Στέλλα Αρκέντη: "Στην παράσταση Motherboard Connected υπάρχει μια ενέργεια που φτάνει στους θεατές"

 


1.«Motherboard Connected». Μιλήστε μου για αυτή τη παράσταση.

 

Μια σχέση δυνατή όπως η σχέση μάνας και γιού διαταράσσεται.Με αφορμή την εξάρτηση του Γιού από τα on line games.Δύο άνθρωποι κλεισμένοι στον εαυτό τους μονολογούν.

Δεν κοιτιούνται στα μάτια, δεν επικοινωνούν, μονολογούν κι όμως αυτά που σκέφτονται κι ο τρόπος που υπάρχουν, φανερώνουν την ψυχική ένωση μεταξύ τους.Δυο παράλληλοι κόσμοι που επικοινωνούν ψυχικά. Τα εικονικά παιχνίδια υποκατάστατο της ίδιας της ζωής.

Η μητρική πλακέτα υποκατάστατο της μητρικής αγάπης;Ο μονόλογος τους εκφράζει τον εγωϊσμό τους, αλλά ταυτόχρονα ο λόγος τους εκφράζει την ανάγκη επικοινωνίας, που χάθηκε.Η αγάπη και η αφοσίωση θα δώσουν μάχη… να σπάσουν τα δεσμά της εικονικής πραγματικότητας.

 

2. Ποιοι είναι οι συντελεστές της παράστασης και τι πρόκειται να δούμε;

 

Συγγραφή : Γεωργία Μπίρμπα – Στέλλα Αρκέντη

Ηθοποιοί : Ιωάννα Γκαβάκου,Πάνος Κωνσταντέλης

Μουσική : Σωτηρία Αδάμ.

Φωτισμοί : Μανώλης Μπράτσης

Γραφιστικά 3D. Δημήτρης Βενιζέλος

Σκηνοθεσία -Σκηνικά : Στέλλα Αρκέντη.

Κατασκευές σκηνικών Δημήτρης Κωνσταντέλης.

 

3. Πόσο επίκαιρο είναι το θέμα της παράστασης;

 

Το θέμα είναι πολύ επίκαιρο. Το θέμα είναι πως θα αντιμετωπίσουμε την νέα εποχή που έρχεται. Τα παιχνίδια απλώς είναι ένα γεγονός που μας δείχνει τους κινδύνους που εγκυμονούνται… Κινδυνεύουμε να χαθούμε μέσα στον εικονικό κόσμο. Ο άνθρωπος σήμερα δεν έχει καμμιά εγρήγορση.

Τα παιδιά γίνονται όλο και πιο επιθετικά. Ζούμε μέσα στην απομόνωση και μονολογούμε αδύναμοι καθώς χανόμαστε μέσα στις εικόνες.

Η εξάρτηση από τους υπολογιστές γίνεται ένας επικίνδυνος εθισμός.

 


4. Πως νιώθετε που βλέπετε το έργο σας παίρνει σάρκα και οστά επι σκηνής;

 

Δεν είναι η πρώτη φορά. Η γραφή είναι ένα δύσκολο πράγμα, δεν είναι όπως φαντάζονται μερικοί πως έρχεται η θεά έμπνευση και σε παίρνει σε έναν ίστρο. Ναι υπάρχουν στιγμές χαράς καθώς σου έρχεται μια ιδέα και βλέπεις πως σε προχωράει σε μια γραφή που έχει νόημα και φόρμα. Αλλά η συγγραφή θέλει πολλή πειθαρχία, πολλές φορές σημειώσεις πολλές σελίδες σχισμένες… Αυτή ήταν η πρώτη φορά που έγραψα θεατρικό με άλλον.

Αλλά ήταν ωραία όταν η Γεωργία Μπίρμπα με πήρε τηλέφωνο και μου είπε αν θέλω να γράψουμε ένα έργο με αυτό το θέμα, είπα αμέσως ναι. Ήταν ένα θέμα που με είχε απασχολήσει στο Παρίσι όταν έμενα, και σκόπευα να κάνω ένα ντοκιμαντέρ με νέους εθισμένους στα on line games. Τελικά δεν έγινε τότε… Και έγινε εν μέσω πανδημίας οπότε μιλούσαμε μέσω κομπιούτερ, έβλεπα την Γεωργία καθημερινά, ήταν και σαν να κάναμε επισκέψεις… Νομίζω πως η συν-γραφή ήταν μια ωραία εμπειρία.

