ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΟΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΕΝΑ ΝΕΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ

 

ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΟΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ

ΕΝΑ ΝΕΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ

 

ΜΕΤΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ  Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΚΛΑΟΥΣ ΣΒΑΜΠ

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΟΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ

 


 

 Η αρχή του καπιταλισμού των ενδιαφερόμενων μερών απαιτεί από τους ηγέτες των επιχειρήσεων να ορίσουν την αποστολή τους ως τη δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας όχι μόνο για τους μετόχους αλλά και για τους πελάτες, τους προμηθευτές, τους υπαλλήλους, τις κοινότητες και άλλους. Τα κέρδη και οι αποδόσεις έχουν σημασία, φυσικά.

Oι εταιρείες προσανατολίζονται να εξυπηρετούν τα συμφέροντα όλων των ενδιαφερομένων τους. Μεταξύ των βασικών ενδιαφερομένων είναι οι πελάτες, οι προμηθευτές, οι εργαζόμενοι, οι μέτοχοι και οι τοπικές κοινωνίες.

Κομμάτι-κομμάτι, αυτό το νέο βιβλίο του καθηγητή Klaus Schwab, Ιδρυτή και Προέδρου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, μοιράζεται απαντήσεις για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη της παγκόσμιας οικονομίας, πλούσιους και φτωχούς, κατοχυρωμένους και αποζημιωμένους, δεσμευμένους ή αναζητούντες. Ο στόχος είναι η αντιμετώπιση προβλημάτων και η παροχή λύσεων, ενδιαφερόμενο μέρος προς ενδιαφερόμενο μέρος, χώρα προς χώρα, πολίτης του κόσμου προς παγκόσμιο πολίτη.

Στο επίκεντρο της επίλυσης του παζλ -- και της αντιμετώπισης της παγκόσμιας διαταραχής και αβεβαιότητας -- βρίσκονται τρία αναγνωρίσιμα ζητήματα που πρέπει να ταιριάζουν: Πρώτον, η εισοδηματική και άλλες ανισότητες μέσα στις κοινωνίες αυξάνεται, ενώ η αύξηση της παραγωγικότητας και των μισθών επιβραδύνθηκε και οι χώρες επιβαρύνονται από χρέη. Δεύτερον, η ισχύς στην αγορά των μεγαλύτερων εταιρειών του κόσμου έφτασε σε πρωτοφανή επίπεδα, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τη διάδοση της καινοτομίας και τα κέρδη παραγωγικότητας. Και τρίτον, η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων οδηγεί σε επιδείνωση του περιβάλλοντος, επηρεάζοντας τις ζωές πολλών προς το χειρότερο.

 

Τι προκάλεσε τα προβλήματα.

Μια κακώς  διαχειριζόμενη παγκοσμιοποίηση ή η άνοδος της τεχνολογίας που ευνοεί  τους λίγους, οι πιθανοί  ένοχοι είναι λεγεώνες.  Σε  κάθε  περίπτωση, ο Schwab υποστηρίζει ότι το τρέχον σύστημά μας δεν κατάφερε να καταχωρήσει σωστά και να αντιμετωπίσει πολλά από τα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε τώρα.

Δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις και κανένας μεμονωμένος ενδιαφερόμενος δεν μπορεί να τις δώσει. Αλλά είναι βέβαιο ότι οι μεμονωμένοι παράγοντες έχουν πρακτικές και ότι οι πολιτικές έχουν σημασία, όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση εξωτερικών δυνάμεων. Επιπλέον, όπως δείχνουν οι ιστορίες επιτυχίας από την Ελβετία έως τη Σιγκαπούρη και από την Κόστα Ρίκα έως την Κίνα, τα κοινωνικά αποτελέσματα θα είναι βέλτιστα μόνο όταν η κυβέρνηση, οι επιχειρήσεις και τα άτομα παίζουν όλοι τους αντίστοιχους ρόλους τους και συμφωνούν σε ένα κοινωνικό συμβόλαιο με κοινή ευθύνη

 

 

Ο καθηγητής Κλάους Σβαµπ γεννήθηκε το 1938 στο Ράβενσµπουργκ της Γερµανίας. Είναι ο ιδρυτής και ο εκτελεστικός πρόεδρος του Παγκόσµιου Οικονοµικού Φόρουµ. Το 1971 δηµοσίευσε το έργο Modern Enterprise Management in Mechanical Engineering, στο οποίο υποστήριζε ότι µια εταιρεία δεν πρέπει να υπηρετεί µόνο τους µετόχους, αλλά όλα τα ενδιαφερόµενα µέρη, προκειµένου να επιτύχει τη µακροπρόθεσµη οικονοµική µεγέθυνση και ευηµερία. Για να προωθήσει την έννοια του ενδιαφερόµενου µέρους, ο Σβαµπ ίδρυσε, το ίδιο έτος, το Παγκόσµιο Οικονοµικό Φόρουµ.

