Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Δον Κιχώτης, Βιβλίο 2ο, κεφ. 23ο με τον Άρη Σερβετάλη για 3 μόνο Streaming προβολές: 26, 27, 28 Μαρτίου 2021

 Έφη Μπίρμπα

Δον Κιχώτης, Βιβλίο 2ο, κεφ. 23ο


Κάθοδος στον κόσμο των αισθήσεων, των συμβολισμών και των νοημάτων


IMGP8879_b.jpg

με πρωταγωνιστή τον Άρη Σερβετάλη

για 3 μόνο Streaming προβολές

26, 27, 28 Μαρτίου 2021

 

 

«Η θέα της μεταμφιεσμένης μορφής, ως καθαρά αισθητική εμπειρία, μας οδηγεί πέραν του καθημερινού βίου σ’ έναν κόσμο που βασιλεύει κάτι διαφορετικό από το φως της μέρας· μας ξαναφέρνει στον κόσμο του άγριου, του παιδιού και του ποιητή, που είναι ο κόσμος του παιχνιδιού».

                                                                                                                                 Χουϊζίνγκα

 

 

O Δον Κιχώτης, Βιβλίο 2ο, κεφ. 23ο αναγνωρίστηκε από κοινό και κριτικούς ως η πιο ώριμη δουλειά της Έφης Μπίρμπα που μαζί με τον Άρη Σερβετάλη και την ομάδα της διαρκώς εξελίσσονται και εκπλήσσουν. Η performance Δον Κιχώτης, Βιβλίο 2ο, Κεφ. 23ο μετά από τα sold out της σεζόν 2019 επαναλαμβάνεται για τρεις online παραστάσεις στις 26, 27, 28 Μαρτίου 2021. Μαζί της μια εξαιρετική ομάδα διεθνών ερμηνευτών με επικεφαλής τον Άρη Σερβετάλη και τους Αχιλλέα ΧαρίσκοΙωάννα ΤουμπακάρηΑλέξανδρο Βαρδαξόγλου, Σοφία Γεωργοβασίλη, Κυριάκο Σαλή.

 

Στο 23ο κεφάλαιο του 2ου βιβλίου, ο Δον Κιχώτης, ως τραγικό πρόσωπο κι ενσαρκωτής μιας γνήσιας εσωτερικότητας, συλλαμβάνεται να διαγράφει μια κατακόρυφη πορεία προς το εσωτερικό της σπηλιάς του Μοντεσίνου· προς τα βάθη των φαντασιακών αναμετρήσεων. Έχοντας παραμερίσει κάθε κοινό φόβο κι αψηφώντας τον κίνδυνο του καταποντισμού, εισέρχεται σ’ έναν τόπο εμπειρίας εκουσίως με την αμφίεση του περιπλανώμενου ιππότη, όπως εισέρχεται το παιδί σ’ ένα περιβάλλον που διέπεται από τους ιδιόμορφους κανόνες παιχνιδιού.

 

Με αφορμή την κατάβαση και την απόκρυφηενύπνια περιπλάνηση του Δον Κιχώτη-Homo Ludens εντός του περιβάλλοντος του σπηλαίουστην παράσταση παρακολουθούμε μια αλληλουχία επεισοδίων υπό τους ιδιόμορφους κανόνες που ορίζει η τάξη του παιχνιδιού, όπου όλα πολλαπλασιάζονται καθώς ανακλώνται αδιάκοπα στα κάτοπτρα ενός ιδιωματικού οράματος της πραγματικότητας, όπου όλα συνδέονται μέσω του κατακόρυφου άξονα της κατάβασης με τη μεγαλύτερη ιδέα της ζωής.

