Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η Ρόζα της Σμύρνης- Review / Κριτική


Λίγες ώρες έχουν περάσει, από τη στιγμή που βγήκα από τον κινηματόγραφο της πόλης μου (που σχεδόν κόντεψα να μην μπω κιόλας αφού στο παρατσάκ έβγαλα εισιτήριο). Για τρίτη μέρα, η ταινία ήταν sold out. Και μάλλον όχι άδικα. Από τη στιγμή που βγήκε η ταινία στους κινηματογράφους, οι κριτικές που είχαν ακουστεί, ήταν στην πλειοψηφία τους θετικές. Η ταινία βασίζεται στο βιβλίο "Ρόζα και Ισμαήλ" του Γιάννη Γιαννέλλη - Θεοδοσιάδη. Η μεταφορά της, στον κινηματόγραφο γίνεται από τον γνωστό σκηνοθέτη Γιώργο Κορδέλλα (Αναστασία, Απών, Βεντέτα, Χορεύοντας στη σιωπή, Μυστικά και λάθη) ενώ το σενάριο υπογράφει η Χριστίνα Λαζαρίδη.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ
Ταινία: Η Ρόζα της Σμύρνης
Σκηνοθεσία: Γιώργος Κορδέλλας
Πρωταγωνιστούν: Τάσο ΝούσιαΕυγενία ΔημητροπούλουΛήδα ΠρωτοψάλτηΓιούλικα Σκαφίδα, Πέτρος Λαγούτης, κ.α
Είδος Ταινίας: Δράμα
Έτος Παραγωγής: 2016
Διάρκεια: 97΄

ΥΠΟΘΕΣΗ: Σμύρνη 1922: Η Ρόζα (Λήδα Πρωτοψάλτη), κόρη εύπορης οικογένειας, παντρεύεται εσπευσμένα. Aθήνα 1987: H Ρόζα ζει με την εγγονή της Μαριάννα (Ευγενία Δημητροπούλου) κουβαλώντας ένα επτασφράγιστο μυστικό που δε θέλει να μοιραστεί με κανέναν. Το συλλεκτικό πάθος του Δημήτρη (Τάσος Νούσιας), ενός αρχιτέκτονα, τον οδηγεί στα παράλια της Μικράς Ασίας και στα χνάρια της αινιγματικής Ρόζας. Μια παλιά φωτογραφία και ένα νυφικό είναι αρκετά για να ανασυρθεί μια ερωτική ιστορία από το παρελθόν και να γεννηθεί μια καινούργια. 

Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΜΟΥ: Η «Ρόζα της Σμύρνης» εξιστορεί μια ερωτική ιστορία με αφετηρία τη Σμύρνη του 1922 και προορισμό την Αθήνα της δεκαετίας του ’80. Ένα νυφικό λερωμένο με αίμα και μια παλιά φωτογραφία θα είναι η αφορμή να ανασυρθούν κρυμμένα μυστικά του παρελθόντος την περίοδο της Μικρασιατικής Καταστροφής, που είχαν ως αποτέλεσμα την Καταστροφή της Σμύρνης, εκεί που έζησε η Ρόζα. 

Η αναπαράσταση των δύο εποχών γίνεται μοναδικά, υπό τις οδηγίες του σκηνοθέτη Γιώργου Κορδέλλα, είτε ενδυματολογικά είτε σκηνογραφικά είτε μουσικά. Από τα συν φυσικά, ότι όλες οι μουσικές επιλογές που έπαιξαν κατά τη διάρκεια της ταινίας, γράφτηκαν αποκλειστικά και μόνο για αυτήν....Χάρις Αλεξίου, Μανώλης Μητσιάς και Αρετή Κετιμέ, ερμηνεύουν μοναδικά. Ένα ταξίδι, Αθήνα-Κωνσταντινούπολη-Σμύρνη, άψογα σκηνοθετημένο, χαρίζοντας στην ταινία την αυθεντική αλλά και νοσταλγική ατμόσφαιρα, που έπρεπε. Οι σκηνές γυρισμένες μέσα στην Αγιά Σοφιά απλά σε ανατριχιάζουν - λέγοντας για ακόμη μια φορά έστω και μέσα από τα δόντια "δικιά μας είναι".