Τώρα το πως νοιώθω που το σκηνοθέτησα, είναι μια άλλη δημιουργία.

Από την στιγμή που το ξαναέπιασα στα χέρια μου για να το δουλέψω σαν σκηνοθέτης, το είδα σαν ένα κείμενο που έπρεπε να το ανακαλύψω από την αρχή και να το επεξεργαστώ για να το μεταφέρω στην σκηνή. Το ανακάλυπτα από την αρχή σαν να μην το είχα γράψει κι εγώ. Στο τέλος βλέπεις το έργο και βλέπεις πως λειτουργεί η δυναμική του. Είναι μια παράσταση, εκεί δεν είναι ούτε η γραφή, ούτε η σκηνοθεσία, ούτε τα σκηνικά και οι φωτισμοί, ούτε καν οι ηθοποιοί είναι μια ζωντανή παράσταση που εμπεριέχει την δουλειά και το ταλέντο όλων. Αν όλα είναι ενωμένα σωστά τότε η παράσταση έχει μια δική της οντότητα. Είναι σαν τα παιδία γεννιούνται από γονείς αλλά έχουν δική τους οντότητα.

Μου αρέσει η παράσταση, γιατί υπάρχει μια ενέργεια που φτάνει στους θεατές.

Αυτά που μου λένε αλλά κι αυτά που αισθάνομαι ότι αισθάνθηκαν με προκαλούν το συναίσθημα πως άξιζε τον κόπο.

 

5. Η επιλογή των ηθοποιών ήταν δική σας επιθυμία; Πώς σας φαίνονται πάνω στο έργο σας;

Η επιλογή δεν είναι ποτέ επιλογή σε μένα. Έχω πει ναι σε ηθοποιό που δεν ένοιωθα πως θα συνεργαστούμε… και δεν συνεργαστήκαμε.

Με την (Μητέρα) την Ιωάννα Γκαβάκου γνωριζόμαστε πάνω από δέκα χρόνια. Έχουμε συνεργαστεί στην ταινία μου : «Εγώ ο Γιαννούλης Χαλεπάς» υπάρχει στο YouTube «I,Yiannoulis Chalepas» για όποιον θέλει να την δει και φυσικά στην ταινία μου «Φόνισσα, Η Λογική γεννάει Τέρατα» πάνω στο έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, που υπάρχει κι αυτό στο YouTube, ελεύθερο, όπου εκεί ερμήνευε την Φόνισσα. Μάλιστα για το θεατρικό η  Ιωάννα Γκαβάκου μου ήταν αυτή πρώτη που πρότεινε να ανεβάσουμε το «Motherboard connected».O Πάνος Κωσταντέλης ήρθε για ακρόαση και δεν τον έβαλα ούτε να διαβάσει κάτι… πίστεψα πως μπορούμε να συνεργαστούμε. Οι ερμηνείες τους έχουν συμβάλλει στο έργο.

Είναι εξαιρετικοί.

 

6. Έχετε ξεχωρίσει κάποια συνεργασία;

Ο φωτιστής της παράσταση είναι ο μόνος άνθρωπος που δεν ήξερα. Τον γνώρισα στην Αλκμήνη. Αλλά από την αρχή μου άρεσε ο τρόπος που δουλεύει. Και θα ξανασυνεργαστώ μαζί του έχει ταλέντο.

Όσο για την μουσική την κάνει η Σωτηρία Αδάμ. Μια συνθέτρια που αγαπώ και θαυμάζω και μαζί της έχουμε κάνει όλα μας τα έργα εδώ και πάρα πολλά χρόνια…

 

7. Μελλοντικά σχέδια.

Να κάνω επόμενη ταινία πάνω σε δικό μου σενάριο. Και θα ήθελα συνεχίσω στο θέατρο, με καινούργιο έργο.

 

8. Ένα μήνυμα προς τους αναγνώστες μας.

Να έρθουν να δουν την παράσταση. Αξίζει τον κόπο.

 

 

Arkadam Τέχνης Έργα

Αγαπημένα  · 24 λ.  ·

Σας περιμένουμε στην παράστασή μας!

ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΟΥ : MOTHERBOARD CONNECTED.

Συγγραφή : Γεωργία Μπίρμπα – Στέλλα Αρκέντη

Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων : Αντώνης Κοκολάκης.

