Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΝΕΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ: Γεωργία Νταγάκη - "Το δικό μας σκοτάδι"

 

ΓΕΩΡΓΙΑ ΝΤΑΓΑΚΗ

"Το δικό μας σκοτάδι"

Δείτε το video

Είναι πάντα δύσκολο να προσεγγίσεις τραγούδια-ορόσημα περασμένων δεκαετιών, εκτός αν τα αγγίξεις με το δικό σου ύφος και ταυτότητα. 

Αυτό επιχειρεί η Γεωργία Νταγάκη με το κλασικό "Our Darkness" της Anne Clark από το -τόσο μακρινό πια- 1984. Δηλωτικό μιας ολόκληρης εποχής και ορόσημο για την ηλεκτρονική μουσική. Mόνο που στη δική της απόδοση, η κρητική λύρα, σήμα κατατεθέν της, είναι αυτή που συνοδεύει το επιθετικό beat του τραγουδιού.

Όπως λέει η ίδια "η απόφαση να το αποδώσω στα ελληνικά, έφερε για εμένα την επιπλέον ευθύνη να δικαιώσω την επιλογή μιας διασκευής, γνωρίζοντας πως έχω στα χέρια μου ένα τραγούδι που είναι για πολλούς ο ύμνος της γενιάς τους".

Ο συγγραφέας Γιάννης Πλιάγκος έκανε την ελληνική απόδοση των στίχων, μένοντας όσο πιο κοντά γινόταν στο πρωτότυπο, μα θέλοντας περισσότερο να μεταφέρει το κλίμα εκείνης της εποχής αλλά και αυτή την απαράμιλλη αίσθηση του να είσαι νέος και ν’ αγαπάς με δύναμη –το 1984, σήμερα και... πάντα!

Παράλληλα εκφράζει όλα όσα νιώθουμε σε αυτή την περίεργη εποχή που διανύουμε, μένοντας αναγκαστικά μακριά ο ένας από τον άλλον, με τις ζωές μας σε μια ιδιότυπη παύση. Οι στίχοι του τραγουδιού «το πάθος για το κορμί, το πάθος για τη ζωή, το πάθος για λίγο ακόμα, για παραπάνω, για πιο πολύ...», μοιάζουν ξαφνικά να διεκδικούν εμφατικά όλα όσα σήμερα δεν μας επιτρέπεται να κάνουμε, μα κυρίως την ανάγκη όχι απλώς να ζούμε, αλλά να ζούμε μαζί, να μοιραζόμαστε ακόμη και το σκοτάδι μας, μέχρι επιτέλους να βγούμε στο φως.

Αυτό το πάθος είναι που χαρακτηρίζει και την προσεχή διεθνή κυκλοφορία της Γεωργίας Νταγάκη, το album "Pathos", που θα περιλαμβάνει και "Το δικό μας σκοτάδι" και θα κυκλοφορήσει σύντομα. 


 


Βιογραφικό

Η Γεωργία Νταγάκη είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πρόσωπα της σύγχρονης ελληνικής μουσικής και η μόνη γυναίκα μουσικός που έχει ταυτιστεί με την Κρητική λύρα, διαδίδοντας τον ήχο της σε όλο τον κόσμο μέσα από σημαντικές συνεργασίες με διεθνείς καλλιτέχνες και συναυλίες της Ελλάδα και εξωτερικό. Μια εκπρόσωπος της σύγχρονης ελληνικής μουσικής, μέλος της world/ethnic μουσικής κοινότητας.

Κατάγεται από την Κρήτη, μεγάλωσε στην Αθήνα και ξεκίνησε από δώδεκα ετών να παίζει λύρα, και να συνθέτει τα πρώτα της τραγούδια.

To 2009 κυκλοφόρησε στο εξωτερικό από την γερμανική εταιρεία world μουσικής «Network Medien το album της “Askardamykti” σε παραγωγή του Νίκου Ζούδιαρη, ενώ παράλληλα πραγματοποίησε περιοδεία με τον Goran Bregovic ανοίγοντας τις συναυλίες του.

