Είδαμε και προτείνουμε: "Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα"

 'Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" του Λουίτζι Πιρανντέλο ένα μυστηριώδης έργο με τεράστιο ενδιαφέρον σε επιτυχημένη μετάφραση- σκηνοθεσία του Πέτρου Νάκου στη σκηνή του θεάτρου ALTERA.

Στο λιτό απλο ατμόσφαιρικό εναλλασσόμενο σκηνικό οι πρόβες του θιάσου έχουν αρχίσει, όλοι έχουν πάρει τις θέσεις τους όταν ξαφνικά "εισβάλλουν" έξι μυστηριώδη πρόσωπα άλλης εποχής..
Ένα θέαμα θεάτρου μέσα στο θέατρο, που παρά την πολυπλοκότητά του και την πολυεπίπεδη δομή του δεν μας δημιούργησε καμία σύγχυση ,δεν μας δυσκόλεψε, απεναντίας το ενδιαφέρον μας συνεπήρε σε ένα θεατρικό σύμπαν!
Η δεμένη ομοιόμορφη ομάδα με εξαιρετική χημεία ,σε ερμηνευτική μαγεία στην εναλλαγή ρόλων-τη φυσική απλότητα κίνησης-την εκφραστικότητα προσώπου και σώματος-τον χρωματισμό φωνής και ύφους, δημιουργούν και άλλοσυμπληρώνονται χωρίς υπερβολές χαρίζοντας ένα αριστούργημα και μας συνεπαίρνουν. Μας καθηλώνουν!!
Εντυπωσιακή η απόλυτη αρμονία της μουσικής και ο καθοριστικός φωτισμός, δημιουργώντας συναισθηματική ένταση κρατώντας μας σε απόλυτη εγρήγορση επιβάλλοντας να ακολουθήσουμε συναισθήματα και αγωνίες των ηρώων μας.
Το παρατεταμένο δυνατό χειροκρότημα, στο φινάλε του έργου άξιζε για την τέλεια με ισορροπία καλοδουλεμένη παράσταση που μας χάρισαν, σε μία ιστορία του χθες με μηνύματα του σήμερα.
Δείτε την!!! 

Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα
του Λ. Πιραντέλλο

Μετάφραση-Σκηνοθεσία: Πέτρος Νάκος


Από 20 Απριλίου στο θέατρο Altera Pars


Οι παραστάσεις συνεχίζονται και μετά το Πάσχα

«Υπάρχει και το δράμα του καθενός  ξεχωριστά»


Tο κλασικό αριστούργημα του Λ.Πιραντέλλο έρχεται τον Απρίλιο στο Θέατρο Altera Pars, σε μετάφραση από τα ιταλικά και σκηνοθεσία Πέτρου Νάκου. Το “Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα”,  από τα πιο επαναστατικά θεατρικά κείμενα του 20ού αιώνα, σπάει όλες τις θεατρικές φόρμες και συμβάσεις και ταυτοχρόνως συμπυκνώνει την ουσία της πιραντελλικής φιλοσοφίας και αισθητικής, μπλέκοντας την αλήθεια με την ψευδαίσθηση, το θέατρο με την πραγματικότητα, το ρεαλισμό με τη μαγεία, με τρόπο που παραμένει ως σήμερα αναπάντεχος και πρωτοποριακός.

- Το έργο:

Ένας απελπισμένος σκηνοθέτης κάνει πρόβα σ’ ένα θέατρο με το θίασό του, όταν ξαφνικά έξι μυστηριώδη πρόσωπα, μέλη μιας ιδιότυπης οικογένειας, εισβάλλουν στο χώρο. Τα πρόσωπα κουβαλούν μια τραγική ιστορία και ζητούν από το σκηνοθέτη να την παρουσιάσει επί σκηνής, ώστε να λυτρωθούν και ν’ απαλλαγούν από τους δαίμονες που τα στοιχειώνουν. Εκείνος, αν και διστακτικός στην αρχή, στην πορεία συμπαρασύρεται από το δράμα τους, το οποίο πιστεύει ότι θα τον οδηγήσει στη μεγάλη καλλιτεχνική επιτυχία που ονειρεύεται και πείθεται να το αναπαραστήσει επί σκηνής.

Καθώς τα πρόσωπα αφηγούνται την ιστορία τους ξεδιπλώνουν τις αντικρουόμενες οπτικές τους πάνω σε αυτή,  προβάλλοντας τη θεμελιώδη πιραντελλική ιδέα για την υποκειμενικότητα της αλήθειας.  Kάθε πρόσωπο κουβαλά το δικό του δράμα που είναι εντελώς διαφορετικό από των άλλων και έχει να αφηγηθεί μια διαφορετική οπτική της κοινής τους ιστορίας. Η ιστορία που μας διηγούνται εν τέλει δεν είναι μία, άλλα πολλές, τόσες όσοι κι οι αφηγητές της, και είναι το περίπλοκο κράμα των διαφορετικών τους οπτικών απέναντι στα γεγονότα.