 

 

 

Δκ6.jpg

Συντελεστές

Σκηνοθεσία-δραματουργία-σκηνογραφία-κοστούμιαΈφη Μπίρμπα

Κείμενα & επιμέλεια κειμένωνΜιχαήλα Πλιαπλιά, Effi Rabsilber, Έφη Μπίρμπα

Σχεδιασμός φωτισμού: Γιώργος Καρβέλας

Συνθέτης-σχεδιασμός ήχουConstantine Skourlis

Κατασκευή σκηνικώνΣωκράτης Παπαδόπουλος

Κατασκευή κοστουμιώνΔέσποινα Μακαρούνη

Βοηθός σκηνοθέτηΜαριάννα Έλληνα

Βοηθός σκηνογράφουΜυρτώ Λάμπρου

Βοηθός ενδυματολόγουΔάφνη Ηλιοπούλου

Τεχνικός υπεύθυνος: Γιάννης Ψαρρός

ΕρμηνευτέςΆρης ΣερβετάληςΑχιλλέας ΧαρίσκοςΙωάννα Τουμπακάρη, Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου, Σοφία Γεωργοβασίλη, Δάφνη Αντωνιάδου, Κυριάκος Σαλής

Κινηματογράφηση trailer-teaser: Γρηγόρης Πανόπουλος makeyourownfilms.com

ΦωτογραφίεςΓιώργος Καπλανίδης

Γραφιστική: Πασχάλης Ζέρβας | wolframgrafik

Εναερίτης-εκπαιδευτής αναρρίχησης: Βάιος Καραλάιος

Παραγωγή & Εκτέλεση παραγωγήςRēs Ratio Network

 

Δκ5 copy.jpg


 

Έγραψαν για την παράσταση

«Τα έργα της Μπίρμπα είναι συραμμένα κεφάλαια ενός φιλοσοφικού θεάτρου, όπου τα πρόσωπα κινούνται εκτός των ορίων της γλώσσας ή έστω στα σύνορά της, στις παρυφές του κόσμου αλλά και στο χείλος της αβύσσου. Στο πηγάδι όπου ελλοχεύει είτε ο τρόμος, όπως στον Ντοστογιέφσκι, η απορία, όπως στον Σαίξπηρ, ή όπως τώρα, στον Θερβάντες, το ιερό».

Εφημερίδα των Συντακτών

 

«Η ιστορία που αφηγούνται τα πρόσωπα στην παράσταση της Έφης Μπίρμπα έχει δομικές αναφορές στην πανανθρώπινη περιπέτεια του ζειν και του παίζειν. Καλούνται σε μια ακολουθία μετέωρων δράσεων μεταξύ ζωής και θανάτου χωρίς όμως την επιθανάτια επίγνωση που θα τους υπενθυμίσει τη ματαιότητα της ύπαρξης».

Αrtic

 

«Μια μεταφυσική εικαστική παράσταση γεμάτη κίνηση και σωματικότητα».

Clickatlife

 

«Η εκδοχή του Δον Κιχώτη που η Έφη Μπίρμπα προτείνει, αφορά σε μια αρχετυπική σύλληψη στη βάση της πρόθεσης να σχολιάσει κοινωνιολογικά αλλά και φιλοσοφικά την ίδια την ανθρώπινη φύση. Επιλέγει το επεισόδιο από την κατάβαση στην σπηλιά του Μοντεσίνου, απογυμνώνοντας τον ήρωα από κάθε συνειδησιακή εμπλοκή. Τον απελευθερώνει από το πραγματικό και τον «σπρώχνει» στο φαντασιακό, στο άνευ ορίων. Φανερώνει έτσι την πρόθεση της να τον δοκιμάσει, να τον προβάλει χωρίς την πάνοπλη φορεσιά, χωρίς το άλογο, χωρίς τον πιστό σύντροφο Σάντσο και ρεαλιστή Gracioco τύπο, τον μόνο που μπορεί να τον επαναφέρει στην ωμή πραγματικότητα».

Αrtic

 

«Ο Δον Κιχώτης, με τελετουργικές κινήσεις μεταβαίνει σε ένα περιβάλλον παιχνιδιού, αρκετά μπεκετικό, μέσα στο οποίο συνεχώς μεταμορφώνεται από ιππότη, σε παιδί, ποιητή, φιλόσοφο, ασκητή και ξανά ιππότη. Η Έφη Μπίρμπα, χρησιμοποιώντας βασικά υλικά όπως χώμα και ξύλο, οικοδομεί μια εικαστικά απαράμιλλη και λειτουργική σκηνική σπηλιά, στην οποία ξεχωρίζει ο χωμάτινος λόφος, που αποτελεί μέρος του παιχνιδιού της κατάβασης στη μεγαλύτερη ιδέα της ζωής».

