Ο Ανδρέας Πολυκάρπου μιλάει στο Οpen Mind για την παράσταση "Η απολογία του Ιησού"


Ο Ανδρέας Πολυκάρπου μιλάει στο Οpen Mind  για την παράσταση "Η απολογία του Ιησού" που θα συμμετέχει στο Φεστιβάλ νέων θεατρικών ομάδων για ένατη χρονιά στο Θέατρο επί Κολωνώ,τα μελλοντικά του σχέδια και διάφορα ακόμα...


Φεστιβάλ νέων θεατρικών ομάδων για ένατη χρονιά στο Θέατρο επί Κολωνώ. Πώς αποφασίσετε να συμμετέχετε;

Το φεστιβάλ αυτό δίνει τη δυνατότητα σε νέους ανθρώπους (συγγραφείς- ηθοποιούς- σκηνοθέτες- θεατρικές ομάδες) να παρουσιάσουν τις δημιουργίες τους. Ταυτόχρονα, κάθε χρόνο παρουσιάζονται πολύ καλές και δυνατές παραστάσεις που αξίζει τον κόπο να βγουν στο «φως». Είναι ένα ιδιαίτερο φεστιβάλ που ενισχύει τη θεατρική παραγωγή ποιοτικά. Αυτός ήταν και ο κύριος λόγος για να παρθεί η απόφαση.

Τι θα μας παρουσιάσετε;

Το έργο που θα ανεβάσουμε είναι «Η απολογία του Ιησού». Μην σας μπερδεύει ο τίτλος. Ο Ιησούς στη συγκεκριμένη παράσταση θα μπορούσε να είναι ο καθένας μας. Ο κάθε άνθρωπος που έρχεται αντιμέτωπος με τους φόβους του, με την ανάγκη του έρωτα, με την έλλειψη του άλλου, με το φόβο του θανάτου, με όλες τις ματαιώσεις της ζωής του και που θέλει έστω και την υστάτη στιγμή (λίγο πριν το θάνατο) να μιλήσει μέσα από την ψυχή του. Τη δική του ψυχή και τα δικά του «θέλω» χωρίς να υπολογίζει τον περιττό κοινοτισμό της ανθρωπότητας. Είναι μια παράσταση για την αλήθεια του καθενός μας την οποία αποδεχόμαστε μόνο όταν το αναπόφευκτο της κάθε σταύρωσης είναι κοντά μας.

Τι μηνύματα θέλετε να περάσετε στον θεατή μέσα από την παράστασή σας;

Δεν θα έλεγα ότι θα περάσουμε κάποια μηνύματα. Η τέχνη δεν έχει σκοπό να δώσει απαντήσεις και μηνύματα ούτε και να προσηλυτίσει. Εξάλλου, ένα καλό της μετανεωτερικότητας είναι το ότι έχουν τελειώσει όλα τα αυτιστικά κινήματα με τους κανόνες και τα δόγματα τους. Στόχος είναι να δημιουργηθούν ερωτήματα που θα θελήσει ο θεατής να τα απαντήσει μόνος του…

Ένα μήνυμα προς τους αναγνώστες μας.

Να αγκαλιάσουν την προσπάθεια των νέων ανθρώπων της τέχνης μέσα από τέτοια φεστιβάλ όπως είναι το Off Off Athens γιατί πάντα έχουν κάτι να πουν. Πράγματι υπάρχουν πολλές και καλές παραστάσεις να απολαύσει κάποιος. Να βγουν έξω από στεγανά και να σκεφτούν. Διότι για να υπάρχουν όλες αυτές οι προσπάθειες στο θέατρο και στην τέχνη-  γενικά - σημαίνει ότι ακόμη η επιστήμη – όσο κι αν υπερηφανεύεται- δεν κατάφερε να απομαγεύσει τον κόσμο εντός μας…

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια.

Η συνέχεια των προσπαθειών για τη δημιουργία ενός «ολοκληρωμένου» καλλιτεχνικού έργου που θα μου δώσει τις απαντήσεις που ψάχνω.

Ταυτότητα παράστασης:
Ο Ιησούς κλεισμένος στο κελί του μια μέρα πριν τη σταύρωση προσπαθεί να αφαιρέσει τη μάσκα του θεανθρώπου που του φόρεσαν προκειμένου να επιτελέσει το ρόλο σωτήρα που τού δόθηκε.
Αποδέχεται τη θνητή του φύση ερχόμενος αντιμέτωπος με όλα τα φαντάσματα της ζωής του. Μονολογεί για τις πλάνες της μάνας του, των ανθρώπων που πιστεύουν σε Θεούς  και τα σκοτάδια του χριστιανισμού. Θυμάται, όμως, τον έρωτα, την ηδονή που του πρόσφερε η Μαρία η Μαγδαληνή.


Συντελεστές:
Κείμενο: Αντρέας Πολυκάρπου
Σκηνοθεσία: Τάσος Ράπτης
Φωτισμός: Γιώργος Αγιαννίτης
Μουσική: Ντόρις Λαμπρινού- Εύη Μάμαλη
Ερμηνεύει: Τάσος Ράπτης
Τρίτη 6 Ιουνίου 2017 (20:45) και Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017 (22:00)

Tης Αλεξίας Βλάρα,14/5/2017

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Χλόη Αντωνοπούλου Μουζακίτη: " Για εμένα όμως η υπέρτατη αρετή που οφείλουμε να κατακτήσουμε σε αυτή τη ζωή είναι αύτη του ενήλικα που θέλει να βουτήξει το δάχτυλό του σε κάθετι νέο και να το γευτεί".