Το 2014 κυκλοφορεί το επόμενο album “Φόβος/Phobie” που κυκλοφόρησε από την γερμανική εταιρεία Monopol Records. Το mastering και η επεξεργασία ήχου, έγιναν στα ιστορικά Hansa studios του Βερολίνου. Μέσα σε λίγους μήνες, κατάφερε να ανέβει στο top 20 των World Music Charts της Ευρώπης!

 

Στο μουσικό της ταξίδι, ευτύχησε να συνεργαστεί με σπουδαίους διεθνείς καλλιτέχνες.

Μια από τις σημαντικότερες στιγμές της καριέρας της είναι η συνεργασία της με τον θρύλο της rock Eric Burdon και τους Animals, με τους οποίους και πραγματοποίησε μεγάλη περιοδεία που περιλάμβανε 25 πόλεις στην Ευρώπη το 2009.

Μία συνεργασία που έδωσε την ευκαιρία στην Γεωργία Νταγάκη να χαρίσει ελληνικό χρώμα με την κρητική της λύρα, σε μεγάλα τραγούδια της rock όπως τα: «The house of the rising sun», «Don’t let me be misunderstood», «Mercy’s hand», «Give me the night» αλλά και να ερμηνεύσει το τραγούδι της «Πανσέληνος» διασκευασμένο και παιγμένο από τους Animals.

Η συνεργασία αυτή εκφράστηκε και δισκογραφικά με την Γεωργία να συμμετέχει στην ηχογράφηση 4 τραγουδιών στον δίσκο του Eric Burdon “Athens Traffic Live”, το 2005.

Στις σημαντικές επίσης συνεργασίες της επί σκηνής σημειώνουμε και αυτή με τους θρυλικούς Violent Femmes από την Αμερική.

Όμως πολλές και ξεχωριστές είναι οι συνεργασίες της με ταλαντούχους Έλληνες δημιουργούς: Νίκος Ξυδάκης, Παναγιώτης Μάργαρης, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Νίκος Ζούδιαρης, Ελένη Βιτάλη, Μανώλης Μητσιάς, Ορφέας Περίδης, Πυξ Λαξ, Δημήτρης Ζερβουδάκης, Βασίλης Λέκκας, Γιάννης Κούτρας, Παναγιώτης Καλαντζόπουλος, Ευανθία Ρεμπούτσικα, Μιχάλης Χατζηγιάννης, μεταξύ άλλων.

Ιδιαίτερη καλλιτεχνική στιγμή, ήταν η συμμετοχή της στην θεατρική παράσταση «Αναφορά στον Γκρέκο» με πρωταγωνιστή τον Τάκη Χρυσικάκο.

Τα Χριστούγεννα του 2019 συμμετείχε επί σκηνής στην παράσταση του Ηλία Καρελλά “Τα Χριστούγεννα του Καραγκιόζη στο βυθό”, που παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με μεγάλη επιτυχία.


 

Ακολουθήστε την Γεωργία Νταγάκη
Facebook
YouTube
Instagram
Website
Φωτογραφία: Δέσποινα Ζητάκη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: Επισκέπτης