ΑΘΗΝΕΑ

 

«Η ομάδα που συνετέλεσε σε αυτό την ονειρική ψευδαίσθηση φαίνεται να βασίζεται σε μια άριστη επιλογή καλλιτεχνών που δομημένα κλήθηκαν να πειραματιστούν σε ένα διαφορετικό σωματικό εγχείρημα ως εικαστικό σχόλιο περισσότερο παρά ως κλασσική δραματουργία. Αυτό επιβεβαιώνει μία συνέχεια και ένα προσωπικό στυλ της Έφη Μπίρμπα που μόνο θετικά μας εκπλήσσει από δουλειά σε δουλειά. Ακόμα και αν δεν είναι έτοιμο το θεατρικό κοινό σε τόσο προσωπικά καλλιτεχνικές εκφάνσεις ενός έργου που ξεφεύγουν από το κακοφορμισμένο σύνηθες, θα έπρεπε να νιώθει τυχερό που έχει την ευκαιρία να τις βιώσει σ’ ένα κατά τ’ άλλα στάσιμο καλλιτεχνικά και θεατρικά περιβάλλον όπως είναι της Ελλάδας».

Duduka theater

 

“Μια μίξη από μεταμοντέρνο θέατρο, θέατρο του παραλόγου, υπερρεαλισμό και αποστασιοποίηση, όχι άναρχα μοιρασμένα, αλλά συζευγμένα έτσι ώστε, ο θεατής να οδηγηθεί σε κριτική σκέψη».

Tetartopress

 

«Στην παράσταση αυτή παρατηρούμε τον ιππότη να επιχειρεί συνεχώς επαναλαμβανόμενες υπέρογκες προσπάθειες επιτυχίας και ισορροπίας ενός κάθε φορά διαφορετικού παιχνιδιού μέχρι την στιγμή της εγκατάλειψης. Η εγκατάλειψη δεν συνδέεται με την αποτυχία στην περίπτωση του Δον Κιχώτη. Συνδέεται με κάτι άλλο μεγαλύτερο και δυνατότερο κάθε φορά. Κάτι που μπορεί ίσως να μοιάζει και στον θάνατο. Ο χώρος που εκτυλίσσονται αυτά τα παιχνίδια θυμίζει κάτεργο που αποτελείται από γήινα υλικά. Χώμα, σxoινί, ξύλο, άνθρωποι».

Duduka theater

 

«Ένα άλλο σύμπαν, έναν άλλον πλανήτη και μία άλλη διάσταση ζωής ονειρεύτηκε η Έφη Μπίρμπα για τον Δον Κιχώτη της».

Musicity 

 

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ONLINE ΠΡΟΒΟΛΗ - VIDEO ON DEMAND

ΔΙΑΘΕΣΙΜΗ 26, 27, 28 Μαρτίου 2021

ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ: 10€

(με δυνατότητα παρακολούθησης της παράστασης online οποιαδήποτε στιγμή μέσα στο τριήμερο 26, 27, 28 Μαρτίου 2021 και για διάστημα 4 ωρών από την έναρξη της προβολής).

 

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Onlinehttps://www.ticketservices.gr/event/don-kixotis-online-streaming/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: Επισκέπτης

