Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΚΗΝΕΣ ΑΠΟ ΕΝΑ ΓΑΜΟ ΕΩΣ 12 ΜΑΙΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΥΛΑΙΑ

 

ΘΕΑΤΡΟ ΑΥΛΑΙΑ

 

ΣΚΗΝEΣ ΑΠO  EΝΑ ΓAΜΟ

ΊνγκµαρΜπέργκµαν

Νίκος Ψαρράς – Μαρίνα Ασλάνογλου

Σκηνοθεσία Έλενα Καρακούλη

 

Τελευταίες παραστάσεις

έως και την Κυριακή 12 Μαίου

 



 

 

Το σπαρακτικό αριστούργημα του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν «Σκηνές από ένα γάμο» σε σκηνοθεσία της Έλενας Καρακούλη, ολοκληρώνει τις παραστάσεις στην Θεσσαλονίκη, στο Θέατρο ΑΥΛΑΙΑ, έως και την Κυριακή 12 Μαίου  2024.

 

 

 

Οι «Σκηνές από ένα γάμο» γράφηκαν ακριβώς 50 χρόνια πριν, αρχικά ως τηλεοπτική σειρά και έπειτα ως κινηματογραφική ταινία με παγκόσμια επιτυχία. «Χρειάστηκαν δυόμισι μήνες για να γράψω αυτές τις σκηνές. Μου πήρε μια ολόκληρη ενήλικη ζωή για να τις ζήσω» έλεγε ο Μπέργκμαν.

Πράγματι, η ιστορία της Μαριάννε και του Γιόχαν αποτυπώνει με αδυσώπητη ειλικρίνεια και σχεδόν ντοκουμενταρίστικο ρεαλισμό τα στάδια της φθοράς και της παρακμής μιας συζυγικής σχέσης.

Κρατώντας την δομή και τους υπέροχα ειρωνικούς τίτλους των «σκηνών», η Έλενα Καρακούλη σκηνοθετεί τη Μαρίνα Ασλάνογλου και τον Νίκο Ψαρρά σε μια παράσταση για το υπαρξιακό πεδίο συνάντησης, αλλά και σύγκρουσης με τον Άλλον.

 

Σκηνοθετικό Σημείωμα

«Oι δικές μας Σκηνές ξεκινούν από μια γιορτή, μια δημόσια εξομολόγηση αγάπης. Ο Γιόχαν και η Μαριάννε γιορτάζουνγιορτάζουν τη δέκατη επέτειο του γάμου τους. Διαθέτουν ειλικρίνεια, φαντασία, χιούμορ. Απολαμβάνουν την ασφάλεια της οικογενειακής ζωής και μια καλή επαγγελματική σταδιοδρομία. 

Από την ιδανική, την φωτογραφίσιμη πλευρά αυτής της σχέσης και την επίδειξη της απόλυτης ευτυχίας περνάμε στην πιο αρετουσάριστη πλευρά του έγγαμου βίου:Εκεί, ανάμεσα σε στοίβες πραγμάτων και λίστες υποχρεώσεων βαλτώνει η καθημερινότητα: Η τρυφερότητα, η απόγνωση, η φθορά, η απιστία, η πλήξη, η σύγκρουση, η βία, ένα πρόχειρο φαγητό, ένα τηλεφώνημα σε πανικό, σχέδια για το μέλλον, μια κοιλάδα δακρύων και ένας ανολοκλήρωτος αποχαιρετισμός.

Μια ιστορία μέσα στην οποία όλοι αναγνωρίζουμε κομμάτια του εαυτού μας, ένα κινηματογραφικό σενάριο που άφησε εποχή πριν από 50 χρόνια χωρίς να έχει γεράσει στο ελάχιστο. Μετά από τη συγκινητική ανταπόκριση της παράστασης μας στο Δημοτικό θέατρο Πειραιά, ανυπομονούμε να ξανασυναντήσουμε τον Γιόχαν και την Μαριάννε στο Σύγχρονο Θέατρο».

Έλενα Καρακούλη

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μετάφραση - Δραματουργική επεξεργασία - Σκηνοθεσία
: Έλενα Καρακούλη
Σκηνικά: Αλέγια Παπαγεωργίου
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Επιμέλεια Κίνησης: Φαίδρα Σούτου
Μουσική σύνθεση-
Video:VioletLouise
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Ανθή Φουντά
Βοηθός σκηνογράφου: Κωνσταντίνα Παπαθανασίου
Φωτογραφίες
promo: Σπύρος Περδίου
Φωτογραφίες παράστασης: Γιώργος Χατζηνικολάου

Τρέιλερ παράστασης: Στέφανος Κοσμίδης
Οπτική ταυτότητα παράστασης: Ιωάννης Κ. Τσίγκας
SocialMedia: Δανάη Γκουτκίδου
Διεύθυνση Παραγωγής: Μαρία Αναματερού
Οργάνωση παραγωγής:
Πάνος Σκούρας,  Μαριλέττα Κυριαζή.

 

ΠΑΙΖΟΥΝ
Μαρίνα Ασλάνογλου, Νίκος Ψαρράς

Φιλική συμμετοχή στο βίντεο της παράστασης:

Καρυοφυλλιά Καραμπέτη

 

ΕΓΡΑΨΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

 

Εξαιρετικά δουλεμένη στο πεδίο των συζυγικών εντάσεων, των ερωτικών ενστίκτων και των συναισθηματικών μεταπτώσεων είναι η παράσταση που σκηνοθέτησε η Έλενα Καρακούλη. Η σκηνοθεσία προσδιόρισε μια δραματική ενότητα βασισμένη σε νέους όρους τόπου, χρόνου και δράσης και μετέτρεψε με συγκροτημένη μέθοδο, σε μια ενδιαφέρουσα παραστασιακή τυπολογία, τον σεναριακό καμβά ενός ευτυχισμένου γάμου που εξελίχθηκε σε έναν δυστυχισμένο γάμο.

Ρέα Γρηγορίου, Καθημερινή

 

Οι δύο έξοχοι ηθοποιοί της παράστασης παίζουν με ψυχή. Η Μαρίνα Ασλάνογλου ζωγραφίζει άμεσα και πειστικά σε θερμούς ασπρόμαυρους τόνους την ερημία της γυναίκας που από το κάτι βρίσκεται ξαφνικά στο τίποτα χωρίς να έχει από που να πιαστεί. Ο Νίκος Ψαρράς πλάθει με σκληρό υλικό στο άλικο χρώμα του αίματος το ψυχρό πρόσωπο του άντρα που εγκαταλείπει αιφνίδια τη γυναίκα του για χάρη μιας άλλης.  Λέανδρος Πολενάκης, Αυγή

 

Οι ρωγμές καταγράφονται με ρεαλισμό αλλά και στιγμές βαθιάς ψυχαναλυτικής συνέπειας στη νέα σκηνοθεσία της Έλενας Καρακούλη πάνω στο αριστούργημα του ΊνγκμαρΜπέγκμαν. Σύμμαχοι της σε αυτό, οι πρωταγωνιστές της Νίκος Ψαρράς και Μαρίνα Ασλάνογλου. Μια ανθρώπινη, έντιμη και με ειλικρίνεια απόδοση του αγέραστου μπεργκμανικού κλασικού τόσο σκηνοθετικά, όσο και ερμηνευτικά. 
Στέλλα Χαραμή, monopoli.gr

Η δημιουργία οικείας ατμόσφαιρας είναι κομβική στη σκηνοθεσία της Έλενας Καρακούλη, που επεδίωξε ιδιαίτερα μια τέτοια συνθήκη. Ο Νίκος Ψαρράς και η Μαρίνα Ασλάνογλου διανύουν αυτή τη μεγάλη και ταραχώδη ψυχική απόσταση με ζήλο και πάθος.
Τώνια Καράογλου, athinorama.gr

Η Έλενα Καρακούλη έχει στήσει μια φρέσκια παράσταση και σκηνικά και δραματουργικά. Ο Νίκος Ψαρράς και η Μαρίνα Ασλάνογλου εκτός από ταλέντο και άνεση έχουν και χημεία και απέδωσαν πειστικότατα τη δίνη, τις αμφιβολίες και τις ενοχές του ζευγαριού.

Όλγα Σελλά, ο anagnostis.gr

 

Oι πρωταγωνιστές απολαμβάνουν στο έπακρον τη σκηνική τους σύμπραξη. Μια ελεγεία για το ανέφικτο της συμπόρευσης που καταλήγει, με τόνο σιωπηλά ραψωδικό, να υπερασπίζεται την αντοχή της αγάπης. Πολύ ωραία δουλειά!

Ντίνα Καρρά, Onlytheater

 

Οι δύο ηθοποιοί έχουν επεξεργαστεί το συγκρουσιακό κλίμα που απαιτεί το έργο με σοκαριστική ένταση. Στο μαγνητοσκοπημένο ρόλο μιας γυναίκας που έχει απαξιώσει το γάμο της η συγκλονιστική ΚαρυοφυλλιάΚαραμπέτη. Μια συναρπαστική παράσταση.

Νίκος Ξένιος, Bookpress

 

Άπλετο θάρρος έχουν οι συντελεστές αυτής της παράστασης που ευτυχεί σε ένα καλοκουρδισμένοκαι πλήρες ανέβασμα πιστά αφοσιωμένο στο πρωτότυπο αλλά με όλες τις πινελιές που το μεταφέρουν ομαλά στο σήμερα. Αξιοθαύμαστη είναι η χημεία των δύο πρωταγωνιστών.

Μάνος Θηραίος, Urbanlife

 

Μοναδική χημεία του ζευγαριού.

Αλέξανδρος Πάνου, θέατρο.gr

 

Η Έλενα Καρακούλη σκηνοθετεί δυναμικά αυτή την διάσημη ανατομία ενός αστικού γάμου.

E.Κολοβού, ow.gr

Μία παράσταση με πολύ ευρηματική και ωραία σκηνοθεσία , ένα πολύ δυνατό κείμενο που ερμηνεύεται από ένα πολύ ταιριαστό πρωταγωνιστικό ζευγάρι, εν τέλει μία πολύ δυνατή θεατρική εμπειρία. elamazi.gr


Η Έλενα Καρακούλη αναλαμβάνει την μετάφραση, την δραματουργική επεξεργασία και τη σκηνοθεσία της παράστασης και κάνει εξαιρετική δουλειά. H Μαρίνα Ασλάνογλου μας χαρίζει μια συγκλονιστικά ειλικρινή και άμεση ερμηνεία. Ο Νίκος Ψαρράς, καθηλωτικός.   Λουκία Μητσάκου, theaterproject365.gr

                                            

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 110λεπτά

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΕ ΥΨΗΛΗ ΑΝΑΛΥΣΗ:https://bit.ly/3Lk39bl

TRAILER: https://youtu.be/QAS8Ivr2qfc?si=80pb9SU_5DuAY9xd

 

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

ΘΕΑΤΡΟ ΑΥΛΑΙΑ (Τσιμισκή 136) Τηλ.2310 230 013

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

ΤΡΙΤΗ  -ΤΕΤΑΡΤΗ – ΠΕΜΠΤΗ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ : 9.00 ΜΜ

ΣΑΒΒΑΤΟ : 6.00 ΜΜ &  9.15 ΜΜ

ΚΥΡΙΑΚΗ : 8.00 ΜΜ

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ : 20 € & 18 € (Φοιτητές, άνεργοι, ΑΜΕΑ)

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ: more.com και στο ταμείο του θεάτρου

https://www.more.com/theater/skines-apo-ena-gamo-i-aylaia-i-thessaloniki/

 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Αλιγάτορες» στο θέατρο Γκλόρια

  Αλιγάτορες (Alligators) Του Andrew Keatley Στο Θέατρο Γκλόρια Δείτε το trailer εδώ Εσύ είσαι έτοιμος για τον ρόλο του δικαστή;

Είδαμε και προτείνουμε: "Waiting for Godot" at Theatre of the No

  A Masterful Exploration of Existence: "Waiting for Godot" at Theatre of the No   The Theatre of the No in Athens boldly inaugurated its presence with a riveting rendition of Samuel Beckett’s timeless masterpiece, "Waiting for Godot." Directed by the visionary Nikos Dionysios, this production breathed new life into the existential musings of Beckett's iconic play.   From the moment the curtain rose on Thursday, April 18th, audiences were captivated by the profound themes and poignant performances that unfolded on stage. With a stellar international and Greek cast, led by the talented direction of Nikos Dionysios, the production brought a fresh perspective to one of the most important theatrical works of the 20th century.   At its core, "Waiting for Godot" delves into the depths of human existence, exploring themes of loneliness, dependency, and the relentless pursuit of meaning in a world shrouded in uncertainty. Through the lens of two pr

ΓΛΥΚΕΡΙΑ "Ω γλυκύ μου έαρ και τα τραγούδια της Ανοιξης". Μ. Δευτέρα & Μ. Τρίτη, 29 και 30 Απριλίου στο Γυάλινο. Συμμετέχει ο Λεωνίδας Κακούρης

  ΓΛΥΚΕΡΙΑ " Ω γλυκύ μου έαρ και τα τραγούδια της Άνοιξης " Για μόνο δύο παραστάσεις στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο  Μεγάλη Δευτέρα & Μεγάλη Τρίτη,  29 και 30 Απριλίου  Συμμετέχει ο Λεωνίδας Κακούρης   Την παράσταση «Ω γλυκύ μου έαρ και τα τραγούδια της Άνοιξης» με κεντρικό άξονα το σπαρακτικό μοιρολόι της Παναγίας, θα παρουσιάσει η  Γλυκερία  την Μεγάλη Δευτέρα και την Μεγάλη Τρίτη, 29 και 30 Απριλίου στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο. 

