ως ηθοποιός και σκηνοθέτης στο Εθνικό Θέατρο, στο Φεστιβάλ Επιδαύρου και Αθηνών, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, στο Δημοτικό Μουσικό Θέατρο “Ολύμπια- Μαρία Κάλλας και στο θέατρο Θησείον. Εργάστηκε ως συνεργάτης σκηνοθέτης του Εθνικού Θεάτρου στην παράσταση "Ο ορφανός Τζάο", σε  σκηνοθεσία του Ουάν Σιαογίν, στο πλαίσιο της διμερούς διακρατικής συμφωνίας των Εθνικών Θεάτρων  της Ελλάδας και της Κίνας.

Την περίοδο 2016-2017 σκηνοθέτησε τις παραστάσεις "Θουκυδίδης Δραματικός, Τα περί Πλάταιαν και άλλα δεινά" και "Θουκυδίδης Δραματικός. Πολέμου Ειρωνείες: Τα εν Πύλω και εν Ιθώμη Δράματα" στο πλαίσιο του σπουδαστικού προγράμματος “Θουκυδίδης Δραματικός" το οποίο απευθυνόταν σε σπουδαστές και αποφοίτους Δραματικών Σχολών και Κλασικών Γραμμάτων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι παραστάσεις παρουσιάστηκαν στο Θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης, στο Αρχαίο Θέατρο  της Δωδώνης, στο Φεστιβάλ Αισχυλείων στην Ελευσίνα, στο Θέατρο Τέχνης - Κάρολος Κουν και στο θέατρο του Ιδρύματος Β.&Μ. Θεοχαράκη.

Από το 2019 διδάσκει το μάθημα της Υποκριτικής - Αυτοσχεδιασμού στη Δραματική Σχολή του Πειραϊκού Συνδέσμου.

Τέλος, είναι υπεύθυνος της Αναβάθμισης της Δραματικής Σχολή του Εθνικού Θεάτρου

 

 

 

Κείμενο

Yael Ronen

και Dimitrij Schaad

Εμπνευσμένο από τα έργα του Yuval Noah Harari


                                      Μετάφραση- Σκηνοθεσία

Γιάννης Παναγόπουλος


                                       Μουσική/ Sound Design

Ελντίνα Παπαναστασίου


                                  Σκηνογραφία/Ενδυματολογία

Δήμος Κλιμενώφ


                                                Κινησιολογία

Κατερίνα Φώτη

 

Σχεδιασμός Φωτισμών 

Εβίνα Βασιλακοπούλου


                                     Video Art/ Video Mapping

Χρήστος Συμεωνίδης

 

 

Βοηθός Σκηνοθέτη

Ζωή Μυλωνά



Ηθοποιοί

(με αλφαβητική σειρά)

Νατάσα Εξηνταβελώνη

Κώστας Νικούλι

Σπύρος Σταμούλης

Χρήστος Σταθούσης

Λυδία Τζανουδάκη

 

 

‘Έναρξη Παρασκευή 25 Νοεμβρίου

Παραστάσεις:  Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο ώρα 21.00

Κυριακή ώρα 19:00

Θέατρο ΦΙΛΙΠ, Θάσου 11, Κυψέλη

Διάρκεια παράστασης: 90’

Τιμές εισιτηρίων: 17, 14, 10

Early birds έως 20 Νοεμβρίου: 10 Ε

 

Εισιτήρια:  Givemetickets.gr

                    https://givemetickets.gr/product/revolution/

 

Μια νέα πλατφόρμα φιλοξενεί την προπώληση του Θεάτρου ΦΙΛΙΠ. Η νέα, εύχρηστη και πλούσια σε περιεχόμενο πλατφόρμα ticketing  δίνει τη δυνατότητα να αγοράσει κανείς  εύκολα και γρήγορα εισιτήρια για θέατρο, μουσική, μουσεία, πολιτιστικά πάρκα, κινηματογράφο, αθλητικές εκδηλώσεις ή και να δει το θέαμα της επιλογής του  οn demand!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: Επισκέπτης

  Επισκέπτης Το έργο "Επισκέπτης" του Έρικ Εμμάνουελ Σμίτ αποτελεί μια συναρπαστική θεατρική εμπειρία που συνδυάζει διακριτικά μυθοπλασία και αληθινά γεγονότα από τη ζωή του διάσημου Σίγκμουντ Φρόιντ. Με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του, το έργο προσφέρει μια βαθιά εξερεύνηση της ανθρώπινης ψυχής, προκαλώντας το θεατή να αναζητήσει την αλήθεια και την πνευματική εξέλιξη. Η ερμηνεία του Μάνου Βακούση στον ρόλο του Επισκέπτη είναι άψογη, καθηλώνοντας το κοινό και μεταφέροντάς το σε έναν κόσμο γεμάτο μυστήριο και ανατροπές. Η εξαιρετική σκηνοθεσία του Σωτήρη Τσαφούλια δίνει ζωή στο έργο, ενώ οι εξαιρετικές ερμηνείες των υπολοίπων ηθοποιών προσθέτουν βάθος και συναισθηματική εντάση στην παράσταση. Μέσα από το συναρπαστικό πλέγμα της πλοκής, το έργο αναδεικνύει τα βαθύτερα ζητήματα της ανθρώπινης ψυχολογίας και της πνευματικής αναζήτησης. Ο διάλογος μεταξύ του άθεου Φρόιντ και του μυστηριώδους Επισκέπτη ανοίγει παράθυρα σε φιλοσοφικές συζητήσεις που αναδεικνύουν τη σύνθετη φύση τ

Είδαμε και προτείνουμε: ΤΕΛΕΙΟΙ ΞΕΝΟΙ

  Οι τέλειοι ξένοι Η παράσταση " Οι τέλειοι ξένοι" του Π. Τζενοβέζε, σε σκηνοθεσία Γιώργου Πυρπασόπουλου & Πέτρου Λαγούτη προσφέρει μια συναρπαστική εξερεύνηση στην ανθρώπινη ψυχολογία και στις πολυσύνθετες σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων στη σύγχρονη κοινωνία. Η απλή αλλά ενδιαφέρουσα πλοκή κεντρίζει το ενδιαφέρον του κοινού, ενώ η ιδέα του παιχνιδιού με τα κινητά τηλέφωνα δημιουργεί μια συναρπαστική δυναμική που αποκαλύπτει τα μυστικά και τις αλήθειες που κρύβουν οι χαρακτήρες. Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι εξαιρετικές, με τη Μυρτώ Αλικάκη, τον Πέτρο Λαγούτη και το Δημήτρη Ξανθόπουλο να ξεχωρίζουν για την αυθεντικότητα και το συναισθηματικό βάθος των ερμηνειών τους. Η συνολική αίσθηση που προκαλείται είναι αυτή της πραγματικότητας και της ανθρωπιάς, καθώς ο καθένας από τους χαρακτήρες αποκαλύπτει τα δικά του προσωπικά τραύματα και αναζητά τη συγχώρεση και την αποδοχή. Η σκηνοθεσία είναι λιτή και αποτελεσματική, επικεντρώνοντας την προσοχή στις ερμηνείες και στην απε

Είδαμε και προτείνουμε: «Rayman ούρλιαξε» στο Θέατρο Σφενδόνη

  Η θεατρική παράσταση "Rayman ούρλιαξε", σε σκηνοθεσία του Περικλή Μουστάκη, προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία στο θεατή, ενώνοντας την υψηλής αισθητικής σκηνοθεσία με την πνευματική εμβάθυνση του περιεχομένου.  Η εξαιρετική ερμηνεία του Χάρη Φραγκούλη στον κεντρικό ρόλο του Rayman προσθέτει στοιχεία ευαισθησίας και συγκίνησης στην ανάπτυξη του χαρακτήρα και των θεμάτων που αναδεικνύονται. Η παράσταση αναδεικνύει με επιδεξιότητα την αμφιλεγόμενη σχέση μεταξύ της επιστήμης και της ανθρώπινης ψυχής, ενσωματώνοντας φιλοσοφικά ερωτήματα για τη φύση της πραγματικότητας και της ανθρώπινης ύπαρξης.  Η σκηνοθετική προσέγγιση διακρίνεται για την αρμονική σύνθεση του φυσικού και του μεταφυσικού, δημιουργώντας έναν μοναδικό και συναρπαστικό κόσμο που κεντρίζει το ενδιαφέρον του θεατή. Το θέατρο Σφενδόνη αποδεικνύεται ιδανικός χώρος για την παρουσίαση μιας τόσο πολυεπίπεδης και πρωτοποριακής παράστασης.  Με την ενθάρρυνση των θεατών να κρατήσουν ανοιχτό μυαλό και να εξερευ

Είδαμε και προτείνουμε: "Waiting for Godot" at Theatre of the No

  A Masterful Exploration of Existence: "Waiting for Godot" at Theatre of the No   The Theatre of the No in Athens boldly inaugurated its presence with a riveting rendition of Samuel Beckett’s timeless masterpiece, "Waiting for Godot." Directed by the visionary Nikos Dionysios, this production breathed new life into the existential musings of Beckett's iconic play.   From the moment the curtain rose on Thursday, April 18th, audiences were captivated by the profound themes and poignant performances that unfolded on stage. With a stellar international and Greek cast, led by the talented direction of Nikos Dionysios, the production brought a fresh perspective to one of the most important theatrical works of the 20th century.   At its core, "Waiting for Godot" delves into the depths of human existence, exploring themes of loneliness, dependency, and the relentless pursuit of meaning in a world shrouded in uncertainty. Through the lens of two pr

Είδαμε και προτείνουμε: «ELIZADETH»

Η θεότρελη κωμωδία "Elizadeth" παρουσιάζει έναν κακόφημο θίασο που προσπαθεί να ανεβάσει ένα ανιστόρητο μιούζικαλ εν μέσω πανδημίας, με λάθος ηθοποιούς, λάθος έργο και λάθος περίοδο. Η πλοκή επικεντρώνεται στις περιπέτειες και τα κωμικά περιστατικά που συμβαίνουν στους χαρακτήρες του θεάτρου καθώς προετοιμάζονται για την παράσταση, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα τα δικά τους προβλήματα και συγκρούσεις. Η παράσταση αναπτύσσει έναν θίασο με ετερόκλητα πρόσωπα, καθένα από τα οποία έχει τα δικά του "κουσούρια" και προβλήματα. Οι θεατρίνοι χαρακτηρίζονται από μωροφιλοδοξίες, αλαζονείες, βεντετιλίκια, ανταγωνισμούς, αντιζηλίες, έρωτες, μίση και πάθη, δημιουργώντας έναν καυστικό και διασκεδαστικό κόσμο. Η Κυπραία που θέλει να γίνει πρωταγωνίστρια, ο ξεπεσμένος αλκοολικός, η σταρ που ξεπέφτει διότι δεν μπορεί να κάνει την παρθένα, ο εξαιρετικός μουσικός με τις τρομερές και κυρίως « πρωτότυπες » μουσικές του Έλτον Λεμπέση και φυσικά η βουλιμική ιέρεια της τέχνης δεν θα αφήσου

Είδαμε και προτείνουμε: Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;

  Ποιος ανακάλυψε την Αμερική; Άλλο ένα μικρό διαμαντάκι στο φιλόξενοvο Project R είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε και πολύ το χαρήκαμε. Ένα κοινωνικό επίκαιρο κείμενο της αδικοχαμένης Χρύσας Σπηλιώτη, με το εξαιρετικό δίδυμο ηθοποιών Μαριάνθης Κυρίου και Ζώης Μουκουλη σε μία μεταξύ τους θεατρική καλοδουλεμένη χημεία με ένταση-πάθος-ενέργεια με απίστευτο μεράκι σκέρτσο και τσαχπινιά, μπαινοβγαίνουν σε διαφόρους ρόλους και ηλικίες με απίστευτη ευκολία και άνεση, με την εναλλαγή σκηνών μεταξύ σοβαρού και αστείου, παραθέτοντας μία υπέροχη παράσταση από την αρχή μέχρι και το συγκινητικό φινάλε! Η ευρηματική σκηνοθεσία του Κώστα Ανταλόπουλου με το γρήγορο-σκηνικό ξέφρενο ρυθμό της προσφέρει μία ζωντανή ξεσηκωτική παράσταση, σε ένα μαγικό ταξίδι με λόγια και κινήσεις,γέλιο-δάκρυα-αγάπη- έρωτα- μουσικές και συγκινήσεις.. Οι δύο γυναίκες στήριγμα η μία στην άλλη μέχρι το τέλος παλεύουν να ανακαλύψουν την ταυτότητά τους και τη δική τους Αμερική!! Πόσους σταθμούς μπορεί να έχει η ζωή μα