  Επισκέπτης Το έργο "Επισκέπτης" του Έρικ Εμμάνουελ Σμίτ αποτελεί μια συναρπαστική θεατρική εμπειρία που συνδυάζει διακριτικά μυθοπλασία και αληθινά γεγονότα από τη ζωή του διάσημου Σίγκμουντ Φρόιντ. Με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του, το έργο προσφέρει μια βαθιά εξερεύνηση της ανθρώπινης ψυχής, προκαλώντας το θεατή να αναζητήσει την αλήθεια και την πνευματική εξέλιξη. Η ερμηνεία του Μάνου Βακούση στον ρόλο του Επισκέπτη είναι άψογη, καθηλώνοντας το κοινό και μεταφέροντάς το σε έναν κόσμο γεμάτο μυστήριο και ανατροπές. Η εξαιρετική σκηνοθεσία του Σωτήρη Τσαφούλια δίνει ζωή στο έργο, ενώ οι εξαιρετικές ερμηνείες των υπολοίπων ηθοποιών προσθέτουν βάθος και συναισθηματική εντάση στην παράσταση. Μέσα από το συναρπαστικό πλέγμα της πλοκής, το έργο αναδεικνύει τα βαθύτερα ζητήματα της ανθρώπινης ψυχολογίας και της πνευματικής αναζήτησης. Ο διάλογος μεταξύ του άθεου Φρόιντ και του μυστηριώδους Επισκέπτη ανοίγει παράθυρα σε φιλοσοφικές συζητήσεις που αναδεικνύουν τη σύνθετη φύση τ

Είδαμε και προτείνουμε: ΤΕΛΕΙΟΙ ΞΕΝΟΙ

  Οι τέλειοι ξένοι Η παράσταση " Οι τέλειοι ξένοι" του Π. Τζενοβέζε, σε σκηνοθεσία Γιώργου Πυρπασόπουλου & Πέτρου Λαγούτη προσφέρει μια συναρπαστική εξερεύνηση στην ανθρώπινη ψυχολογία και στις πολυσύνθετες σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων στη σύγχρονη κοινωνία. Η απλή αλλά ενδιαφέρουσα πλοκή κεντρίζει το ενδιαφέρον του κοινού, ενώ η ιδέα του παιχνιδιού με τα κινητά τηλέφωνα δημιουργεί μια συναρπαστική δυναμική που αποκαλύπτει τα μυστικά και τις αλήθειες που κρύβουν οι χαρακτήρες. Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι εξαιρετικές, με τη Μυρτώ Αλικάκη, τον Πέτρο Λαγούτη και το Δημήτρη Ξανθόπουλο να ξεχωρίζουν για την αυθεντικότητα και το συναισθηματικό βάθος των ερμηνειών τους. Η συνολική αίσθηση που προκαλείται είναι αυτή της πραγματικότητας και της ανθρωπιάς, καθώς ο καθένας από τους χαρακτήρες αποκαλύπτει τα δικά του προσωπικά τραύματα και αναζητά τη συγχώρεση και την αποδοχή. Η σκηνοθεσία είναι λιτή και αποτελεσματική, επικεντρώνοντας την προσοχή στις ερμηνείες και στην απε

Είδαμε και προτείνουμε: "Waiting for Godot" at Theatre of the No

  A Masterful Exploration of Existence: "Waiting for Godot" at Theatre of the No   The Theatre of the No in Athens boldly inaugurated its presence with a riveting rendition of Samuel Beckett’s timeless masterpiece, "Waiting for Godot." Directed by the visionary Nikos Dionysios, this production breathed new life into the existential musings of Beckett's iconic play.   From the moment the curtain rose on Thursday, April 18th, audiences were captivated by the profound themes and poignant performances that unfolded on stage. With a stellar international and Greek cast, led by the talented direction of Nikos Dionysios, the production brought a fresh perspective to one of the most important theatrical works of the 20th century.   At its core, "Waiting for Godot" delves into the depths of human existence, exploring themes of loneliness, dependency, and the relentless pursuit of meaning in a world shrouded in uncertainty. Through the lens of two pr

Είδαμε και προτείνουμε: «ELIZADETH»

Η θεότρελη κωμωδία "Elizadeth" παρουσιάζει έναν κακόφημο θίασο που προσπαθεί να ανεβάσει ένα ανιστόρητο μιούζικαλ εν μέσω πανδημίας, με λάθος ηθοποιούς, λάθος έργο και λάθος περίοδο. Η πλοκή επικεντρώνεται στις περιπέτειες και τα κωμικά περιστατικά που συμβαίνουν στους χαρακτήρες του θεάτρου καθώς προετοιμάζονται για την παράσταση, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα τα δικά τους προβλήματα και συγκρούσεις. Η παράσταση αναπτύσσει έναν θίασο με ετερόκλητα πρόσωπα, καθένα από τα οποία έχει τα δικά του "κουσούρια" και προβλήματα. Οι θεατρίνοι χαρακτηρίζονται από μωροφιλοδοξίες, αλαζονείες, βεντετιλίκια, ανταγωνισμούς, αντιζηλίες, έρωτες, μίση και πάθη, δημιουργώντας έναν καυστικό και διασκεδαστικό κόσμο. Η Κυπραία που θέλει να γίνει πρωταγωνίστρια, ο ξεπεσμένος αλκοολικός, η σταρ που ξεπέφτει διότι δεν μπορεί να κάνει την παρθένα, ο εξαιρετικός μουσικός με τις τρομερές και κυρίως « πρωτότυπες » μουσικές του Έλτον Λεμπέση και φυσικά η βουλιμική ιέρεια της τέχνης δεν θα αφήσου

Είδαμε και προτείνουμε: Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;

  Ποιος ανακάλυψε την Αμερική; Άλλο ένα μικρό διαμαντάκι στο φιλόξενοvο Project R είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε και πολύ το χαρήκαμε. Ένα κοινωνικό επίκαιρο κείμενο της αδικοχαμένης Χρύσας Σπηλιώτη, με το εξαιρετικό δίδυμο ηθοποιών Μαριάνθης Κυρίου και Ζώης Μουκουλη σε μία μεταξύ τους θεατρική καλοδουλεμένη χημεία με ένταση-πάθος-ενέργεια με απίστευτο μεράκι σκέρτσο και τσαχπινιά, μπαινοβγαίνουν σε διαφόρους ρόλους και ηλικίες με απίστευτη ευκολία και άνεση, με την εναλλαγή σκηνών μεταξύ σοβαρού και αστείου, παραθέτοντας μία υπέροχη παράσταση από την αρχή μέχρι και το συγκινητικό φινάλε! Η ευρηματική σκηνοθεσία του Κώστα Ανταλόπουλου με το γρήγορο-σκηνικό ξέφρενο ρυθμό της προσφέρει μία ζωντανή ξεσηκωτική παράσταση, σε ένα μαγικό ταξίδι με λόγια και κινήσεις,γέλιο-δάκρυα-αγάπη- έρωτα- μουσικές και συγκινήσεις.. Οι δύο γυναίκες στήριγμα η μία στην άλλη μέχρι το τέλος παλεύουν να ανακαλύψουν την ταυτότητά τους και τη δική τους Αμερική!! Πόσους σταθμούς μπορεί να έχει η ζωή μα

Είδαμε και προτείνουμε: «Το Αγόρι με τις δυο καρδιές»

 "Τ ο αγόρι με τις δύο καρδιές" μία παράσταση που τα έχει όλα, τα συνδυάζει όλα.. ρυθμό- ενέργεια-πάθος-έκφραση-τόλμη- αλήθεια-χιούμορ, γεμάτη αγωνία και συγκίνηση που στο τέλος μας προκαλεί δέος. Μια ανθρώπινη ιστορία, ελπίδας- θάρρους-εμπιστοσύνης και αγάπης! Πρόκειται για την αληθινή ιστορία της οικογένειας προσφύγων των συγγραφέων (Χάμεντ και Χεσααμ Αμιρι) που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους, μετά την κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους τής από τους Ταλιμπάν. Μάνα πατέρας και τρεις γιοι. Ένα ταξίδι ξεκινάει περιπλανώμενοι στην Ευρώπη αναζητώντας να βρουν την <<Ιθάκη>> τους. Μας συναρπάζει για άλλη μία φορά με την ευρηματική υποδειγματική μαεστρία του ο σκηνοθέτης Τάκης Τζαμαργιάς φωτίζοντας τις ανθρώπινες σχέσεις. Το ενδυματολογικό κομμάτι υπογράφει η Ελένη Εμπεδοκλή- οι στίχοι των τραγουδιών δια χειρός Ελένης Φωτάκη με τη μουσική του Μίλτου Πασχαλίδη ντύνουν αρμονικά την παράσταση!! Με τα σκηνικά του Εδουάρδου Γεωργίου που αποδίδουν τέλεια την πρα