Το ΕΜΣΤ παρουσιάζει: ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ για την κατανόηση της μη ανθρώπινης ζωής + GRAND FINISSAGE Why Look at Animals? την Πέμπτη 16/4 με ελεύθερη είσοδο

 



ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ
Με το βλέμμα στα ζώα: Μια εγκυκλοπαίδεια για την κατανόηση της μη ανθρώπινης ζωής
Η έκδοση Με το βλέμμα στα ζώα: Μια εγκυκλοπαίδεια για την κατανόηση της μη ανθρώπινης ζωής δημιουργήθηκε σε στενό διάλογο με την έκθεση Why Look at Animals? Δικαιοσύνη για τη μη ανθρώπινη ζωή και λειτουργεί ως θεωρητικό της συμπλήρωμα. Εστιάζει σε καίρια ερωτήματα της ηθικής των ζώων και των animal studies, ενώ ασκεί μια συστηματική κριτική στον ειδισμό (speciesism) και τον ανθρωποκεντρισμό.
 
Αμφισβητώντας τα ανθρωποκεντρικά συστήματα ταξινόμησης, προσεγγίζει τα μη ανθρώπινα ζώα ως συγκατοίκους μας στον πλανήτη, που διαθέτουν εγγενή δικαιώματα, ικανότητες και ιστορίες. Μαζί, η έκθεση και η εγκυκλοπαίδεια αναμετρώνται με ένα από τα πιο επιτακτικά αλλά και επίμονα περιθωριοποιημένα ζητήματα της εποχής μας: τους τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν, αναπαριστούν και μεταχειρίζονται τα άλλα είδη. Επεκτείνοντας αυτή τη διερεύνηση στο θεωρητικό και διαλεκτικό πεδίο, η εγκυκλοπαίδεια προσφέρει στον αναγνώστη βασικά κριτικά εργαλεία και έννοιες για την επανεξέταση των ηθικών και πολιτικών πλαισίων που εξακολουθούν να διέπουν σήμερα τις διαειδικές σχέσεις. Η έκδοση κυκλοφορεί στα Ελληνικά και τα Αγγλικά.
 
Επιμέλεια: Κατερίνα Γρέγου & Ιόλη Τζανετάκη
Σχεδιασμός: Δήμητρα Χρονά (Schema)
Κείμενα των, μεταξύ άλλων: Sue Coe, Κατερίνα Γρέγου, Terike Haapoja, Philip Low, Martin Rowe, Jonas Staal, Δημήτρης Τσουμπλέκας, Ιόλη Τζανετάκη, Κωστής Βελώνης
 
Διαθέσιμο στο Shop at ΕΜΣΤ
GRAND FINISSAGE
Why Look at Animals?
Δικαιοσύνη για τη μη ανθρώπινη ζωή

Πέμπτη 16 Απριλίου 2026
Το ΕΜΣΤ σας προσκαλεί στο finissage της έκθεσης Why Look at Animlas? Δικαιοσύνη για τη μη ανθρώπινη ζωή που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 16 Απριλίου.
 
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
19:00 – 21:00 Sonic Space
Μουσικά ηχοτοπία των Jonas Gruska, Kathy High, Δημήτρη Μπάτση, Παναγιώτη Κόκορα, Dr. Roger Payne, Lisa Schonberg, Andrew Spyrou, Δημήτρη Τσουμπλέκα & Γιώργου Σαλαμέ, Jana Winderen, Peter Zinovieff.
Eπιμέλεια: Joanna Zielinska
 
21:00 Πρεμιέρα της περφόρμανς Castrametation του Πάνου Σκλαβενίτη, νέα ανάθεση του ΕΜΣΤ.
 
Ελεύθερη είσοδος στις δράσεις του finissage και στην έκθεση Why Look at Animals? Δικαιοσύνη για τη μη ανθρώπινη ζωή από τις 19:00 έως τις 23:00.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ελένη Καραμπάτσου: "Η καλλιέργεια αρετών στα παιδιά είναι θεμέλιο για να εξελιχθούν σε ισορροπημένους και υπεύθυνους ανθρώπους".

Είδαμε και προτείνουμε: Επικίνδυνος Οίκτος του Stefan Zweig στο Θέατρο Χώρος

LIVE | Rebe(l)Tango: Ρεμπέτικο & Tango: Δρόμοι Παράλληλοι

Δώρα Ανδρεαδάκη: "Για τα παιδιά είναι πολύ σημαντικό να μάθουν να αγαπούν τη διαδικασία και όχι μόνο το αποτέλεσμα".

Γκόγκας Ευάγγελος: "Η αμφισβήτηση σε βγάζει από το κουτί της ήδη δομημένης πραγματικότητας και σε βοηθάει να δεις τον κόσμο με τα δικά σου μάτια".

Λεονάρδος Μπατής: Η ζωή είναι ένα μυστήριο. Ένα κωμικοτραγικό μυστήριο. Κλάψτε, γελάστε και μοιραστείτε το όσο μπορείτε με αξιοπρέπεια.