Εισιτήρια : www.ticketservices.gr

Παραγωγή : ΑRKΆDAM ΤΕΧΝΗΣ ΕΡΓΑ

Κάθε Παρασκευή 19:00

Από 2 Φεβρουαρίου – 26 Απριλίου

για 13 Παραστάσεις

Στο Θέατρο Αλκμήνη αίθουσα:

MOTHERBOARD CONNECTED 





ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΚΜΗΝΗ

Αλκμήνης 8-12, στάση μετρό Κεραμεικός

τηλ. 2103428650

 

 

«Motherboard Connected»

 

Από Παρασκευή 2 Φεβρουάριου 2024

Και κάθε Παρασκευή για 13 μόνο παραστάσεις

 

 

 

Η  «ΑRKΆDAM ΤΕΧΝΗΣ ΕΡΓΑ» παρουσιάζει από την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Αλκμήνη το έργο της Γεωργίας Μπίρμπα  και της Στέλλας Αρκέντη «Motherboard Connected» σε  σκηνοθεσία Στέλλας Αρκέντη.

 

Αφορμή για το έργο τα διαδικτυακά παιχνίδια, που έχουν μπει σχεδόν σε κάθε σπίτι. Η ολοένα όμως μεγαλύτερη «προσκόλληση» των παιδιών, εφήβων, νέων ενηλίκων με αυτά, έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις.

Το «Motherboard Connected» αναφέρεται στην εξάρτηση ενός νέου από τα διαδικτυακά παιχνίδια, που μεγαλώνει σε μια μεσοαστική οικογένεια, στηριγμένο σε πραγματικά και μυθοπλαστικά στοιχεία.

Το παιδί   μεγαλώνοντας  σ’ ένα περιβάλλον αντιφατικό και συγχυτικό, προσκολλημένο στη μητέρα του, βρίσκει διέξοδο στα διαδικτυακά παιχνίδια του υπολογιστή με ανυπολόγιστες συνέπειες…

Η σχέση μάνας και γιού διαταράσσεται.

Τα εικονικά παιχνίδια υποκαθιστούν την ίδια τη ζωή.

Δύο άνθρωποι κλεισμένοι στον εαυτό τους μονολογούν.

Η  “μητρική πλακέτα” του υπολογιστή γίνεται το υποκατάστατο της μητρικής αγάπης

Ένα επίκαιρο έργο που οι ήρωες μπορεί να ζουν στο διπλανό  διαμέρισμα…

 

 

Συντελεστές:

Συγγραφή : Γεωργία Μπίρμπα – Στέλλα Αρκέντη

Μουσική : Σωτηρία Αδάμ

Φωτισμοί : Μανώλης Μπράτσης

Γραφιστικά 3D. Δημήτρης Βενιζέλος

Σκηνοθεσία -Σκηνικά  : Στέλλα Αρκέντη

Παραγωγή : ΑRKΆDAM ΤΕΧΝΗΣ ΕΡΓΑ

Κατασκευές σκηνικών Δημήτρης Κωσταντέλης.

Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων : Αντώνης Κοκολάκης.

 

Παίζουν: Ιωάννα Γκαβάκου και Πάνος Κωσταντέλης

 

 

Ημέρες και ώρες παραστάσεων (από 2 Φεβρουαρίου έως 26 Απριλίου) :

Κάθε Παρασκευή στις 19:00

 

 

Προπώληση εισιτηρίων : www.ticketservices.gr

 

 

Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Αντώνης Κοκολάκης

Εmail: kokolakispr@yahoo.gr και kokolakispr@gmail.com

 

 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: The Blunsdon Act στο Theatre of the NO

Είδαμε και προτείνουμε: "Waiting for Godot" at Theatre of the No

Παντελής Βουτουρής: "Θεωρώ ότι ο Μόντης γραμματολογικά συγκαταλέγεται ανάμεσα στους σημαντικότερους ποιητές της γενιάς του τριάντα μαζί με τον Σεφέρη και τον Ελύτη".

Κλεονίκη Καραχάλιου: "Πιστεύω πως οι άνθρωποι είμαστε υπεύθυνοι για όλες τις μεταμορφώσεις μας, αρκεί να έχουμε πάντα ηρεμία και να είμαστε συνδεδεμένοι με τον πραγματικό μας στόχο".

Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη: "Οι μακρινοί απόγονοι μας, εφόσον εξακολουθήσει να υπάρχει Ελλάδα, θα κρίνουν ποιος υπερίσχυσε: η παράδοση ή ισοπέδωση των πάντων".

Είδαμε και προτείνουμε: Ο Μικρός Πρίγκιπας στο Σπίτι των Παραμυθιών - Το Μουσείο Αλλιώς