Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΧΟΡΟ ΜΕ ΤΟΝ SANJOY ROY - κριτικό χορού της Guardian 31.1-3.2.2020

ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΧΟΡΟ ΜΕ ΤΟΝ SANJOY ROY
  

31 Ιανουαρίου έως 3 Φεβρουαρίου 2020 | Στέγη
Galaxy Space (Παρασκευή 31 Ιανουαρίου και Κυριακή 2 Φεβρουαρίου)
Galaxy Corner (Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου)

Πώς μπορεί ένας κριτικός χορού ή ένας δημοσιογράφος να μεταδώσει τη γνώση του στους αναγνώστες; Το 7ο Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση καλεί δημοσιογράφους και κριτικούς χορού σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τον σπουδαίο κριτικό χορού της Guardian και του Springback MagazineSanjoy Roy.

Ο Sanjoy Royo φλεγματικός κριτικός χορού της Guardian και αρχισυντάκτης του Springback Magazine που τα κείμενά του πλημμυρίζουν από χιούμορ, φαντασία και μια διαφορετική χρήση γλώσσας σε κείμενα χορού, έρχεται στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, στο πλαίσιο του 7ου Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων (συμμετείχε στην κριτική επιτροπή που επέλεξε τον βασικό κορμό του φετινού φεστιβάλ), για να διευθύνει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε 2 μέρη, εμπνευσμένο από τη Springback Academy του ευρωπαϊκού δικτύου χορού Aerowaves. Μαζί με τους πεπειραμένους κριτικούς/θεωρητικούς του χορού Τάσο Κουκουτά και Μπετίνα Παναγιωταρά μοιράζονται τις ιδέες και τις τεχνικές τους και είναι ανοιχτοί σε ερωτήσεις. Πώς γράφει κανείς για τον χορό; Τι χρειάζεται να αναζητήσει σε μια παράσταση; Πώς να το μεταδώσει στους αναγνώστες του; Το εργαστήριο απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται για τα θεωρητικά κείμενα χορού, σε όσους θα ήθελαν να εξασκήσουν, να καλλιεργήσουν, να συζητήσουν και να δημοσιεύσουν τα κείμενά τους.


1ο Μέρος: Χορός: παρακολουθώντας, γράφοντας, διαβάζοντας
Γενική παρουσίαση (που θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά) πάνω στο πεδίο των κειμένων για χορό, την οποία θα διευθύνει ο Sanjoy Roy, με συνεισφορά από τους απόφοιτους της Springback Academy, Τάσο Κουκουτά και Μπετίνα Παναγιωτάρα, και με ευκαιρίες για ερωτήσεις.

Απευθύνεται σε: όσους ενδιαφέρονται για τα θεωρητικά κείμενα χορού, είτε έχουν σχετική εμπειρία είτε απλώς την περιέργεια (25 διαθέσιμες θέσεις)

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΙΤΗΣΗΣ:
Μόνο για το 1ο Μέρος, γενική παρουσίαση
Για να παρακολουθήσετε τη γενική παρουσίαση στα αγγλικά, στείλτε email στο education.stegi@onassis.org μέχρι τις 26 Ιανουαρίου 2020, απαντώντας στις παρακάτω ερωτήσεις με μία πρόταση για κάθε απάντηση:
- πόσο σε ενδιαφέρουν τα κείμενα για χορό;
- τι εμπειρία έχεις από κείμενα για χορό;
 

Θα ειδοποιηθείτε μέχρι τις 27 Ιανουαρίου 2020.

Ημερομηνία & Ώρες: Παρασκευή 31 Ιανουαρίου, 17:30–20:00
Κόστος συμμετοχής | Μόνο για το 1ο Μέρος, γενική παρουσίαση: Δωρεάν

2ο Μέρος: Εξάσκησέ το! Δες, γράψε, δημοσίευσε
Ο καλύτερος τρόπος για να μάθεις είναι να το κάνεις! Όσοι και όσες επιλεγούν, με κριτήρια το κίνητρο και την εμπειρία τους, θα λάβουν εισιτήρια για ολόκληρο το φεστιβάλ και θα παραστούν σε ομαδικές συναντήσεις ανατροφοδότησης και γραφής με τον Sanjoy Roy, τον Τάσο Κουκουτά και την Μπετίνα Παναγιωτάρα. Στο τέλος, θα γράψουν επιτόπου δύο σύντομες κριτικές παραστάσεων που θα τους έχουν ανατεθεί, στα αγγλικά ή στα ελληνικά, οι οποίες και θα δημοσιευτούν και στις δύο γλώσσες στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ.