  Επισκέπτης Το έργο "Επισκέπτης" του Έρικ Εμμάνουελ Σμίτ αποτελεί μια συναρπαστική θεατρική εμπειρία που συνδυάζει διακριτικά μυθοπλασία και αληθινά γεγονότα από τη ζωή του διάσημου Σίγκμουντ Φρόιντ. Με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του, το έργο προσφέρει μια βαθιά εξερεύνηση της ανθρώπινης ψυχής, προκαλώντας το θεατή να αναζητήσει την αλήθεια και την πνευματική εξέλιξη. Η ερμηνεία του Μάνου Βακούση στον ρόλο του Επισκέπτη είναι άψογη, καθηλώνοντας το κοινό και μεταφέροντάς το σε έναν κόσμο γεμάτο μυστήριο και ανατροπές. Η εξαιρετική σκηνοθεσία του Σωτήρη Τσαφούλια δίνει ζωή στο έργο, ενώ οι εξαιρετικές ερμηνείες των υπολοίπων ηθοποιών προσθέτουν βάθος και συναισθηματική εντάση στην παράσταση. Μέσα από το συναρπαστικό πλέγμα της πλοκής, το έργο αναδεικνύει τα βαθύτερα ζητήματα της ανθρώπινης ψυχολογίας και της πνευματικής αναζήτησης. Ο διάλογος μεταξύ του άθεου Φρόιντ και του μυστηριώδους Επισκέπτη ανοίγει παράθυρα σε φιλοσοφικές συζητήσεις που αναδεικνύουν τη σύνθετη φύση τ

Είδαμε και προτείνουμε: «Rayman ούρλιαξε» στο Θέατρο Σφενδόνη

  Η θεατρική παράσταση "Rayman ούρλιαξε", σε σκηνοθεσία του Περικλή Μουστάκη, προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία στο θεατή, ενώνοντας την υψηλής αισθητικής σκηνοθεσία με την πνευματική εμβάθυνση του περιεχομένου.  Η εξαιρετική ερμηνεία του Χάρη Φραγκούλη στον κεντρικό ρόλο του Rayman προσθέτει στοιχεία ευαισθησίας και συγκίνησης στην ανάπτυξη του χαρακτήρα και των θεμάτων που αναδεικνύονται. Η παράσταση αναδεικνύει με επιδεξιότητα την αμφιλεγόμενη σχέση μεταξύ της επιστήμης και της ανθρώπινης ψυχής, ενσωματώνοντας φιλοσοφικά ερωτήματα για τη φύση της πραγματικότητας και της ανθρώπινης ύπαρξης.  Η σκηνοθετική προσέγγιση διακρίνεται για την αρμονική σύνθεση του φυσικού και του μεταφυσικού, δημιουργώντας έναν μοναδικό και συναρπαστικό κόσμο που κεντρίζει το ενδιαφέρον του θεατή. Το θέατρο Σφενδόνη αποδεικνύεται ιδανικός χώρος για την παρουσίαση μιας τόσο πολυεπίπεδης και πρωτοποριακής παράστασης.  Με την ενθάρρυνση των θεατών να κρατήσουν ανοιχτό μυαλό και να εξερευ

Είδαμε και προτείνουμε: ΤΕΛΕΙΟΙ ΞΕΝΟΙ

  Οι τέλειοι ξένοι Η παράσταση " Οι τέλειοι ξένοι" του Π. Τζενοβέζε, σε σκηνοθεσία Γιώργου Πυρπασόπουλου & Πέτρου Λαγούτη προσφέρει μια συναρπαστική εξερεύνηση στην ανθρώπινη ψυχολογία και στις πολυσύνθετες σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων στη σύγχρονη κοινωνία. Η απλή αλλά ενδιαφέρουσα πλοκή κεντρίζει το ενδιαφέρον του κοινού, ενώ η ιδέα του παιχνιδιού με τα κινητά τηλέφωνα δημιουργεί μια συναρπαστική δυναμική που αποκαλύπτει τα μυστικά και τις αλήθειες που κρύβουν οι χαρακτήρες. Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι εξαιρετικές, με τη Μυρτώ Αλικάκη, τον Πέτρο Λαγούτη και το Δημήτρη Ξανθόπουλο να ξεχωρίζουν για την αυθεντικότητα και το συναισθηματικό βάθος των ερμηνειών τους. Η συνολική αίσθηση που προκαλείται είναι αυτή της πραγματικότητας και της ανθρωπιάς, καθώς ο καθένας από τους χαρακτήρες αποκαλύπτει τα δικά του προσωπικά τραύματα και αναζητά τη συγχώρεση και την αποδοχή. Η σκηνοθεσία είναι λιτή και αποτελεσματική, επικεντρώνοντας την προσοχή στις ερμηνείες και στην απε

