H Σοφίκα Ελευθερουδάκη μιλάει στο Open Mind




Η  Σοφίκα Ελευθερουδάκη μιλάει στο Open Mind με αφορμή το νέο ξεκίνημα απο τις εκδόσεις Ελευθερουδάκη, τις αλλαγές και την αγάπη της για τον εκδοτικό οίκο και το βιβλίο....


Νέο σύνθημα, «Γράψε μπορείς» σε ποιους απευθύνεστε και τι θέλετε να πετύχετε;

Απευθυνόμαστε σε όλους εκείνους, που θέλουν να γράψουν κάτι και ειδικότερα, σε εκείνους, που θέλουν να καταγράψουν τις αναμνήσεις τους. Από τους αποφοίτους σχολείων που θυμούνται τις πλάκες και τους καθηγητές των σχολικών τους χρόνων, έως τους ιατρούς, τους διπλωμάτες, ναυτικούς, επιχειρηματίες, ταξιτζήδες, ταξιδιώτες, γονείς… – σκεφτείτε πόσα γεγονότα έχει ζήσει ο καθένας μας και τι έχει να πει. Πιστεύουμε ότι όλες αυτές οι διηγήσεις αποτελούν μέρος της ιστορίας της χώρας μας και πρέπει να καταγραφούν. Σ’αυτήν την προσπάθεια με το Γράψε, Μπορείς!, εμείς μπορούμε να βοηθήσουμε είτε με εξειδικευμένους συγγραφείς που θα βοηθήσουν στο γράψιμο, είτε με όλα τα στάδια έκδοσης ενός  βιβλίου για τους φίλους και τους αγαπημένους του συγγραφέα, ή βέβαια με κάποια έκδοση, που πωλείται μέσω των βιβλιοπωλείων και όλα αυτά, με ένα χαμηλό κόστος.

    Τι έχετε να προτείνετε σε κάποιον νέο συγγραφέα;

Σε έναν νέο συγγραφέα που φιλοδοξεί να βρεθεί το βιβλίο του στα βιβλιοπωλεία θα συστήσω υπομονή, επιμονή και μεγάλη προσπάθεια. Αντοχή στην καλοπροαίρετη κριτική. Και Καλή Επιτυχία!

      Μιλήστε μου λίγο για τις εκδόσεις Ελευθερουδάκης.

Ως … ιστιοπλόος, νομίζω ότι πρέπει να πηγαίνουμε με τον καιρό, όταν δεν μπορούμε να πάμε εναντίον του. Από την επανάσταση του διαδικτύου, στο Netflix και το Spotify, στον χώρο μας έχουν αλλάξει πάρα πολλά, τα οποία επεξεργαζόμαστε και φιλοδοξούμε να επανέλθουμε με καινοτόμες ιδέες. Η επιχείρησή μας ιδρύθηκε το 1898, έχει κλείσει 100 χρόνια στον χώρο του βιβλίου και των εκδόσεων και σκοπεύουμε να συνεχίσουμε αυτή την πορεία με άλλο, σύγχρονο τρόπο. Σε κάθε περίπτωση, δεν το βάζουμε κάτω!

    Πιστεύετε ότι το βιβλίο έχει περάσει κρίση και συνεχίζει να περνάει;

Υπάρχει αναμφίβολα μια διεθνής κρίση στο βιβλίο, διότι έχει να ανταγωνιστεί πολλές άλλες μορφές εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας, κυρίως το δεύτερο. Σκεφτείτε το βιβλίο το 1960, χωρίς τηλεόραση, χωρίς κινητά, χωρίς Netflix … Παρόλα αυτά, έχει καταγραφεί, ότι η ανάγνωση των παραδοσιακών βιβλίων από χαρτί αποτελεί έναν εξαιρετικό τρόπο εγρήγορσης του εγκεφάλου και δεν συγκρίνεται ούτε με το παθητικό διάβασμα από μια οθόνη, ούτε βέβαια με την τηλεόραση.

     Ποια είναι η γνώμη σας για την ηλεκτρονική μορφή βιβλίων;

Προσωπικά δεν μου αρέσουν, όμως τα αναγνωρίζω ως μια νέα μορφή του γραπτού λόγου, όπως είναι και το ηχητικό (audiobook) βιβλίο. Διεθνώς, πολλοί αναγνώστες καταλήγουν στο να αγοράσουν έναν τίτλο σε περισσότερες από μία μορφή (π.χ. χάρτινο και ηχητικό), διότι εξυπηρετούν διαφορετικές ανάγκες.

    Ένα μήνυμα για το 2020 και για τους αναγνώστες μας.

Εύχομαι σε όλους  μια Καλή Χρονιά με Υγεία, Δημιουργικότητα και πολλές, καθημερινές χαρές. Στα 65 μου χρόνια έχω καταλάβει πόσο γρήγορα περνάει ο χρόνος και γι αυτό… Γράψε, Μπορείς! Γράφετε ότι θυμάστε, είστε μέρος της ιστορίας μας!

    Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Θα μου επιτρέψτε τα εκμυστηρευτώ  αργότερα μέσα στον χρόνο.

Tης Αλεξίας Βλάρα,28/1/2020


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΚΑΝΘΩΔΗΣ | 2ος χρόνος | Πρεμιέρα Σάββατο 30 Νοεμβρίου στις 21:00 | Αθηναική Σκηνή

Αγγέλικα Κοροβέση: "Αυτό που αναζητώ να κατανοήσω και να φανερώσω είναι η ομορφιά και η δύναμη του στιγμιαίου".

Είδαμε και προτείνουμε: The Blunsdon Act στο Theatre of the NO

Θέατρο Αλεξάνδρεια_ κωμωδία «Και πάμε πρίμα…» Πρεμιέρα Σάββατο 7/12

Είδαμε και προτείνουμε: Κάποια στιγμή θα μάθετε ποιος είμαι στο Θέατρο Σταθμός