142 Δημιουργοί ζητούν από την Υπουργό Πολιτισμού κα. Λίνα Μενδώνη το πόρισμα της ΕΥ στην ΕΥΕΔ

 142 Δημιουργοί ζητούν από την Υπουργό Πολιτισμού κα. Λίνα Μενδώνη

το πόρισμα της ΕΥ στην ΕΥΕΔ


Πάνω από 140 μεγάλα και σημαντικά ονόματα Ελλήνων δημιουργών μουσικών έργων -μεταξύ των οποίων και οι Γιάννης Μαρκόπουλος, Σταμάτης Σπανουδάκης, Στέφανος Κορκολής, Φίλιππος Πλιάτσικας, Φοίβος, Κυριάκος Παπαδόπουλος, Ηλίας Φιλίππου, Θάνος Παπανικολάου, Γιάννης Μηλιώκας, Γιάννης Γιοκαρίνης, Ρεβέκκα Ρούσση, Παντελής Θαλασσινός, Νίκος Αντύπας, καθώς και οι κληρονόμοι δικαιωμάτων των Μανώλη Χιώτη, Γιάννη Παπαϊωάννου, Μάρκου Βαμβακάρη, Νίκου Μαμαγκάκη και Άκη Πάνουαπευθύνουν επιστολή προς την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη προκειμένου να τους δώσει το πόρισμα των ορκωτών ελεγκτών που διενήργησαν έλεγχο στην ΕΥΕΔ λίγο πριν ολοκληρώσει τις εργασίες της τον Ιούνιο του 2020.


Το πόρισμα έχει στα χέρια του ο ΟΠΙ, ο οποίος έχει αρνηθεί μέχρι σήμερα να το δώσει σε δικαιούχους που, όμως, σύμφωνα με τον νόμο, έχουν ειδικό έννομο συμφέρον. Το αίτημα γίνεται με γνώμονα τη διαφάνεια, την ενημέρωση και τη λογοδοσία, καθώς οι συνυπογράφοντες θέλουν να γνωρίζουν πώς διαχειρίστηκε η ΕΥΕΔ τα περιουσιακά τους δικαιώματα. Σημειώνεται ότι το αντίστοιχο πόρισμα ορκωτών ελεγκτών για την ΑΕΠΙ είχε δοθεί στους δικαιούχους, παρότι η ΑΕΠΙ ήταν ιδιωτικός και όχι δημόσιος φορέας.


Θυμίζουμε ότι η ΕΥΕΔ συστήθηκε το 2018 ως υπηρεσία μέσα στον ΟΠΙ, με πρωτοβουλία των Χριστόφορου Βερναρδάκη και Λυδίας Κονιόρδου, και ολοκλήρωσε τις εργασίες της τον Ιούνιο του 2020. Κατά τη σύσταση της ΕΥΕΔ τοποθετήθηκε νέο Διοικητικό Συμβούλιο στον ΟΠΙ από την Λυδία Κονιόρδου, το οποίο αντικατέστησε το προηγούμενο, επίσης τοποθετημένο από την Κυβέρνηση Σύριζα. Το τότε ΔΣ του ΟΠΙ, με πρόεδρο τον Γιάννη Αντωνιάδη είχε την περίεργη διττή λειτουργία ότι διοικούσε την ΕΥΕΔ/ΟΠΙ και ταυτόχρονα την ήλεγχε ως ΟΠΙ. Τα αποτελέσματα της τότε διοίκησης αποτυπώνονται στο εν λόγω πόρισμα. 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μαρία Γεωργαλά-Καρτούδη: "Η ποίηση για μένα απαλύνει τον πόνο, είναι μια ψευδαίσθηση ότι αν βάλω λέξεις να αγκαλιάσουν τη μοναξιά και την απώλεια, αυτές θα πονάνε λιγότερο".

Ηλίας Καρακωνσταντάκης: "Όλα καταλήγουν στο πρέπει, χωρίς να υπάρχει το θέλω να ζήσω έτσι".

Δημήτρης Μανιάτης: "Η δουλειά μου ως δημοσιογράφου με βοηθά στην πεζογραφία μόνον ως προς το σκέλος της καταγραφής, της παρατήρησης ή της τεκμηρίωσης στοιχείων".

Ελένη Καλαντζή: "Ο σκοπός μου είναι καθαρά εγωιστικός, να θυμάμαι πράγματα που νιώθω ότι θα ξεχάσω με το πέρασμα του χρόνου, με τον ίδιο τρόπο ακριβώς που κάποιος βγάζει φωτογραφίες ό,τι φοβάται περισσότερο να χάσει".