🎥 Η νέα ταινία της Ζακλίν Λέντζου κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο φεστιβάλ Βενετίας | ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΤΖΟ: ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΦΑΙΔΡΑ

 

ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΤΖΟ: ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΦΑΙΔΡΑ
A DAY IN THE LIFE OF JO: CHAPTER PHAEDRA


Η νέα ταινία της Ζακλίν Λέντζου κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο φεστιβάλ Βενετίας

Παγκόσμια πρεμιέρα στο τμήμα Orizzonti του 83ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας κάνει η νέα ταινία της Ζακλίν Λέντζου, Μια Μέρα στη Ζωή της Τζο: Κεφάλαιο Φαίδρα 
(A Day in the Life of Jo: Chapter Phaedra).

Η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία της πολυβραβευμένης δημιουργού επιλέχθηκε να προβληθεί στο συγκεκριμένο, ιδιαίτερα σημαντικό, επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ, το οποίο είναι αφιερωμένο στις νέες τάσεις και τις πιο πρωτοποριακές φωνές του σύγχρονου παγκόσμιου κινηματογράφου, με 18 ακόμη ταινίες από όλο τον κόσμο. Πρόεδρος της φετινής κριτικής επιτροπής είναι η Γαλλίδα ηθοποιός και  σκηνοθέτρια Valérie Donzelli. Η 83η διοργάνωση του φεστιβάλ Βενετίας θα πραγματοποιηθεί από τις 2 έως τις 12 Σεπτεμβρίου.

Η ταινία της Ζακλίν Λέντζου είχε ήδη διανύσει μία αξιοσημείωτη διεθνή διαδρομή στα  διαφορετικά στάδια ανάπτυξης και ολοκλήρωσής της, πριν καταλήξει στη Mostra: η  σκηνοθέτρια ήταν φιναλίστ του προγράμματος Rolex Mentor and Protégé Arts Initiative (2022–2024), ενώ το 2022 έλαβε τόσο την υποτροφία Onassis Foundation New York Fellowship όσο και τη Nipkow Fellowship για την ανάπτυξη του έργου της.

Το σενάριο της ταινίας συμμετείχε στο TorinoFilmLab FeatureLab 2024, ένα από τα σημαντικότερα διεθνή εργαστήρια ανάπτυξης ταινιών μεγάλου μήκους, όπου τιμήθηκε με το ARRI Award for Cinematic Vision. Στη συνέχεια συμμετείχε στο πρόγραμμα Cannes Next Step – Volume II 2024 του Φεστιβάλ Καννών για την δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία σκηνοθετών που έχουν ήδη παρουσιάσει μικρού μήκους έργο τους στις Κάννες. Πέρσι επιλέχθηκε στο τμήμα Work in Progress του Les Arcs Film Festival, όπου παρουσιάζονται ταινίες στο στάδιο του post-production και πήρε βραβείο μουσικής από την 22D. Ενώ φέτος, στις αρχές της χρονιάς, συμμετείχε στο First Cut Lab 2026, το διεθνές εργαστήριο μοντάζ και καλλιτεχνικής ολοκλήρωσης για ταινίες μεγάλου μήκους που βρίσκονται στο στάδιο του πρώτου ολοκληρωμένου μοντάζ (first cut).

