Είδαμε και προτείνουμε: Καπετάν Μιχάλης

 Καπετάν Μιχάλης - Ελευθερία ή θάνατος του Νίκου Καζαντζάκη το ιστορικό αυτό έργο ζωντανεύει επί σκηνής, μία ταραγμένη περίοδο της Ελληνικής ιστορίας και αναδεικνύει όχι μόνο την έχθρα μας και τις σχέσεις αδελφοσύνης δύο λαών που χρειάστηκε να συνυπάρξουν για αιώνες!

Η ευρηματική υποδειγματική σκηνοθεσία του Μανώλη Ιωνά, το εντυπωσιακό λιτό σκηνικό με τα υπέροχα ρούχα εποχής δημιουργίες από τον Νίκο Κασαπάκη, οι χορογραφίες γεμάτες από κίνηση και ένταση της Ρούλας Κουτρουμπελη, η μουσική σύνθεση της Νένας Βενετσάνου και οι φωτισμοί του Μανώλη Μπράτση όπου τονίζουν υποβλητικά τα σπουδαία γεγονότα της αφήγησης, μας δημιουργούν κλίμα, που μας αιχμαλωτίζουν!!
Οι εξαιρετικές ερμηνείες των ηθοποιών Τάσος Γιαννόπουλος- Δημήτρης Κανέλλο- Περικλής Λιανός- Κωνσταντίνος Μπάζας- Ειρήνη Παπαδήμα- Ορέστης Τρίκας- Ελένη Φίλιππα μας παραθέτουν μία ερμηνευτική μαγεία που θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη μας για πολύ καιρό!!!

Καπετάν Μιχάλης

Ελευθερία ή Θάνατος

του Νίκου Καζαντζάκη

 

από 14 Οκτωβρίου

 στο Θέατρο Αλκμήνη

3ος χρόνος επιτυχίας

 


 


 

«Ξέρεις πια πως εσύ, όχι η τύχη, όχι η μοίρα, μήτε οι άνθρωποι γύρα σου, εσύ μονάχα έχεις, ό,τι κι αν κάμεις, ό,τι κι αν γίνεις, ακέραιη την ευθύνη.»

 Μετά από τη θερμή υποδοχή και ανταπόκριση του κοινού, παρατείνονται οι παραστάσεις του έργου " Καπετάν Μιχάλης" του Ν. Καζαντζάκη μέχρι το τέλος της  θεατρικής σεζόν.


 

Ο «Καπετάν Μιχάλης», ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, είναι μια ιστορία ανθρώπων για του ανθρώπουςΕξυμνεί την ανθρώπινη φύση, τις σχέσεις και τον έρωτα, την ανθρωπιά, την πίστη, τη φιλία μα και την προδοσία, τη συνύπαρξη  και την ανεκτικότητα, τον πόθο και το θάνατο, την υπέρβαση και τη συντριβή.  Το πρόσωπο του μυθιστορηματικού ήρωα, του γενναίου αξόδευτου αυτού επαναστάτη, του καπετάν Μιχάλη, γίνεται σύμβολο του σύγχρονου αγωνιζόμενου ανθρώπου -ανεξάρτητα από την καταγωγή, τον τόπο διαβίωσης, το θρήσκευμα και τα πιστεύω τουπου πασχίζει για επιβίωση σωματική και ψυχική, αναφωνώντας με τον δικό του τρόπο «Ελευθερία ή Θάνατος».

 Εστιάζοντας σε μία χρονική περίοδο, σε πρόσωπα και γεγονότα πραγματικά, η παράσταση ζωντανεύει επί σκηνής μία ταραγμένη περίοδο της ελληνικής ιστορίας και αναδεικνύει όχι μόνο την  έχθρα μα και τις σχέσεις αδελφοσύνης δύο λαών που χρειάστηκε να συνυπάρξουν για αιώνες. Το έργο, όμως, καθώς διαποτίζεται από το πνεύμα της ελευθερίας που ορίζει την ανθρώπινη φύση, καθώς φέρνει σε πρώτο πλάνο τη δύναμη της ψυχής, την ανάγκη του ανθρώπου να ορίζει τον εαυτό του,  μιλάει για το παρόν. Για όσα σήμερα ο άνθρωπος καλείται να αντιμετωπίσει παλεύοντας με τα σύγχρονα «θεριά» και τους «δαίμονες» του παρόντος. Επιχειρεί να δώσει το μήνυμα στους θεατές πως η ψυχή του ανθρώπου είναι αδέσμευτη και πολυδύναμη. Πως ο καθένας από εμάς οφείλει να αγωνίζεται για να  ζει τη ζωή του καταπώς ο ίδιος την αισθάνεται. Ειδικά σε έναν κόσμο αβέβαιο, έναν κόσμο που ταλανίζεται από κρίσεις  είναι σημαντικό να θυμηθούμε πως ο αγώνας είναι διαρκής, είναι επίπονος, αλλά όχι χαμένος.

 

Υπόθεση

Η ιστορία του Καπετάν Μιχάλη διαδραματίζεται στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν η Κρήτη ακόμα αγωνιζόταν να απελευθερωθεί από τον Τουρκικό ζυγό.  Μια εποχή που για πολλούς η φράση «Ελευθερία ή Θάνατος» δεν είχε το «ή».

 Ο Καπετάν Μιχάλης, ηγέτης του χωριού του, έχει αποδεχτεί με βαριά καρδιά τη μοίρα της Κρήτης, και την ομαλή συνύπαρξη μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων, έχοντας ορκιστεί αδελφοσύνη με τον Νουρήμπεη. Η φλόγα όμως στην καρδιά του Καπετάν Μιχάλη πάντα του καίει τα σωθικά, και έχει ορκιστεί πως τα χείλη του χαμόγελο δε θα σχηματίσουν, αν δε λευτερωθεί η Κρήτη. Μα η ζωή του παίζει ένα πολύ βρώμικο παιχνίδι.