Η «Ρόζα της Σμύρνης» είναι μια γλυκιά ερωτική και συνάμα όμορφη ιστορία όπου, ωστόσο, οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές της, οδηγούνται σε επαναδιαπραγμάτευση με το παρελθόν τους. Η ιστορία εξελίσσεται γρήγορα, έχει ρυθμό, υπάρχει το δραματικό στοιχείο και δεν κουράζει. Ανατρεπτικό φινάλε. Η μεταφορά του βιβλίου (πάνε και χρόνια που το διάβασα) στις αίθουσες του κινηματογράφου είναι αρκετά ικανοποιητική. 

Ερμηνευτικά, το κάστ από το Νησί, με εξέπληξε αλλά όχι και τόσο ευχάριστα. Ο Τάσος Νούσιας για ακόμη μια φορά, μοναδικός στο ρόλο που του δόθηκε. Για τρίτη φορά μάλιστα συνεργάζεται με την Ευγενία Δημητροπούλου (Νησί, Αγάπα σαν μην υπάρχει αύριο) που υποδύθηκε την Μαριάννα, εγγονή της Ρόζα αλλά και τη Ρόζα, σε νεαρή ηλικία. Παρόλα αυτά η ερμηνεία της δεν με συνεπήρε. Από τη Γιούλικα Σκαφιδά περίμενα κάτι παραπάνω αλλά δε βοηθούσε και το σενάριο. Εξαιρετική και μοναδική ως Ρόζα, η Λήδα Πρωτοψάλτη. 

Εν κατακλείδι, η ταινία βλέπεται ευχάριστα από όλες τις ηλικίες και δεν κουράζει, που είναι πολύ σημαντικό. Υπάρχει άλλωστε και ένα εξαιρετικό καστ αγαπημένων ηθοποιών, που βλέπεις και έχεις καιρό να δεις στην ελληνική τηλεόραση. Ο ελληνικός κινηματόγραφος, έστω και με μεταφορές βιβλίων (Βλέπετε και Ουζερί Τσιτσάνης), καταφέρνει για άλλη μια φορά, να κρατηθεί στο ύψος του και να κερδίσει το ελληνικό κοινό.

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΗ ΔΩ: Δώστε μια ευκαιρία στον ελληνικό κινηματογράφο, ίσως να αλλάξετε γνώμη με αυτήν την ταινία. 

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 7/10




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: Επισκέπτης

  Επισκέπτης Το έργο "Επισκέπτης" του Έρικ Εμμάνουελ Σμίτ αποτελεί μια συναρπαστική θεατρική εμπειρία που συνδυάζει διακριτικά μυθοπλασία και αληθινά γεγονότα από τη ζωή του διάσημου Σίγκμουντ Φρόιντ. Με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του, το έργο προσφέρει μια βαθιά εξερεύνηση της ανθρώπινης ψυχής, προκαλώντας το θεατή να αναζητήσει την αλήθεια και την πνευματική εξέλιξη. Η ερμηνεία του Μάνου Βακούση στον ρόλο του Επισκέπτη είναι άψογη, καθηλώνοντας το κοινό και μεταφέροντάς το σε έναν κόσμο γεμάτο μυστήριο και ανατροπές. Η εξαιρετική σκηνοθεσία του Σωτήρη Τσαφούλια δίνει ζωή στο έργο, ενώ οι εξαιρετικές ερμηνείες των υπολοίπων ηθοποιών προσθέτουν βάθος και συναισθηματική εντάση στην παράσταση. Μέσα από το συναρπαστικό πλέγμα της πλοκής, το έργο αναδεικνύει τα βαθύτερα ζητήματα της ανθρώπινης ψυχολογίας και της πνευματικής αναζήτησης. Ο διάλογος μεταξύ του άθεου Φρόιντ και του μυστηριώδους Επισκέπτη ανοίγει παράθυρα σε φιλοσοφικές συζητήσεις που αναδεικνύουν τη σύνθετη φύση τ