Σκηνοθέτρια με ιδιαίτερη κινηματογραφική γλώσσα που εστιάζει στην ανακάλυψη της ποίησης μέσα σε φαινομενικά καθημερινές καταστάσεις και στην ανάδειξη μικρών, ανεπαίσθητων στιγμών, η Ζακλίν Λέντζου συνεχίζει στη νέα της δημιουργία στον δρόμο που χάραξε, αφήνοντας ελεύθερα τόσο τα συναισθήματα όσο και τη διάθεσή της να πειραματιστεί με το υλικό της. Η ταινία Μια Μέρα στη Ζωή της Τζο: Κεφάλαιο Φαίδρα, είναι ένα coming-of-age δράμα με μεταφυσικές προεκτάσεις, μια ιστορία ενηλικίωσης που διακόπτεται βίαια, γεννημένη μέσα από τον σκληρό ρεαλισμό της ζωής. Η σπαρακτική, πολυδιάστατη ιστορία της αναπτύσσεται σε ένα κινηματογραφικό σύμπαν που αγαπά τόσο τη ζεστασιά του αναλογικού και του χειροποίητου όσο και την ορμή του πειραματισμού που δίνει απρόσμενη πνοή στη δημιουργία και γεννά ένα οπτικό σύμπαν έντονης αισθητικής δύναμης. Ισορροπώντας ανάμεσα στον ρεαλισμό και το ονειρικό στοιχείο, πλημμυρισμένη από την εύθραυστη τρυφερότητα και την άγρια ενέργεια της εφηβείας αλλά και το οδυνηρό απρόβλεπτο της ζωής που ανατρέπει τα πάντα σε μία στιγμή, η ταινία, όπως λέει η ίδια η δημιουργός της, «είναι, στην ουσία, μια ελεγεία για τη ζωή, γραμμένη στον κώδικα του ονείρου και της μουσικής».

Στον κεντρικό ρόλο της 15χρονης Τζο η πρωτοεμφανιζόμενη Εβίτα Ανδριοπούλου, αλλά και η συνομήλική της Aναστασία Γουλιάμου στο ρόλο της φίλης της Φαίδρας, χαρίζουν δυνατές ερμηνείες που ξεχωρίζουν για τον ρεαλισμό και την ευαισθησία τους. Στο πλευρό τους, η Ελένη Βεργέτη στον ρόλο της μητέρας και ο Έκτορας Λυγίζος σε εκείνον του πατέρα της Τζο, χτίζουν με αλήθεια και αμεσότητα την πολύπλοκη σχέση των γονιών με την έφηβη κόρη τους.   


ΣΥΝΟΨΗ
Η Τζο, μελαγχολική, ατίθαση και μόλις 15 χρονών, ονειρεύτηκε ότι έγινε νερό, αλλά δεν είναι βέβαιη. Μοιάζει χρυσή κοιτάζοντας το είδωλό της σε γυαλιστερό χαρτί, και κλαίει στο μάθημα ακούγοντας τη Φαίδρα να τραγουδά: φωνή αγγελική, νέα φίλη-πραγματική. Το βράδυ, λίγο πριν την ξανασυναντήσει, της λένε ένα ανέκδοτο που δεν καταλαβαίνει, αλλά μοιραία θα της αποκαλυφθεί... 
ΖΑΚΛΙΝ ΛΕΝΤΖΟΥ 
Γεννημένη τον Ιούνιο του 1989 στην Αθήνα, μεγάλωσε μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Οι ταινίες της έχουν παρουσιαστεί και βραβευτεί σε κορυφαία διεθνή φεστιβάλ, όπως των Καννών, του Βερολίνου, του Τορόντο και του Λοκάρνο. Ανάμεσα στις σημαντικότερες διακρίσεις της συγκαταλέγονται το Leica Cine Discovery Award της Semaine de la Critique στις Κάννες για την ταινία Έκτορας Μαλό: Η Τελευταία Μέρα της Χρονιάς (2018), το βραβείο Καλύτερης Ταινίας από την κριτική επιτροπή Cinema e Gioventù στο Λοκάρνο για την Αλεπού (2016), το Gold Hugo για Το Τέλος του Πόνου (Μια Πρόταση) (2020) στο Σικάγο, καθώς και το Grand Prix στα Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρέικιαβικ και της Σεβίλλης για την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της, Σελήνη, 66 Ερωτήσεις (Moon, 66 Questions - 2021), η οποία έκανε πρεμιέρα στο τμήμα Encounters του Φεστιβάλ Βερολίνου.

Αναδρομικά αφιερώματα στο σύνολο του έργου της έχουν πραγματοποιηθεί στο Μόντρεαλ, στη Γάνδη, καθώς και στο Λονδίνο, στο ιστορικό ICA. Έχει παρουσιάσει το έργο της στο MoMA στο πλαίσιο του New Directors/New Films (2019, 2021), στο Palais de Tokyo (2021) και στο Garage Museum of Contemporary Art (2021), ενώ οι πλατφόρμες Mubi, The Criterion Channel, Le Cinéma Club και e-flux έχουν φιλοξενήσει και επιμεληθεί ταινίες της.