Η Εμινέ η γυναίκα του Νουρήμπεη του κλέβει την καρδιά, και το τέρας μέσα του, ξεκινάει να τον κατακρεουργεί. Ο Νουρήμπεης δολοφονεί τον αδερφό του Καπετάν Μιχάλη, ενώ παράλληλα τραυματίζεται στα γεννητικά του όργανα, με αποτέλεσμα να αυτοκτονήσει. Ο θάνατος του Νουρήμπεη πυροδοτεί μια νέα εξέγερση των Τούρκων, και η μεγάλη μάχη ξεκινά. Την πιο κρίσιμη στιγμή, ο Καπετάν Μιχάλης ακολουθεί την καρδιά του, με αποτέλεσμα να χάσει το κομβικής σημασίας για τη μάχη, μοναστήρι του Αφέντη Χριστού, πράγμα που σηματοδότησε και τον επίλογο στην ιστορία του.

Σε μια στιγμή παραφροσύνης, ο Καπετάν Μιχάλης δολοφονεί την Εμινέ, πιστεύοντας πως έτσι θα εξαγνίσει το τέρας μέσα του, πως θα ελευθερώσει την ψυχή του ελπίζοντας πως έτσι θα ελευθερώσει και την πατρίδα του…

 

Ταυτότητα παράστασης

Συγγραφέας: Νίκος Καζαντζάκης

Διασκευή: Κωνσταντίνα Νικολαΐδη & Μανώλης Ιωνάς 

Σκηνοθεσία: Μανώλης Ιωνάς

Σκηνογραφία/Ενδυματολογία: Νίκος Κασαπάκης

Χορογραφία: Ρούλα Κουτρουμπέλη

Σύνθεση μουσικής: Νένα Βενετσάνου

Βοηθός Σκηνοθέτη: Έλενα Αγγελοπούλου

Σχεδιασμός φωτισμών: Μανώλης Μπράτσης

Κατασκευή κουστουμιών: Δάφνη Τσακώτα

TrailerAngelis Films Ltd

Creative Agency: GRID FOX

Φωτογραφία:  GRID FOX  

Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Άντζυ Νομικού ( www.pearpr.com)

 Παραγωγή: Εταιρεία Αλκμήνη

 

Παίζουν (αλφαβητικά): Τάσος Γιαννόπουλος, Δημήτρης Κανέλλος, Περικλής Λιανός, Κωνσταντίνος Μπάζας,  Ειρήνη Παπαδημάτου, Ορέστης Τρίκας, Ελένη Φίλιππα

 

Trailer : https://youtu.be/jcANMa_9Hpo

 

Πρεμιέρα : 14 Οκτωβρίου

Ημέρες και Ώρες Παραστάσεων:  Σάββατο:19:00 &  Κυριακή: 21:00

 

Διάρκεια90’ (χωρίς διάλειμμα)

Εισιτήρια: Γενική είσοδος: 15 €  Φοιτητικό, ανέργων, ΑΜΕΑ: 12 €

Ειδικές τιμές για σχολεία και γκρουπ κατόπιν επικοινωνίας.

Προπώληση εισιτηρίων: Ταμείο του θεάτρου “Αλκμήνη”, Τηλεφωνικές κρατήσεις στο 2103428650, Ηλεκτρονικά στο www.ticketservices.gr , Link Εισιτηρίων:https://www.ticketservices.gr/event/kapetan-mixalis-theatro-alkmini/

 

Πληροφορίες παράστασης: https://www.theatro.gr/

IG: www.instagram.com/theatroalkmini

FB: www.facebook.com/theatroalkmhnh

τρέιλερhttps://youtu.be/R8-wg69KKaM

 

Πληροφορίες χώρου: Θέατρο ΑΛΚΜΗΝΗ, Αλκμήνης 8-12, Κάτω Πετράλωνα Μετρό: Στάση Κεραμεικός,Τρόλεϋ: 21 Στάση ΚΑΜΠΑ, ΟΑΣΑ: 049,815,838,914,Γ18 Στάση ΚΑΜΠΑ,035 Στάση ΙΚΑ

 

Tο θέατρο Αλκμήνη είναι προσβάσιμο στα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είδαμε και προτείνουμε: The Blunsdon Act στο Theatre of the NO

Είδαμε και προτείνουμε: "Waiting for Godot" at Theatre of the No

Παντελής Βουτουρής: "Θεωρώ ότι ο Μόντης γραμματολογικά συγκαταλέγεται ανάμεσα στους σημαντικότερους ποιητές της γενιάς του τριάντα μαζί με τον Σεφέρη και τον Ελύτη".

Κλεονίκη Καραχάλιου: "Πιστεύω πως οι άνθρωποι είμαστε υπεύθυνοι για όλες τις μεταμορφώσεις μας, αρκεί να έχουμε πάντα ηρεμία και να είμαστε συνδεδεμένοι με τον πραγματικό μας στόχο".

Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη: "Οι μακρινοί απόγονοι μας, εφόσον εξακολουθήσει να υπάρχει Ελλάδα, θα κρίνουν ποιος υπερίσχυσε: η παράδοση ή ισοπέδωση των πάντων".

Είδαμε και προτείνουμε: Ο Μικρός Πρίγκιπας στο Σπίτι των Παραμυθιών - Το Μουσείο Αλλιώς