Απευθύνεται σε: Όσους θα ήθελαν να εξασκήσουν, να καλλιεργήσουν, να συζητήσουν και να δημοσιεύσουν τα κείμενά τους (12 διαθέσιμες θέσεις).

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΙΤΗΣΗΣ:
1ο και 2ο Μέρος, πλήρες εργαστήριο

Θα δείτε ολόκληρο το φεστιβάλ και, με τη συνοδεία ενός θεωρητικού-μέντορα, θα γράψετε επιτόπου δύο κριτικές (150-300 λέξεων) για παραστάσεις που θα σας ανατεθούν. Μπορείτε να επιλέξετε αν θα τις γράψετε στα αγγλικά ή στα ελληνικά. (Σημ.: για να βρεθείτε στην ομάδα του Sanjoy Roy, θα πρέπει να γράψετε στα αγγλικά.) Τα κείμενα θα μεταφραστούν προκειμένου να δημοσιευτούν και στις δύο γλώσσες.

Για να κάνετε την αίτηση, στείλτε email στο education.stegi@onassis.org μέχρι τις 26 Ιανουαρίου 2020, απαντώντας στις εξής ερωτήσεις με έως τρεις προτάσεις για κάθε απάντηση:
- πόσο σε ενδιαφέρουν τα κείμενα για χορό;
- τι εμπειρία έχεις από κείμενα για χορό;
- τι ελπίζεις να αποκομίσεις από αυτό το εργαστήριο;
- θα γράψεις στα αγγλικά ή στα ελληνικά σε αυτό το εργαστήριο;

Μέχρι 12 αιτήσεις θα επιλεγούν για αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, ενώ οι επιτυχόντες θα ειδοποιηθούν μέχρι τις 27 Ιανουαρίου 2020.

Ημερομηνίες:
Παρασκευή 31 Ιανουαρίου, 17:30–20:00 – γενική παρουσίαση
Παρασκευή 31 Ιανουαρίου, 21:00–22:30 – παρακολούθηση παράστασης του Ευριπίδη Λασκαρίδη
Σάββατο 1 Φεβρουαρίου, 17:00–23:00 – παρακολούθηση παραστάσεων Νέων Χορογράφων
Κυριακή 2 Φεβρουαρίου, 14:00–16:00 – συνάντηση με τους επικεφαλής του εργαστηρίου για ανατροφοδότηση σχετικά με τα κείμενα
Κυριακή 2 Φεβρουαρίου, 17:00–23:00 – παρακολούθηση παραστάσεων Νέων Χορογράφων
Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου, 12:00–14:00 – συνάντηση για αναθεώρηση των κειμένων πριν από τη δημοσίευσή τους

Κόστος συμμετοχής | Πλήρες εργαστήριο, 1ο και 2ο Μέρος: 10 €

*Η παρακολούθηση των παραστάσεων του Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων 7 θα είναι δωρεάν για όσους συμμετάσχουν στο πλήρες εργαστήριο.


Λίγα λόγια για τον Sanjoy Roy
Ο Sanjoy Roy, που ζει στο Λονδίνο, γράφει από το 2002 για τον χορό στην εφημερίδα “Guardian”, είναι αρχισυντάκτης του “Springback Magazine” και έχει υπάρξει μέντορας στη Springback Academy του Aerowaves, από την έναρξή της, το 2015. Κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε έντυπα όπως οι “New York Times”, το “New Statesman”, η “Dance Gazette” και οι “Dancing Times”, ενώ έχει τιμηθεί με το OneDanceUK Award του 2019, για τα γραπτά του. Στο παρελθόν, έχει εργαστεί ως επιμελητής παραγωγής στην Dance Books Ltd, ενώ έχει υπάρξει μέλος της κριτικής επιτροπής σε διάφορες χορογραφικές πλατφόρμες: Place Prize (Ηνωμένο Βασίλειο), PECDA (Ινδία), Premio Equilibrio (Ιταλία) και Onassis Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων (Ελλάδα). Διατηρεί αρχείο των δημοσιευμένων κειμένων του στο sanjoyroy.net.

