ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ | ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΙΟΥΡΤΣΑΚΗΣ | ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ

 


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΙΟΥΡΤΣΑΚΗΣ | ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ

ΌΤΑΝ ΟΛΑ ΚΡΕΜΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΜΙΑ ΚΛΩΣΤΗ. ΕΣΑΕΙ ΑΤΕΛΕΙΩΤΟ ΨΗΦΙΔΩΤΟ

 

Την Πέμπτη 14 Απριλίου στις 19:30 η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και οι Εκδόσεις Πατάκη παρουσιάζουν το βιβλίο του Γιάννη Κιουρτσάκη με τίτλο «Όταν όλα κρέμονται από μια κλωστή». Εσαεί ατελείωτο ψηφιδώτο.

 

Ο συγγραφέας θα συνομιλήσει με τη συγγραφέα και κριτικό λογοτεχνίας, Κατερίνα Σχοινά.

 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας, Σταδίου 24 και θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι Youtube και στη σελίδα Facebook του ΙΑΝΟΥ.

 

Λόγω των υγειονομικών συνθηκών και τα ισχύοντα μέτρα η παρακολούθηση τους με φυσική παρουσία γίνεται υποχρεωτικά με ηλεκτρονική κράτηση στο ianos.gr. Η είσοδος στο χώρο εκδηλώσεων στο (Cafe IANOS) επιτρέπεται μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης (έως 3 μήνες) και έλεγχο ταυτοπροσωπίας .

 

Link προκράτησης: https://bit.ly/36rhe5F

Για την είσοδο σας είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο ianos.gr ή στο ταμείο του βιβλιοπωλείου την ημέρα της εκδήλωσης και εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις.

 

Μέγιστος αριθμός θεατών: 85 άτομα. Ελάχιστη κατανάλωση: 4€

 

Link εκδήλωσης:  https://bit.ly/3D9ioP1

Link βιβλίου: https://bit.ly/3Lbwd2f

 

 

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Το βιβλίο αυτό είναι μια αλυσίδα στοχασμών και αφορισμών γύρω από ποικίλα αλλά αλληλένδετα θέματα: Ευρώπη και Ελλάδα, τεχνολογία και παγκοσμιοποίηση, κοινωνικοοικονομικές κρίσεις και κλιματική καταστροφή, αποδυνάμωση της δημοκρατίας και άνοδος του αυταρχισμού, ρήξη του οργανικού δεσμού φύσης-πολιτισμού, αναζήτηση μιας ηθικής ανθρωπολογίας για τους καιρούς μας, ιστορική μνήμη και δημιουργία… Γιατί τίποτε δεν μπορεί πια να ιδωθεί ξεχωριστά. Όλα συγκλίνουν στο κρισιμότερο ερώτημα αυτού του αιώνα: πώς οι θαυμαστές δυνατότητες που μας υπόσχονται, εδώ και χιλιετίες, οι θρησκείες, οι φιλοσοφίες, οι επιστήμες, οι τέχνες, κοντολογίς ολόκληρος ο ανθρώπινος πολιτισμός έχουν φτάσει στο σημείο να υπονομεύουν τα ίδια του τα θεμέλια – τη φύση που μας γέννησε, την ψυχή που τον έθρεψε και την ίδια τη ζωή; Αυτό το αγωνιώδες ερώτημα δεν αντιμετωπίζεται με τεχνοκρατικές λύσεις. Αλλά ούτε μια πολιτική απάντηση αρκεί, όταν και οι πιο λειτουργικές δημοκρατίες αδυνατούν να εμποδίσουν τον αμείλικτο ανταγωνισμό των Ισχυρών, προκειμένου να επιβληθούν με τη βία στους πιο αδύναμους, ρημάζοντας λίγο ακόμα τον πλανήτη. Θα χρειαζόμασταν μιαν –απίθανη για την ώρα– συλλογική αφύπνιση της κοινωνίας των πολιτών σε κάθε χώρα, ικανή να σπρώξει τις κυβερνήσεις, αλλά και την καθεμιά και τον καθένα από εμάς, να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο αισθανόμαστε, σκεφτόμαστε και ζούμε σ’ αυτόν τον κόσμο.

 

Έτσι, το ανά χείρας βιβλίο δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια αμήχανη πρόσκληση ανοιχτού διαλόγου στον καθένα, με την ενδόμυχη προσδοκία ότι η ποθητή απάντηση μπορεί να φωλιάζει στο συλλογικό σώμα, όπως και στην ψυχή του πιο ταπεινού, του πιο ασήμαντου φαινομενικά ανθρώπου. Από αυτή την άποψη, κλείνει την άτυπη τριλογία που ξεκίνησε με Το ζητούμενο του ανθρώπου και συνεχίστηκε με το Γυρεύοντας στην εξορία την πατρίδα σου. Συνάμα διευρύνει το άνοιγμα στον συνάνθρωπο που χαρακτηρίζει ολόκληρο το έργο του Γιάννη Κιουρτσάκη – μελέτες, μυθιστόρημα, δοκίμια. Σταθερό ζητούμενο: η ανθρώπινη δημιουργία ως εύθραυστο αλλά αναντικατάστατο ανάχωμα στην επέλαση του παραλογισμού και της βαρβαρότητας. Ή αλλιώς: ο ακούραστος αγώνας να ζήσουμε μιαν ανθρώπινη ζωή, ακόμα και μέσα σ’ έναν απάνθρωπο κόσμο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Χλόη Αντωνοπούλου Μουζακίτη: " Για εμένα όμως η υπέρτατη αρετή που οφείλουμε να κατακτήσουμε σε αυτή τη ζωή είναι αύτη του ενήλικα που θέλει να βουτήξει το δάχτυλό του σε κάθετι νέο και να το γευτεί".

Εύη Μαραζοπούλου: "Η Σερβιτόρα και κάθε ήρωας μέσα σ’ αυτήν αντιπροσωπεύει τον σύγχρονο άνθρωπο, που έχει να αντιμετωπίσει σκοπέλους, εσωτερικούς ή εξωτερικούς".