MORE INFO


ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΤΖΟ: ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΦΑΙΔΡΑ
A DAY IN THE LIFE OF JO: CHAPTER PHAEDRA
της Ζακλίν Λέντζου | by Jacqueline Lentzou


83. Mostra Internazionale d’Arte Cinematografica - Lido di Venezia
83ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας – Λίντο Βενετίας


Official Selection | Orizzonti Competition
Επίσημη επιλογή | Διαγωνιστικό τμήμα Orizzonti

https://www.labiennale.org/en/cinema/2026/orizzonti/mia-mera-sti-zoi-tis-tzo-kefalaio-faidra-day-life-jo-chapter-phaedra 


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σενάριο/σκηνοθεσία: Ζακλίν Λέντζου | Διεύθυνση φωτογραφίας: Grimm Vandekerckhove | Μοντάζ: Gabriel Gonzalez, Ζακλίν Λέντζου, Νίκος Βαβούρης | Σκηνογραφία: Λώρα-Άννα Λούκας | Ενδυματολογία: Εύα Γουλάκου | Μουσική: Colin Stetson | Ηχοληψία: Δημήτρης Κανελλόπουλος | Σχεδιασμός ήχου: Λέανδρος Ντούνης, Jakob Spengemann | Μίξη Ήχου: Lasse Kröger, Λέανδρος Ντούνης | Casting: Σοφία Δημοπούλου, Φραγκίσκος Ξυδιανός (Ready2Cast) | Μακιγιάζ - Κομμώσεις: Ιωάννα Λυγίζου | Colorist: Gadiel Bendelac | VFX: Harold Herbert | Α' Βοηθός Σκηνοθέτη: Μίλτος Ντζούνης | Οργάνωση Παραγωγής: Γιώργος Ζέρβας | Συνεργάτιδα Παραγωγός: Ιόλη Αντζουλάτου 

Παίζουν: Εβίτα Ανδριοπούλου, Ελένη Βεργέτη, Aναστασία Γουλιάμου, Έκτορας Λυγίζος

Παραγωγοί: Aνναμπέλ Αρώνη, Ζακλίν Λέντζου, Ιωάννα Μπολομύτη | Συμπαραγωγοί: Arda Çiltepe, Steffen Goldkamp, Andrea Queralt, Έλλη Παπαδιαμάντη 

Μία παραγωγή των: Avion Films και Αταλάντη Α.Ε. | Σε συμπαραγωγή με: Kelek Film, 4A4 Productions, ΕΡΤ A.E., Haris & Co | Με την υποστήριξη των: Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Οπτικοακουστικών Μέσων & Δημιουργίας Α.Ε., MOIN Film Fund Hamburg Schleswig-Holstein | Με τη συνεργασία: Artekino Productions 22

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Βασίλειος Α. Κυβέλλος: : "Το όνειρο είναι το διαβατήριο για το πέρασμα του πρωταγωνιστή στο παράλληλο σύμπαν του παρελθόντος του".

Άγγελος Λαμέρας: "Στην εποχή μας, αυτός που νιώθει τον ρομαντισμό -είτε στον έρωτα είτε στους κοινωνικούς αγώνες- νιώθει εσωτερική εξορία".

Αλέξανδρος Παπαδάκης: "Ότι και άν κάνουμε στην ζωή μας παραμένουμε άνθρωποι με καρδιά ψυχή σώμα και αίμα".

δρ Πάρβη Πάλμου: "Η κοινωνία δεν επιβάλλει μόνο συμπεριφορές, επιχειρεί πολλές φορές να επιβάλει και την ίδια την ύπαρξη".

Διαβάσαμε και προτείνουμε: "Σήμερα και κάθε μέρα" της Δήμητρας Φώτου

Γιώργος Βαγγελάκης: "Για μένα η μοναξιά προσφέρει απλόχερα δύο μεγάλα δώρα, την απόσταση και τον χρόνο".