Πληροφορίες
Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Συγγρού 107
31 Ιανουαρίου έως 3 Φεβρουαρίου 2020

Κόστος συμμετοχής | Πλήρες εργαστήριο, 1ο και 2ο Μέρος: 10 €
Για να κάνετε την αίτηση, στείλτε email στο education.stegi@onassis.org

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: Επισκέπτης

  Επισκέπτης Το έργο "Επισκέπτης" του Έρικ Εμμάνουελ Σμίτ αποτελεί μια συναρπαστική θεατρική εμπειρία που συνδυάζει διακριτικά μυθοπλασία και αληθινά γεγονότα από τη ζωή του διάσημου Σίγκμουντ Φρόιντ. Με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του, το έργο προσφέρει μια βαθιά εξερεύνηση της ανθρώπινης ψυχής, προκαλώντας το θεατή να αναζητήσει την αλήθεια και την πνευματική εξέλιξη. Η ερμηνεία του Μάνου Βακούση στον ρόλο του Επισκέπτη είναι άψογη, καθηλώνοντας το κοινό και μεταφέροντάς το σε έναν κόσμο γεμάτο μυστήριο και ανατροπές. Η εξαιρετική σκηνοθεσία του Σωτήρη Τσαφούλια δίνει ζωή στο έργο, ενώ οι εξαιρετικές ερμηνείες των υπολοίπων ηθοποιών προσθέτουν βάθος και συναισθηματική εντάση στην παράσταση. Μέσα από το συναρπαστικό πλέγμα της πλοκής, το έργο αναδεικνύει τα βαθύτερα ζητήματα της ανθρώπινης ψυχολογίας και της πνευματικής αναζήτησης. Ο διάλογος μεταξύ του άθεου Φρόιντ και του μυστηριώδους Επισκέπτη ανοίγει παράθυρα σε φιλοσοφικές συζητήσεις που αναδεικνύουν τη σύνθετη φύση τ

Είδαμε και προτείνουμε: ΤΕΛΕΙΟΙ ΞΕΝΟΙ

  Οι τέλειοι ξένοι Η παράσταση " Οι τέλειοι ξένοι" του Π. Τζενοβέζε, σε σκηνοθεσία Γιώργου Πυρπασόπουλου & Πέτρου Λαγούτη προσφέρει μια συναρπαστική εξερεύνηση στην ανθρώπινη ψυχολογία και στις πολυσύνθετες σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων στη σύγχρονη κοινωνία. Η απλή αλλά ενδιαφέρουσα πλοκή κεντρίζει το ενδιαφέρον του κοινού, ενώ η ιδέα του παιχνιδιού με τα κινητά τηλέφωνα δημιουργεί μια συναρπαστική δυναμική που αποκαλύπτει τα μυστικά και τις αλήθειες που κρύβουν οι χαρακτήρες. Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι εξαιρετικές, με τη Μυρτώ Αλικάκη, τον Πέτρο Λαγούτη και το Δημήτρη Ξανθόπουλο να ξεχωρίζουν για την αυθεντικότητα και το συναισθηματικό βάθος των ερμηνειών τους. Η συνολική αίσθηση που προκαλείται είναι αυτή της πραγματικότητας και της ανθρωπιάς, καθώς ο καθένας από τους χαρακτήρες αποκαλύπτει τα δικά του προσωπικά τραύματα και αναζητά τη συγχώρεση και την αποδοχή. Η σκηνοθεσία είναι λιτή και αποτελεσματική, επικεντρώνοντας την προσοχή στις ερμηνείες και στην απε

Είδαμε και προτείνουμε: «Rayman ούρλιαξε» στο Θέατρο Σφενδόνη

  Η θεατρική παράσταση "Rayman ούρλιαξε", σε σκηνοθεσία του Περικλή Μουστάκη, προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία στο θεατή, ενώνοντας την υψηλής αισθητικής σκηνοθεσία με την πνευματική εμβάθυνση του περιεχομένου.  Η εξαιρετική ερμηνεία του Χάρη Φραγκούλη στον κεντρικό ρόλο του Rayman προσθέτει στοιχεία ευαισθησίας και συγκίνησης στην ανάπτυξη του χαρακτήρα και των θεμάτων που αναδεικνύονται. Η παράσταση αναδεικνύει με επιδεξιότητα την αμφιλεγόμενη σχέση μεταξύ της επιστήμης και της ανθρώπινης ψυχής, ενσωματώνοντας φιλοσοφικά ερωτήματα για τη φύση της πραγματικότητας και της ανθρώπινης ύπαρξης.  Η σκηνοθετική προσέγγιση διακρίνεται για την αρμονική σύνθεση του φυσικού και του μεταφυσικού, δημιουργώντας έναν μοναδικό και συναρπαστικό κόσμο που κεντρίζει το ενδιαφέρον του θεατή. Το θέατρο Σφενδόνη αποδεικνύεται ιδανικός χώρος για την παρουσίαση μιας τόσο πολυεπίπεδης και πρωτοποριακής παράστασης.  Με την ενθάρρυνση των θεατών να κρατήσουν ανοιχτό μυαλό και να εξερευ