Είδαμε και προτείνουμε: ΤΕΛΕΙΟΙ ΞΕΝΟΙ

  Οι τέλειοι ξένοι Η παράσταση " Οι τέλειοι ξένοι" του Π. Τζενοβέζε, σε σκηνοθεσία Γιώργου Πυρπασόπουλου & Πέτρου Λαγούτη προσφέρει μια συναρπαστική εξερεύνηση στην ανθρώπινη ψυχολογία και στις πολυσύνθετες σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων στη σύγχρονη κοινωνία. Η απλή αλλά ενδιαφέρουσα πλοκή κεντρίζει το ενδιαφέρον του κοινού, ενώ η ιδέα του παιχνιδιού με τα κινητά τηλέφωνα δημιουργεί μια συναρπαστική δυναμική που αποκαλύπτει τα μυστικά και τις αλήθειες που κρύβουν οι χαρακτήρες. Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι εξαιρετικές, με τη Μυρτώ Αλικάκη, τον Πέτρο Λαγούτη και το Δημήτρη Ξανθόπουλο να ξεχωρίζουν για την αυθεντικότητα και το συναισθηματικό βάθος των ερμηνειών τους. Η συνολική αίσθηση που προκαλείται είναι αυτή της πραγματικότητας και της ανθρωπιάς, καθώς ο καθένας από τους χαρακτήρες αποκαλύπτει τα δικά του προσωπικά τραύματα και αναζητά τη συγχώρεση και την αποδοχή. Η σκηνοθεσία είναι λιτή και αποτελεσματική, επικεντρώνοντας την προσοχή στις ερμηνείες και στην απε

Είδαμε και προτείνουμε: «Rayman ούρλιαξε» στο Θέατρο Σφενδόνη

  Η θεατρική παράσταση "Rayman ούρλιαξε", σε σκηνοθεσία του Περικλή Μουστάκη, προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία στο θεατή, ενώνοντας την υψηλής αισθητικής σκηνοθεσία με την πνευματική εμβάθυνση του περιεχομένου.  Η εξαιρετική ερμηνεία του Χάρη Φραγκούλη στον κεντρικό ρόλο του Rayman προσθέτει στοιχεία ευαισθησίας και συγκίνησης στην ανάπτυξη του χαρακτήρα και των θεμάτων που αναδεικνύονται. Η παράσταση αναδεικνύει με επιδεξιότητα την αμφιλεγόμενη σχέση μεταξύ της επιστήμης και της ανθρώπινης ψυχής, ενσωματώνοντας φιλοσοφικά ερωτήματα για τη φύση της πραγματικότητας και της ανθρώπινης ύπαρξης.  Η σκηνοθετική προσέγγιση διακρίνεται για την αρμονική σύνθεση του φυσικού και του μεταφυσικού, δημιουργώντας έναν μοναδικό και συναρπαστικό κόσμο που κεντρίζει το ενδιαφέρον του θεατή. Το θέατρο Σφενδόνη αποδεικνύεται ιδανικός χώρος για την παρουσίαση μιας τόσο πολυεπίπεδης και πρωτοποριακής παράστασης.  Με την ενθάρρυνση των θεατών να κρατήσουν ανοιχτό μυαλό και να εξερευ

Είδαμε και προτείνουμε: "Waiting for Godot" at Theatre of the No

  A Masterful Exploration of Existence: "Waiting for Godot" at Theatre of the No   The Theatre of the No in Athens boldly inaugurated its presence with a riveting rendition of Samuel Beckett’s timeless masterpiece, "Waiting for Godot." Directed by the visionary Nikos Dionysios, this production breathed new life into the existential musings of Beckett's iconic play.   From the moment the curtain rose on Thursday, April 18th, audiences were captivated by the profound themes and poignant performances that unfolded on stage. With a stellar international and Greek cast, led by the talented direction of Nikos Dionysios, the production brought a fresh perspective to one of the most important theatrical works of the 20th century.   At its core, "Waiting for Godot" delves into the depths of human existence, exploring themes of loneliness, dependency, and the relentless pursuit of meaning in a world shrouded in uncertainty. Through the lens of two pr

Είδαμε και προτείνουμε: «ELIZADETH»

Η θεότρελη κωμωδία "Elizadeth" παρουσιάζει έναν κακόφημο θίασο που προσπαθεί να ανεβάσει ένα ανιστόρητο μιούζικαλ εν μέσω πανδημίας, με λάθος ηθοποιούς, λάθος έργο και λάθος περίοδο. Η πλοκή επικεντρώνεται στις περιπέτειες και τα κωμικά περιστατικά που συμβαίνουν στους χαρακτήρες του θεάτρου καθώς προετοιμάζονται για την παράσταση, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα τα δικά τους προβλήματα και συγκρούσεις. Η παράσταση αναπτύσσει έναν θίασο με ετερόκλητα πρόσωπα, καθένα από τα οποία έχει τα δικά του "κουσούρια" και προβλήματα. Οι θεατρίνοι χαρακτηρίζονται από μωροφιλοδοξίες, αλαζονείες, βεντετιλίκια, ανταγωνισμούς, αντιζηλίες, έρωτες, μίση και πάθη, δημιουργώντας έναν καυστικό και διασκεδαστικό κόσμο. Η Κυπραία που θέλει να γίνει πρωταγωνίστρια, ο ξεπεσμένος αλκοολικός, η σταρ που ξεπέφτει διότι δεν μπορεί να κάνει την παρθένα, ο εξαιρετικός μουσικός με τις τρομερές και κυρίως « πρωτότυπες » μουσικές του Έλτον Λεμπέση και φυσικά η βουλιμική ιέρεια της τέχνης δεν θα αφήσου

Είδαμε και προτείνουμε: Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;

  Ποιος ανακάλυψε την Αμερική; Άλλο ένα μικρό διαμαντάκι στο φιλόξενοvο Project R είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε και πολύ το χαρήκαμε. Ένα κοινωνικό επίκαιρο κείμενο της αδικοχαμένης Χρύσας Σπηλιώτη, με το εξαιρετικό δίδυμο ηθοποιών Μαριάνθης Κυρίου και Ζώης Μουκουλη σε μία μεταξύ τους θεατρική καλοδουλεμένη χημεία με ένταση-πάθος-ενέργεια με απίστευτο μεράκι σκέρτσο και τσαχπινιά, μπαινοβγαίνουν σε διαφόρους ρόλους και ηλικίες με απίστευτη ευκολία και άνεση, με την εναλλαγή σκηνών μεταξύ σοβαρού και αστείου, παραθέτοντας μία υπέροχη παράσταση από την αρχή μέχρι και το συγκινητικό φινάλε! Η ευρηματική σκηνοθεσία του Κώστα Ανταλόπουλου με το γρήγορο-σκηνικό ξέφρενο ρυθμό της προσφέρει μία ζωντανή ξεσηκωτική παράσταση, σε ένα μαγικό ταξίδι με λόγια και κινήσεις,γέλιο-δάκρυα-αγάπη- έρωτα- μουσικές και συγκινήσεις.. Οι δύο γυναίκες στήριγμα η μία στην άλλη μέχρι το τέλος παλεύουν να ανακαλύψουν την ταυτότητά τους και τη δική τους Αμερική!! Πόσους σταθμούς μπορεί να έχει η ζωή μα