Αυτή όμως άλλωστε δεν είναι και η σχέση που μοιραία όλοι έχουμε με την αλήθεια; Ο καθένας από εμάς  έχει τη δική του αλήθεια σε κάθε ιστορία. Έχει τη δική του, υποκειμενική πρόσληψη της  πραγματικότητας. Στον σύγχρονο ψηφιακό κόσμο μας, όπου η ύπαρξη πολλαπλών πραγματικοτήτων είναι δεδομένη και τα γεγονότα γύρω μας μοιάζουν κατακερματισμένες ψηφίδες ατάκτως ερριμμένες, το φιλοσοφικό σύμπαν του Πιραντέλλο αποκτά  μια οικεία και αυτονόητη υπόσταση, κάνοντας το έργο του πιο κατανοητό και επίκαιρο από ποτέ.

Ο Πιραντέλλο - σ’ ένα από τα σημαντικότερα έργα του -  εμπλέκει θεατές και ηθοποιούς σ’ ένα γοητευτικό γαϊτανάκι αμφισβήτησης όλων όσων θεωρούμε δεδομένα κι αυτονόητα, ρευστοποιώντας τα όρια μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας. Τα φαντάσματα, η πολλαπλότητα του εαυτού που ξεδιπλώνεται αναπάντεχα σε κάθε στιγμιότυπο της ζωής μας, η μοναξιά, η μαγεία, το όνειρο, ο κόσμος σαν σκηνή ή η ανθρώπινη ζωή ως ψευδαίσθηση και τα εγκλήματα - γνωστά θέματα της πιραντελλικής γραφής - στο έργο του αυτό προβάλλονται στην πιο ολοκληρωμένη και μεστωμένη τους εκδοχή.
 

“Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα” του Λουίτζι Πιραντέλλο


Μετάφραση - Σκηνοθεσία:  Πέτρος Νάκος
Σκηνικά-ΚοστούμιαΑLTERA PARS
Φωτισμοί:  Πέτρος Νάκος
Moυσική επιμέλεια:  Αγγελική Κοντού
Βίντεο:  Ιωσήφ Τοπαλιάν
Φωτογραφίες:  Γιάννης Αρμυριώτης
Kατασκευή κούκλας:  Αλέξανδρος Λόγγος
Επιστημονική σύμβουλος:  Ελένη Γεωργίου
Γραφιστική επιμέλεια:  Aλεξία Θεοδωρίσκου
Επικοινωνία: Le Canard qui Parle
Βοηθός παραγωγής: Σοφία Παναγιωτάκη
Παραγωγή: Altera Pars (2023-24)

Παίζουν: Γιώργος Κροντήρης, Πέτρος Νάκος, Αγγελική Κοντού, Στέλλα Κωνσταντάτου, Δημήτρης Δρακόπουλος, Άντα Κουγιά, Σάκης Σιούτης, Ηλίας Τσούμπελης, Σοφία Παναγιωτάκη, Ελβίρα Μπαρτζώκα, Αργυρώ Τσιρίτα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

– Παραστάσεις: Kάθε Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή στις 21.00 από 20 Απριλίου στο θέατρο Altera Pars (Μεγ.Αλεξάνδρου 123, στάση μετρό: Κεραμεικός, www.alteraparstheater.gr)

– Εισιτήρια: 16€ (Κανονικό), 12€ (Φοιτητικό/Ανέργων/ΑΜΕΑ), 10€ (Oμαδικό: για γκρουπ άνω των 10 ατόμων), 8€ (Aτέλειες)

– Κρατήσεις εισιτηρίων more.com και τηλεφωνικά στο 210 3410011 / Ισχύει προσφορά προπώλησης έως 20 Απριλίου (10 ευρώ) https://www.more.com/theater/eksi-prosopa-se-anazitisi-syggrafea/

– Διάρκεια Παράστασης: 100 λεπτά (γίνονται και 2 διαλείμματα)

Η παράσταση Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού/ With the financial support of the Ministry of Culture
Η παράσταση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου
ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΣΤΑΣΥ

Θέατρο Altera Pars

 Mεγ.Αλεξάνδρου 123, Κεραμεικός

τηλ.210 34110011

www.alteraparstheater.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις