«Εργαζόμενοι ψυχαναλυτικά την εποχή του κορωνοϊού»: ΕΕΨΨ, 17-18 Απριλίου 2021


Στις 17 και 18 Απριλίου 2021 πραγματοποιείται το ΧVΙΙ Συμπόσιο της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχανάλυσης και Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας (ΕΕΨΨ). Φέτος, τόσο η κεντρική του θεματική, όσο και ο τρόπος διεξαγωγής του είναι προσαρμοσμένα στην καινούρια πραγματικότητα που επιβάλλει η πανδημία COVID-19. Το Συμπόσιο απευθύνεται, τόσο σε ειδικούς του χώρου της ψυχικής υγείας και συναφών επιστημών, όσο και σε φοιτητές των αντίστοιχων επιστημονικών πεδίων.

 

 

XVII Διαδικτυακό Συμπόσιο
Ελληνική Εταιρεία Ψυχανάλυσης και Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας

Τίτλος: Εργαζόμενοι ψυχαναλυτικά την εποχή του κορωνοϊού
Πότε: Σάββατο 17 Απριλίου 10:00-19:00 και Κυριακή 18 Απριλίου 10:00-14:00
Συμμετοχή: 40 € (επαγγελματίες ψυχικής υγείας) και 20 € (προπτυχιακοί/ές φοιτητές/τριες)
Καταληκτική ημερομηνία εγγραφής: Τετάρτη 14 Απριλίου
Πληροφορίες, εγγραφές: 
www. psychoanalysis-psychotherapy.gr , τηλ: 2107712901, Εmail:hspp.gr@gmail.com
Το πρόγραμμα αναλυτικά
 ΕΔΩ

   Για το θέμα του Συμποσίου

 

   Όταν πριν ένα χρόνο ξεσπούσε η πανδημία COVID-19, μια βίαιη και καθολική ανατροπή εισέβαλε στη ζωή μας. Παρότι οι πανδημίες είναι ένα φαινόμενο με ιστορικότητα, για τις δικές μας ζωές συνιστά σήμερα μια πρωτόγνωρη εμπειρία, που επηρεάζει καθοριστικά την κλινική μας εργασία ως ψυχαναλυτές και ψυχαναλύτριες, δημιουργώντας απρόβλεπτες καταστάσεις, καταργώντας βεβαιότητες και κεκτημένα. Αναλυτές/τριες και αναλυόμενοι/ες βρίσκονται αντιμέτωποι με μια νέα συνθήκη: Είτε απουσιάζουν οι δια ζώσης συνεδρίες, είτε πραγματοποιούνται αλλά με τη χρήση προστατευτικών μέσων, τα οποία υπογραμμίζουν –έστω και άρρητα- τον κίνδυνο που συνιστά η παρουσία του άλλου.

 

   Η εξωτερική πραγματικότητα της πανδημίας κινητοποίησε ασυνείδητα σενάρια καταστροφής και απώλειας, ενώ η κοινή συνθήκη της και για τα δύο μέλη του θεραπευτικού ζεύγους οδήγησε σε μια κατοπτρική ταλάντωση του ψυχισμού θεραπευτή/τριας και θεραπευόμενου/ης και σε μια -έστω μερική- ανατροπή της ασυμμετρίας της θεραπευτικής σχέσης.

 

   Η αναλυτική σκηνή συνεχίζει, ένα χρόνο μετά, να κατακλύζεται από αντιληπτικά στοιχεία και άγχη, που συμπαρασύρουν όχι μόνο την σταθερότητα του πλαισίου αλλά και αυτήν την ίδια την ουδετερότητα, καταστατικά μεγέθη της ψυχαναλυτικής κλινικής. Η  πανδημία, που βιώνει η ανθρωπότητα εδώ και ένα χρόνο, αναμφίβολα συνιστά ένα τραυματικό  γεγονός. Τι δυνατότητες ψυχαναλυτικής νοηματοδότησης και επεξεργασίας του τραύματος υπάρχουν, εφόσον η πανδημία ακόμη διαρκεί και ο χρονικός ορίζοντας του «εκ των υστέρων» παραμένει μακρινός; Και μήπως σήμερα περισσότερο παρά ποτέ καθίσταται αναγκαίος ο από κοινού αναστοχασμός;

 

   Πρόκειται για κάποια από τα ερωτήματα και τις επισημάνσεις που θα απασχολήσουν το XVII Συμπόσιο της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχανάλυσης και Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας.

 

 

   Ομιλητές/Ομιλήτριες

 

   Προσκεκλημένες ομιλήτριες είναι η διεθνούς κύρους ψυχαναλύτρια Μαρίλια Αϊζενστάιν-Αβέρωφ και η ιστορικός, αν. Καθηγήτρια στο ΕΚΠΑ, Κατερίνα Γαρδίκα.

Στη διεξαγωγή των εργασιών του Συμποσίου, παράλληλα, με ομιλίες και στρογγυλά τραπέζια θα συμμετάσχουν διδάσκοντες και μέλη της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχανάλυσης και Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας (ΕΕΨΨ) όπως οι Δημήτρης Αναγνωστόπουλος, Δημήτρης Αναστασόπουλος, Γρηγόρης Μανιαδάκης, Ευγενία Σουμάκη, Κώστας Ταλφανίδης, Βασίλης Φαλάρας κ.ά.

Επίσης, η πρόεδρος της ΕΕΨΨ Χαρά Καραμανωλάκη θα συνομιλήσει με τις προέδρους της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας Παιδιού και Εφήβου Έφη Λάγιου-Λιγνού και της Βορειοελλαδικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας Ιωάννα Ιεροδιακόνου-Μπένου για τη λειτουργία των ψυχαναλυτικών εταιρειών εν μέσω πανδημίας.

 

Στην αφίσα: Ανάργυρος Πασχάλης, Σχοινοβάτης σε κόκκινο, λάδι σε μουσαμά, 2016

 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: The Blunsdon Act στο Theatre of the NO

Είδαμε και προτείνουμε: "Waiting for Godot" at Theatre of the No

Παντελής Βουτουρής: "Θεωρώ ότι ο Μόντης γραμματολογικά συγκαταλέγεται ανάμεσα στους σημαντικότερους ποιητές της γενιάς του τριάντα μαζί με τον Σεφέρη και τον Ελύτη".

Κλεονίκη Καραχάλιου: "Πιστεύω πως οι άνθρωποι είμαστε υπεύθυνοι για όλες τις μεταμορφώσεις μας, αρκεί να έχουμε πάντα ηρεμία και να είμαστε συνδεδεμένοι με τον πραγματικό μας στόχο".

Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη: "Οι μακρινοί απόγονοι μας, εφόσον εξακολουθήσει να υπάρχει Ελλάδα, θα κρίνουν ποιος υπερίσχυσε: η παράδοση ή ισοπέδωση των πάντων".

Είδαμε και προτείνουμε: Ο Μικρός Πρίγκιπας στο Σπίτι των Παραμυθιών - Το Μουσείο Αλλιώς