Μένουμε Σπίτι ... με επιλεγμένα βιβλία των εκδόσεων ΚΑΚΤΟ

Email Image
Email Image
Οι Απείθαρχοι
 
Στο μεταιχμιακό σύμπαν του Κόκκινου Ουρανοξύστη μιας εξαϋλωμένης ουτοπικής πόλης, ζουν κάποιοι που δεν χωρούν πουθενά. Σ' αυτό το πεδίο των απροσδόκητων συναντήσεων και αισθητηριακών εμπειριών, η γυναίκα που τους φροντίζει σαγηνεύεται απ' αυτούς και δημιουργεί ισχυρούς δεσμούς με όλους τους ενοίκους των ορόφων του Επανασχεδιασμού, των Τραυμάτων, των Αυτοκτονιών, της Εντροπίας, του Τίποτε, του Παιδικού Εαυτού, των Πειραμάτων, μέχρι και του Ρετιρέ της Λήθης. Με βοηθούς δύο παράξενους επιστάτες, που συνεχώς μεταμορφώνονται ρουφώντας κάθε σταγόνα δανεικών ζωών, συμβιώνει με τον Μπόουι, τον Λένιν, τον Προυστ, τη Νίνου, τον Μπέρνχαρντ, τον Αϊνστάιν, τον Βάρναλη, τη Γουάινχαουζ, ...
Έρωτες και άλλες πολεμικές τέχνες

«Αυ­τά τα κεί­μενα γρά­φτη­καν για αν­θρώ­πους που α­γα­πά­ω και δη­μο­σιεύ­τη­καν στο πε­ριο­δι­κό Γυ­ναί­κα. »Κα­νέ­να δεν εί­ναι κα­τα­σκευα­σμέ­νο, και η γλωσ­σι­κή τους α­κρά­τεια εί­ναι α­πο­τέ­λε­σμα της ά­κρα­της α­γά­πης, που δεν έ­χει άλ­λο τρό­πο να φω­τα­γω­γηθεί και να ε­πι­δεί­ξει την αί­γλη της. »Βε­βαί­ως και α­ντι­φά­σκω α­πό σε­λί­δα σε σε­λί­δα. Για­τί αυ­τό μου ε­πι­βάλ­λει ο με­τα­βαλ­λό­με­νος ε­αυ­τός μου. Και ε­πί­σης για­τί ό­λες οι θέ­σεις ζω­ής που υ­πο­στη­ρί­ζω με πά­θος θα μου δη­μιουρ­γού­σαν με­γά­λο ζό­ρι αν με ε­μπε­ριεί­χαν. »Έ­τσι, με τον και­ρό κα­τά­λα­βα, γρά­φο­ντας αυ­τά τα κεί­με­να, πως η ει­λι­κρί­νεια της στιγ­μής δεν συνι­στά α­λή­θεια.»
Email Image
Article Image
Τζέημς Τζοϋς

"Η αγρύπνια των Φίννεγκαν", ένα βιβλίο για τα πάντα: τη μυθολογία, τη θεολογία, τη φιλοσοφία, την ιστορία, τη φύση, τη μουσική, την κοινωνιολογία, την αστρολογία, την αλχημεία, το μυστήριο, τη σεξουαλικότητα, τον άνθρωπο, την ανθρωπότητα, τον κόσμο εν γένει. Το σκοτεινό, χιουμοριστικό, λογοπαικτικό, προκλητικό, άσεμνο (αν οι κήνσορες μπορούσαν να το διαβάσουν, θα το είχαν απαγορεύσει), ανεννόητο, αμετάφραστο βιβλίο του Τζόυς. Το μοναδικό, μαύρο διαμάντι της παγκόσμιας λογοτεχνίας.Το "κύριο ειρωνικό έπος της εποχής μας", που ταρακούνησε το λογοτεχνικό κατεστημένο και άλλαξε τον τρόπο που βλέπαμε τη λογοτεχνία
Email Image
Email Image
Ρομποτική μυθολογία. Εκδηλώσεις της προσωπικότητας στις διαστημικές οικήσεις. Η μορφή του αστυνομικού Ελία Μπέιλι, αγαπημένου ήρωα των Γήινων. Ο αληθινός Κόσμος της Αυγής είναι η Γη. Στον πλανήτη Ωρόρα, τον πιο ισχυρό πλανήτη από τους πενήντα κόσμους του Διαστήματος, καταστρέφεται ένα από τα πιο εξελιγμένα ρομπότ και για την καταστροφή του κατηγορείται ο καθηγητής Φάστολφ. Ο Ελάιζα Μπάλει, ένας μυστικός αστυνομικός από την Γη, καλείται από τον καθηγητή να μεταβεί στην Ωρόρα για να τον βοηθήσει. 
το βιβλίο αυτό παρατίθεται η περίληψη του Κεφαλαίου του Μαρξ, την οποία εκπόνησε ο Πωλ Λαφάργκ, Γάλλος σοσιαλιστής συγγραφέας, δημοσιογράφος, ακτιβιστής και γαμπρός του Μαρξ, καθώς παντρεύτηκε τη δεύτερη κόρη του, τη Λάουρα. Της περίληψης προτάσσεται ένας εκτενής πρόλογος σχετικά με τη ζωή, τις φιλοσοφικές καταβολές και την εξέλιξη της επαναστατική σκέψης και δράσης του ίδιου του Μαρξ. Το έργο αυτό του Λαφάργκ καταφέρνει να εκλαϊκεύσει και να μετατρέψει σε ευσύνοπτο ανάγνωσμα ένα από τα σπουδαιότερα έργα του αρχηγέτη του κομμουνισμού.
Email Image
Email Image
Email Image
Email Image
Email Image
Email Image

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Χλόη Αντωνοπούλου Μουζακίτη: " Για εμένα όμως η υπέρτατη αρετή που οφείλουμε να κατακτήσουμε σε αυτή τη ζωή είναι αύτη του ενήλικα που θέλει να βουτήξει το δάχτυλό του σε κάθετι νέο και να το γευτεί".

Εύη Μαραζοπούλου: "Η Σερβιτόρα και κάθε ήρωας μέσα σ’ αυτήν αντιπροσωπεύει τον σύγχρονο άνθρωπο, που έχει να αντιμετωπίσει σκοπέλους, εσωτερικούς ή εξωτερικούς".