Είδαμε και προτείνουμε: "Waiting for Godot" at Theatre of the No

  A Masterful Exploration of Existence: "Waiting for Godot" at Theatre of the No   The Theatre of the No in Athens boldly inaugurated its presence with a riveting rendition of Samuel Beckett’s timeless masterpiece, "Waiting for Godot." Directed by the visionary Nikos Dionysios, this production breathed new life into the existential musings of Beckett's iconic play.   From the moment the curtain rose on Thursday, April 18th, audiences were captivated by the profound themes and poignant performances that unfolded on stage. With a stellar international and Greek cast, led by the talented direction of Nikos Dionysios, the production brought a fresh perspective to one of the most important theatrical works of the 20th century.   At its core, "Waiting for Godot" delves into the depths of human existence, exploring themes of loneliness, dependency, and the relentless pursuit of meaning in a world shrouded in uncertainty. Through the lens of two pr

Είδαμε και προτείνουμε: «ELIZADETH»

Η θεότρελη κωμωδία "Elizadeth" παρουσιάζει έναν κακόφημο θίασο που προσπαθεί να ανεβάσει ένα ανιστόρητο μιούζικαλ εν μέσω πανδημίας, με λάθος ηθοποιούς, λάθος έργο και λάθος περίοδο. Η πλοκή επικεντρώνεται στις περιπέτειες και τα κωμικά περιστατικά που συμβαίνουν στους χαρακτήρες του θεάτρου καθώς προετοιμάζονται για την παράσταση, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα τα δικά τους προβλήματα και συγκρούσεις. Η παράσταση αναπτύσσει έναν θίασο με ετερόκλητα πρόσωπα, καθένα από τα οποία έχει τα δικά του "κουσούρια" και προβλήματα. Οι θεατρίνοι χαρακτηρίζονται από μωροφιλοδοξίες, αλαζονείες, βεντετιλίκια, ανταγωνισμούς, αντιζηλίες, έρωτες, μίση και πάθη, δημιουργώντας έναν καυστικό και διασκεδαστικό κόσμο. Η Κυπραία που θέλει να γίνει πρωταγωνίστρια, ο ξεπεσμένος αλκοολικός, η σταρ που ξεπέφτει διότι δεν μπορεί να κάνει την παρθένα, ο εξαιρετικός μουσικός με τις τρομερές και κυρίως « πρωτότυπες » μουσικές του Έλτον Λεμπέση και φυσικά η βουλιμική ιέρεια της τέχνης δεν θα αφήσου

Αλεξία Πετροπούλου: "Ο κόσμος πάντα θα έχει ανάγκη τη χαρά γιατί αυτή είναι η φύση του ανθρώπου... να χαίρεται!"

  «Το κλύσμα» στο θέατρο Αλκμήνη. Μιλήστε μου για αυτή την παράσταση. Αφηγούμαι, σαρκάζω και αυτοσαρκάζομαι, χορεύω, ερωτοτροπώ, πέφτω και σηκώνομαι,θυμάμαι και ξεχνώ... τη ζωή μιας γυναίκας που μέσα από τον πόνο, τον έρωτα, το χιούμορ, την προδοσία και τις όμορφες λέξεις,   προσπαθεί μονίμως να υπερβεί   τα ματαιωμένα όνειρά της και τις αντοχές της με συγχώρεση και αγάπη όσο και να συγκρούεται ο εσωτερικός της κόσμος με την πραγματικότητα και όλα αυτά τα όμορφα και δύσκολα ζωντανεύουν στην σκηνή υπό την σύγχρονη σκηνοθετική ματιά της Άννας Σωτρίνη.