Είδαμε και προτείνουμε: "Waiting for Godot" at Theatre of the No

  A Masterful Exploration of Existence: "Waiting for Godot" at Theatre of the No   The Theatre of the No in Athens boldly inaugurated its presence with a riveting rendition of Samuel Beckett’s timeless masterpiece, "Waiting for Godot." Directed by the visionary Nikos Dionysios, this production breathed new life into the existential musings of Beckett's iconic play.   From the moment the curtain rose on Thursday, April 18th, audiences were captivated by the profound themes and poignant performances that unfolded on stage. With a stellar international and Greek cast, led by the talented direction of Nikos Dionysios, the production brought a fresh perspective to one of the most important theatrical works of the 20th century.   At its core, "Waiting for Godot" delves into the depths of human existence, exploring themes of loneliness, dependency, and the relentless pursuit of meaning in a world shrouded in uncertainty. Through the lens of two pr

Είδαμε και προτείνουμε: «ELIZADETH»

Η θεότρελη κωμωδία "Elizadeth" παρουσιάζει έναν κακόφημο θίασο που προσπαθεί να ανεβάσει ένα ανιστόρητο μιούζικαλ εν μέσω πανδημίας, με λάθος ηθοποιούς, λάθος έργο και λάθος περίοδο. Η πλοκή επικεντρώνεται στις περιπέτειες και τα κωμικά περιστατικά που συμβαίνουν στους χαρακτήρες του θεάτρου καθώς προετοιμάζονται για την παράσταση, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα τα δικά τους προβλήματα και συγκρούσεις. Η παράσταση αναπτύσσει έναν θίασο με ετερόκλητα πρόσωπα, καθένα από τα οποία έχει τα δικά του "κουσούρια" και προβλήματα. Οι θεατρίνοι χαρακτηρίζονται από μωροφιλοδοξίες, αλαζονείες, βεντετιλίκια, ανταγωνισμούς, αντιζηλίες, έρωτες, μίση και πάθη, δημιουργώντας έναν καυστικό και διασκεδαστικό κόσμο. Η Κυπραία που θέλει να γίνει πρωταγωνίστρια, ο ξεπεσμένος αλκοολικός, η σταρ που ξεπέφτει διότι δεν μπορεί να κάνει την παρθένα, ο εξαιρετικός μουσικός με τις τρομερές και κυρίως « πρωτότυπες » μουσικές του Έλτον Λεμπέση και φυσικά η βουλιμική ιέρεια της τέχνης δεν θα αφήσου

Είδαμε και προτείνουμε: Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;

  Ποιος ανακάλυψε την Αμερική; Άλλο ένα μικρό διαμαντάκι στο φιλόξενοvο Project R είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε και πολύ το χαρήκαμε. Ένα κοινωνικό επίκαιρο κείμενο της αδικοχαμένης Χρύσας Σπηλιώτη, με το εξαιρετικό δίδυμο ηθοποιών Μαριάνθης Κυρίου και Ζώης Μουκουλη σε μία μεταξύ τους θεατρική καλοδουλεμένη χημεία με ένταση-πάθος-ενέργεια με απίστευτο μεράκι σκέρτσο και τσαχπινιά, μπαινοβγαίνουν σε διαφόρους ρόλους και ηλικίες με απίστευτη ευκολία και άνεση, με την εναλλαγή σκηνών μεταξύ σοβαρού και αστείου, παραθέτοντας μία υπέροχη παράσταση από την αρχή μέχρι και το συγκινητικό φινάλε! Η ευρηματική σκηνοθεσία του Κώστα Ανταλόπουλου με το γρήγορο-σκηνικό ξέφρενο ρυθμό της προσφέρει μία ζωντανή ξεσηκωτική παράσταση, σε ένα μαγικό ταξίδι με λόγια και κινήσεις,γέλιο-δάκρυα-αγάπη- έρωτα- μουσικές και συγκινήσεις.. Οι δύο γυναίκες στήριγμα η μία στην άλλη μέχρι το τέλος παλεύουν να ανακαλύψουν την ταυτότητά τους και τη δική τους Αμερική!! Πόσους σταθμούς μπορεί να έχει η ζωή μα