Συντάξεις, συγγραφέας Πλάτων Τήνιος
ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ

ΠΛΑΤΩΝ ΤΗΝΙΟΣ
Συντάξεις

Σειρά: Μικρές Εισαγωγές
Διεύθυνση Σειράς: Μπάμπης Παπαδημητρίου
Σελίδες: 112 · Σχήμα: 13,5Χ20,5
ΙSBN: 978-960-569-780-8 · Τιμή: 10,99 €Οι συντάξεις ήταν ένας από τους πλέον επιτυχημένους θεσμούς που εισήγαγε ο 20ός αιώνας. Απομάκρυναν το άγχος για τα γηρατειά, στηρίζοντας παράλληλα την ανάπτυξη. Πέτυχαν επειδή συνέδεσαν ατομικές λύσεις με συλλογικές διεξόδους. Το κλειδί ήταν στο πώς υπηρεσίες προς το άτομο εντάσσονταν στη συλλογική προσπάθεια. Πώς λειτουργεί όμως ένα συνταξιοδοτικό σύστημα; Τι πρέπει να προσέξουν όσοι το σχεδιάζουν; Πόσα είδη συνταξιοδοτικών συστημάτων υπάρχουν και ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του καθενός; Πότε είναι βιώσιμα και τι συνέβη στην ελληνική περίπτωση; Πώς επιδρούν το δημογραφικό, το δημόσιο χρέος και η χρηματοοικονομική κρίση;

Το βιβλίο αυτό προσφέρει πληροφόρηση και απαντήσεις ώστε ο αναγνώστης να μπορέσει να τοποθετηθεί ενημερωμένα πάνω σε ένα από τα πιο ακανθώδη ζητήματα που απασχολούν σήμερα την ελληνική (και όχι μόνο) κοινωνία. Το βιβλίο περιλαμβάνει αναλυτικό γλωσσάριο των όρων που χρησιμοποιούνται για το θέμα των συντάξεων στη δημόσια συζήτηση, βοηθώντας τον αναγνώστη να συμμετάσχει σε αυτή. 


Η σειρά ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ περιλαμβάνει βιβλία αναφοράς, γραμμένα από ειδικούς, τα οποία δίνουν έγκυρη και εις βάθος πληροφόρηση για θέματα άμεσου ενδιαφέροντος. Απλή αλλά όχι απλουστευτική, επιστημονική αλλά όχι απροσπέλαστη, σύντομη αλλά και πλήρης, η σειρά προσφέρει στον σύγχρονο αναγνώστη τα κλειδιά ώστε να κατανοήσει σε βάθος τον πολύπλοκο και μεταβαλλόμενο κόσμο μας.Ο συγγραφέας
O Πλάτων Τήνιος είναι οικονομολόγος, ειδικός σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης και κοινωνικής πολιτικής, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια τo 1956 και πήγε σχολείο στην Αίγυπτο, στην Ελλάδα και στην Αγγλία. Σπούδασε Οικονομικά στο Κέμπριτζ (Christs College Μ.Α.) και στην Οξφόρδη (Nuffield College Μ. Phil). Το διδακτορικό του στο Κέμπριτζ (Christs College 1985) είχε θέμα την αγορά κατοικίας και τη φορολογία μεταβιβάσεων στην Ελλάδα.
Ξεκίνησε διδάσκοντας ενεργειακά οικονομικά στην Οξφόρδη. Έχει εργαστεί ως ειδικός σύμβουλος στα Υπουργεία Οικονομίας και Koινωνικών Ασφαλίσεων (1987-1993). Μεταξύ 1993 και 1995 ήταν ειδικός σύμβουλος στο Υπουργείο Βιομηχανίας, ασχολούμενος με θέματα ενέργειας και κοινωνίας της πληροφορίας.
Διετέλεσε ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη μεταξύ 1996 και 2004, στην πρώτη Μονάδα Σχεδιασμού Στρατηγικής του Γραφείου Πρωθυπουργού με επικεφαλής τότε τον Νίκο Θέμελη, με κύριο αλλά όχι αποκλειστικό αντικείμενο την οικονομική ανάλυση της κοινωνικής πολιτικής. Μεταξύ 1999 και 2004 ήταν μέλος της Επιτροπής Κοινωνικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν διαμορφώθηκε η Ανοικτή Μέθοδος Συντονισμού και οι δείκτες φτώχειας και κοινωνικής ένταξης επισημοποιήθηκαν ως κοινοτικά εργαλεία. Υπήρξε ο βασικός συντάκτης της Έκθεσης Σπράου για τις συντάξεις το 1997.
Από το 2004 διδάσκει στο Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, ως επίκουρος καθηγητής από το 2007. Διετέλεσε και στέλεχος της Εμπορικής Τράπεζας, ασχολούμενος με την ανεύρεση λύσης στο ασφαλιστικό πρόβλημα που θα ήταν συμβατή με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Η μέθοδος επίλυσης που προκρίθηκε τότε αξιοποιήθηκε από την Πορτογαλία για να επιλυθεί αντίστοιχο πρόβλημα. Το 2015/6 ήταν επισκέπτης καθηγητής στο London School of Economics. Ασχολείται ερευνητικά με τη γήρανση του πληθυσμού, τα οικονομικά της εργασίας, την κοινωνική πολιτική, τα δημόσια οικονομικά και το φύλο. Έχει συμμετάσχει σε αποστολές τεχνικής βοήθειας του ΔΝΤ στην Ευρώπη, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική με αντικείμενα τις συντάξεις και τον κοινωνικό ιστό ασφάλειας, ενώ έχει συντάξει εκθέσεις για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το φύλο και την Τρίτη ηλικία.
Έχει δημοσιεύσεις στα ελληνικά και αγγλικά στον χώρο των συντάξεων και της κοινωνικής προστασίας (Ασφαλιστικό: μια μέθοδος ανάγνωσης (2010), Ζωή 50+ (2009)). Το τελευταίο του βιβλίο εκδόθηκε στις ΗΠΑ και αφορά στο χάσμα φύλου στις συντάξεις (F. Bettio, G.Betti, P.Tinios and Th.Georgiadis, 2015, Unequal Ageing in Europe: Women’s Independence and Pensions, Palgrave Macmillan, NY).
Είναι παντρεμένος με την Αντιγόνη Λυμπεράκη και ζουν στο Παγκράτι με δύο μεγάλα παιδιά και πέντε μικρότερες γάτες.Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο νεαρός ηθοποιός Μάκης Κατσανέας μιλά στο Open Mind για τις "Άγριες Ορχιδέες"

Επιτυχημένη πρεμιέρα της παράστασης «Όρκος στο παρόν» στο Θέατρο ΑΛΜΑ

Είδαμε την παράσταση: "Συρανό ντε Μπερζεράκ" στο Θέατρο Κάππα

Οι νεαροί ηθοποιοί της παράστασης ‘…ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΕΡΩΤΕΥΤΗΚΑΝ #ριμέικ’ του Τόλη Παπαδημητρίου, Γιάννης Βασιλώττος, Σπύρος Κατσιάνος, Γιάννης Σέπε και Ρήγας Σκεπετάρης, μιλούν αποκλειστικά στο Open Mind