Είδαμε και προτείνουμε: "Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα"

  'Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" του Λουίτζι Πιρανντέλο ένα μυστηριώδης έργο με τεράστιο ενδιαφέρον σε επιτυχημένη μετάφραση- σκηνοθεσία του Πέτρου Νάκου στη σκηνή του θεάτρου ALTERA. Στο λιτό απλο ατμόσφαιρικό εναλλασσόμενο σκηνικό οι πρόβες του θιάσου έχουν αρχίσει, όλοι έχουν πάρει τις θέσεις τους όταν ξαφνικά "εισβάλλουν" έξι μυστηριώδη πρόσωπα άλλης εποχής.. Ένα θέαμα θεάτρου μέσα στο θέατρο, που παρά την πολυπλοκότητά του και την πολυεπίπεδη δομή του δεν μας δημιούργησε καμία σύγχυση ,δεν μας δυσκόλεψε, απεναντίας το ενδιαφέρον μας συνεπήρε σε ένα θεατρικό σύμπαν! Η δεμένη ομοιόμορφη ομάδα με εξαιρετική χημεία ,σε ερμηνευτική μαγεία στην εναλλαγή ρόλων-τη φυσική απλότητα κίνησης-την εκφραστικότητα προσώπου και σώματος-τον χρωματισμό φωνής και ύφους, δημιουργούν και άλλοσυμπληρώνονται χωρίς υπερβολές χαρίζοντας ένα αριστούργημα και μας συνεπαίρνουν. Μας καθηλώνουν!! Εντυπωσιακή η απόλυτη αρμονία της μουσικής και ο καθοριστικός φωτισμός, δημιουργ

ΘΕΑΤΡΟ ΕΛ ΕΡ -Ελένη Ερήμου Πρόγραμμα παραστάσεων : Φεβρουάριος – Μάρτιος – Απρίλιος 2024

  ΘΕΑΤΡΟ ΕΛ ΕΡ -Ελένη Ερήμου   Πρόγραμμα παραστάσεων : Φεβρουάριος – Μάρτιος – Απρίλιος 2024   Καινούργια χρονιά και καινούργιο ξεκίνημα για το θέατρο ΕΛ ΕΡ - Ελένη Ερήμου, με τρεις σημαντικές παραστάσεις που εντάσσονται στο καλλιτεχνικό του πρόγραμμα, εναρμονιζόμενες με το όραμα του θεάτρου για συμβολή στον Πολιτισμό. Το θέατρο ΕΛ ΕΡ – Ελένη Ερήμου που έλαβε την αρχική του ονομασία   από την γνωστή ρήση του Θουκυδίδη «ΕΛΠΙΣ ΤΕ ΚΑΙ ΕΡΩΣ ΕΠΙ ΠΑΝΤΙ»,   βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας, υπό το Φως της Ακρόπολης και διαθέτει δύο αίθουσες, την ΕΡΩΣ στον κάτω χώρο και την ΕΛΠΙΣ στον άνω, που αποτελεί και την κεντρική σκηνή. Εκεί, με πολλή προσοχή, επιλέγονται παραστάσεις που έχουν πολλά να πουν στους σημερινούς θεατές. Και οι δύο χώροι φιλοξενούν την Τέχνη σε πολλές από τις εκφάνσεις της: θέατρο, βιβλίο, ζωγραφική, μουσική, χορός - και αποτελούν σημείο συνάντησης   ανθρώπων που ενδιαφέρονται και προάγουν τον Πολιτισμό.  

Είδαμε και προτείνουμε: Ποιος ανακάλυψε την Αμερική; -Παράταση παραστάσεων

  Ποιος ανακάλυψε την Αμερική; Άλλο ένα μικρό διαμαντάκι στο φιλόξενοvο Project R είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε και πολύ το χαρήκαμε. Ένα κοινωνικό επίκαιρο κείμενο της αδικοχαμένης Χρύσας Σπηλιώτη, με το εξαιρετικό δίδυμο ηθοποιών Μαριάνθης Κυρίου και Ζώης Μουκουλη σε μία μεταξύ τους θεατρική καλοδουλεμένη χημεία με ένταση-πάθος-ενέργεια με απίστευτο μεράκι σκέρτσο και τσαχπινιά, μπαινοβγαίνουν σε διαφόρους ρόλους και ηλικίες με απίστευτη ευκολία και άνεση, με την εναλλαγή σκηνών μεταξύ σοβαρού και αστείου, παραθέτοντας μία υπέροχη παράσταση από την αρχή μέχρι και το συγκινητικό φινάλε! Η ευρηματική σκηνοθεσία του Κώστα Ανταλόπουλου με το γρήγορο-σκηνικό ξέφρενο ρυθμό της προσφέρει μία ζωντανή ξεσηκωτική παράσταση, σε ένα μαγικό ταξίδι με λόγια και κινήσεις,γέλιο-δάκρυα-αγάπη- έρωτα- μουσικές και συγκινήσεις.. Οι δύο γυναίκες στήριγμα η μία στην άλλη μέχρι το τέλος παλεύουν να ανακαλύψουν την ταυτότητά τους και τη δική τους Αμερική!! Πόσους σταθμούς μπορεί να έχει η ζωή μα