Ο καθηγητής Σβαµπ έχει διδακτορικό στα οικονοµικά (Πανεπιστήµιο του Φράιµπουργκ) και στη µηχανική (Ελβετικό Οµοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας) και µάστερ στη δηµόσια διοίκηση από τη Σχολή ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης Τζ. Φ. Κένεντι, του Πανεπιστηµίου Χάρβαρντ. Το 1972, εκτός από τον ηγετικό ρόλο του στο Φόρουµ, άρχισε να διδάσκει ως καθηγητής στο Πανεπιστήµιο της Γενεύης, όπου σήµερα είναι επίτιµος διδάκτωρ. Σε όλη την επαγγελµατική σταδιοδροµία του έχει λάβει πολλές διεθνείς διακρίσεις, συµπεριλαµβανοµένων δεκαεφτά τιµητικών διδακτορικών.

Μεταξύ άλλων εθνικών διακρίσεων, χρίστηκε ιππότης στη Γαλλία (Ιππότης της Λεγεώνας της Τιµής, 1997), στην Αγγλία (από τη βασίλισσα Ελισάβετ II, Ιππότης ∆ιοικητής του Τάγµατος του Αγίου Μιχαήλ και του Αγίου Γεωργίου, 2006) και στη Γερµανία (Ιππότης ∆ιοικητής του Σταυρού, 2012). Έλαβε επίσης το Παράσηµο του Τάγµατος του Ανατέλλοντος Ηλίου της Ιαπωνίας (2013).

Μετά από την πρώτη του εκδοτική προσπάθεια, έχει γράψει και συν-γράψει πολλά βιβλία και εκθέσεις, στα οποία συµπεριλαµβάνονται η ετήσια Παγκόσµια Έκθεση για την Ανταγωνιστικότητα (1979-σήµερα) του Παγκόσµιου Οικονοµικού Φόρουµ, The Fourth Industrial Revolution (2016, διεθνές µπεστ σέλερ, που µεταφράστηκε σε τριάντα γλώσσες), Shaping the Future of the Fourth Industrial Revolution (2018, µε τον Νίκολας Ντέιβις) και Η Μεγάλη Επανεκκίνηση (2020, µε τον Τιερί Μαλερέ, που κυκλοφορεί επίσης από τις Εκδόσεις Λιβάνη).

Παράλληλα µε την ηγετική θέση του στο Παγκόσµιο Οικονοµικό Φόρουµ, έβαλε τα θεµέλια, µαζί µε τη σύζυγό του Χίλντε, του Ιδρύµατος Σβαµπ για την Κοινωνική Επιχειρηµατικότητα (1998), ίδρυσε το Φόρουµ των Νέων Παγκόσµιων Ηγετών (2006) και την Κοινότητα Παγκόσµιων ∆ιαµορφωτών (2011). Κατοικεί στη Γενεύη µε τη σύζυγό του.

 

Ο Πέτερ Βανχάµ είναι επικεφαλής του Συµβουλίου Επικοινωνιών και ∆ιεθνών ΜΜΕ του προέδρου του Παγκόσµιου Οικονοµικού Φόρουµ. Προηγουµένως, ήταν επικεφαλής των δηµοσίων σχέσεων του Φόρουµ µε τα αµερικανικά ΜΜΕ, στη Νέα Υόρκη, και εργάστηκε ως δηµοσιογράφος στη Φιλαδέλφεια, στο Λονδίνο, στη Ζυρίχη και στο Βερολίνο.

Είναι συγγραφέας του Before I Was CEO (2016), όπου αφηγείται τα διδάγµατα ζωής και επαγγελµατικής σταδιοδροµίας διευθυνόντων συµβούλων πριν φτάσουν στην κορυφή, και έχει συµβάλει σε θέµατα που αφορούν τις αναδυόµενες αγορές και την επιχειρησιακή ηγεσία στους Financial Times, στο Business Insider, στο Harvard Business Review και σε πολλά άλλα ΜΜΕ. Έχει µεταπτυχιακά διπλώµατα στην επιχειρηµατική και οικονοµική δηµοσιογραφία (Πανεπιστήµιο Κολούµπια) και στην εµπορική µηχανική (KU Leuven). Ζει στη Γενεύη µε τη σύζυγό του, Βαλέρια.

 

Ι∆508

ISBN 978-960-14-3716-3

 

 

 

Αθήνα 2022

Σειρά: ΠΟΛΙΤΙΚΗ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σελίδες: 512

Τιμή:  € 22,50 (με ΦΠΑ)

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Χλόη Αντωνοπούλου Μουζακίτη: " Για εμένα όμως η υπέρτατη αρετή που οφείλουμε να κατακτήσουμε σε αυτή τη ζωή είναι αύτη του ενήλικα που θέλει να βουτήξει το δάχτυλό του σε κάθετι νέο και να το γευτεί".